Adana'dan Hatay'a gitmek için araç bekleyen doktorlar AFAD sorumlularından yeterli desteği göremediklerini belirttiler. Sizce deprem bölgelerinde durum nasıl? Neden hala organize olamadık, yeterli ekip mi yok?

Adana'dan Hatay'a gitmek için araç bekleyen doktorlar AFAD sorumlularından yeterli desteği göremediklerini belirttiler. Sizce deprem bölgelerinde durum nasıl? Neden hala organize olamadık, yeterli ekip mi yok?

10 ilde deprem oldu ulaşılamayan kaç köy, kaç kasaba var. adamlar araç bekliyor. insanlar kaç saattir uyumadan çalışıyorlar. sana araçmı göndermeye uğraşsın. bin başka bir araca çık gel. Bu tür bir afetin dünyada eşi benzeri yok. hiç bir devlet bu denli büyük bir yıkımla kolay kolay başa çıkamaz. Klavye başından polemik yaratmayın. insani duygularla bakıldığında çaresizliğin ne olduğunu görebilirsiniz.
Oraya giden insan kendi imkanlarıyla gitmeli birazda oraya gidip ben napicam demesi de işleri geciktiriyor oraya giderken her tedbiri alarak gidilsin ki oradakilere de yük olunmasını illaki eksikler olur böyle büyük bir afetten hersey hemen yoluna giremez
Cevap
13Cevap
herkesin her istediği olmaz zaman lazım
Uluslar arası yardım istemek ne demek siz biliyormusunuz? Ülkenin sahip olduğu ekip en başından beri yetersiz olduğu biliniyordu ve dünyadan yardım istendi israil gibi bir ülke bile bize yardım gönderdi burada bir ihmal yok sadece olayın seviyesi beklenenden fazla yüksek
Koordinasyon sıfır diyorum 2 gündür bana kızıyorlar. Deprem olmuş birinci öncelik arama kurtarma olur, ilk 12 saatten sonra canlı insan oranı azalır enkaz altında, her geçen saat insanlar ölüyor ama AFAD dışında olan ekiplere zorluk çıkarılıyor.2 gündür çalışmaların başlamadığı enkazlar var, bunları söyleyince lincliyorlar, her afette sınıfta kalıyoruz, sel, yangın deprem farketmiyor.
Elinden geleni yapan sadece vatandaş, totolarını koydukları yerden ohal ilan etmekle, şu kadar milyonlarımızı aktardık demekle o insanlar enkazdan kurtarılmıyor. O milyonları bu felaket olmaması için kullanacaktı beyefendi. Bu felaketi kaç para kurtarıcak çok merak ediyorum. Birileride çıkıp elden bir şey gelmiyor diyor şaka gibi elinden bir şey gelmeyen vatandaştır, devlet değil. O devletin elinden bir şey gelmiyorsa cehennem olup gidebilirler.
👏👏👏👏
şu an herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor. Bilip bilmeden yorum yapanları anlamak cidden mümkün değil. Yollar mahvolmuş durumda, hava desteği sağlamak için hava koşulları uygun değildi daha bugün biraz açıldı Gökyüzü lakin böyle ortalığı karıştırmak için konuşanlar da bitmiyor. Biraz halden anlamaya çalışın. Hiçbir şey yapamıyorsak ortalığı da germeye çalışmayalım.
Haklısın ama Afad başkanı tecrübesiz ve eğitimsiz biri. Oraya bir yer bilimci atanmaliydi. Koordine olmak için bilim adamları gözetiminde kararlar verilmeli. Çok bina yıkıldığı için bir anda müdahale edilmesi çok zor ve büyük bir bölge burası. Şu anda fox11 kanalında ünlü sismolojist Lucy Jones'u izledim bu binalar bu depreme dayanmaz. Bizde yönetmeliğimizi yenilemeyiz dedi. yeni yapılan bazı binalarda iki direk arası kirisler kaldırılmış bu büyük bir hata. Bende mühendis olarak o gözle değerlendirdim. Germeye çalışmıyor kimse üzülüyor sadece
Oraya ulaşım olmamasının nedeni oraya ulaşmaya çalışan insanların da canından olmasını engellemeye çalışmaları aslında. Durum değerlendirmesini hepimiz yapabiliyoruz ve bunun binaların sağlamlığı ile alakalı olduğunun da farkındayız lakin bunun tek sorumlusu olamaz. İşini layığıyla yapmayan, rüşvet yiyen tonla hainin olması nedeniyle bu haldeyiz evet. Binaların yönetmeliklerinden ziyade insanların karakterinin ve zihniyetinin yönetmeliği değişmeli. Ayrıca yer bilimcilerin ya da afet koordinasyon ekibinin de işini hakkıyla yapmadığından bahsetmemiz söz konusu değil. Biz burada oturduğumuz yerden yorum yapabiliyoruz, durumu yaşayanlar, olayın içerisinde olanlar bunu bilebilirler. Bazı şeyleri eleştirmek gerekiyor elbette ama ciddi anlamda seferber oluyor herkes. Böylesine geniş bir alanda oluşan derin hasarlar sonrasında yapabildiklerinin en iyisini yaptıklarına eminim. Hepimiz üzülüyoruz ama destek olmak yerine köstek de olmamak gerek. Geçmiş yıllarda deprem olduğu zaman yaşanan rezaletleri unutmasın kimse. Teşekkürler.
Ateş düştüğü yeri yakar. Kombiyi açtım üşüdüğüm için sıcak evdeyim soğukta değilim. orada olmadan bilemez kimse. 1999 depreminde 11 yaşındaydım asker 4 gün sonra gitmişti bölgeye iyi biliyorum. Her depremde tecrübesiz likler var. Depremden sorumlu bir ekip olmalı onlar karar koordinasyon yapmalı. Siyaset ötesi bir şey bu.
Ozaman bir zahmet arac beklemiyecekler. Doktor olmuşlar heralde birinin aracı vardır. Veya aile ici birinden isteye bilirler. Bukadar büyük kayıp yaşarken kimse kimseden bir şey beklemesin. herkes elini taşın altına koysun ve yapa bildiğinin en iyisini yapsın.
Abla öyle diyorsun senin bu konuda yaptığın bir şey var mı?
Elimden gelenin en iyisini yapmaya calısıyorum. 3 cocuğum var yanlizim. Dünden beri uykusuz koşturuyorum. Yardım topluyoruz paketliyoruz. Para topluyoruz yoluyoruz. Alisverisler yapiyoruz kolliliyoruz. Evvim savaş alanı ne var ne yok yıkıyıp koyuyorum. Tabiki yeni veya yeni gibi olma şartıyla. Cocuklarim bile yardim sistemine okadar alismislarki, kumbaralarini boşaltip getirdiler. Sevdiği kalin yenigibi olan kiyafetleri bile getirdiler. O cocuklar sokakda biz evdeyiz diyorlar.
Şimdi cocuğumu uyutup abisine birakicam yine koli yapmaya gidicem. Oldumu yeterlimi.
Allah senden razı olsun çabaların için
@Sine_mSu Allah sizden ve sizler gibi olanlardan razı olsun. 2 saat önce İstanbul'a döndüm o bölgeden. Burada bir kaç tır yardım toplandı yarın sabah tekrar gideceğiz. Emin olun TV lerde gösterildiği gibi değil durum. Hatay, İskenderun, Maraş gibi şehirler neredeyse yok olmuş durumda. Binlerce insan evsiz kaldı.
Allah kolaylık versin. İnşallah yetişir. Çünkü o kadar çok ihtiyaç var ki
Senin ben ananı... Ya sizin gibi insanlar niye ölmüyor mk ya!
Ulan embesil, doktorluk öyle arabayla gidip çat diye yapabileceğin bir şey mi? Afet yardımı bu, kamp değil doktorların öyle kafasına göre gidip taksici gibi dolaşması mı gerekiyor? Nasıl bu kadar boş konuşabiliyor bu milletin insanı, aklım almıyor yeter ya!
Bizim burada doktorlar acil durumlarda acil cantalarini aliyorlar ve gidiyorlar!!! Arabayla gidip ameliyat edemiyceni bende biliyorum. Ama karınca misali ellerinden ne geliyorsa. Göcük altından cıkan acil yapilması gereken ufak tedaviler yapila bilir. Inşallah sizde boş işler peşinde koşmamışsınızdır bu durumda ufakda olsa bi işe yaramışsınızdır.
Yaradım sen kafanı yorma, her şeyi geçtim, kafama göre millete dır dır dır etmiyorum. Varoluşum boşuna değil 'bağzıları' gibi
Adam orada devletin organizasyonu yok bu ne rezillik diyor, tek bildiği yarım aklıyla kendini önemli aksettirmeye çalışmak olan bazı tipler ''Çantanı alıp gideydin, doktorsun araban mı yok'' gibi, köylünün bile söylemeyeceği kadar cahilce ahkam kesme peşinde
Cok teşekkür ederim, beni aydınlatdınız ama her insanın bir varoluş sebebi vardır, buna karar vermek sizin haddiniz değil. Iyki sizin gibiler varda memlekete büyük yararı dokunuyor. Ama köylü değip gecmeyin lütfen. O köylerden doğan cüceloğlu gibi saygın insanlar cıkıyor. Sizin terbiyesizliğinizinde şehir hayatından gelmiş olması cok üzücü. O yüzden şimdi bi zahmet o gereksiz cenenizi kapayın ve işinize bakın.
Yedi sülalem köylü, şu lafımdan da gocunmazlar, niye mi? Çünkü ne dediğimi anlayacak feraset onlarda var
Ama poz kesmeyi hayat amacı getirmiş insanlar aha böyle edebiyat kasıyor. Ülkenin düştüğü halden bahseden bir doktora ''Araban mı yok'' diyecek çapta insanların terbiyeden bahsetmesi abesle iştigal! Lümpenlik yasaklansa insan içine çıkamazsınız valla
Bak arkadaşim haberi dinledinmi bilmiyorum ama bu doktorlar Allah razi olsun kendi cabalariyla izmirden istanbuldan gelmişler. Sanırım adanadan devam bir ulaşım aracı bir otobüs yok diye yakiniyorlar. Kordinasyon cok önemli ama böyle büyük afetlerde keşke yakınana kadar elimizden gelenin en iyisini yapsak.
Koordinasyon olmayınca araç sıkıntısı da oluyor, haberleşme de yapılamıyor, dağınıklık yüzünden gelen yardım efektif de ulaşıtrılamıyor, doktor kim bilir nereden geldi, hiç düşünmedi orada araç bulur muyum diye, bu işleri yapması için devlet diye bir kurum var ve gerekeni yap-mı-yor!
Herkesin bundan hesap sorması gerekirken münferitleşmeye çalışmak, sadece ''Ben işimi yaptım'' demek için uğraşmak hiç mi hiç doğru olmadığı gibi, asıl boş tartışma bu
Olayı kavrayamıyorsunuz, heç gusra galmayınız
Aynen devlet daha düzgün ve verimli calışmalı, hala yardim gitmeye cok yer var. Ama aralarinda kesinlikle isini düzgün yapanlarda var.
Insanlar sırf göcük altinda kaldığı icin ölmüyorki, soğuktan ölen var. Yardım ulaşmayan yerler var. Bunlar hep yanlis is yapmaktan oluyor.
Benim türkce kelime haznem dar, onun icin bazen demek istediklerim yanlış anlaşılıyor.
Ama bunlar doktor kendi cabalariyla istanbuldan, izmirden gelmişler. orada 5 saat bekleyene kadar yine kendi cabalarıyla ulaşmaya calışsalar keşke.
Yani olaya duygusal acıdan bakıyorum bir Anne olarak. Keşke ufakta olsa o enkaz altindan cikan bir cocuģun yarsini sara bilse.
Yoksa saģlıkcı doktor, polis, asker... bu meslekler cok kutsal ve saygıyı sonsuz hakediyor.
Bu konu böyle uzar gider.
Size iyi günler.
Tabiki yollarda göcükler var, okadar kolay değil kendi cabanla gitmek. Ben ilk yorumu yaparken yollarin durumunu bilmiyordum.
Ben insan olarak düşününce. Bu gibi durumlarda Helikopter, ucak, özel ucak bunları kullanırdım sağlıkcıları askerleri en önemli yardim mazemelerini bu sekilde götürürdüm. Inilecek uygun bir yer kesin vardir.
Genel olarak bir başıboşluk ve umursamazlık var. Kimileri benim gibileri bozgunculukla falan suçluyor, ama ben 99 depremini yaşadım, 2000'de de Düzce'de idim, depremin sabahına daha hava aydınlanırken Jandarma gelip teftiş ediyordu. Birinci günün sonunda çadır falan dağıtılmıştı, yahu 99 yılında, şehride İş Bankası şubesi yıkılmışken, prefabrik ve uydu bağlantısı yapan acayip bir jeneratörlü mekanizma ile bankayı çalıştırmışlardı adamlar.
Tamam belki deprem çok şiddetli ama, aradan geçen 23 yılda bu kadar mı işlevsiz olduk aga biz? Kabul edilebilir bir durum değil iki gündür sinirim burnumda valla
O depremi bende yaşadım, yataklarımızın birbirine değip ayrıldığını biliyorum. Ama maalesef bu cok cok büyük. Şehirler yerle bir oldu. Insanlar bozguncu ve şerefsiz oldu lar. Hem depremle uğraşıyoruz yanı sıra birde şerefsiz dolandırıcı milletin acısıyla dalga gecen insan görünümlü şeytanlarla.
Bunun bu kadar büyük olmasında hatanın büyüğü gene ülkece bizde.
Hiçbir şey yapmıyoruz deprem konusunda. İki aya kalmaz bu da unutulur
İnsan var bilgisiz yeterli gereç yok ses kayıtları yapabilecek titreşimleri olucek edavat yok, koku köpekleri yok.. Yurt dışından profesyonel ekiplerin gelmesini beklio lar bugün TV de izledim italyadan bi grup vardı show yayında..
Dünyada olmayan şey oldu.
1. Çok büyük bir alan
2. 7.6 gibi büyük bir deprem
3. 2. daha büyük bir deprem
4. Sahil bölgelerinde tusunami
10 tane şehirde deprem olmuş. Sanki hiçbir şey olmamış gibi kalkıp saçma sapan yorumlar yapıyorlar.
Sahte doktor ameliyata giriyor, koskoca hastanede birinizin bile ruhu duymuyor. Varsa yoksa laf çakmak.
Adanadayim , cok yardim ettim insanlara ama şunu gördüm neden bilmiyorum hatayi kimse sahiplenmedi. Hatay bizi affetmeyecek , bu ulke hatayi kaybetti
kuzenim cerrah ama mesleği birkaç senedir yapmıyor. o da yardım için gitmiş ulaşamamış. ciddi bir koordinasyon sıkıntısı var
Çünkü ülke olarak doğal afetlere hazırlıklı değiliz, bu yüzden uluslararası yardım isteniyor.. Ülkemiz yetersiz kaldığı için.
Havaların soğuk olması hava şartlarından dolayı olduğunu düşünüyorum
Çok açık söylüyorum. Deprem için hiçbir hazırlık yok. Koordinat sistemi yok. Plan yok. Mucizelere bağlı yaşıyoruz.
Farkında mısınız bilmem ama çok büyük bir deprem on il sizce AFAD hangisine yetişebilir?
Yeterli koordinasyon yok gibi görünüyor maalesef. Çünkü hasar çok büyük ve çok ilde.
Kafasına göre mi gitmiş o doktorlar.. ?
Bu halk bunları unutacak ne yazık ki
Bizde geldik gayette afad ile organize olarak geldik. Yok yere konuşmak için konuşmayın
Kafası çalışan adam yok
herkesin her istediği olmaz zaman lazım
İşte tedbirsizkik
Arabası yokmu
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?