+1 yılyine bir sınıf ayrımını gözden geçiren durum fakirin çocuğu askere gidip ölürken zenginin çocuğu sıyrılıyor ben her türlü savaş olmasa da insanlar boş şeyler için ölüp gitmese taraftarıyım zengin de parası var gitmiyor onun seçimi aslında eleştiremeyiz kimsenin canı ucuz değil
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılBu Eylül'de tecili bozmayı düşünüyorum. 6 ay değil 1 yıl yapacağım. Hâlihazırda yüksek lisans diplomam da var, teğmen olarak maaşlı yapıp döneceğim. Doktora yaparken bir yandan da askerlik yapılabiliyor zaten. Teğmen olarak yapıldığında ilk ay eğitim alıyorsun ve geri kalan aylar teğmen maaşı veriyorlar. Askeriyede kalmıyorsun, ev tutuyorsun ve orada kalıyorsun. Memur gibi 9-5 çalışıyorsun. Benim için böylesi daha iyi olacak.
05 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
+1 yıl15 ay yaptım Şırnak'ta bi 15 ay daha yaparım gururla. 6 aylık askerliği eziyet gibi görüyorlar. Bi yerde doğru. Tam öğrenmeye başlayacakken bitiyor boş geliyor. Hele batıda selam vermekten başka boş tüfeğe harbi çekmekten başka bişey öğrenemez. Bütün silahları kullanmayı öğrendim, havan, obüs, zpt kullanmayı da öğrendim. Normal hayatta boş dediğim bazı düzenlerin aslında önemli olduğunu öğrendim. Acısını da gördüm ama
00 Yorumla
Bu kadar para denilen şey o kadar para değil aslında şu anda çünkü paranın değeri yok.
Eğer kişi 6 ayda bu paradan fazlasını kazanabilecekse neden bu gelirden olsun ki? O yüzden bu parayı verebilir. Fakat kazanamayacaksa bu parayı vermesine gerek olmaz.
İşin sorumluluk tarafına hiç girmiyorum, şu anda kavramların hepsi çorba oldu...
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
89Cevap
- Gündem konusunda 26,6b cevap paylaştı.
u +1 yılO zaman bir zahmet sizde gidin zorunlu olarak. kimse hayatının 6 ayının çöp olmasını istemez. gidenleri dinleyin orada neler yaptırıyorlar tüm gün hiç bir şey yapmadan oturanlar bile var. herkesin kendi kararı bende yakında gideceğim ama 100 bin olmadığı için tabi ki bedelli yapamayacağım.
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılÜlkede erkek kalmadı hepsi korkak oldu anasını satayım bugün savaş çıksa bedellliler ve bir çok insan arkasına bakmadan kaçar x z kuşağı nede olsa sadece dili var yunana da artistlik yapmasını amerikaya göz dağı vermesini bilir milletimiz daha askerden korkuyor insanlarımız dedelerimiz eskiden 2 sene hatta 6 sene yapan olmuş cephe hattında ermenilerle savaşırken çoğu da rum kesimiyle birde kendimize aziz Türk milleti diyoruz yazıklar olsun daha askerlik yapmayan korkudan yapamayan insanlar var ben gittim 6 ay gözüm kapalı geçti 104 bin vermekte enayilik yani devleti zengin etmekten başka bir şey değil başımızdaki devlet zaten mafya çeteleşmiş durumda yani diyelim olan yine fakir kesime olacak memur kesim bir çoğu bedelli zenginleri zaten demiyorum ülkemizin güzel adaleti maalesef savaş çıkarsa da paralı asker bulurlar çatışın derler. zaten işsiz üniversiteli işe muhtaç genç çok var yazık ülkemizin haline gidip torpillerle beş kuruş etmeyen insanları da yeğenlerini kuzenlerini tanıdıklarını güzel kadrolara aldılar umarım sonumuz iyi olur umarım...
359 Yorumla- +1 yıl
Oraya gidip birisinin egolarını tatmin ediyorsun ortada bir savaş yok ki
- +1 yıl
Ben bu milletin boş lakırdısı ve sadece kendini övme amaçlı retoriğinden çok sıkıldım.
Kurtuluş Savaşı'nda bile en büyük sorunlardan biri sorulsa ''kahraman'' diyeceğiniz dedelerimizin askerden kaçmalarıydı
Türklerde göçebe dönemden sonra askerlik hep profesyonellere bıraklmış ve halkın karışmadığı bir iş oldu
Size göre 200 yıl önceki Türklerin hepsi korkaktı herhal
Nasıl bu kadar aptal olunur mk ya! - +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok hamasetten başka birsey değil
- +1 yıl
ÇOK HAKLISIN
- +1 yıl
- +1 yıl
@aylinyazici Hayır ablacım olayla bir alakan yok uzaklaş
Cevap sahibi+1 yılşu andaki haliyle olmaması gereken bir kavram. herkes için geçerli tl/usd/eur" gibi fiyatla değil, gerçekten bir bedel biçilmelidir. yoksa hani adalet?
bedelli olacaksa ödenen bedel gerçekten adil bir bedel olmalı. mesela nasıl?
- kardeşi şehit olmuştur, ilgili kişi askerlikten muaf olur (bedeli ödenmiştir zaten)
- adamın 1. derece yakını (annesi, babası, kardeşi vs) ağır hastadır, ilgili kişi mesela bir 3 sene boyunca evine yakın bir yerde tercihen benzer şartlarda zorunlu kamu hizmeti yaparak bedelini öder ve bu esnada ailesine bakar.
- akademik olarak çok parlaktır, belli akademik çıktıları sağlamak şartıyla konusuyla alakalı bir devlet üniversitesinde mesela bir 5 yıl zorunlu hizmet yaparak bedel öder
- şirket sahibidir, şirketinin büyüklüğüyle orantılı ve mesela bir 20 ila 200 milyon usd arası değişen tutarlarda maddi bedeli ödeyerek askerlikten muaf olur.
şartları sert koyacaksın ki bedel, gerçekten bedel olacak. yoksa öyle 150 bin, 200 bin gibi 5 basamaklı komik rakamlarla bedel biçilirse, askerlik esnasında şehit olan askerler ne olacak, onların canı can değil mi? ruhları incinmeyecek mi?
askerlik varsa ya herkes yapmalı, ya da kimse yapmamalı veya muafiyetler yukarda çoğaltılabilecek örneklerde olduğu her kişiye özel türden bir bedel ile olmalıdır. yoksa herkesin bir şekilde işi gücü var, insanlara bırakılsa kimse kendiliğinden askere gitmez. ama birinin sırf parası var diye "3-5 kuruş bedel ödeyip" yapmayacaksa o zaman kaldırın askerliği komple veya zorunlu askerlik 20 günle sınırlansın, sadece profesyonel asker olsun ve maaşları dünya standartlarında olsun...- +1 yıl
Askerlik zaten en başından beri profesyonel meslek olmalıydı. Zorunlu askerliğin artık kalkması gerekiyor ki gelişmiş ülkelere baktığın zaman zorunlu askerlik diye bir şey görmezsin. Eski kafa milliyetçi duyguları bir kenara bırakmamız lazım. İki mesaj yukarıda kendisine mantıklı bir mesaj geldiğinde hemen bana top diyen bir abla için askere gidip vaktimi öldürmek istemem. Vergimi ödediğim halde bana zulüm gibi bir hayat sunan devlet için de gidip vaktimi ve vücudumu heba etmek istemem. Eğer zorunlu askerlik kalkmiyorsa devletin benim askerlik hizmetimi haketmesi lazım.
Cevap sahibi+1 yılZaten şimdiye denk kalkması lazımdı yazık sözleşmeli erler tabanca dahi taşıyamıyor sivilde bak aklıma bir söz geldi şimdi onurlu bir devlet, tüm yurttaşlarına eşit hakları sağlamak için mücadele eder bu ülkede herkes her şeyi biliyorken konuşmuyor hakkını savunmuyor ee devlet ne yapsın, onu yönetenler ne yapsın?
kendi kafalarına göre vururlar kırbacı ve yönetirler bilmem anlata bildim mi 🙂- +1 yıl
- +1 yıl
Adama bak lan, 200 milyon dolar bedel ödeyecekmiş.
Bunlar işte hak hukuk anlatılması gereken 21. yüzyıl Türk vatandaşları.
Devlete niye erkeklik vergisi veriyoruz demiyor da, ''Abi paran varsa yarısını ver kurtul'' kafasında.
Hayır temel hukuktan falan münezzeh, abisi askerde öldüyse kendisi askere gitmeyebilirmiş. Bu ne lan yeniçerinin devşirme sistemi mi bu? Ne zamandan beri Türkiye'de hukuk önünde kişiler akrabaları üzerinden değerlendirilir oldu?
Benim askerlik gibi bir derdim yok. Bitti gitti benim için, yurtdışında kaldığım dönemde gayet uygun biçimde hallettim
Ancak, bir insan niye ''şehit olan askerlerin ruhlarının incinmesinden sorumlu''
Sen nereden biliyorsun ruhlarının incindiğini? Ne zamandan beri sizin mitolojik değerlerinize göre bu milletin insanlarının hayatı ipotek edilebilir oldu?
Profesyonel askerlik zaten var. Şu an sadece TSK'nın geri hizmetini bedavaya getirmek için askerliği hala dayatıyorlar 80 milyon nüfuslu ülkede zorunlu askerlik olur mu mk ya! Hem de Nato ülkesinde!
Cevap sahibi+1 yılbedelliyi savunanlar da bencil bir yaklaşım içindeler savunmayanlar da. asıl güdülmesi gereken adalet.
mevcut askerlik düzeninde adaletli bir yaklaşım olmadığı aşikar. tsk'nın aksayan çok yönü var elbette ve bu aksak yanlar malzeme edilerek bedelli savunuluyor. mühendis adama patates soyduyorlarmış o zaman askerliği tamamen kaldıralım. hem de orta doğuda bu savunulabiliyor, gerçekliğine bakılmadan.
adalet konusuna gelince bedellinin adaletli olmadığını söyleyince memleketin neresinde adalet varcı tayfa gelecek. evet yok bu yüzden bedelli konusunda haklısın diyemeyiz. 89'lu olanlara veya yeni çıkacak bedelliyi bir günle kaçıracak adamlara sorun bir saniyenin değerini..
herkesin eşit olacağı bir kanunu savunmak bedelliyi savunmaktan daha mantıklı. mesela bedelli ve dövizli olaylarını tamamen kaldırıp askeriyenin aksayan yanlarını en aza indirmek herkes için eşitlik ve adalet. ama eşitliği dağdaki çobanla aynı olmayanlara ne yapacağız.
her türk erkeği kanunla belirlenmiş olarak yirmi yaşına geldiğinde askere gideceğini bilerek büyüyor ama yirmi yaşına gelince hagi vuruyor vuruyor bir şey yok biz vurunca hemen oww mnk.
yine aynı er kişisi çoluğum çocuğum var askere gidemem diyor ama bu engeli bildiğin halde evlenmeyi, yetmeyip üstüne bir de çocuk yapmayı bencillik olarak görmüyor. neden çünkü adil bir ülkede yaşamıyoruz ve ne zaman mağdur ne zaman mağrur olacağımız belli değil.
bunun yerine adaleti savunup kendi düzenimizi kendimiz istediğimiz şekilde kurabilmeyi savunmak daha mantıklı sadece senin işine geleni değil herkes için en adil olanı.
diğer türlü sen de mağdursun ben de.
Cevap sahibi+1 yılbir öğrenmişsiniz patates soyarak, bulaşık yıkayarak, tuvalet temizleyerek erkek mi olunur. hayır bunları yaparak erkek olunmaz. zor şartlara dayanarak, sabretmeyi öğrenerek, özgür olmak gibi değerlerin önemini onlardan uzak kalınca anlayarak öğrenilir.
- +1 yıl
Arkadaşım insanlar zor şartları askerde mi görüyor? Hayat kalitesinin yerlerde olduğu bir ülkedesin, senin memleketinde lise çağındaki çocuklar günde 10 saat moto kuryelik yapıyor
Onu da geçtim, insanların özgürlüğü öğrenmesi için, özgürlüğünün elinden alınmasının normalleşmesi ne lan? Senin devletinin birincil önceliği insanların her an özgür olmasını sağlamak
Hadi bakalım, elinizden alalım sizi sivil yaşamda adam yerine koymayacağınız yavuşak eğitim çevuşlarının hakaretlerine maruz bırakalım da görün özgürlüğünüz ne alemde diyen devlet mi olur ki Türkiye'de insanlar özgür falan da değil.
Ne özgürlüğü? Oturup kazandığı parayla ev tutamayan insanların ülkesinde hangi özgürlükten bahsediyorsun sen?
Kimse de hiçbri şeye sabretmek zorunda değil. Kimse kendisinin hakkının gaspedilmesine, beklentilerinin karşılanmamasına dayanmak, bunu normalleştirmek eyvallah demek zorunda değil
BU resmen Türkiye'nin kuruluş ilkleleri olan muassır medeniyetler seviyesini yakalamaya karşı çıkan, insanları hadi ordan'* zırvalara sırf kurulu nizam bunu istiyor diye razı etme çabasından başka bir şey değil - +1 yıl
Banane birader 89 da bedelli yokken gidenleri.
Herkes eşit olsun diye onlar bedelliden faydalanmadi diye suanki dönemde de mi kalksın yani? Onlarda kafayı çalıştırıp aydın bir şekilde düşünüp bunun mantığını sorgulasaydi o zaman demi? Sonuçta yaratıcı veya evrim herkese aynı beyini aynı kafayı yerleştirmiş kullansınlar diye. Dağdaki çoban için bile ben kullanıyorum o kafayı. Yıllardır süregelen bir şey doğrudur diye bir kaide yok. Herkes biliyorki oraya gittiğinde gereksiz ayak işleri yapıyorsun. Sene olmuş 2023 halen eski Ortadoğu kafası ile ilerliyoruz. Gelişmek istiyorsan gelişmiş ülkeleri örnek alacaksın bu kadar basit. Askerliği sevmeyen birisini zorla askere alip ayak işi yaptırmak süründürmek bağnazlik ve gericilikten başka bir şey değildir. - +1 yıl
@Kâl-Ell Hayır bir de bunların ''Ama şehitlerimiz, ama terörle mücadele edenler'' diye insanlara duygu sömürüsü yapması var
Bu millet 40 yıldır yitip giden evlatlarına gerçekten yansa, gerçekten üzülüp ''Yeter lan, kurbanlık koyun mu bizim evlatlarımız'' diye itiraz edip askerlik kaidelerine dirense, inan terör çoktan bitirilmişti ''Ulan bu millet yakında bizi suçlayacak'' diye
Ama öyle bir şey oldu mu? Adamın iki tane oğlu terörist saldırısında şehit oluyor, ''bir evladım daha olsa onu da gönderirim'' diyebiliyor.
Niye? Çünkü kendisinin canı çocuğu falan önemli değil. 30 sene bu meseleyi çözemeyen sivil siyasetin evladı gidiyor mu askere? Hayır. Ama vatandaş oldu muydu bir de utanmadan bir bakan çıkıp ''Cennette rütbe kazandılar aslında iyi bir şey'' diyebiliyor
Cevap sahibi+1 yıltoplum zaten 50 ayrı sınıf, zengin ya da orta - üst sınıf bir şekilde diğerlerinden daha farklı yaşıyor zaten hayatı. yine tanıdık buluyor da işi görülüyor, yine kıymet görüyor, yine beklentileri bir nebze karşılanıyor, yine et yiyor, yine konsere gidiyor, yine tatil yapıyor, yine çocuklarını daha iyi okutuyor.
fakir ve orta - alt kesim bunların çoğunu yaşamıyor, kötü işlerde üç kuruşa çalışıyor, tatil yok, zaman yok, imkan yok. bu zaten çok boktan ve bir o kadar da kötü bir sistem. bunu hepimiz söylüyoruz, allah belasını versin böyle sistemin.
ama sen burada romantik romantik saçmalayınca yeni bir şey söylemiş olmuyorsun. de ki "hem zengin gitmesin, hem fakir", tamam. de ki "herkes geliri ölçüsünde para ödeyip gitmesin", tamam.
ama be aklı evvel kardeşim, on yıllardır var olan bir bedelli sistemi eğer komple değişmeyecekse ya da değiştirilyorlarsa, en azından maddi külfet olmaktansa memlekete parası ile katkı sağlayıp üretimin, aktif yaşantının içinde kalmak isteyenlere fırsat tanınmalı işte. bunun neresi kötü? kaç bin kaçak var biliyor musun sen?
memlekette limanlar, telekomünikasyon falan zaten satıldı, para edecek diye şeker fabrikalarına sulandılar şimdi. bu ne demek biliyor musun? memleketin balta ere değil, nakit paraya ihtiyacı var.- +1 yıl
Kimse bu devletin vatanı satışlarının bedelini hayatını ipotek ettirerek ödemek zorunda değil
Bu halk devletin marabası değil, bu halk devletin müşterisi, finansörü de değil
Senin bu zihniyetin bu ülkede varoldukça, ''Nasılsa vatana para lazım diye her boku bu enayilere yuttururuz, hiç ırgalamayın devam edelim böyle'' diyerek bu milletin kemiklerindeki iliğe kadar sömürürler.
Ülkeye faydalı bir şey savunduğunu sanıyorsun, ama sadece vatandaşa ''Sizin sömürülmeniz, ülkenin çıkarına'' diyorsun - +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok 40 yıldır koskoca Türkiye'nin dağlarındaki üç beş terör nasıl bitmiyor diye sorguladiklari mi var bunların, dediğin gibi bir oğlum daha olsa onu da gönderirim diyor. Terör denen şey siyasetin araci oldu sorguladiklari yok. 5 senede ikinci dünya savaşı bile bitiyor ama 40 senede neden dağdaki 100 200 terör temizlenmiyor diye hiç sorgulamiyorlar mantık ne gezer bunlarda. Valla kapasitelerinden çok şey bekliyoruz esasında
- +1 yıl
@Kâl-Ell Bu ülkede, daha bir sene kadar önce, silahlı mücadelenin ve anti-terör örgütlenmelerinin, paramiliter kurumların baş aktörlerinden Mehmet Ağar'ın, ülkenin doğusundaki mevcut durumu uyuşturucu ticaretinin zemini olarak kullandığı konuşuluyordu
Çok da üzerinden zaman geçmedi bu arada. Mehmet Ağar'ı dürtsen ''Vatan millet, ecdad, vatan borcu Türklük, serdengeçtilik'' diye random sesler çıkarır.
Cevap sahibi+1 yıltürkiye sensin, benim, o… ben düzgün olmazsam, sen düzgün olmazsan, o düzgün olmazsa türkiye nasıl düzgün olsun? ingilizler yaşamıyor ya bu ülkede, biz yaşıyoruz. birisi bir yanlış yaptığında hemen başlıyoruz “yanlış yaptı, yanlış yaptı” ama kendimiz yanlış bir şey yapınca bunu yanlış olarak görmüyoruz kendimizi haklı görmek için sebepler buluyoruz.
çocuklarımıza matematik ve fen bilimlerinden önce dürüst olmayı, adaletli olmayı, hakka hukuka riayet etmeyi, doğru konuşmayı, fedakarlık yapmayı, arkadaşlık yapmayı, dostluk yapmayı, hayvan sevgisini, ağaç/bitki sevgisini ve eğer çalışıp dürüst insan olup devletine milletine halkına hizmet etmezse neler başımıza gelebileceğini öğretmeliyiz- +1 yıl
Cidden olayı nasıl hayvan sevgisine dürüstlüğe falan getirdin şu an bunu düşünüyorum. Mesele devlete hizmet etmek değil. Mesele kör kütük hizmet etmek, sorgulamadan hizmet etmek. Sizin yaptığınız bu. Ben bu devlete tüm vergilerimi ödediğim halde ve dil öğrenip iki lisans bitirip donanım kazanmış halimle burada zindan gibi bir hayat yaşıyorsam, sevdiğim sahip olmak istediğim hobilerime imkanlarıma ulaşamıyorsam neden hizmet edeyim? Yaşım 26 olmuş güzel gençliğimi çalmış bir devlet benim hizmeti mi haketti mi sence? Milliyetçiliğin alemi yok kardeşim sahip olmak istediğim olanakları hangi devlet sağlıyorsa o devlet için hizmet ederim ben. İnsan ömrü ortalama hastalıksız kazasız 70-80 yıl geçiyor ve bu süre içerisinde bir insan olarak yaşayabilmek herkesin hakkı.
Cevap sahibi+1 yılZate asıl boş olan da şu ülkenin büyükleridir. tek bildikleri gençlere sonsuz bir borç bırakarak onların geleceğini çalmak ve çevreyi umarsızca yağmalamaktır. hayat tarzları ise o kadar pespayedir ki sonsuz savurganlıklarının karşısında ellerinde kalan bir avuç çamur kadar değersizdir ama yine de o pislik için yapmayacakları şey yoktur. zaten cumhuriyetin ilk yirmi yılını çıkartırsak bu toprakların son seksen yılının tarihi, babaların oğullarına attıkları kazıkların toplamıdır.
- +1 yıl
E o zaman bu millete askerlik yapmak nasıl vatan görevi oluyor?
Cevap sahibi+1 yılAskerlik hizmeti, herhangi bir ülkede belirli bir yaşa gelen vatandaşların, zorunlu olarak, belirli bir süre orduda görev yapması veya anlaşmalı oldukları bir süre boyunca meslek olarak icra etmesi. Ayrıca askerlik veya vatanî görev olarak da bilinir...
Cevap sahibi+1 yılTürkiye cumhuriyetinin geçmişine baktığımızda Osmanlı'ya, ondan önce Selçuklular, ondan once de orta asya türk devletlerini görürüz. bu devletlerin ortak özelliği ise yayılmacı bir dış politika izlemeleri, ekonomik güçlerini çevre ülkelerden aldıkları vergiler ve yeni topraklar kazanarak korumalari şeklinde karşımıza çıkıyor. bu ekonomik ve sosyal yapıyı koruma amaçlı olarak hemen her türk genci asker olarak yetiştirilmek zorunda kalınmış.
osmanli'nin hızla toprak kaybettigi son dönemlere bakacak olursak sürekli saldırıya maruz kaldığını, sürekli savaş halinde oldugunu ve o dönemlerde çoluk çocuk her erkegin asker olarak kullanıldığını görüyoruz. kaldi ki kurtuluş savaşı zamanında da eli silah tutan her erkek savasa katilmis.
dolayisi ile vatanini savunmak ve askerlik yapmak sivil türk vatandaslari icin her zaman kutsal bir görev olarak görülmüştür ve bundan kaçınmak bir utanç kaynağı olmuştur. zaten en eski ve en yeni tarihi savaşlar ve türlü kahramanlık destanları ile dolu, çoğunlukla topyekün savaşmak zorunda kalmış bir ülkenin farklı bir anlayış türü geliştirmesine, askerligi belli bir sınıf veya zümrenin tekeline bırakmasını ya da profesyonel bir ordu yapilanmasina gitmesi beklenecek sey degildir.
Türkiye cumhuriyeti (osmanli ve selcuklu'nun devami sayarsak, ki öyledir) sadece son 80 yıldır tarihinde pek az rastlanan sekilde bir barış ortaminda yasamakta. sartlar ne olursa olsun 1500 yıllık bir tarihe sahip mu milletin askeri yapisinin 80 yılda degismesi pek mümkün değil. bu tartışmaların son 20 yıldır yapılıyor olması iyiye işarettir tabi. eğer önümüzdeki dönemlerde de bu barış ortamı surerse buyuk bir askeri dönüşümün olması beklenebilir. zaten bununla ilgili sesler yükselmeye başlamıştır ve bir gun bu ülke de modern dünyanın gerektirdigi yapıda bir orduya kavuşacaktır...
Cevap sahibi+1 yılEğer zorunlu askerlik kalkarsa devlet bedelli askerlikten gelen parayı alamayacağı için gerçekleşmeyecek... taki şu profesyonel ordu kurulana kadar... bizim tartışmamız en başından saçma zaten iş dönüp devletle bitiyor benimle değil artık bende biliyorum devir teknonoji olduğunu ama yukarı da dediğim gibi eğer gönüllü ya da işsiz bir kesim istenilen seviyeye ulaşırsa büyük ihtimal kalkar diye düşünüyorum bir ihtimal...
Cevap sahibi+1 yılBu arada şu sistem sayılana kadar evet vatan borcumuzdur...
Sen de insansın suriyeli de insan. ancak sen çok iyi şartlarda olmasa da en azından kendi vatanında yaşayabiliyorsun. kimliğin var, ehliyetin var, araç kullanabiliyorsun. hastanelerini kullanabiliyorsun. daha sayamayacağım birçok şeyi kullanabiliyorsun. suriyelilere bak sığıntı gibi yaşıyorlar. biz sığıntı gibi değil de çok iyi şartlarda olmasa da insan gibi yaşayabiliyorsak bunu atalarımızın dedelerimizin savaşlarda akıttığı kana borçluyuz. sen bağımsızlığını sessiz direnişle kazanmadın, kazanamazsın da. Türkiyem öyle bir coğrafya. diyorlar ki askerlikte mantıklı bir şey yok. evet yok tabi ki. savaş mantıklı bir şey mi? insan insana zulüm eder de öldürür mü? ama dünya böyle. o sebeple sen de ben de askere gideceğiz ki ordu nedir millet nedir emir komuta nedir öğreneceğiz. belki bende senin kadar küfür ederim mantıksızlıklara o ayrı. bir sene sonra hangi savaşın neyin içinde olacağımızı kimse bilemez. devlet çok meraklı değil senin askerlik yapmana. herkes ister norveç gibi isveç gibi kafası rahat yaşamak ama öyle değil işte. diyorsan ki ben çok önemli bir bilim işi yapıyorum askerlikden çok çok faydalı o zaman haklısın. ama göttünü yayıp plazalarda filtre kahve içip sikindirik evrak işleri yapınca memlekete daha fazla faydan olduğunu düşünüyorsan bana göre haksızsın.
siz yine de vicdanınızla birdaha düşünün.
Onun dışında yok ben yapmıyorum bana ters diyorsan dersende keyfin bilir çıkarsın cumhuriyet savcısının yanına ben istemiyorum dersin zorunlu askerlik kalksın dersin bütün tartışmayı onunla yaparsın sonra bakmışsın vatan haini ilan edilmiş sürekli yoklama kaçağı sayıldığın için kalan diğer günlerinide içeride geçirirsin bu kadar basit kanun var nizam var ordu emri vermiş gidip yapmakta vatan borcun sayılır...- +1 yıl
Bu ülkenin, beşli çeteden almadığı ve feragat ettiği vergilerle 8 tane ülkede ordu finanse edilir
Bu milletin bu vatana borcu yok, alacağı var.
Bu arada, paran yoksa hiçbir çiçek kullanamıyorsun, bu ülkenin hastanelerinden randevu alman zor, devlet çoğu ilacı ödemiyor, işsiz kaldığında senden SGK primi adı altında haraç koparıyor, her şey parayla, yolundan geçerken bile fahiş para istiyor ne kullanıyorsun?
Türkiye'de vatandaş devletin mebzul lüksünü finanse etmekle görevli bir maraba haline geldi hala ezber ezber konuşuyorsun
Türkler sığıntı gibi yaşamıyor mu? Git ortalama bir mahalleye, millet bir saat ucuz ekmek için halk ekmek kuyruğunda bekliyor. İBB'nin en büyük projesi ne? Askıda fatura, sosyal yardım
Suriyeliler sığıntı da bizim insanımız değl mi?
Saatlerdir bir şeyler geveliyorsun, hiçbir gerekçe sunduğun yok sadece ezber devlet doktrini
En son da insanları ''Nasılsa zorla gidiyorsunuz he he'' diye küçümsemeye uğraşıyorsun
SEn git askere, ölürsen de , cenazenin yapılmasına karşıyım. Eskiden Osmanlı'da hainlere cenaze yapılmıyor, it leşi gibi gömülüyorlardı
Kapıkulluğu yapıp, bu milletin tabii haklarını değil mevcut düzeni savunanın da farklı bir muameleye maruz kalmasına karşıyım
Her an savaşın içine girebilirmişiz, bunu diyenlerin de ülkesi, her yerde savfaş çıkarmak için dört dönüyor son on yılda - +1 yıl
Aynı yere geliyorsun. Kimliğim var, ehliyetim var, araç kullanabiliyorum, hastanelerini kullanabiliyorum diye niye vatan borcum oluyor? Bedava mı faydalanıyorum ben bunlardan? Bir ton vergi ödemiyor muyum? Ve konuyu suriyelilere nasıl getirdin lafı hiç geçmediği halde? Devlet gençliğimizi çaldı diyoruz vatan borcu diyorsun. Birader gözünü aç tam tersi devletin bize borcu var bizim devlete bir askerlik hizmeti diye bir borcumuz yok. Devletin bizim askerlik hizmetimizi haketmesi lazım şayet zorunlu askerliği kaldıramıyorsa. Sustuğumuz halde kendi kendine tekrar konuyu aynı yere getiriyorsun. Tamam anladık seviyorsun askerliği milliyetçi duyguları manevi değerleri. Gidip yapabilirsin manevi duygularını doldurabilirsin vatanıma hizmet ettim geldim diye.
Ha bir de eskiden askerde dayak vardı demi? Neymiş askeri disiplinmiş. Ulan insanda gurur denen bir şey var dayak nedir? Ben askere gideceğim orada benim vergimle maaş alan bir komutan gelip vergisiyle maaşını aldığı vatandaşa şiddet uygulayacak öyle mi? Hiç kusura bakmasınlar yok öyle dünya.
Cevap sahibi+1 yılÇok ve boş konuşmak yüzünden düzelemiyoruz. 🤦♂️
hükümeti sevmeyebilirsin, muhalefeti sevmeyebilirsin bende sevmiyorum zaten şu ülkeyi yönetenleri, eğitim, sağlık sistemine kötü diyebilirsin. daha bir sürü olumsuz şey sayabilirsin. sadece sayıp sövüyorsan boşa kürek sallıyorsun. çalışmamız lazım bizim...
örnek vermek amacıyla söylüyorum, sokak niye berbat diye belediyeye sövmek sokağı temizlemez, ama herkesi kendi kapısının önünü süpürmek için organize etmek, sokağın temiz kalmasını sağlayabilir.
"bizim işimiz mi bu?" diyebilirsin haklı olarak. değildir belki ama birşeylerin düzelmesini istiyorsan sorumluluk almalısın, işin olmayan şeyi kendi işin belleyip çalışmalısın.
bozmak kolaydır, konuşmak kolaydır, fikir söylemek kolaydır. yoldan çevirdiğin bir insana rast gele bir sorununu anlat, ne yapmalıyım de, kesin sana fikir verir. yardım iste, etmez ama. bize herkeste olan sözde fikirler değil, herkeste olmayan şey lazım. oda çalışmak. tek başıma ne yapabilirim ki, bir benden ne olacak deme. bir çivi bir atı, bir at, bir yiğidi, bir yiğit bir savaşı kazanabilir...- +1 yıl
Kardeşim kimse yan gelip yatmıyor zaten herkes çalışıp vergisini ödüyor ve vergisinin bosa gitmesine sinir oluyor. Sen diyorsun ki hiç konuşmayalım köpek gibi çalışalım (ki bizim halkımız da zaten bunu yapıyor çalışıyor sorgulamiyor). Hata yapıyorsun. Hem çalışacaksın hem konuşacaksın eleştireceksin farkındalık yaratacaksin sistemi rahatsız edeceksin. Sen klasik hükümetin uyguladığı yöntemi burada bize uygulamaya çalışıyorsun ama bizden ekmek çıkmaz maalesef.
Cevap sahibi+1 yılYaşadığımız dünyada beklenmesi, istenmesi, yok diye isyan edilmesi gereken son şeydir...
bambaşka yeni hayatlara doğarken adalet beklememiz ne kadar mantıklı olabilir. adil düzen belki bir şekilde sağlanabilir ama o da yaşanılası yurdumda imkansız sanki geliyor... şansızlığı bir gün şansa çevirip adaleti az da olsa kendi kendimize sağlarız bir gün umarım..- +1 yıl
Ben bu ülkede günde 10 saat çalışıyorum, her sene karımın ciddi bir kısmını vergiye veriyorum.
Her ay mali müşavirimle devlet saçma sapan bir mevzuattan benden habersiz ceza kesip 3-5 bin lira paramı tırtıklamasın diye koca bir tabloyu gözden geçiririyorum
BU kadar çok çalışmaktan gevelediğine göre, senin hiçbir halt yaptığın yok askerlik üzerinden kendini niteleme peşindesin
Ayrıca, sadece goygoy peşindesin. Hİçbir şey söylediğin yok, tipi kapıkulu geyikleri bunlar. Adalet yokmuş ama isyan etmeyin, ne yaparsanız yapın, düzeni bozmayın, şikayetiniz varsa bile ehehe ne gerek var
Senin gibiler susturulduğunda adaletin ilk adımı atılmış olacak
Cevap sahibi+1 yılümmet olmak kolay değil. dava var sonuçta. ayrıca sarayın belli giderleri var. nede olsa itibardan tasarruf olmaz...😂😂
Cevap sahibi+1 yılBizim millet ne yapsan anlamaz dostum yine de bunu "buna da şükür" der. bu dünyada çektiği sıkıntılar önemli değildir onun için. ne de olsa öteki tarafta cenneti yaşayacaktır. bu dünyada 90 yıl sürünse de ne olur sanki sefa sürse cefasını sürse ne olur sonsuz bir hayatın yanında ne önemi var bu dünyada yaşananların der?
işte bu yüzden hiç bir şey düzelmez. bizim insanımız dünyaya bir kere geldiğini, başka bir hayatının olmayacağını anlamaz sanırım çünkü herkes bizim gibi sizin düşünmüyor... ve ayrıca birileri de bunu çok iyi kullanır...
Cevap sahibi+1 yılArkadaş yukarıda vergi ödüyorum demiş ona cevap verdim iki kişiyle de tartışmak zor gerçekten...
- +1 yıl
İki kişiyle tartışmakla alakası yok, sadece boş atıp dolu tutmaya uğraşıyorsun. Duraylı bir argümanın yok
Cevap sahibi+1 yılaskerlik zordur. her yiğidin harcı değil. doğal olarak haklı bir serzeniştir...
- +1 yıl
Askerlik yapan yiğit falan olmuyor. Benim dayıoğlum askerlik yaptı, kendisi g. avatın önde gidenidir, karısı tarafından aldatıldığını öğrenmesine rağmen, ailesinin boşaması önerilerine kulak asmayıp , babasıyla anasıyla ilişiğini kesi pkarısından taraf oldu
Şimdi bu adam burada militaristlik taslayanların değerlerine ters biri ama askerlik yaptı
Sorsan yine yapar
Kendinizi, zorla emir altında it yerine konmayı kanıksadığınız için makbul insan sanmayın
Hırsızı da, uğursuzu da o çocuğu da askerlik yapıyor
Cevap sahibi+1 yılAskerliği bittiyse normal durum normal gündelik hayatına devam ediyor askerde olsa ona kazık sokaklardı öyle yapsaydı insanlar her şey yapar adam da öldürür ona bakarsan karısını kızını satar da aşağılık insanoğlu sonuçta benim aklıma ulu önder kemal atatürk’ün vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır sözü askerde yüreğime işlemişti askerde öğrendiğim tek şey diyebilirim. Dayı oğluna da gelirsek askerde anlaşılan adam olamamış hayatta da fazla kalmaz zaten askerde kafasına sıkmamış tarla da bir yerde sıkar artık..
- +1 yıl
E mk hani askerde herkes adam oluyordu, askere giden hayatı çözüyordu falan. Bu herif ne ayak diyince tırı vırı
Askerde de gitmiş beylik lafı öğrenmiş! Ne kadar şerefsiz tanıdıysam askerliğini yapmıştı.
Atatürk de seni görse sarıklı mollalarla beraber asardı ''Bu herifi öldürmek vatana hizmettir'' diyerekten.
Cevap sahibi+1 yılŞimdi senin gibi kardeşim insanlar, askerlik ile yakından uzaktan ilgisi olmayan insanlardır, muhtemelen çevresel faktörler ve çocukluk döneminde gerçekleşmiş travmatik olaylar sonucunda edindiğin kronik korku ve aşağılık komplekslerini hayatındaki her döneminde lafı askerliğe oraya buraya atar, kendilerinden aşağıda oldugunu düşündüğün insanları ezerek, yakın ve uzak çevrelerinden gizlemeye çalışır.
askerde hamburger, kola servis etmeyi hor gören, sivil hayatında da bu işi yapan garsonlar içten içe hor görürsün, aşağılar ve ezer.
ayrıca senin gibi bireyler, gerçek anlamda otorite eksikliginin ne anlama geldiginden bihaber kardeşim kişilerdir..- +1 yıl
Burada asıl travma, birey olamamış, sürekli kendisini itip kakacak bir otorite arayan ezik deyyuslardadır.
İnsanların para kazanmak için yaptığı meslekleri, zorla birilerinin buyruğuyla hiçbir hak olmadan yapmak zorunda kalmakla bir tutacak zeka seviyesindeki insanları ben aşağılarım. Benden aşağı görmem, benden aşağıdalar zaten.
Bu arada, hayatımda hiçbir garsonu aşağılamadım, bunlar, senin gibi her şeyi gerontokratik oligarşilere yahut hiyerarşiye bağlayan, ancak askerlik, mafya vesaire bir şekilde bir güruhta konum ederecek birilerinin üzerine çıkacağını ve üsttekinin alttakini ezmeye uğraşmasını meşru gören primatların işi
Uğraştın uğraştın, haklı çıkamayınca millete sallamaya başladın.
Cevap sahibi+1 yılSen hanım evladı gibi narin olabilirsin, daha kimseye yumruk tokat bile atmamış olabilir, hiç mahalle kavgasına girmemiş olabilir, korkak tavuğun önde gideni olabilirsin, aptal gibi ders çalışmış top tepmemiş olabilir, halı sahada kavga çıkarmamış olabilir, bilgisayardan beyni sulanmış ama fiziksel olarak iş görebilir raporu olabilir, birini öldürürse ağlayabilir, korkak duygusal güzel kardeşim teki olabilirsin kısacası.
yine en birinci vatanını sev sen, ülkeni sev lan, kimse sana sevme demiyor, yine siz benim kadar sevemezsiniz tenekeler diye bağır çağır, üstünlük tasla, hatta al o üstünlüğünü en bir tarafına koy, koyma demiyorum lan koy diyorum.- +1 yıl
Şu herifi silah verip çatışma ortamına atsan donar kalır, bu kadar boş konuştuğuna göre kesin ödleğin tekidir.
Halı sahada kavga çıkarmak, birini öldürürse ağlayamamak falan
Adam açıkça ''Ben barbarım'' diyor haberi yok. Psikopattan asker olmaz
Cevap sahibi+1 yılAz önce dayım oğlu askerden geldi yok kalleşin tekiydi sevmem kendisini yok gvat diyen bendim sanki üstelik askerlere hakaret edip hiçbiri adam değil tanıdığım hepsi şrefsiz diyende de sendin sanki üstüne yetmez bedelli askerliği göğe sığdıran da sendin.. hangi kafayı yaşıyorsun oğlum sen bezelye beyinli herif gelmiş kendi bokkunu bana atıyorsun burada bana iftira atıp barbar diyorsun asıl barbar senin gibilerden olur. Kendi geçmişini kuşaktan kuşağa silen herif kurtuluş savaşını eskiden kalmış diyen zihniyette sensin. ulan senin ataların kim olduğu belli değil sorsan maymun türünden fare türünden de üremişiz de dersin sen hangi saftasın belli değil habeş maymunu. Gelmiş burada laf edebiyatı yapıyorsun..
- +1 yıl
Oğlum sen mal mısın? Askerlik şöyle iyidir, böyle insan yetiştirir, askerde şöyle adam olunur diye askerliğin eğiticiliğinden dem vuruyordun. Askerde adam olunuyorsa ortalıkta niye bu kadar fazla kardeşim var dedim
Bunu da askerlere hakaret algılayacak zeka seviyesindesin
Bu arada, senin atalarının kimden olduğu belli değil, insandan doğup olma biri bu kadar saçmalayamaz
Cevap sahibi+1 yılBak halen kendi bokkunu bana atmaya devam ediyorsun. bırak bu işleri ne kadar sallamaya çalışsan da çamura batıyorsun. ben vatanımı seven insanım gidip 6 ay yaptım yavru vatanda hatta bir 6 ayda olsa yine yaparım zorunlu olsa senin gibi en azından ağlayarak, zırlayarak yapmadım... evet bazı haksızlıklar olsa da içimizde bunun farkındayım eşitlik için her zaman tavrımı ortaya koymuşumdur.. bende vergi ödüyorum ama senin gibi yine ağlamıyorum buralarda salya sümük burada vergi, ekonomi, enflasyon, KDV ötv, tartışmasınıda yapmadım... senin gibi iki yüzlü de değilim. senin ne dediğin bile belli değil kurtuluş savaşı hikayeymiş geçmiş gitmiş mişmiş o zaman senin atalarımıza saygın yoksa istiklal marşımıza da saygın yoktur. beyefendiden vergi aldılar diye atasını hiçe sayacak gururu incinmiş... senin hayatında hikaye o zaman gelipte buraya atıp, tutup askerimizi eleştiriyorsun yok kurtuluş savaşı masaldı diyen türlü algıları provokasyona itmeye çalışıyorsun.. hangi akla dayanarak bunları ezberleyip, ezberleyip yapıştırıyosun cevabı, ego mastürbasyonu yapıyorsun kendini zeki sanıyorsun ama öyle değilsin.
- +1 yıl
Sen bunları düşünme, askerlik fotoğraflarına bakıp otuz bir çek.
Konuyu anlamadıkça şizofreniye bağlıyor, kafandan bir şeyler uyduruyorsun boş ver
Cevap sahibi+1 yılSende pembe tezkerini saklarsın lgbt de lazım olur sana.
Gündem konusunda 360 cevap paylaştı. Maddiyat yönünden gücü yeten versin. Kimseye karışamam niye bedelli yaptın, ne işin var bilmem ne diye. Ancak ben bedelli olayına sıcak bakan değilim hee çevremde yapan arkadaşlar oldu mu oldu. Tabi onlar ilk etapta gittiği için düşük ücret verdiler.
Valla bir arkadaşım 6 ay yaptı. Acemi birlik Ankara 'da, usta birlikse Kıbrıs'a çıkmıştı. Gitti geldi çabucak.
00 YorumlaDışarıdan söylemesi ne güzel, gitsinler 6 ay.
Bütün düzenini boz, işinden gücünden ol git, orada milletin egosunu tatmin et, saçma sapan işlerle 6 ayını yesinler, sonra dön yine iş ara düzen kurmaya çalış.
Kadın erkek eşit dersiniz, keşke kadınlara da zorunlu askerlik gelse o zaman saçma mı görürüz.
00 Yorumla6 ay gidip yapmayan için kısa bir zaman gibi görünebilir ama normalde selam bile veremeyecegin insanlara koşulsuz şartsız uymak ve onlarin psikolojik baskilarina maruz kalmak hic kolay değil, bunu 6 ay ya bir şey olmaz rutbeli gidemezsem bile yapar gelirim diyerek bedelliyi yaptırmamış ve buna pişman olmuş biri olarak söylüyorum.
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılValla benim sevgilim bedelli yapmak istiyor üniversite bittikten sonra gitcek. Ben parası çok dedim verme o kadar dedim ama ben çalışıyorum altı ayda çalıştığım para da vereceğim bedelli parasına yakın olacak dedi mantıklı geldi. Durumları iyi zaten ama bana gereksiz geldi
00 Yorumla
+1 yıl105 bin lira kime göre neye göre pahalı. Ayda bu paraları harcayan bir kitle var. Onlar gitsin diye var aslında bu bedelli. Kredi çekip gidenler için haklısın.
00 Yorumla
+1 yılBence gerek var. Askerde bir şey de öğretmiyorlarmış zaten. Boş boş hapishane gibi paikolojik eziyet gençler için. Genç dediğin kendini geliştirecek, eğlenecek şeylerle vakit geçirmeli.
00 Yorumla
+1 yılDevlet böyle bir hak vermiş ve bu hakkı kullananlar üzerinden gelir kaynağı oluşturmuş ise kullanan kişileri eleştirmek saçma olur. Ancak mesele askere gidip gelmek değil de milli bilinç olacaksa milli bilincin Türkiye'de azaldığını düşünüyorum çünkü gençlerin bu zor düzende artık kendilerinden fedakar edecekleri, etmek istedikleri bir şey kalmadı bu da devletin büyük bir sorunu
00 Yorumla
+1 yılHer zaman demişimdir kişinin gelirine bağlı bir durum 6 Ayda o gelirin kat ve kat fazlasını kazanıyorsa bedelli yapmalı ama kazanmıyorsa 6 ay gitmeli
00 Yorumla- Gündem konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılParasi olan icin sorun yok olmayan icin sorun verilir mi bu para verilir de nasil verilir iste orası var 100 bin normal de para degil ama olmayan para
00 Yorumla
+1 yıl6 ay değil 18 ay yine yapılır ama ne yazıkki asker kalıplarına bakıp adam bellediğiniz delikanlı sandığınız bir çok kişinin Ağlayarak kendini keserek çürük aldığına şahit oldum
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yıl6 aycık bir görev ki bu onların boyun borcu yaptığıniz bi askerlik kızımı evlendirince askerliği bedelli yapip yapmadığinı soracam eğer bedelliyse vermem arkadaş demek ki baskıya gelemiyor zordan kaçıyor demek ki kokak biri derim
00 Yorumla
+1 yılbiz kadınlar erkeklerin işimize karısmaması gerektiğini diyoruz ya şindi empatı yapalım bizene onlardan
00 Yorumla
+1 yılAskerliği de ticarete döktüler, maddi durumu müsait olmayanlar sorun değil onlarin yerine de vatani görevlerini yaparlar..
00 YorumlaAyda 15-500 arası maaş alan birinin işini kaybetmemek ve sekteye uğramaması için bu karar alınabilir.
00 Yorumla- Gündem konusunda 418 cevap paylaştı.
+1 yılBence verilir asgari ücret 8500 TL bir yılda kazandığın para zaten. Askere gidipte maaş alamamak hemde işi kaybetmek olayı var.
00 Yorumla Her türk erkeği bence askerlik yapmalı ayrıca böyle kutdal bir görevin bedeli olmamalı çok saçma zengin çocuğu askere gitmesin fakir oğlu ölsün
01 Yorumla- +1 yıl
Bedelli olan yapmıyormu
+1 yılMaldivlere tatile gidiyosun sanki, 15 bin lira civarı kazanan birinin kesin vermesi lazım o parayı
00 YorumlaParası olan versin olmayan gitsin. Sınıf farkı olacak tabiki her yerde olduğu gibi
00 YorumlaVar psikolojini ve fiziksel sağlığını korumak istiyorsan vericen mecbur
00 Yorumla
+1 yılAskerler de keşke bedelli yapsaydım diyor anlamadım gitti 😂
00 Yorumla
+1 yıleğer 6 ayda daha fazla kazanacaksan yani vaktin=nakit ise çok mantıklı bir hareket
00 YorumlaNe gerek var okadar para ödemeye 6 ay neki yani silah kullanmayı bile öğrenmeden gelenler var
00 Yorumla
+1 yılMilletvekili maaşı 70 bin olmuş nerden çıkacak o para adamlar geçinemiyormuş
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBir erkeğin "kızlar regl sancısını abartıyor" diye paylaşım yapmasından farkı yok şu yaptığının. Size mi düştü derdi tasası askerliğin
00 Yorumla104.084 TL cebinden çıktığı zaman sorun olmayacak insanlar için zaten bu olay :)
00 Yorumla
+1 yılAylığın 17.500₺ civarı veya daha fazlaysa değer. İş bulmak da sıkıntı.
00 Yorumla
+1 yılulan biz 15 ay yaptık adamlar 6 ay askerlık yapamıyo anlamadımki :)
00 Yorumla
+1 yıl5 yıl önce askerdeydim en stresli dönemim 200 bin tlye yine değer
00 Yorumla
+1 yılkime göre, neye göre pahalı? işimden 6 ay uzak kaldığımda bi kaç mislinden olacaksam elbette bedelli yaparım.
00 YorumlaParam olsa hemen şimdi düşünmeden veririm. İş yerinde kıdem alıcam, bu işi kaybedemem...
00 Yorumla- Gündem konusunda 586 cevap paylaştı.
+1 yılAskerlik yapmadığın için bu soruyu sorman normal , dibine kadar gerek var
00 Yorumla Len Ben 1 Sene Yaptım Daha da Yapasim Vardı Gençler Askerlik Güzeldir En Güzel Anılar orada Birikir
00 Yorumla
+1 yıl6 ay işini yapsa bu paranın 5 katı kazanan adamın bedelli gitmesi finansal açıdan mantıklı.
00 Yorumla
+1 yılKadınların bu konuda yorum yapma haklarının olduğunu sanmıyorum
00 YorumlaAynen çok para artik...
6 ay gidip gelmek daha mantiklı
00 Yorumla6 ay yapıp gelsinler nolck ya o paranın üstüne para ekle GT araba al yani o ne öyle .
04 Yorumla- +1 yıl
konudan bağımsız soruyorum GT dediğin hangi araba modeli
100 bine 6.9 milyon eklersem nissan GTR alabiliyoruz çünkü - +1 yıl
Aahhahahaah tamam GT diye model var ve 7 milyon civarında :D
Gizli Üye(30-35)+1 yılOlur mu canım ekonomimiz çok iyi on bin Türk lirası versek yeter bence. Çok değerli ya paramız o yüzden.
00 Yorumla
+1 yıleskiden 15 falandı sonra 18 oldu falan 24 vs oldu ama 108 nedir be
alt tarafı 6 ay
ben zamanında şırnakta 1 sene paşalar gibi yaptım hemde subay olarak ne günlerdi bunlar anma ağlanıyor
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılEğer maaşlı iyi bir işi varsa verilir, orada kalacağına burada rahat rahat kalır.15 bin tl maaşı olan için o para çoktan verilir.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılVatan borcunun bedeli olmaz bedelli yapanlar bacimdir bizimde imkanimiz vardı bedelli yapmaya gittik 6 ay yaptık geldik
01 Yorumla- +1 yıl
Tuvalet temizleyip patates soymak erkeklik dimi birilerinin egosunu tatmin etmek ?
Gizli Üye(30-35)+1 yılBana o parayı peşinen verecek on bedelliciğin yerine gider, aslanlar gibi 5 yıl askerlik yapar gelirim.
00 YorumlaAskerlıktekı pskolojı ve gereksız saçma uygulamaları mobıngı bıldıgımden param olsa yapmazdım
00 YorumlaGündem konusunda 1,4b cevap paylaştı. 6 ay için o kadar para verilmez. Ama gidenlerin mutlaka bir sebebi vardır
00 Yorumla- Gündem konusunda 352 cevap paylaştı.
+1 yılBen 15 ay askerliğimi yaptım. Kim ne yapıyorsa yapsın. Parası olan bedelli yapar tabi
00 Yorumla
+1 yılBiz 18 ay yaptık sesimiz çakmadı
O ne öyle ver parayı gitme ülke elden gidecekmiş banane a... dermiş gibi00 YorumlaBir erkeğin askere gitmesi bana göre şart , çünkü hayatta yalnız kalıyor ve bazı şeylerde dahada bilinçleniyor. Hayat mücadelesini anlıyorlar 6 ay hiç bir şey bu arada ( 12 ay yaptım :D )
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılGiden erkeklerin canı yok mu? Adam gibi gidip gelsinler yani kaçmak nedir ya.
00 Yorumla
+1 yılLan akıllı olun biraz ya zaten zneginler aprasi olanlar için var bu bedelli bizim gbi fakir düşünen fakirler için degl zenginler için de yüzbin para degl
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılYapılması gereken bir görev olarak görüyorum
02 Yorumla- +1 yıl
Sizi tutan yok hanımefendi bekliyoruz
- Gündem konusunda 584 cevap paylaştı.
+1 yıl53 falanken verdim 100de veririm açıkcası. Zaman sağlıktan sonraki en önemli şey
00 Yorumla
+1 yılKişiden kişiye değişir. Psikolojik olarak kaldıran var kaldıramayan var. Bu fiyatların yükselmesi de iyi görünmüyor.
00 Yorumla
+1 yılAylık gelirine bağlı bişey hem kazanmayip hem de 6 ay orada para harcamasi da söz konusu. Üstelik psikolojisi de cabasi
00 Yorumla6 ay sanki 6 saatmiş gibi söyledin. erkek olsam bide param olsa net veririm ne kadar olursa olsun askerlik çekilmez
00 Yorumla
+1 yılKazancın varsa verilir yoksa fiziksel yapmak daha iyi
00 Yorumla
+1 yılOnu yatıracak çok kişi var ayrıca enflasyon da normal
00 Yorumla
+1 yılBizim şirketler vardır Ben mecbur yaptım bedelli Bilip bilmeden konuşmayın
00 YorumlaGündem konusunda 1,1b cevap paylaştı. Sen gitsene kolaysa bakalım ne oluyor 😃
00 Yorumla
+1 yılBence gereksiz
00 Yorumla- Devamını Gör (52)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler