Aslında soruyu, "T. C. Devleti -resmen- Osmanlı'nın devamı mıdır?" şeklinde de sorabilirdim.
Özet yapalım.. Bir devletin varlığı, anayasası ile tanımlanır. Anayasanın devamlılığı ise o devletin devamlılığını gösterir.
Hızla anayasamızı özetleyelim.
- 1808 İlk anayasa yapıldı (Sened-i İttifak - II. Mahmut)
- 1839 Anayasada değişiklikler yapıldı (Tanzimat Fermanı - Abdülmecid)
- 1856 Anayasada değişiklikler yapıldı (Islahat Fermanı - Abdülmecid)
- 1876 Anayasada değişiklikler yapıldı. (İlk modern anayasa- Kanun-i Esasi - II. Abdülhamit)
- 1877 II. Abdülhamit tarafından anayasa askıya alındı.
- 1908 II. Abdülhamit tarafından anayasa tekrar yürürlüğe konuldu.
- 1909 Anayasada değişiklikler yapıldı.
- 1920 Meclis İstanbul'da feshedildi (11 Nisan ).
- 1920 Meclis Ankara 'da açıldı (23 Nisan - İstanbul'da kapanan 115 üyeli meclisin, 92 üyesi, Ankara 'daki 140 üyeli mecliste yer aldı)
- 1921 Anayasada değişiklikler yapıldı. Ancak ilga edilmedi. Devletin rejimi, dini, dili, başkenti, başkanı maddeleri değiştirildi. İlga= Hukuken tümden kaldırmak.
- 1923 Anayasada değişiklikler yapıldı (29 Ekim - Cumhurbaşkanlığı makamı eklendi)
- 1924 Anayasada değişiklikler yapıldı.
- 1961 Anayasada değişiklikler yapıldı.
- 1971 Anayasada değişiklikler yapıldı.
- 1982 Anayasada değişiklikler yapıldı.
- 2017 Anayasada değişiklikler yapıldı. (Başbakanlık makamı kaldırıldı ve yetkileri cumhurbaşkanına devredildi.)
Yukarıda görüldüğü üzere, tıpkı Mercedes'in 100 yıllık süreçte, teknolojiyi de takip ederek, model yenilemesi gibi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası da 200 yıllık süreçte "geçmişine bağlı kalmak şartı" ile tarihsel olaylar ve şartlar karşısında kendisini yenileyerek yoluna devam etmiştir. Mercedes, halen aynı Mercedes olduğu gibi, anayasanın devamlılığına baktığımızda adı ve sistemi değişmiş olsa bile, 200 yıllık devlet halen aynı devlettir.
O halde, T. C. devleti "resmen" Osmanlı'nın devamı mıdır, yoksa onu inkar eden ve tamamen onun dışında yeni bir devlet midir?
Eğer, T. C. Devleti, Osmanlı'nın devamı ise "Ben Osmanlı torunu değilim" diyenler haklı olup aslında torun değil, Osmanlı'nın öz oğlu mudur?
Eğer, T. C. devleti yeni bir devlet ise açılan ilk Ankara meclisine, neden kapanan İstanbul'daki Osmanlı meclisinin çoğunluk üyeleri katılmış ve 1921'de neden Osmanlı'dan kalan anayasa tümden reddedilmemiştir. Ayrıca tıpkı 1921'deki gibi, 2017 yılında yapılan önemli yasa değişikliği ile her na kadar adı değişmemiş olsa bile, yeni bir devlet mi kuruldu?
Hepinize, eğlenceli beyin fırtınası dilerim.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer