Hiçbir ülkenin sonu Dünya'nın sonu demek değildir. Zamanında Mısır'ın, Roma'nın çöküşü olmadıysa Amerika'nın hiç olmaz. Amerika'ım çöküşü Dünya ekonomisinin altını üstüne getirir. Kapitalizm üzerindeki ağırlık tamamen sosyalizme kayar. Çin Amerika'nın yerine geçer. Sistem çok değişir. İngiltere eskisi gibi baskıcı bir ulusçuluk sergilerse belki mani olabilir ama hiçbir zaman Amerika çökerse Dünya çökmez. Hollywood etkisi bu. Bu arada Amerika gibi büyük devletler her zaman şiddetli yıkılır. Yani yıkılmayan ülke yok. Her krallık, hükümdarlık ve yönetim yerini başka devletlere bıraktı. Anadolu Selçuklu Osmanlı'ya, Osmanlı Türkiye'ye, Doğu Roma İmparatorluğu Yunanistan'a, Roma İmparatorluğu İtalya'ya, Pers İmparatorluğu İran'a ve Büyük Moğol İmparatorluğu yerini Moğolistan'a, Asur İmparatorluğu Suriye'ye bıraktı. Tarih tekerrürden ibarettir.
Her devir bir öncekinden farklıdır. Her büyük devletim yıkılışı büyük değişiklikler getirir. Mesela Osmanlı'nın yıkılışı Ortadoğu'nun iyice karışacağının habercisiydi. Sanayi devrimi etkisinde kapitalizmin diş geçirmesine açık hedef oldu. Mesela Doğu Roma İmparatorluğu'nun yıkılışı Rönesans'ı başlattı. Yani her büyük yıkılış yeni bir devri açar. Çünkü her büyük devletin yıkılışında başka bir devlet ayakta kalır. Osmanlı yıkıldı İngiltere ayakta kaldı. O da bizim yaşadığımız beyin göçü olayını yaşadı. Ve gücü Amerika'ya kaptırdı. Amerika vatansızlara vatan olan Milliyetçilik bilinci olamayacak ülkelerden olduğu için herkes kolaylıkla kaçtı ve özellikle kargaşa içinde ülkelerden kaçan dehalar orada parladılar ve ülke de bunların değerini bildi. Fırsatı yakaladı...
Bence biraz tarihi de karıştırmayı deneyebilirsin. İnan Amerika bunların bir çoğunun yanında fos. Hiçbir şey olmaz yıkılırsa. Osmanlı da süpergüçtü ama yıkıldığında diğerleri için şenlik yeri gibiydi ortalık. Ortadoğu'nun oluşmasını sağladı. Amerika'da durum aynısı olur.
Amerika o kadar basit bir devlet değil 100 senedir karşılıksız basılan paralari talep görüyorsa hala borusu ötüyor demektir dünyadaki bütün milyarderlerin milyardolarlari amerikada yatırım oluyorsa selmanın 2 triilyon doları amerikan borsalarindaysa ve bunlar ortadayken amerika kolay kolay yıkılmaz
Faiz artırımı yapınca düşmesinin sebebi ne? amerikanin karşılıksız bastığı paralar milyarderleri tarafından kriptolara yatırıldı ve faiz artirinca güya enflasyon var aslında ortada bilerek yapılan sonuçlar var amerika bu kriptoların varlığından habersiz mi zannediyorsun onların bazıları direk amerikaya bağlı ripple gibi coinler Amerika'daki bir şirketin kriptosu ve bu kripto piyasa değeri çok yüksek bir kripto 35 milyar dolar gibi devasa sermayeleri var amerikanin ve bu sadece bir tanesi amerika 100 yıllık planlar yapar tarih tekerrür eder doğrudur ama bir atasözü der ki aynı nehirde iki kez yıkanmaz diye bence de doların sonu gelecek ama bunu da yine amerikanin kendisi yapacak bunun altyapısını da kendisi yapacak marsa uydu fırlatan astronot gönderen uzayla sıkı fıkı olan bir egemen güç ilerde ne olacağını bizim gibi insanlar kadar bilemez mi? Devir teknoloji akıl ve bilim devri at avrat silah devri değil ve amerika bunu her türlü başarıyor doların yerini ileriki dönemde altın alir kripto almaz çünkü kriptolarin regülatörlerin hamlelerine ihtiyacı var onlar da küçük çocuk altın çağı yeniden başlıyor ve bu çağa da güçlü girmek için bu sene altın ve gümüş fiyatlarını baskiliyorlar ki insanlar almasınlar satsinlar ve dolara güvensinler diye adamlar her türlü mala sahip çıkıyorlar. Dolara güvensizlik olduğu zaman dünyada savaşlar çıkıyor adamlar çok sert ve akıllı adımlar atıyorlar amerika bence kolay kolay çökmez
Uyuyakaldım sabahın 6'sıydı hasta. Okumuyorum bile yazdıklarını. Kripto şu an "süper güç" diye dolar kuru üzerinden baz alınıyor. Bu yüzden endeks de dolar değiştikçe değişiyor. Neyin hırsındasın ya manyağı?
Her devletin bir ömrü vardır. Yahudi sermayesini ABD'den Çin'e taşıyor. Büyük şirketlerin fabrikaları taşındı sıra yönetim binalarının taşınmasında. Önümüzde dönemde ABD yerine süper güç olarak ÇİN'i görmemiz an meselesi. 2020 seçimleri sonucunda çıkan halk ayaklanması ve Beyaz Saray'ın işgal edilmesi çöküşün başlangıcı olmuş durumda.
Osmanlı Bile Kalmadı Artık Her şeyin İyi Kötü Bir Sonu Vardır Fakat Şunu Diyebilirim ki
Tüm Dünya Karşı Koymadığı Sürece Uzun Yıllar Boyunca Politikalarını Başarılı Bir Şekilde Devam Ettirecektir Kimse Yenilmez Değil Okyanus Ötesi Bile Olsa Kimse Güvende Değil...
Çünkü amerika ordu ve nüklüeer silah olarak çoğu ülkenin toplamından daha gelişmiş, ülke ekonomisi de öyle. sadece bir eyaleti bile çoğu ülkeden daha zengin. ve çoğu ülke savaş olursa amerika tarafında olur veya tarafsız kalır. rusya veya çin dışında amerika ya saldırmak isteyen bir ülke olacağını düşünmüyorum.
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
10
Cevap
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Koskoca Osmanlı 600 yıl dayandı çöktü ABD de elbet bir gün çöker çökmese de eski gücünü kaybeder diye düşünüyorum. Umarım da çökmez çünkü Çin süper güç olursa Türklük kelimesini bile dünyadan kaldırmaya çalışırlar aynı Uygurlu kardeşlerimize yaptıkları gibi
Yellowstone söylenildiği gibi patlarsa ABD diye bir şey kalmaz. Amerika’nın sonunu ya böyle bir doğal afet getirir ya da Çin Rusya gibi devletlerle yapılan sıcak savaş getirir ki doğal afet daha olası bir senaryo gibi geliyor
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Anti kapitalizmi savunan biri olarak bu ve bunun gibi ülkeler çöksün isterim. hiçbir Amerikan malı da kullanmıyorum.
Onu yıkacak tek bir devlet yok onu yıkacak devletler rusya çin ittifakı belki yıkar ama o da zor çünkü 81 ulkede amerikan üssü var yani boru değil adamlar sistemi kurmuşlar ve herseyi manipule edecek güce sahipler ulusal piyasada adamların parası hükümdar bu bile amerikanin çok güçlü olduğunu gösteriyor
Cevap sahibi
+1 yıl
Güç desteklenirse büyür. Desteklemedi gi zaman istediği kadar büyük olsun yok olmaya mahkumdur. roma imparatorluğu da böyleydi ne oldu
Tamam da amerika tek başına bir ülke değil zaten adı üstünde amerika birleşik devletleri kardeşim adamlar kendini kabul ettirmiş bu kadar basit hindistan bile abd güdümünde bi ülke Japonya güney Kore avrupa bile amerika güdümünde İngiltere bu güçlü ülkeler abd yanında geriye rusya Türkiye ve Çin kalıyor Türkiye De nato üyesi olduğu için abd yanında olur o kadar kolay değil dünyayı yönetiyor abd
Cevap sahibi
+1 yıl
Osmanlı'da dünyayı yönetti 600 yıl. Sen güce bakma. gücün desteklenip desteklemediğine bak
Kağıt parçası diye geçme doğru karşılıksız basıyor ama karşılığında dolar talep görüyor doların yeri o yüzden ayrı o yüzden güçlü ve sağlam para birimi
Cevap sahibi
+1 yıl
Zirvalama karşılıksız kağıt para basarsan döviz yükselir sadece Amerikada yükselmez. Parada altın rezervinin karsiligidir
Tamam da cahillikle ne alakası var cahil sensin de neyse. Amerika son 40 yılın en büyük enflasyon oranıyla karşılaştı piyasadaki parayı çekerek hem enflasyonu düşürmek hem de paraya olan güveni artırmak için faiz artırdı cahil
imkanı yok. bir kere amerika şu anda borsasını bir iki ülkeye kapatsın dünya ekonomisi alt üst olur :) bütün dünya dolar kullanıyor. dolar üzerinden yapılan her uluslar arası tiracarette amerika %1.5-3 arası pay alıyor. dünyada 3 tane kredi kartı verebilen sistem var ( masterkart viza maestro) 3üde amerikan firması. kartları bir servis dışı bıraksınlar halkı kitlenmeyen ülke kalmaz.. amerika bir çok şey olabilir ama asla batmaz