Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın doğusunda bulunan Sahalin-2 isimli doğalgaz ve petrol sahasının kontrolünü almak için kararname imzaladı. Sahalin-2, Japonyalı ve Shell’in hissedar olduğu şirketlerdir. Dünya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üretiminin yüzde 4’ünü oluşturuyor. Karar küresel LNG piyasasındaki arz sıkışıklığını daha da artırabilir.
Rusya'nın karşı atağı İngiliz petrol devi Shell’i ile Japonya’nın da Mitsui ve Mitsubishi şirketlerini ülkedeki yatırımlarını terk etmek zorunda bırakabilir. Shell sözcüsü, “Shell hissedar olarak her zaman Sahalin-2’nin çıkarları doğrultusunda ve uygulanabilir tüm yasal gerekliliklere göre hareket etmiştir. Kararnameden haberimiz var ve kapsamını inceliyoruz” açıklamada bulunarak konuyu çözmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Bu haber sonrası Shell hisselerinde bir gerileme söz konusu oldu. Mitsui & Co ve Mitsubishi şirketlerinin hisseleri haberlerin ardından zarar endişeleriyle %6 düştü.
Sahalin-2’de üretilen petrol ve doğalgazın müşterileri arasında ülkeler Çin ve Güney Kore'de yer alıyor.
Rusya-Ukrayna savaşı daha büyük ekonomik savaş ve daha büyük krizlere neden olur mu?
@FrauElvira Niye dalga geçeyim, aklınız yok mu sizin? Ukrayna devlet başkanını ukrayna halkı seçti ve Ruslari riske atan politikaları, emperyal batı devletleri ile yakinlasarak onlar uyguladı. Rusya da bir nevi nefsi müdafa uyguladı. Ukrayna tarafı saçma işler yapmasaydı Ruslar buna mecbur hissetmeyecekti. Ayrica hayatını kaybeden Rus askerleri de çok fazla kayıp verdi.
Biz nasıl bu ekonomik çöküntü ve işsizliği kendi seçtiğimiz iktidarin kötü yönetimiyle yaşıyorsak diğer bütün toplumlar da kendi seçimlerinin sonuçlarını olumlu veya olumsuz olarak yaşarlar. Çok basit neden, sonuç ilişkisini dahi çözecek kapasiteniz yoksa, siz de yaşam boyu sıkça sorunlar yaşayıp bunları çözmekte zorlanacaksiniz demektir.
Ben bu savaşın hangi sebeple çıktığını ve arka planını gayet iyi biliyorum. Benim dedem Rus ve bir zamanlar Rusya Devlet Polisi olarak çalıştı o yüzden çok şey biliyor Putin ve Rusya siyaseti hakkında. Bana da anlattığı için az çok biliyorum. Doğru bu savaşta Rusya haklı ama Putin'e helal olsun denilip pohpohlanması aşırı sinirimi bozuyor çünkü Ukraynada hayatını, evini kaybedenler biz de olabilirdik. Zelenskiyi halk savaş başlatsın diye seçmedi kimse tahmin edemezdi böyle olacağını o yüzden söyledikleriniz çok saçma. Ayrıca Rus askerleri kadar olan Ukrayna askerlerine + halkına da oldu ama Rusyanın halkı hala güllük gülüstanlık içinde yani kesinlikle denklik söz konusu değil neyse iyi günler
@FrauElvira Putin'i bütün yaptıkları hakkında övemem, çünkü o kadar yakın takip etmiyorum. Ama bu savaşı asıl başlatan tarafın, Rusya değil, batılı devletlerin provokasyonuna gelen Ukrayna olduğunu düşünüyorum. Burada kaybeden taraf Ukrayna halkı, kazanan ise başka İnce hesaplar yapan, emperyalist batı devletleridir.