https://www.cnnturk.com/ekonomi/fahis-kira-zamlarina-karsi-yeni-mekanizma-kiraci-sikayet-hatti-ve-kara-liste?page=2

İhbar hattı kira zamlarında şikayet edilebilecek bir merci. Kaldı ki yaptırımının ne olacağı yönünde de herhangi bir düzenleme yok. Zaten yüksek kira artışı durumunda kiracını itiraz ve kanun yollarına başvuru hakkı mevcut. Yeni ev kiralayacaklar için asıl zamlar büyük sorun. Çünkü yüksek kira talebine karşılık evi yeni kiralayacak olan kişinin herhangi bir hakkı veya kiraya verene bu yönde uygulanacak bir yaptırım yok. Sözleşme serbesti ilkesi gereği ev sahibi vergilerini tam ödediği sürece ilk sözleşme aşamasında istediği miktarda kira talep edebilir. Dolasıyla ihbar hattının hiçbir etkisi olmaz. Tek faydası şu yeni bir birim kurulacağından işe alımlar olur en azından bir kaç kişi daha işsizlikten kurtulur ☺️
Ev sahipleri yüksek zam yapmıyorlar ki, piyasa neyse ona göre yapıyorlar zammı.
Bugüne kadar hükümetin sahte enflasyon rakamları ve kiracidan. yana yasalari ile kiracilar bugüne kadar krallık yaşadılar. Hep ev sahipleri kaybetti.
Ev sahibi olarak bundan sonra bu sartlarda evim boş kalsa da kiraya vermem.
Kiradaki ev yıpranıyor. Komple restorasyon yapsan en az 100 bin lira gerekir.
Kiracinin birisi normal tüfe oranında bile zammı kabul etmedigi için mahkemelik oldum.
Bugün dese ki rayic bedelin 2 katını vereyim yine de evimde tutmam o srefsizi, o kadar bilendim.
Sanayici, is adamı, kabzimal, hükümet her ürüne dünyanın zammını yaparken kimse bu kadar aglamazken vatandaşın yıllarca disinden tirnagndan arttirarak sahip oldugu evden alacağı kira konu ediliyor.
Resmen tarafli yanlış bir medya algisi bu.
Serbest piyasa değil mi? Ben bunu doğru bulmuyorum yani yüksek fiyatları ama serbest piyasa.
Evi alıyor milyona kirası 1000 lira mi olmalı? Öncelikle inşaat girdi maliyetleri azalmali. Evler çok yüksek olduğundan kiralar da dolayısı ile yüksek olur.
Bunun önüne geçilmez.
Yerinde bir karar olması lazım. Kimsenin kimseyi zor durumda bırakmasına lüzum yok. Kimsenin durumu kimseden bir üst değil. Bazı Ev sahipleri fazla gaddarlar yerinde bir karar olmuş daha öncesinden tedbir almak gerekiyordu. Haksız kazancın önüne geçip halkın mağdur olmaması adına.
Eig için teşekkür ederim 🎐☀️✨✨
Rica ederim 🍀
Cevap
50Cevap
Bizim insanımız onun da bir hilesini bulur, hıc merak etmeyin.
Gerçekten çözüm bu mu?
Çözüm ekonomiyi düzeltmek.
Geçmezler bence
olması gerekendı avrupada bıle bellı semt ve ozellıklere gore kıra uygulaması mevcut .
serbest pıyasa dıye anasını silkeleyelim olmamalı.
ayrıca ulkede maalesef kı arac ve gayrımenkul yatırım aracı gorundugunden ( az gelısmıs ulkelerın sorunsalı ) her asgarı ucret artısında veya bu tarz ekonomık yıpranmalarda emtia sahipleri bunu yapacaktır .
son olarak ciddi olarak 2. el araç piyasasında da bu olustu. gercı sacma hükümetin ötv kdv adı altında aldfıgı vergılerle sıfır araclar fırlayınca otomatıkman 2. el arttı .
kanunu tefe oranı ne ıse yapar gecersın sonrasını mülk sahıbı dusunsun . ev sahıbı ve dukkan kiracısı olarak yazıyorum .
bazıları demış kendı mülkü istedigi fıyatı yazar begenmeyen gıder , evet dogru burdakı kanun amacı ise sen ve senın gıbılerı ifşa edip evini kiralatmamamak ekonomık kayba ugratıp senın gibi mantıktakı insanları ehilleştirmek.
rekabet pıyasası kuralları bozarsan , senı bozarlar .
:))))))
bu duruma bizi baskasımı getirdi yani?
simdi sikayet edilene ne yapılacak ev sahibinden alınıp kiracıya mi verilecek ev?
bu kadar rezil bir ekonomi mi olur?
yani sikayet et protesto et hep hikaye artık birakip gitsinlerde ulke kurtulsun.
Vakti zamanında dişini sıkıp evini alsaymış bu kadar şikayet edenler. Elbette devam eden kiracıya uygulanacak zam belirlenen oranların üstüne çıkmamalı hukuk da bunu gerektirir adalet de bunu gerektirir. Ancak benim evimin emsali ev 3 bin lira kiraya veriliyor ise ben mevcut kiracım ile 1250 liradan devam edemem etmem kimse de etmez oturduğu yerden hümanistce konuşmak herkes için çok kolay. Sozleşme bitiminde Çıkarırım o kiracıyı emsal daire kaç liradan ilana çıktıysa bende o fiyattan veririm. Tek sorun ev sahipleri herhalde bu ülkede hurdaya dönmüş arabalara 150 bin lira istiyorlar ona kimse müdahale etmiyor. Ekmek 4 lira ona kimse müdahale etmiyor varsa yoksa ev sahipleri ve kiralar. Adam zamanında çalışmış ve kendine ek gelir sağlamak ya da geçimini sağlamak için ev almış kiraya vermiş. Piyasa neyse elbette piyasaya göre rakam isteyecek.
Ev sahipleri yüksek zamdan vazgeçer mi? Birine beddua etmek istiyorsanız ev sahibi olmasını isteyin. Maalesef bu ülkede ev sahibi olup kiracıyla uğraşmam illet bir durum. Ev sahipleri kiracılardan daha madur, yasalar kiracıları koruyor.
En fazla %30 zam yapabiliyoruz ama tüm ürünlere %200 yakın zam geldi. Yani tüm parasını yatırım olarak eve yatıran biri kira geliri ike geçinmek zorundaysa artık geçinemiyor.
Yazıklar olsun bu ülkeyi yönetenlere...
Adaleti sadece kiracıya uyguluyor bunların zekası 😂 ev sahibinin malı kamu malı sanki
@EringecHayri adaletin tek geçtiği yer iktidar partisinin sloganı o da sadece slogan
😂👍👍
Peki istediğiniz gibi ev kiralarında da yüzde 200 zam yaptığınız zaman evleri kimlere kiraya vermeyi düşünüyorsunuz ünlülere falan mı? Suanki kira fiyatları bile Türkleri aşırı zorluyorlarken istediğiniz kira fiyatını hiç bir Türk karşılayamaz. Benim şu an oturduğum sitedeki 1+1 boş daireye 5000 TL kira istiyordu dün adam. Hangi Türk verir ki bu parayı o daireye? Çok yüksek kiralara vermek istiyorsanız Arap ya da ünlü peşinde koşun. Türk vatandaşıdan umut çıkmaz size
Ne denir ki bu saçma fikre 😂 evlenirken bana mı sordu? Çocuk yaparken bana mı sordu? Düşük maaşla kiraya çıkarken bana mı sordu? Kim niye başkasına iyilik yapmak zorunda oluyor ki? İyilik denen şeyi içten ve isteyerek yapmak daha önemli değil mi? Benim işim gücüm yok mu? Hayatım, hayallerim, düşüncelerim yok, milletin hayatı iyi geçsin diye yaptığım işlerde onlara yer mi açacağım? Böyle bir ortam karşılıklı olur, ben başkalarının hatalarının sonuçlarına ortak olmayı kabul etmedim. Hakkı neyse onu vermeli kısacası. Dilenerek hayat geçmez.
@EringecHayri şükürr halden anlayan biri
Ben diyorum ki insanların gelirleri ortada kime verebileceksiniz yüksek fiyatlara. Ev kiraları hakkı olan değeri alabilmesi için ilk önce ekonominin hakettiği seviyeye gelmesi lazım. Devlet bile yalan enflasyon rakamlarını atıp duruyor önümüze. İnsanların gelirleri ve alım güçlerinin hak ettiği seviyeye çıkması lazım. Doktor bile yoksunluk sınırı altında maaş alıyor. Burada ben siz ev sahiplerini suçlamadım. Sadece tatmin olacağınız fiyata verebileceğiniz kişilerin sınırlı olduğunu söyledim. 20 yıllık bir daireye 6 7 8 bin lira kira fiyatı biçiliyor. Bu evi asgari ücretli bir kişinin tutabilmesi imkansız. 2 asgari ücretlinin bile tutması imkansız. Tek bir devlet memurunun bile tutması imkansız. Anca karı koca olacak oda ucu ucuna ay sonunu getirecek. Tabi ki daire sizin isterseniz 20 bin lira fiyat biçin müşterisini bulabiliyorsanız. Mesela bir örnek. Yeni başlayan bir çömez bir asistan doktorun maaşı 10 Bin civarıdır. Bu adam 8 bin liraya 20 yıllık bir binada oturmak ister mi sizce
@Kâl-Ell asıl sorun şu ki geçen yıl 1.500 tl verdiğim evi bu yıl 2000 bile yapamıyorum, ama aynı sitede kiralar oldu 5000 hak mı bu? Geçen yıl verdiğime ev vergisi iki katına çıktı. Evin içinde oturan kiracı varsa ne çıkartabiliyorsun ne zam yapabiliyorsun. Kiracılara kolaylık olsun diye bir de ihbar hattı kuruldu. Ev sahipleri artık daha madur durumda.. Bu ülkeye yapılan her krş yatırıma yazık. Gidip o parayla başka bir ülkeden ev alsam daha karlıydım
Olay o değil gözünü seveyim, olay içinde olup değerini vermemek için türlü bahaneler bulan insanlar. Onca sene gül gibi yaşarken iyiydi. Hiç mi birikim yapmaz? Hiç mi kenara para atmaz? Herkes sıkışık, herkes kemer sıkıyor sorsan 😁😁 napalım aw, millet huzur bulsun diye kendi huzurumuzu mu kaçıralım? Onca sene yaşayıpta tedbir almayan insan suçlu, aniden çöküş yaşayana bende laf etmem, haddime değil. Ancak insanların başkalarının yaptığı tutum üzerinden kendine pay çıkarması çok iğrenç ve itici. Piyasayı ev sahipleri bellemedi yaa, hıncını niye bunlardan çıkarmaya çalışıyor insanlar. Kısacası herkes rahat yaşamak istiyorsa çalışsın kendine baksın. Ortama ayak uyduramıyorsa ortamın ona uyacak hali yok. Çekip gitmeyi bilecek 🥰
Biliyorum kiralardan haberim var. Bende 1.400 TL'ye kiradayim 4 yıllık dairede. Kontratim bittiğinde adam benden 3 bin TL isteyecek en az ve ne yapacağımı şimdiden düşünemiyorum. Benim gelirim bu evin kirasını arttığı düzeyde artmadı. Artmış olsa neyse diyecem. Zaten şuanda ucuza kalabilenler kontratı olan eski kiracılar.
@EringecHayri sana sarılmak istedim şu an🥺
Bir insan evladı derdimi anladı
@Kâl-Ell isteyemiyor, benim kontratım bitti ve ev sahibi olarak en fazla %30 civarında tefe tüfeye göre yapabiliyorsun. Kiracıyı 10 yıldan önce çıkartamıyorsun kontrat bitse bile. Ödeyeceğin kira en fazla 2100 yüz. Senin ihbar hattını arayıp ev sahibini şikayet etme hakkım var biz ise sadece allaha havale edebiliyoruz.
Burada ne senin, ne kiracının suçu var ama tolerans bile bir yere kadar. Krizler fırsat doğururken batmayı kim ister? Kaldı ki gidişat zaten yorum istemez durumda😂😂 herkes işini sağlam kazığa bağlamak istiyor. Bazı şeylerden karşılıklı feragat lazım size. Bundan sonraki krizler için tedbirli olun lütfen.
Yani aynen öyle dedim, zerre yanlış anlamamışsın. İyi gününde benimle olmayan kötü gününü niye bana arz ediyor? Ben ağlama duvarı değilim. Normal yardım ayrı, mecburi durum ayrı. Kaldı ki hanfendi size güzelce izah etmiş. Hakkını arasan suçlu ev sahibi olacak. Sen orada otursan bile başkasının durumu zora giriyor, aranız bozuluyor. Bu çok mu güzel? Türk'e değil aptalın eline düşürmesin asıl Allah.
@EringecHayri hayır lafimin arkasındayım. Türk'e dusurmesin kimseyi
Yani o açıdan bakınca biraz haklısın 😂 diğer milletler gibi değiliz, iş hesaba gelince gayet güzel yapabiliyoruz. Napalım elimize düşenler düşünsün 😁 fazla merhametten maraz doğar demişler. Rahat batıyorsa benim sorunum değil. Akıllı olup yarını düşünseydiniz.3 günlük diye 2 günü umursamamazlık yapmayın 🤣🤣
@EringecHayri tamam kanka düşünürüz dünya sizin etrafinizda dönüyor. d
dahiyane çözümler, 1 haftaya ekonomi düzelir 2. hafta dolar 1 tl. kiralar uçtu diye ev sahipleri, gıda ürünlerine zam geldi diye marketler suçlu. Bir ekonomi nasıl kötü yönetilir diye sorsan böylesini hayal dahi edemezdik, gerçeğini yaşıyoruz.
ac gözlüler hic birsyeden vaz gecmez doymazlar allaha havale ediyorum hepsini yakita zam geldi yakita eve degil neyse cok söz söylenir ama onlar anlamaz boş
Ihbar hatti ne is yapacakmis benim isin ciddiyetine inanmam icin devlet kanun cikarir artis alt limiti ust limiti koyar kira alt limiti ust limiti koyar ozaman inanirim gerci bu nada inanilmazda
Evi olan evini Satar içindeki kiracıyı da çıkarır olan yine kiracıya olur evi zaten kimse alamaz bu piyasada
Geçmez hukuk ondan yana mal sahibi serbest piyasa istediği gibi belirler değişmesi gereken ülke yöneticileri
Sebepler ortadan kalmadıkça sonuçlar değişmez.
Bunu anlamak için yüksek bir zekâya sahip olmaya gerek yok.
Valla sen bilin sözleşmeye yüksek yazamam vergi biner diye deyip sonra da seni hak iddia edemez hale de koyabilir ev sahibi
Şimdi otursam, bu çözümün en az 15 - 20 tane açığını bulurum hem de yasal olarak.
Yani bu çözüm, maalesef çözüm değil.
neden bu kadar geç kalmışlar anlamıyorum. geçmez onlara göre yüksek olmuyo çünkü kiracılar düşünüyor ödeme kısmını
Düştüğümüz duruma bak.. sorsan allah kitap din iman
Geçimini ev kirasından yapan insanlarda marketlere giriyor.
buldukları çözümün bundan farkı yok 😂😂
Geçseler iyi olur ne görüyorsun öte dünyaya, kefen oda nasip olursa, az ye öz ye kul duasıyla git
Ekonomiyi düzeltmek yerine milleti fişlemek. Güzel çözüm.
Değişiyor
Sözleşmeli farklı
Sözleşmesiz farklı
Sozlesmeliye sökmez diye biliyorum
Kim ne karışabilir. İstediğim kirayı koyarım. Serbest piyasa.
Avrupa mahkemesine taşısan başları belaya girer hükümetin. Ya bunları sallayıp atmak lazım bşr pok olmaz. Euro olmuş 17,60
Ceza vermemek için her şeyi yaparlar tıpkı vergi vermemek için her türlü dalavereyi yaptıkları gibi.
Direk yasak neden getirilmiyor ya neden bu saçmalık
Tavan ve taban fiyat şartı gelmeden hepsi fasa fiso
ev fiyatları hayat pahalılıgı dizginlenmezse kiralar dizginlenemez
Yüksek hükumet zamlarından dolayı da ihbar hattı var mı?
aynen su an bunu duyan ev sahipleri fiyatları geriye çekmeye başladılar korkularından
Düşünce güzel ama uygulama fos çıkarsa bir işe yaramaz...
Cezalar caydırıcı olursa tabiki, fakat ev kirasına yapılan zam da maaşa yapılan zam uygunsa tamam.
Pek işe yarayacağını sanmıyorum bunun. Çok geç kalındı yani. İnsanları birbirine düşürür
Önceki yıllarda zam belli bir oranda olurdu. şimdi 1 iken 5 oluyor. Buna hükümet ne yapsın. Yaptığını da hiçbir zaman görmedik. Hele şu en kritik ve ekonomik kriz olduğu dönemde hiçbir kolaylık sağlanmadı insanlara.
Bunlara vakit ayiracaklarina ekonomi ile ilgilensinler. Uyduruk ekonomik tedbirler değil ekonomi bilimi ne diyorsa onu yapsınlar.
Ev kiraları yüksek değil bir insan 800. 000 ile 1.200.000 arası ev alıyorsa o evi 2.500 e kiraya vermesinden daha doğal bir şey yok. İstanbul gibi şehirlerde belki yüksek kira olabilir ama ben Denizli de yaşıyorum gayet uygun kiralar
Kiralarımız var zammı %40 bile uygulayamadık daha aşağı bir şeye anlaştık ama her şeye %200 zam geldi o ne olacak bazı insanların geliri sadece kira adamın kendi yeri üstelik beğenmeyen gidebilir
Şeker, mazot, peynir, süt zam ihbar hattı kursunlar.
zannetmiyorum, çok da başarılı olmayacak bu sistem..
4500 tl ise asgari, bir evin bedeli maaşın 3/1 olmalı. Bu kadar basit.
Hiç bir şey Ka şar bir insanı engelleyemez sanmıyorum
Parazitler için hotline açılmış demek. İdeolojik olarak fikirlerini pek benimsemesem de ev sahipleri, mao zedong kendilerine ne gibi ayrıcalıklar tanımış bir okumalılar kesinlikle.
Adamlar evlerini asgari geçime göre hesaplıyor resmen kendileri de asgari gecimden etkilenmemek istiyorda ederi olmayacak evlere bu kadar para istemek resmen okul çocukluğundan başka bir şey değil
o evleri almak için kıçımızı yırtıyoruz isimli bir dayanışma derneği de ev sahipleri kursun bence. istanbulun göbeğinde 1500 tl ye oturacağını zannedenlerle de zaten mahkemede hesaplaşıyoruz.
Aynen aynen. Bir bu eksikti.
ev sahiplerinin kiraya çıkma şoku
Pek işe yarayacağını düşünmüyorum…
Sanmıyorum ya 😒 bir ev kirası olmuş 4 bin 🤧
Ben pek bir işe yarayacağını zannetmiyorum !
İyi olmuş ama çözüm olabileceğini sanmıyorum
Harika kurulmalı bencede
Kurulsun hepsini tek tek şikayet edelim ya
Annemin ev sahibi %150 zam istiyor. 🙄
Bizde ne kanunlar çiğnendi hep bi yolu bulundu
Bu niye bu kadar geç çıktı.
Arasa ne olcak sanki kiradan mı düşecek ne saçma
Ne güzel bir çözüm öyle bulanın beynine s.. okuyum
Mecburen ypılıuor ev yapmak da pahalı
Cimento demir basını aldı gittş
Onlar ev sahibini unutur kiracıya ceza keserler 😂
Kovuldukları zaman nereye şikayet edecekler 😂