Atatürk'ün din hakkındaki görüşleri halktan gizlendi mi, gizlendiğini düşünüyor musunuz?

Öncelikle belirtmem gerekir ki Atatürk elbette askeri dehaydı ve komutanlığı sayesinde Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Minnettarım ki bağımsızlığımızı kazandık.

Fakat, Atatürk ve arkadaşlarının bazı şeyleri halka dikte ettiğini düşünüyorum.

Bazı insanların Atatürk'e inanılan bir şeymiş gibi davranmasını doğru bulmuyorum.

Dil devrimi düşüncesine katılmasam da harf devrimi bence de gerekliydi yani bütün düşüncelerine katılmıyorum diyemem. Tüm Osmanlı'nın cahil olduğunu düşünmüyorum. Dil devrimiyle birikimimizi kaybettik bence.

Atatürk bazı şeyleri halkın iyiliği için yaptığı söylendi fakat neden Atatürk'ün din hakkındaki düşünceleri saklandı o halde? Nerede demokrasi? Nerede özgürlükçü düşünce 😄?
.
.
Medeni bilgiler ve Atatürk'ün el yazmaları kitabından.
Gah şarka, cenuba, gah garba veya her tarafa saldıra saldıra Türk Milletini Allah için, peygamber için, topraklarını, menfaatlerini benliğini unutturacak, Allah’a mütevekkil kılacak derin bir gaflet ve yorgunluk beşiğinde uyuttular. Milli duyguyu boğan, fani dünyaya kıymet verdirmeyen, sefaletler, zaruretler, felaketler, his olunmaya başlayınca, asıl hakiki saadetin öldükten sonra ahirette kavuşacağını vaat ve temin eden dini akide ve dini his millet uyandığı zaman onun şu acı hakikatı görmesine mani olmadı. Bu feci manzara karşısında kalanlara, kendilerinden evvel ölenlerin ahiretteki saadetlerini düşünerek veya bir an evvel ölüm niyaz ederek ahiret hayatına kavuşmak telkin eden din hissi, dünyanın acısı duyuların tokatıyla, derhal Türk Milleti’nin vicdanındaki çadırını yıktı, davetlileri Türk düşmanları olan Arap çöllerine gitti.. Türk vicdani umumisi, derhal yüzlerce asırlık kudret ve küşayişle, büyük heyecanlarla çarpıyordu. Ne oldu? Türk’ün milli hissi, artık ocağında ateşlenmişti, artık Türk cenneti değil, eski hakiki büyük Türk cedlerinin mukaddes miraslarının son Türk ellerinin müdafaa ve muhafazasını düşünüyordu. İşte dinin, din hissinin Türk milliyetinde bıraktığı hatıra.

• Bunlar neden tarih kitaplarında yok? Türk halkından mı korkuldu? İnancın getirdiklerinin hepsini devlet içinde olmasını kesinlikle yok görecekse halk inancını nasıl yaşayacak?
Cehaletin ve gelişememişliğin inançla değil, çalışkanlık ve planlılıkla ilgili olduğunu düşünüyorum. Mesela Alman halkı disiplinli, neden?

Bence spor yapıyorlar ve bu onlara dinçlik sağlıyor. Dinçlik de planlı olmaya olanak tanıyor. Halk çalışkan olmadan bir yere gelemeyeceğimizi bugün görüyoruz bence. Halkın içinden çıkanlar da yiyici siyasetçiler. Liyakat yok.
Atatürk'ün din hakkındaki görüşleri halktan gizlendi mi, gizlendiğini düşünüyor musunuz?