https://www.yenicaggazetesi.com.tr/istanbulda-bir-okulda-ramazan-yasagi-okul-mudurunden-ogrenci-ve-ogretmenlere-oruc-talimati-yemeyin-526926h.htm
Evet
Hayır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç

Kimse oruç tutmak zorunda değil. Kimisinin sağlık sorunları vardır. Oruç tutuyorum, seviyorum ama bir başkasının yemek yeme özgürlüğünü kimse elinden alamaz. Saçmalık. Rahatsız oluyorum bu tarz baskılardan.
Yalnız şöyle de bir durum var. Oruç tutmasaydım. Tutanların yanında da yemek yememeye özen gösterirdim. İncelik düşüncesi oruç tutmayanlarda olmalı. Oruç tutanların yasakçı zihniyeti ile değil.
Böyle saçmalık mı varmış yahu. Ben de oruç tutmuyorum ve kimseye saygısızlık edip tutma demiyorsam kimse de benim yiyeceğim yemeği kısıtlayıp baskı kuramaz üzerimde. Bazen çok fazla şaşırıyorum. Müslüman insanlar kendilerini iyilik meleği sanıp çok hayırlı karakterler olarak görürken tutmayanlara saygı duymayı beceremiyorlar. Ateist olan, deist olanın bile bazı müslümanlara kıyasla saygısı daha büyük. Çok acı bir durum..
Kim kime ne kadar saygılı anlamak için soruda kullanılan ifadeler ile imzasız olan sözde talimatta gecek ifadeler arasındaki farka bakmak yeterli.
Bu zihniyette insanlara karşı ben olsam okul kantinini komple kapatır, okul sınırları içşne gıda girişini yasaklardım.
Nush ile uslanmayanın hakkı tekrir, tekrir ile uslanmayanın hakkı kötektir.
Kendini bilen birisi zaten oruçlu bir insanın karşışinda su içmez, yemek yemez.
Ramazan ayına ve oruç tutanlara saygı gösterir..
Doğru bir karar alınmış bence..
Oruç tutmayabilirsiniz ama en azından oruç tutanların günahına girmeyin.. karşısında yemeyin onun o an canı çekebilir orucunu kaza edebilir.
İsterse bütün dünya yemek yesin yanimda oruçlu isem bana vız gelir. Önemli olan niyet ve nefis bu ikisine sahip çıkanlar kazanır. Zaten nefsin ve niyetin yoksa 1 kişi bile yanında yerse dayanamazsın. Bence güzel bakalım kimin nefsi ne kadar güçlü 😎👍
Cevap
36Cevap
Peki bunları yapan kişiler yani yemek yeseler ne olacak? Dayak mı, meslekten men mi? Ne olacak?
Böyle işgüzarlardan nefret ederim.
Ben oruç tutuyorum, kendimi bildim bileli de tutarım. Kimse yanımda yemiş, içmiş, gargara yapmış umurumda bile olmaz. Zihin şartlanmış akşam ezanına, yanımdaki ne yaparsa canı sağolsun. Ben oruç tutuyorum diye milletin ayıp bir şey yapıyor gibi gizlene gizlene yiyip içmesine hiç gerek yok. Bu bir saygı ifadesi de değil saçmalık baya.
Keyfinize göre yiyiniz, içiniz. Oruçluların umurunda değil emin olun.
Tamam ama zaten oruç nefsi eğitme yöntemidir. Millet ohhh siz oruçsunuz biz yemek yiyoruz diye gezmiyor ki. Bu bireysel bir ibadet ve başkalarına yaptırım uygulanmaz. Tam tersi olsa 'Oruç tutmak yasak herkes sağlıklı şekilde beslenecek.' şeklinde bir talimat gelse aşırı saçma olurdu ve bu da o derece saçma olmuş.
Ben niyetliyken yanımda yenmesinden haz alırım oohhhhh sevap point diye 🤣🤣🤣🤣
Oruç tutuyorsan buna dayanabilmen gerek amaç bu nefsine hakim olup onu sınamak ve tek yapman gereken yiyip içmekten uzak durmak değil
Oruç tutmuyorsan tutamiyorsan Oruç tutana da saygı göstermek sana kalmış bisey zorla olacak bisey değil zaten zorlarsan böyle tam tersi tepki çekersin bunlar gönül rızasıyla olacak şeyler zorlamayla değil
Yanımda yemek yenmesinden dolayi hiç bir zaman rahatsız olmadım, ben oruçluyum diye insanlar aç kalacak diye bir şey yok. Sonuçta herkes oruç tutmuyor veya tutamıyor. Hasta olup tutamayan veya kendinde o sabrı göremeyen insanlara da oruç tutanların anlayışlı olması gerekir. Aynı şekilde oruç tutanlara, tutmayanlar saygılı olursa sorun olmaz.
Olmuyorum ama bazı yiyeceklerin kokusu normalde de rahatsız ediyor mesela ama oruçken ayrı bi rahatsız oluyorum. Mide bulandırıcı geliyor. Bu yüzden o tarz şeylerin sınıfta yenmesini istemezdim oruçken. Ya da yolda biri sigara içerken dumanı sana geliyor vs rahatsız edici bi durum benim açımdan
Çok Doğru Heryerde Olması gereken bir karar Keyfi Oruç tutmayan Karaktersizler Madem Tutmuyor sunuz Utanmadan Bari Tutanların gözü Önünde Yemeyin Göz hakkı Kul hakkına girer kul hakkında Allah'a tövbe etmekle olmuyor O kişiye hellalesmek gerekir Şimdi Biliyorum Tepki gösteren olur bu karara onlar Zaten Cahil boşun teki Müslümansa bi insan mecbur Allah'ın emrini yerine getirmek zorunda çok mu zor tutmak ya tamam zorluğu var ama Rabbim Dayanma gücü veriyor ona göre oruç tutunca ölen insan var mı nasıl tutmaz ağır hasta olursun hasta derken ağır o zaman bir şey olmaz ama keyfi tutmamak şeref yoksunluğu
Şahsen rahatsız olmam oruçta tutuyorum.
Ama şöyle de bir şey var oruç tutmayanlar oruçlu olsa bende oruç tutmamış olsam onların bulunduğu yerde yiyip içmezdim saygı gösteririmHee tabi bu iş için talimat gönderilmesi vs yapılması insanların polemiğe girmesine neden olur
Ya şu konular hala konuşuluyor mu? Ramazan ayı birlik beraberlik ayı deniliyor ama en büyük ayrımcılık bu ayda yapılıyor. Birini yemek yerken gördüğünde duramıyorsan oruç tutma. Birisini de artık oruçlu birinin yanında yemek yeme diye uyarmaya gerek yok bence.
Çok saçma ve bağnazca bir uygulama. Eğer başkalarının yedip içtiğinden etkileniyosan neden oruç tutuyosun? Oruç, nefsine hakim olma sınavıdır. Çok gereksiz, insanlara inançlarını sorgulatacak saçma sapan bir uygulama.
Herkes oruç tutmak zorunda değil. Oruç tutmayan oruçluların görmeyeceği yerde yemek yesin düşüncesi de son derece yanlış. Oruç nefsi terbiye etmekse al sana nefsini terbiye imkanı. Karşındaki yemek yerken oruç tutup daha fazla sevap kazan.
Oruç tutan insana saygı dan dolayı yanında yemek içmek doğru olmaz ama lise öğretmenleri biz size saygıyı öğretecek kapasite de öğretmenler değiliz bu yüzden yasaklar koyarak sizi yönlendiriyoruz demeyi seçmiş
Ben olmam. Yanımda gözümün önünde yemek yense beni rahatsız etme.
Lâkin saygı gereği oruçlı birinin yanında yemek yenmesi uygun değil.
Çünkü iradeye sahip olamama durumu oluyor çoğu insanda.
Oruç tutmuyorum. Tuttuğum günlerde oldu ve yanımda yemek yendi. Hiç rahatsızlık duymadım. Dayanamayan tutmasın o zaman. Kimseyi ilgilendirmez yemiş yememiş olması. Belki söyleyemediği bir rahatsızlığı var paylaşmak istemiyordur. Neden yediği kimseyi ilgilendirmez. Arabistan'da yaşamıyoruz saçma bir kural. İstediğim yerde yer içerim. "Dayanamıyorsan tutma" derim.
Saçmalığın daniskası. Oruç tutuyorsun da bana mı tutuyorsun, babanın hayrına mı tutuyorsun? Sevabı kendine. O zaman bir zahmet nefsine hakim ol kardeşim. Başkasının hayatını sınırlamak ne.
hayır olmuyorum. kendi inancım kendi tercihim kimse saygı göstermek zorunda değil. iradesini etkiliyorlarsa o da onların sorunu. kimse bu kibarlığı göstermek zorunda değil
Soruyu bir de tersinden soralım, oruçluların oruçsuzları aç bırakmaya sebep olması insanın yaşam hakkına SALDIRIDIR.
Hayır olmam, tutan da tutmayan da birbirine saygılı olmalı ve kişisel alanına girmemeli. Oruc tutmayan biri istediği yer denemeli yemeğini tutan da bundan rahatsız olmamalı.
Ne kadar zeka fukarası varsa bu hükümet döneminde hepsi bir yere müdür, amir.. vs oldu.
Ülkenin sosyal ve ekonomik olarak geldiği yer zaten bütün bu rahatsiz tiplerin yaptıklarının sonucu.
Niye rahatsız olayım ve istediğim gibi dışarıda yemeğimi yerim kimse de bir şey diyemez. Oruç tutanlar zaten bunun için tutmuyor mu? Nefsini terbiye etmek için vs?
Aslında oruç tutmayı o oruç tutuyor imajı vermek için bir yol aynı zamanda bakım bunlar kâfir oruç tutmuyor zannı yaratmak için bir yol sarıklı dergah seytanlarina uydurulmuş.
rahatsız olmam
neden oluyim
ki zaten nefsimizi bastırmak için tutuyoruz
ben oruçluyum diye herkes oruçlu olucak diye bir kaide yok
her iki tarafta birbirine saygılı olmalı
İsteyen istediği yer de istediği zaman da yer
Bir sınır getirmenin anlamı yok
Sanki hiç yemek görmedik
Bu Prensip ve birazda empati işi, Oruç tutmam ama oruçlunun yanındada yiyip içmem, Göz hakkını üzerimde Yük olarak İstemem.. Abartılacak bir durum yok
Bence bunu insanlar kendiliğinden düşünmeli talimat değil de vicdanlar rol oynasa başka yerlerde olurduk.
Saygı zorla sağlanmaz...
Oruç tutmayanların oruçkuların yanında yemek yememesi kendi nezaketleriyle ilgilidir...
Herkes kendine yakışanı yapar
Hayır olmam ben oruç tutuyorsam aç bırakıyorsun insanlar hayatına durma şekilde devam Edip yemek yiyebilir normal bir şey.
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Bence saygı duyulması Gerekiyor tutmak veya tutmamak Kişiyle kalmış ama İnsanlık namına O kişilere saygı duymak en iyisi
Bu yazılı olmayan bir kuraldır.. dile düşüp söylendiğine göre insanlara karşı vicdani duygularımız zayıflamıştır
yemekten rahatsız olmuyorum, sadece çok yakınımda sigara içilmesi rahatsız ediyor az ötede içerse oda rahatsız etmiyor.
Gram canım çekmez millet o kadar abartıyor ki canım çekti felan yürü lan teneke gelmişsin kaç yaşına sanki yemek görmedin :D
Beni rahatsız etmez ama saygısızlık olarak görürüm bunu. Oruçlu olmayanın oruçluya saygı göstermesi ve gözüne sokmadan yemesi gerektiğini düşünüyorum.
Rahatsız olmam, bir tepki vermem ama saygısızlık olarak görüyorum
Rahatsız olmam ama karşı tarafın oruçlu insanların olabileceğini düşünmeden yemesine rahatsız olurum
hayır, niyetli olsaydım neden rahatsız olıym🤔 yanımda birinin bişeyler yemesinden
Ben rahatsız olmadım hiç. İbadetlerimizi yerine getirirken kimseyi ötekileştirmeyelim.
Beni rahatsız etmez ve etmemesi lazım aldığını düşündüğü sevaptan bana bir şey gelmiyor ki?
İsteyen istediği yerde zikkimlanabilir hicte nefsim uyanamaz ama ben zikkimlanacak olsam utanıp sıkılırım ulu orta yiyip içmeye
Saygı gereği yenmemesi gerekir. Yenmesi yasak dememişler. Saygı gösterebilirsin demişler.
olmuyorum neden oluyum nefsime sahip olamiyacaksam oruc neden tutuyum
İnsanların bir birine saygı duyması için söylenen bir şey ve bu güzel bir şey de
cafe işletiyorum..
doğal olarak her gün onlarca kişi yanımda yemek yiyor..
bir sıkıntım yok..
oruç sabır meselesidir. İrade meselesidir. oruçlu kişinin yanında saygıdan bir şey yenilip içilmez ama yenilip içilirse de bir şey olmaz
Olurum tabi turizmde çalışıyordum geçen yıl bıraktım ağzım kurumuş hava 50 derece adam yanımda buz gibi içecek içiyor gelde dayan
Respect diyorum ki okul da hergün gördüğüm okulmuş. Jsjsksk
saçmalık yaa ne yapacaklarını şaşırmışlar. dayanamıyorsan evden çıkma o zaman
Bence çok güzel bi uygulama kişisel sorunundan dolayı oruç tutamayalnlar için çok guzel
e insanların canı çekiyo gidin başkasının yanında yiyin
Herkesin tuttuğu kendine değil mi arkadaş ya kime ne
Mğslüman tribi de çekilmez, güya açın halinden anlamak derler dinlerine göre canı çekip de daha da acıkınca daha çok sevaba girdiklerinden onlara teşekkür etmeleri gerekir ama inandıjları dini bilmeyenler anca bunu yapar
Benlik bir sıkıntı yok
Evet olurum oruç tutanlara biraz saygı
Bunların amacı dikkat çekmek sadece..
Olmam iş yerindeyim yiyen var canim çekmez 🤗
Ben niyetli değilim olsamda rahatsız olmam
Kime şirin görünme çabası bu anlamış değilim
Evet rahatsız olurum biraz saygı
Hayır bu kadar saçma şey olamaz
yine gündemdeyiz ckckck
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?