Kanıt: www.a101.com.tr/market/biryag-aycicek-yagi-1-l/
Ayçiçek yağının İran ve Arjantin'de Türkiye'den daha ucuz olması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kanıt: www.a101.com.tr/market/biryag-aycicek-yagi-1-l/

Türkiye'de özellikle temel gıda maddelerinde fırsatçılık ve stokçuluk yapılıyor çünkü. Önce Ayçiçek yağı ile başladı sonra toz şekere geçti bugün bir çok markette 5 Kg luk toz şeker rafları boştur mesela ana toptancılar stokluyor marketlerin bazıları stokluyor. Yine aynı durum halkın temel maddesi patateste de başladı 2.5 TL olan patates önce 5 TL daha sonra 10 TL ya hatta üstüne kadar çıktı hemen arkasından daha 1 hafta önce bir çok markette 1.60 - 3 TL arası satılan kuru soğan bir anda 8 TL ya fırladı neden? Ana depolarda var olan soğanları, patatesleri piyasaya vermiyorlar piyasada azalan malında fiyatı artıyor şu ana kadarda patates ve soğan depoları ile ilgili bir denetleme başlamadı!
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Beyefendi. 😊
Rica ederim...
Ayçiçek yağında tek sıkıntı depoculuk değil. %35' i yurtdışından geliyor. Yanlış tarım politikası. Türkiye' de üretilebilen bir şey neden yurtdışından alınıyor ki. Eskiden ithalatsız bir şekilde ihtiyacımız karşılıyorduk. Patates - soğanda da Mısır, Suriye' den ithalat oldu. Eğri büğrü patates - soğan satılmaya başlandı 2019' da sonra. Yani bu sebzelerin tohumları bile iyi değil. Tekrar ekilenler çok kötü kalitede oluyor. Yani son 4 yılda patatesin soğanın kalitesi de düştü. Sadece sorun stokçuluk değil. Üretim anlamında sorun var.
Kesinlikle katılıyorum...
Güzel örnekler ancak ülkelerin asgari ücretlerinide ve kaç tane geldiğinide bu tarz paylaşımlarda hazır basit tablolarla yazmalısınız. Yoksa trollerin ağzına laf verirsiniz. "ünlerün mayışına göre bahallı," derler. Bilen bilir ancak herkesin bilmesi için o şekilde paylaşım yapılmalı. Değerlendirmeye gelecek olsam Ülkelerin Coğrafyalarını kıyasladığımda Türkiye batmış bir ülke olarak duruyor.
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkürler Beyefendi :)
Bu gerçekleri kabul etmeyen yemeklerin en ucuzu, en temeli olan patates, soğana 2018 - 2019' da yemeyin dedi. Türkiye' de en ucuz yağ olan ayçiçek yağına da yemeyin derler. Bunlara bir şeyi kanıtlamaya gerek yok. Zaten onlar bahane üretirler.
Diğer türlü insanların aklını bulandırmalarına karşı önlem olarak düşünün. Patates soğana ayçiçek yağına bile birisi yemeyin diyorsa karşısındakini insan olarak görmüyordur. Bunun açgözlülükle başkasına gıda bırakmadan insanların açlıktan ölmesine yol vermekten başka bir açıklaması yok
https://youtu.be/ZsrhWCekLDY
"Süt içmeyin, yumurta yemeyin, ekmek yemeyini pahalıysa, alamıyorsanız b*/o*/k* yiyin!" diyen bir gurbetçi.
Türkiye' de üretilen zeytinyağı bile topraklarında zeytin yetişmeyen Almanya' da 5 kat daha fazla alınıyor ben daha ne diyeyim! Bu insanlara belgeyi zaten "Kanıt: *" şeklinde paylaşıyoruz, tıklamayan, artniyetli olan zaten tıklamaz. Benim şöyle bir mantığım var. Belçika' da mesela Afyon Emirdağlılar çok. Yazın Afyon Emirdağ' da Euro da bir yerel para birimi gibi kullanılır. Çünkü yazın çok gurbetçi gelir. Belçika' dan kazandığı parayla Emirdağ' da apartman diken adam "Belçika bitmiş" diyorsa ona bir şey anlatamazsın. Aynısı İsveç - Norveç - Finlandiya' daki Konya Kululular için de geçerli. Herkes böyle değil tabi "bazısı".
Böylelerine yapılması gereken bellide. Kendi ülkelerine bunlar kadar düşmanı yoktur. Bu hazıra konan tayfa hem bıraktıkları topraklara tutunamadıkları için düşmandırlar hemde gittikleri yerde ikinci sınıf muamele gördükleri için düşmandırlar. Memlekete karşı aileden gelen bir kinleri vardır bunların. Suç bizdeki bunlarında seçme seçilme hakkı olmasına insanlar susuyor. Kim nerede yaşıyorsa oranın kaderine etki etmelş
Aynen öyle. Kim nereye vergi veriyorsa orada oy kullansın.
Avrupada sabah 05:00' de işe kalkıp 06:00 - 07:00' da işe başladıkları için bizi suçluyorlar. Avrupa güneşsiz diye bizi suçluyorlar. Sadece yazın Türkiye' de güneşe doydukları için bizi suçluyorlar. Orada bu zorlukları yaşadıkları için her şeyi hak ettiklerini düşünüyorlar. Bize de her şeyi söyleme hakları olduğunu düşünüyorlar. Tabi ki "bazıları" böyle. Hepsi değil.
Tabiki hepsi değil ama çoğunluğu öyle en az ülkedeki mülteciler kadar zararlı bunlar kasten batıranlara oy veriyorlarki ceplerinde dövizle gelip memlekette millete tahakküm bulunabilsinler
Sıradan bir gurbetçinin cebinde gezen 15.000 € ile daha 5 - 6 ay önce İstanbul, Ankara , İzmir dışındaki şehirlerin kasabalarında ev alınıyordu. Euro/TRY 22' ye çıkmıştı. Bulgaristanlılar bile Bulgar Levaları Türk Lirası karşısında değer kazandığı için Edirne' de ev, dükkan aldılar. 300.000 - 350.000 TL' ye Türkiye' de alt kesim yerlerden gayet güzel ev alınabilir. Bu para çok basit elde edilecek bir para. Arkadaşından bile borç isteyebilirsin. Çoğunun cebinde bu para var ama ev Avrupadan ev almak için para biriktiriyorlar, bu para Avrupada ev almaya yetmiyor. Kısaca gayrimenkul alım anlamında Türkiye' de çalışan vatandaşa göre çok şanslılar.
Aynen öyle.
akp öncesi biz tarım ve gıda da kendi kendimize yeten bir ülke olduğumuz için övünürdük.
Sadece Trakya bölgemizde yetişen ayçiçeğimiz bile ülke tüketimine yeterdi ve hatta ihraç ederdik.
akp kendini iktidara getiren dış güçlere verdiği söz üzerine bu ülkede tarımı bitirdi ve bu hale geldik
Rica ederim
Almanya' da ayçiçek yağı bitmiş diyorlar hala :D Almanya' nın bir numaralı ekonomi kaynağı tarım olmadığı halde Türkiye' den çok daha sonra ayçiçek yağında sorun yaşadı. Biz son 1 yıldır ayçiçek yağının peşinde koşturuyoruz. Son 1 yıl içinde ayçiçek yağının marketlere 1 haftada, 3 gün, 2 gün aralıklarla gelmediği, bulunmadığı oldu. Ayçiçek yağının genelde ithal eden Almanya' da ise ayçiçek yağının pahalılanma sorunu daha 3 ay önce, bulunmama sorunu da daha 10 gün içinde başladı :D
Cevap
6Cevap
Alım gücünün çok ama çok yüksek olduğunu sürekli söyleyen bazı siyasetçilerin tam anlamıyla yalancı olduğunu bir kez daha görmüş oldum🙂🙂🙂
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Hanımefendi :)
Yazın teneke teneke alıyoruz fabrikadan hiç bitle az almadım
Teneke ile nasıl geliyor Hanımefendi? Sizin ayçiçek tarlanız mı var veya bulunduğunuz yerde fabrika var da ayçiçek tarlası olmayanlara bile ucuza ayçiçek tenekesi mi satıyor?
Teneke kaç litre ve kaç para hatırlıyor musun?
Doğrudur. Yazın Migros' da 5 litre ayçiçek yağı 90 TL' lerde iken 68 TL' ye indirime girmişti :) O zaman 1 tane almıştım diye hatırlıyorum :)
Bu youtuber kız aslen İran lı. Kafasına göre İran’ın Türkiye’den daha iyi olduğunu göstermeye çalışan bir uğraşı var. Hiç soruyor mu acaba İran’da bir devlet memurunun aylık dolar cinsinden maaşını Türkiye’yle kıyaslandığında kaç tane yağ alabildiğini.
Kız İranlı değil Samsunlu :)
Bornea diye biri olması lazım.
Dolar cinsinden düşük maaş alıyordur çünkü İran parası sürekli Dolar karşısında değer kaybediyor. Bunun sebeplerinden biri uzun süredir ambargo uygulanmaları. Zaten onun için "ambargo altında eli kolu bağlı İran ve 1982' den beri sürekli ekonomik kriz yaşayan Arjantin" şeklinde soru sormak istedim.
"Borna Seyyahe" kanalının ismi. Kendini tanıttığı videoyu izlersen Samsunlu bir imam hatip mezunu kız olduğunu ve dil üzerine okullar okuduğunu göreceksin.
Ben izlemiştim bunun videolarını. İranlı biriyle evlenmiş.
Tanıdığım Türkçe öğrenmiş iranlıların Türkçe tonlamasında konuşuyor ve insan sarrafıyımdır. Bu kız İran asıllı kesin
https://youtu.be/beHBr6JjfKc
Kız Samsunluyum diyor. Sen kızın nereli olduğunu kızdan daha iyi mi bildiğini iddia ediyorsun. İranlı birini sevip evlenmiş olabilir. İran diliyle ilgili üniversite okumuş Türkiye' de. Sonra İranlı sevgili bulmuş evlenmiş. İranda' da eğitimine devam etmiş sonra. İranda bir TV' de bazen haber sunuyormuş. Hatta spikerler onu kıskanıyormuş sonradan geldi, düzgün konuşamıyor ama bizim yerimize haber sunuyor diye filan.
Rica etsem benim yorumumu silermisin komple
Nasıl silicem.
Ve Arjantin'de asgari ücret Türkiye'dekinin de çok üstünde sorsan onlar krizde biz refah içindeyizz
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Hanımefendi. 😊
Ne demekk çok kibarsın yerim senii sjsudybdixg
Arjantin' de asgari ücret 33.000 Arjantin Pesosudur bu da 297 Amerikan Doları eder ama yılda 12 kere değil 13 kere maaş alırlar. Yani 12 ay düzenli çalışan biri 1 ayda iş yerinden ek maaş alır. Türkiye' den çok üst düzey değil ama Arjantin dünyanın her yerinde batmış olarak gösterilen bir ülke. Türkiye' nin Arjantin' den bir 2 - 3 kat daha iyi olması lazım ama maalesef iyi değil.
Hmm aynı gibiymiş
Sonuç olarak Türkiye teknoloji, sanayi devi Avrupa ile yeraltı kaynakları zengini Ortadoğu arasında bir köprü, Arjantin' den çok daha iyi durumda olması lazım.
Paramızın değeri yok ki..
biz turkler zenginiz o yiz den
Dış güçler her yerden sardı bizi
Ayçiçek yağının fiyatını dış güçler mi yükseltiyor?
Haklısın. Dış güçlerin daha fazla düşman olduğu İran, Rusya var ama onlarda ayçiçek yağı ucuz. Arjantin' de 1982' de İngiltere ile savaşmış bir ülke hala adalar konusunda anlaşmazlıkları var. Ülke içindeki bilbordlarda adaların kendilerine ait olduğunu iddia edyorlar.
Bizim açımızdan bakınca her şey pahalı.
şey İran'a yerleşmeyi düşünüyorum 😂
rica ederim ☺️
İran baya bir yaptırım altında. Yerleşmek istemeyebilirsiniz :D Yine de ayçiçek yağı ve temel gıda ihtiyaç maddeleri çoğu ülkeden ucuz :)
Hayatımız bitti be
Fırsatçılık
Peki bu durumlar aşılır mı?
Çok zor insanımız maalesef fırsatçı ve serbest piyasa ekonomisi mevcut şu an ama devlet bu durumun üstüne giderse ve önemserse asılabilir tabiki
Sadece insanların bazılarının ihtiyacından fazla ayçiçek yağı almasıyla fiyatlar artar mı?
Artar diye düşünüyorum stokçuluk fiyatların artmasında bir etken zaten insanlar yeteri kadar alsa daha mantıklı olur diye düşünüyorum ama halkımız fırsatçılıkta 1 numara
Elektriği halkın depolama imkanı neredeyse yok ama onun da fiyatları artıyor?
Dünyada brent petrolün fiyatının artması sonra petrole zam gelmesi petrole zam geldiği için doğalgaza zam gelmesi ve doğalgaza zam geldiği için de doğalgazdan üretilen elektriğe zam gelmesi bunlar hep birbirini etkiliyor. ben yiyecek türünden gittim zaten ilk başta.
Dolar 1,00 TL olsa brent petrolün varili 140 Dolara da çıksa benzin 19 TL olmaz. Aynı şekilde elektrik de. Ayrıca doğalgazdan elektrik üretmek bir tercih. Başka yollarla elektrik üretilip fiyat artışlarından daha az etkilenilebilir. Dolar artışının bu faturalarda büyük etkisi var. Zaten böyle olmasa İran, Arjantin ve diğer pek çok ülkede ayçiçek yağı Türkiye' den daha ucuz olmazdı.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?