Türkiye'de üretimin büyük bölümünü karşılayan Mersin ve Adana'da limonun kilo fiyatı halde 25 kuruşa kadar düştü. Maliyetleri karşılayamayan çiftçi, ürünlerini bedava vermeye başladı. Sosyal medya hesaplarından tonlarca limonu bedavaya vereceğini duyuran çiftçiler, çaresizlik içinde zararlarını kabullenmeye çalışıyor. Zamir Öztecik isimli üretici, 10 ton "Mayer" cinsi limonu ücretsiz vereceğini duyurdu. Sertaç Karaaslan da "7-8 ton da bende var, ücretsiz vereceğim" mesajını paylaştı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan "Limonda tarihin en kötü dönemini yaşıyoruz" dedi. Üreticinin ağaçları kesmek zorunda kaldığını söyleyen Doğan "Pandemi nedeniyle geçen yıl limona talep ciddi şekilde artmıştı. Birçok üretici burada fırsat görerek ekimi artırdı. İhracat tarafında da S. Arabistan ve Rusya'dan talep geliyordu. Ancak bu yıl hasat döneminde, S. Arabistan'ın ilaç kalıntısını bahane yapması ve Rusya'nın alımı düşürmesi, sektöre büyük darbe vurdu. Ne zaman siyasi bir gerginlik olsa bu ülkeler Türkiye'den alımlarını durduruyor. Durum böyle olunca, üreticinin malı elinde kalıyor. Elde kalan ürüne iç piyasada da rağbet yok. İhracat tarafı kapanınca, iç piyasada fiyatlar dibi gördü" diye konuştu.https://www.memurlar.net/haber/1009881/450-bin-ton-limonu-bedavaya-alan-yok.html
Limon üreticileri isyanda: Adana'da 450 ton limon çöpe gidecek! Türkiye'de tarım nasıl yönetiliyor?
Vallahi ben üreticileri çokta haklı bulmuyorum. Limon çok para ederken kazancımı fakir fukarayla paylaşacağım diyeni görmedim. İyi para edince havalarından yanına yaklaşılmıyor. Hepsinin altında sıfır araba vs. var. Allah daha çok versin gözümüz yok ama bu işin böreğide var küreği de...
Meyve sebze eskiden ucuzdu ama artık 5-6 liradan aşağı meyve yok. Aracısız satan köylü de aynı fiyata satıyor. Brokolisi, avakadosu el yakıyor. Geçenlerde bir kavanoz kayısı reçeli alayım dedim. Köylü üreticilerin satış yaptığı bir pazar var. 65 TL istediler.
Hepsi sözleşmiş hepsinde aynı fiyat. Çok pahalı deyince de cevap hazır. Tüp kaç para, şeker kaç para, kayısının kurusu kaç para.. Köylü dediğin reçelini salçasını pekmezini bahçesinde çalı çırpıyla yanan ocakta yapar. Satmak için yaptığı reçeli tüpte yapıyor sanki. Bir kavanoz reçele giren kayısı miktarı taş çatlasa 600-700 gr. Kurusu kaç paraymış. Kuru kayısıdanmı yapıyorsunuz? Almayıveririm çokmu lazım.
Para ederken iyi etmeyince ağla. Hasat zamanı geldiğinde tüccara 3-4 liradan vermeyip ağaçta dursun talep çoğalınca 7-8 liradan satarım diyenler şimdi ağlayıp sızlıyorlar. Az tamah çok ziyan getirir demiş atalarımız..
İhracat yolu tıkanmış niye ilaç kalıntısı bahane edilmiş bu olay ben kendimi bildim bileli rusyayla başımıza geliyordu artık araplar bile bunu diyor niye çünkü tazminat ödeniyor önceden anlaşılması ihracatta isteneni veremeyince ve biz yıllardır bunu ödüyoruz yetkililer hiç mi akıllanmayı düşünmüyor bu durumu yıllardır ülkede tarımı bitirmek icin ne gerekiyorsa yapılıyor sanki ülkede o kadar ziraat mühendisi var ben hiç tarla tarla gezeni görmedim adamın kendi tarlası değilse ya başka bi işte çalışıyor ya memur olmuş kabasi koltuğa yapışmış ya da dükkan açmış zirai ilaç gübre satıyor Zaten her masraf her kanun üreticinin belini kırmaya yarıyor yıllardır tarim desteği veriyor devlet ama neye ne kadar destek verdiğinin farkında değil çoğu ciftcide o desteği öyle vereceklerine masrafların düşmesini tercih eder ama dinleyen yok Bir tarım ülkesi olarak artık samanı buğdayı bile ithal ediyorsan ve önlem almıyorsun bunu kendin istemişsindir
aslında müstehak. limonun fiyatını ihracat belirlerse bu durumlar normaldir. İç piyasa fiyatı ile dış piyasa fiyatı dengelenmelidir. Uyanıklığın cezasını toplum çekiyor. devlet çekiyor. çiftçi çekiyor. Türk tarım politikasının ihracat odaklı ve devlet desteğiyle sürmesi lazım.
Çünkü ülkenin her yerini sarıklı şeytan kıçı yalayan birinci sınıf vatan haini deyyus köpekler sardı... Hiç bir hayvanla adı anılmayacak evrenin en adi yaratıkları para uğruna ülkeyi çökme noktasına getirdi... Şu anda hiç bir önemli yerde o işin uzmanı yok sarıklı şeytan boku ile beslenen deyyus yaratıklar var.
Üretim yapan bir çiftçi olarak şunu söyleyebilirim. Maalesef ülkemizde tarım politikası yok. İnsanlar deneme yanılma yöntemi ile ya da birbirlerine bakarak ekip biçiyor. Birlik kurma, hak arama, kitlesel hareket etme yeteneğimiz yok. Üretmeden sağlıklı bir şekilde tüketmenin hesabını yapabilirsek her şey değişecek
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Yönetim mi değerlendirme mi? Turkiyede tek yönetim vardır o da akkoyunlari gütme yönetimi. Gerisi düşünülmez zaen onemi de yok nasil. olsa hitap ettikleri kesimin beyin büyüklüğü 3 gram Islerine gelmesi mi dis güçler derler bu mallar da yer
Yönetim mi? Yahu ne yönetimi. Yönetim falan yok. Hırsızbaşının tek derdi lüks şatafatlı yaşamına devam edeceği , koyunlarını gütmeye devam edebileceği yeni yalanlar bulmak.
Limon pazar ds 4- 5 lira sezona göre normal üretici kendisi satmadıgı içim para kazanamıyor üretici istiyor ki malı tarlada peşin iyi paraya satalım o zaman pazarda 20 lira olur... Sorun tarım politikası değil sorun serbest piyasa yönetimi