- Gündem konusunda 583 cevap paylaştı.
+1 yılOrmana biri girdi, bir tane ağaç yaktı gitti diye suçlu olan bir kişi mi yoksa bütün orman mı? Doktor yanlış ameliyat yapınca suçlu olan doktor mu? Yoksa tıp kitabı mı? Aile çocuğa dini eğitimi küçük yaşta vermeden büyüdükten sonra inançsız oldu diye suçlu aile mi yoksa cemaat mi? Şimdi diyecekler ki herkes senin dinîni benimsemek zorunda mı? Tabiki değil. Aile müslüman olduğunu kabul ediyorsa İslam'ı çocuğuna küçük yaşta anlatmak zorunda. Anlatmasa eğer çocuk ölünce anne ve babasından şikayetçi olup, Allah'ım senin dinîni bana küçük yaşta anlatmadı ailem bu yüzden hakkımı helal etmiyorum diye hak sahibi oluyor anne ve babaya karşı. Aile İslamı anlattı ya da İslam konusunda çocukların sorusuna cevap veremedikleri için bunu cemaat yoluyla yapmak yerine. Onun yaşlarda İslam konusuna hâkim biriyle tanıştırıp arkadaşlık kurmalarını da sağlayabilirlerdi. Nice tıp okuyan müslüman öğrenciler var mesela İslam'a da çok hakim olan. Diyelim sorularına cevapları aldı ama çocuk hâlâ inanmıyorsa artık aile şunu diyebilir. Biz anlattık üzerimizden vebal kalktı oğlum. Sen inanmayarak kendi tercihini kullandın. Artık kendi doğrularınla yaşayabilirsin. Bu şekilde yaklaşılabilirdi mesela. Ya da diğer soru, bir ya da bir kaç cemaat baskı yaptı diyelim ki ben de kaldım zamanın da çıkmak isteyen çekip gidiyordu. Hatta ben 2 hatta kaldım beni sarmadı çıktım niye gelmiyorsun bile demediler. Her neyse diyelim ki bir ya da bir kaç cemaat baskı yaptı diye suçlu olan bu baskıyı uygulayan cemaat mi? Yoksa tüm cemaatler mi? Ya da suçlu olan din mi? İslam'a saldırmadan önce biraz mantıklı düşünmeye davet ediyorum herkesi. Allah rahmet eylesin demek düşüyor bize sadece. Ailesine de Allah sabır versin.
54 Yorumla- +1 yıl
soru trol
- +1 yıl
Çocuğun ailesi aşırı muhafazakar? Sence küçüklüğünden bu yana baskı görüyor olması en yüksek olasılık değil mi?
- +1 yıl
@mustikerim değil. Aşırı muhafazakar ne demek_ bir de light mı var:) Türkiyenin %75, muhafazakar. Yani herkesin çocuğu intihar mı ediyor
- +1 yıl
@mustikerim diyelim ki küçüklüğünden beri baskı görüyor. burada suçlu cemaat mi olur ailesi mi? Cemaat ile tanıştırmasalar cemaat böyle bir çocuktan haberdar bile olmaz. Şimdi her yerin bir düzeni vardır. Askere gittiğinde baba bana zorla selâm verdiriyorlar diye ağlayabilir misin? Beğenmiyorsan çıkarsın kardeşim. Kimse seni kalmaya zorlamaz. Hukuken aykırı zaten bir yerde zorla tutulmak. Çıkıp başka bir yerde kalkabilirdi. Nice öğrenciler var ailesinden 5 kuruş almadan hem çalışıp hem okuyan. Baba parası yiyorsun cebinde 5 kuruş yok. Cemaat içindesin diyelim. Okula gidip gelirken okul çıkışı gider bir arkadaşının evinde kalırsın 1 hafta müsade istersin. Cemaate gitmezsin. Baban arar niye gitmiyorsun? Baba zorla kitap okuyordum baba kalsaydım intihar edecektim diye ağlarsın. Baban hayır dedi gideceksin dedi. Kapat telefonu. Sonra iş bul bu zaman dilimi içinde. Baba parasına muhtaç olmadan hem çalış hem oku. Bunları tıp okumayan ben bile düşünebiliyorsam yani başkası da düşünebilir diye düşünüyorum. Ölmeyi kafasına koymuş birine her şey bahane.
En İyi Cevaplar
+1 yılAllah rahmet eylesin...
Enes'in yazdıklarını okudum, video mesajını izledim. Maalesef 3 faktör bir araya gelmiş.
1. Cemaat yurtlarındaki baskı ki, lise yıllarımda aynı sorunu ben de yaşadım ancak ailem beni zorlamadığı için rahatlıkla içlerinden sıyrıldım. Hatta "bunlar terörist" dediğim için kendileri attı.
2. Aile baskısı : Töre cinayeti dediğimiz şey sadece kadınlar için geçerli değil. Erkeğe de nasıl bir hayat vaad ettiğini, Enes'in yazısını okuyanlar anlayacaklardır.
3. Sosyal medya etkisi : Yazısı içinde bir taraftan sosyal medyada içini döktüğünü görüyoruz. Belki de Enes o yazıları bu sitede bir üye ile paylaştı, bilemiyoruz. Ancak, aynı sosyal medya onu öyle kötü etkilemiş ki, ülke ve kendi geleceğine dair yaşama sevincini kırmış. Sanırım burada sorumsuzca muhalefet yapanların ciddi etkisi var. Umut vaad etmek yerine gençlere karamsarlık ve hüsran vaad eden muhalefet, sorumsuzluğunuz bir cana maal oldu.00 Yorumla
cemaatin zoruyla namaz kildigi icin intihar ettigine inanmak insanin g@tüyle gülecegi birsey 🙂
ancak ve ancak suleymancilarin kiz yurdunda 22 kiz ögrenciyi diri diri yakan ve "suleymancilar yurtlari kapatmazsa yanginlar devam eder " tehdidini yapan dogu perincegin işlerinden baskasi olamaz !
bu yaptigi katliama da devet bahceli " bu işler böyle olmaz" cevabini vermisti...
ulkede cemaat tarikat yurdu ogrenci katliamınlarini duyarsaniz ; arkasinda sadece ergenokon davasindan tahliye olunca "cemaatlerin tarikatlarin kökü kaziyacagiz " diyen dogu perincegi suclu bulun...00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılÇocuğun içinde İslam ruhu yokmuş. Aile zoruyla cemaat evine yerleştirilmiş. Cemaatler hiç kimseyi silah zoruyla yanında tutmaz. Gitmek isteyene her zaman kapı açık olur. Cemaat evine veyahutta yurduna gittiğinde o cemaatin belirli kurallari vardır uyulması gereken. Ayni bir kamu kuruluşunda uyulması gereken kurallar olduğu gibi.. Ben de cemaat evinde kaldım kimse bana okumak istemedigim kitabı zorla okutmadi. Cocuk sürekli namaz kilmanin ona zor geldiğinden bahsetmiş, aile ile hiç örtüşmeyen bir yapiya sahip.. Her neyse çocuğu kenara bırakılim. Bu ülkede ciddi manada dine, insanlığa hiç maddi bir beklenti içerisinde olmadan hizmet eden cemaatler var. Bir iki cemaat kötü diye bütün cemaatleri kötüleme hakkına sahip değilsiniz. Burada ailenin suçunu da cemaate yikamazsiniz. Benim kardeşim de üniversite 1. sinifta cemaat evine yerleştirildi ama mizacı uyuşmadigi için kendi özgür iradesiyle orayı bırakıp KYK yurduna yerleşti, kimsenin sesi çıkmadı, zaten kimsenin sözüyle hareket edecek bir genç de olmadı. Bir şeyleri eleştirirken biraz objektif olmayı deneyin.
21 Yorumla- +1 yıl
Kesinlikle katılıyorum sana benimde tanıdığım kalan insanlar var çok da mutlu mesut yaşıyorlar
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
87Cevap
"akıllı düşman aptal dosttan iyidir" diye boşuna dememişler. Şimdi o aile belki çocukları için kendi canlarını verirlerdi fakat aptal oldukları için kendi oğullarının ölümüne sebep oldular. Eğer aptal olmasalar o çocuğu biraz dinleseler çok farklı olurdu. Çocuk için gerçekten üzüldüm zor bir süreçten geçip tıbbı kazanmış ve biraz daha dayanıp bunu bitirse pratisyen olarak çalışmaya başlar parayı kazanıp ayrı eve çıkar ve bu sırada tusa hazırlanırdı. Zaten kendi paranı kazandıktan sonra aileymiş falan fasa fiso kimsenin üzerinde söz sahipliği yok "si*ktirin gidin lan" dersin hepsini hayatından silersin konu kapanır. Uzman olduktan sonra dil öğrenip yurt dışına da çıkabilirdi fakat maalesef mentali kaldırmamış. Hayat bu konuda acımasız, belli ki bu arkadaş buraya gelene kadar kendini çok zorlamış ve mentalini tüketmiş. Bu arada alta merzifon eşeğinin teki şimdi herkes zorla tutuluyor algısı oluşturuldu yazmış, öyle zaten hangi 17-18 yaşında çocuğun hayali ve amacı tüm gün arapça boş muhabbet dinlemek olur?
27 Yorumla- +1 yıl
Yazdıklarına tamamen katılıyordum son cümlene kadar. Arapça boş muhabbet diye insanların dinine hakaret edemezsin
- +1 yıl
Dediklerin anlaşılmıyor noktalama işareti kullanmanı öneririm
- +1 yıl
Arapçayı bırak da sen türkçeyi bile öğrenememişsin yazık kafana:)
- +1 yıl
@Sudeediyebiriii Sen Türkçe kıtı olduğun için tane tane anlatayım, şimdili sevgili sa*lak, yukarıdaki uzun yazımda gördüğün üzere tüm imla kurallarına dikkat ettim, elbette bir makale yazmadığım için arada atladıklarım olmuştur fakat yine de tamamen es geçmedim. Fakat alttaki yorum 1 cümlelik bir yazı olduğu için, ve Türkiye'ye gelip 3 ay yaşayıp "Turkiya cok guzal" diyen bir Surinin bile anlayacağı basitlikte olduğu umursamadım. Ama sen de haklısın, zaten kafan çalışsa en başta dini savunmazdın...
- +1 yıl
Kanka laf kalabalığı yapma hâlâ kayda değer bir şey söylemiyorsun her neyse çok muhatap olduk bu son yanıtım
+1 yılDin'de zorlama yoktur, din tüccarlarında zorlama vardır. Yazık günah. Bazen aileye karşı gelmek gerekiyor. Bazen terk etmek tek çare olur. Orta okul bittikten sonra peder beni istemediğim halde Süleymancı yurduna yatılı vermişti. O kadar kavgaya rağmen en azından bir deniyim dedim ancak hocaların tavırları, şeytan görmüşcesine bakışları iyi niyetlerini asla görmedim. En sonunda bir hocayı tehtid ederek atıldım yurttan. İyi olanları mutlaka vardır ama bu ülkede dinciyim diyenin çoğu ticari amaç barındırıyor.
42 Yorumla- +1 yıl
Süleymanlıların yurdunu kötüleme bence benim geçirdiğim en güzel yıllar ordaydı ve hocalar arkadaşımız gibiydi gözümüzün içine bakarlardı. Siz hangi ütopyada gittiniz anlamıyorum ki
- +1 yıl
Yahu iyi okuyun. Ben kendi olayımdan örnek verdim. Ne yazıyor orada? "iyi olanları mutlaka vardır" yazıyor dimi? Şimdi lütfen ütopyamdan gider misin 😅
Ailesi zorla kendi cennetinde yaşatmaya çalışmış yetişkin çocuğunu. Yazık değdi mi? Şimdi biz zorlamadık falan diye kendilerini savunurlar. Alın size cennet şimdi.
Sana ne kardeşim çocuk orada kalmak istemiyorsa zorla mı göndereceksin cennete?70 Yorumla
+1 yılBazen şu milletin zihniyetine şaşıyorum zorla bir insanı cemaate sokarak güya iyilik yapıyorlar! Siz hür iradeyi ve özgürlüğü elinden almayı cennet mi sanıyorsunuz? İlginç olanda aile şikayetçi olmayacağız diyor asalak insanlar evladının acısını hiçe saymış cemaat derdinde sorsan. Kimse kimsenin özgürlüğünü elinden alamaz türkiyeyi iyice batırdınız. Benim abim yurtta kalacak okuyacaktı orada da iki üç cemaatten olan tipler vardı zorla namaz kıldırma ya da kendi bildiklerini kabullendirmek istediler istemediğini söyleyince dövmeye hatta attırma çabasına girdiler. Hani baskıcı değillermiş ya sözde zorlama yokmuş, palavracılar. Demem o ki bu çocukta özgürlüğünü elinde tutamadı kim bilir ne kadar baskı altında kaldı ailesi ve cemaat tarafından siz ancak atıp tutarsınız. Ailesine yazıklar olsun şimdi cemaat peşinde koşsun...
31 Yorumla- +1 yıl
Birşeyleri yapmak zorunda kalmak inanın insan piskolojisini alt üst ediyor yani zorunda olmak veya gibi hissetmek
bizim insanımız müslüman olmayan birini görünce o kişiyi müslüman yapmayı kendine misyon ediniyor ve onunla uğraşmaya başlıyor. buna çok kez tanıklık ettim. din kültürü öğretmenleri bile ilkokulda ortaokulda lisedeki çocuklara bunu yaptığını duydum. genelleme elbette doğru değil ama yani bırakın insanlar neyi seçiyorsalar seçsinler. kendi özgür iradeleri var. yazık olmuş çocuğa. orada yapılan baskıyı sadece müslüman olmayanlara değil müslüman çocuklara da yapıldığını çok kez duydum. zorla namaz kıldırdıklarını zorla sohbete götürüldüklerini vs. yani bu çocukların okullarına ek birde bunlar kendi kafalarına göre müfredat belirliyorlar.
20 Yorumla
+1 yılBu haberi bugün halk Tv'de gördüm benim tanıdığım ve cemaat yurdunda kalan halinden memnun insanlar da var çocuk zaten Allah'ı inkar eden birisiymis ailesi vermiş, bunun sorumlusu cemaat değil aileler ve kalbi bozuk insanlardır.
Bu haberi yapan cumhuriyet gazetesi CHP yandaşı halk TV evet hoş değil ama buradaki amaç din düşmanlığı için bahane peşinde koşuyorlar. Normal devlet yurdunda da oluyor? olaylar bence birileri üzerinden tek amaç var İslam'ı kötü göstermek, bunlar istiyor kimse dinini öğrenmesin herkes alkol alsın iman olmadan yaşasın tek amaç bu ondan sonra neden 20 yıldır AKP var derler, bende AKP sevmem ama bu zihniyet olduğu sürece değişmez.23 Yorumla- +1 yıl
Ulan ne biçim insansınız 7 tane ikisi atmışlar 😂😂😂 tek dediğimizde CHP'nin yanlış yaptı siz bu kafayla olursanız daha çok seçim kaydedersiniz
- +1 yıl
Ne yapsın chp kol gibi sakal bırakip camiye gidip kendini çeksinki dinciler oy versin
Ozanda deist ler ataistler var onların hakı nolacak onlarda diyor kuranın gerçeklerini chp de inkar ediyor moderin gösteriyor
Keşke sözler köşkü youtube kanaları nada laf desen
Sokak sokak dolanıp deistlerle konuşup çekip fecebook youtube ye atıyor
Dincilerde altına kötü kötü yorum yapıyor niye Allaha inan mıyor diye bir ton küfür var
zate yeterince dinizi yaşıyor sunuz cami var
Türban herkes takıyor asıl aydınlar eziliyor - +1 yıl
Eyvallah
+1 yılYani ne diyeceğimi bilemiyorum tatlım yazık olmuş. Ailesi o vicdanlarıyla nasıl yaşayacaklar acaba merak ediyorum açıkçası.
Dinde zorlama yoktur ayetini bilseler belki böyle bir işe kalkışıp gencecik bi insanın ölümüne yol açmazlardı ama nerde işte daha dinlerini bilmeden başkalarına din dersi veriyorlar.30 Yorumla- Gündem konusunda 525 cevap paylaştı.
+1 yılCemaatlerin de tarikatların da din referanslı ticari organizasyonların da Allah belasını versin.
Benim öğrencilik yıllarımda Konya'da Milli gençlik vakfı (O zamanki Refah partisinin gençlik örgütlenmesi) yurdunda kalan iki kız öğrenci sırf ülkücülerle arkadaşlık ediyor diye aralık ayında pat diye yurttan çıkarılmışlardı. Hepsi aynı bok sonuçta.30 Yorumla Tarikatlar, şeyhler ülkesi güdümünde kaldıkça ne refah olarak, ne de eğitim olarak bir vizyon sahibi olamaz nesiller..
Baskı, ideolojik yapı, kindar ve dindar nesiller, bilimin ufkunda uzak her türlü düşünceyi baz aldıkça, bu tip toplumsal erezyonu yaşarız..
Genç olarak verdiği karar yanlış, bir şekilde başka bir yol bulmalı, hayat bir ödül gibi bu şekilde son bulmamalıydı.
Zorla güzellik olmaz, bunu eski nesillerin anlaması çok zor. Eğitimsizlik bu eski nesil üzerinde düşünme yetisini geliştirmeyi başaramadığı için bu tip aileler de sonuçlarını tahmin edemiyor.
Cemaat yurtları, örtülü ikna yerleri gibi, ancak o havayı soluyan anlar.
Kardeşliği, sevgiyi aşılamak yerine, ideolojik düşünceler yüzünden dine olan inancıda sarsıyorlar..
Allah rahmet eylesin..20 Yorumla
+1 yılBu ülkeye en büyük zarar veren şey sözde dinci tayfa ve onların kurduğu leş cemaatler. Ülkemde cemaat istemiyorum. Ülkemde kafayı yeme boyutunda dindar (!) istemiyorum. Fetö çok gencimizin kanına girdi ölümlerine neden oldu ölmeyenlerinde psikolojisinin içine etti. Bunlar ülkemize zarar anlayın artık.
41 Yorumla- +1 yıl
En acısıda bunların finansmanları kafir dedikleri amerika ve diğer Türk düşmanı güçlü Hristiyan ülkeler.
+1 yılOralarda kalan kızlara da acıyorum aile korkusundan mecbur katlanıyorlar ama bu arkadaş erkek ve 18 yaşını geçmiş çoktan. Kaçabilir ailesiyle bağlantıyı koparabilirdi, çok zor olmayan şeyler bunlar bence. Yaşadığı şey zor olabilir ama intihar etmesi için haklı bi sebep değil
30 Yorumla
+1 yılİşin içinde namaz abdest var diye malum gruplar bu haberi ayyuka çıkarıyorlar. Uyuşturucu vb. yüzünden, intihar eden ya da bilmem kaçıncı kattan düşüveren (!) gençlerin haberlerine aynı medya sessiz kalıyor. Herkes herşeyin farkında...
Eğer bu genç müslüman değilse dikey gelmediği camiye yatayda sokmasınlar..20 Yorumla
+1 yılMektubun fotosu nerde.. pek inandırıcı gelmedi.. vede zorla cemaat yurduna göndermek nedir şakamı bu.. tüm ailelerin yapması gereken şey önce merhametli biri iyi biri olmayı öğreteceksin ondan sonra dini ögretmelisin ben hocayim diyen kişilerin alayı faiz yiyen kişilerden oluşuyor
22 Yorumla- +1 yıl
Videosu var kanka 10 dakika
- +1 yıl
@Lütfetmedinizefenim O zaman çok yazık etmiş kendine aileler ibret alsın
+1 yılDin ve devlet işlerini karıştırıp, insanları bu seviyeye getirenler bir tarafına kına yaksın. Müslümanlıktan bahsedenler, Kur'an-ı Kerim'den bahsedenler, dinimizde zorlama olmaması gerektiğini bilmeden böyle aptallıklar yapıyor. Bu ülke ne zaman düzgün bir hâl alacak ki zaten. Sözde Müslümanların, buna da şükür deyip dininden bile haberi olmayan insanlardan oy aldığı iğrenç bir ülke haline geldik.
20 Yorumla- Gündem konusunda 2,1b cevap paylaştı.
+1 yılbu once devlet olgusunu yok edip cocuklara din egitimi aldırıcaz zorlamasiyla aileleri cemaatlerin kucagina oturtan hukumetin sucudur
ailenin sorumsuzlugu maalesef artik birsey ifade etmiyor ama ulke o kadar kotu zor durumdaki dedigim gibi ekonomiyi bu hale getirip maalesef cocuklarini okutacak durumu olmayan aileleri cemaatin kucagina oturtan hukumet bu isin en buyuk vebalidir.20 Yorumla Cemaat adı altında dini kurumların kapatılmasını daha ne saklı pislikler vardır bunların içine bakılsa.
70 Yorumlakeşke bi kaymakamlığa valiliğe gidip tıp okuduğunu bu yurtta kalmak istemediğini devlet yurduna yerleştirilmek istediğini söyleyip çıksaydı ordan. ayrıca burs talep edip çalışıp kendi ayakları üzerinde dursaydı. intihar neden edersin ki. git gerekirse sokakta yaşa yine yaşa. çok üzüldüm bu çocuğa...
11 Yorumla- +1 yıl
Aynen öyle
+1 yılDemin haberde görmüştüm.
Bende üniversiteye ilk başladığımda ailem bi yurda yazılmamı uygun görmüştü.
Benden saçlarımı kesmemi istediler.
T shirt baskımda Marilyn Manson ve Haç sembolü vardı belli bile değildi.
Onu bir daha giymememi söylediler.
Her sabah namazına mecbur kalkacağımı, ilmihal dersi alacağımı falan filan.
Ama kaçtım bir gün bile durmadım.10 Yorumla- Gündem konusunda 741 cevap paylaştı.
+1 yılTek sebebin bu olmadiğini dusunuyorum... Tek suc cemaatin mi? Aile nerde? Çocugundan bi haber mi? Hic o yurtlarda kaldıniz mı? Bunlar komplike sorular hic biseyin tek basina sebebi olmaz belki cocuk tıp okumak istemiyordu aile baskisiyla hem okula hem yurda gitti olamazmi vs vs Sonuc olarak gencecik bir cocuk bu dünyaya veda etti konusacak kimseyi bulamamis olmasi en acisi
10 Yorumla - Gündem konusunda 913 cevap paylaştı.
+1 yılBabası olacak onun bunun çocuğu da tahmine ettiğim gibi ''Benim kimseden şikayetim yok, cemaatler çok güzel yerler, o çok içine kapanıktı, ben 20 senedir Risale-i Nur okuyorum'' diye yalak yalak konuşmuş.
Bu insanların onuru, haysiyeti yok. Kendi kanına bile böyle ihanet eden adamın bu memlekete, bu halka sırf bir tane cemaatin çıkarları için ihanetin dik alasını etmez mi şimdi?
Atatürk boşuna kapatmadı bunları zamanında12 Yorumla- +1 yıl
Eğer böyle bir açıklama yapmışsa o beyni popon girsin
- +1 yıl
Site yanlış yazmış
Sana demiyorum dayi
Sadece bunu sebep gösterip intihar etti diyemeyiz, son damlası olmuş. Babası da her zaman içine kapanık olduğunu belirtmiş. Başka şeylerden de şikayetçi idi ancak kimseye derdini anlatamadığından baskılarla beraber bunu yaşamış. Üzücü bir durum doğrusu
15 Yorumla- +1 yıl
Herkesin dinci yobaz olduğu bir çevrede tabii içine kapanık olur. Çocuğun ölümünden ana babası suçlu zaten.
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok abim de içine kapanık birisi lakin etrafımızdaki dindarlar ile bunun alakası yok. Arkadaşım, benden daha fazla din baskısıyla büyüdü, tarikatın içerisinde büyüdü ama intihar etmeyi düşünmedi. Şu an dinsiz şekilde hayatına devam ediyor.
Bazı insanlar, olaylara farklı tepki verebiliyor. Dediğim gibi, ebeveynlerine bir şeyler anlatabilseydi bu duruma gelmesi gecikirdi ya da yaşanmazdı. - +1 yıl
Whataboutism uyuz bir argüman biçimidir.
Her tarikat üyesi intihar etmez ama bu kültür intihara sürükleyebilir ve zararlıdır.
- +1 yıl
Yahu tarikatin ortamında bunalıma girmiş bu tip, bu cemaatlerin yurtlarının ne kafada olduğunu bilmiyor gibi konuşup adamın asabını bozmayın
+1 yılHer kurum ve kuruluş Denetlenmeli şeffaf olmalı. Eğer baskı ve ihmal varsa karşılığını bulmalı.
Lakin 18 yaşına erişmiş ve hatta tıp okuyacak kadar zeki olan bir gencin hakkını aramak yerine intiharı seçmeside çok üzücü bir durum. Gençler artık çok daha güçsüz psikolojik olarak10 YorumlaGündem konusunda 878 cevap paylaştı. Olayi tüm yönleriyle bilmiyorum cemaat yurtlarına gelirsek orada alt kademeysen cektirdiklerini üst kademelere çıkarsan da her haltın serbest olduğu yurtlar duydum oralarda kalan arkadaşlarımdan ne kadar doğru bilemem
Tek sorun yurt mu aile mi din mi okul mu hayat mı bilemem14 Yorumla- +1 yıl
orada üsttekilerle iyi anlaşman gerekir. Mesela bizim hocalar arkadaşımızdı , sabah namazına geç kaldırırlardı uykumuz bölünmesin diye. Aşırı güzeldi bence aile evinde baskı görüyordum orası kurtuluşumdu. Ve küçüklere bizim sevmediğimiz alt kademelere yurdu zehir edebilirdik hatta benim yüzümden bir kaç kişi yurttan gitmişti
- +1 yıl
@Sudeediyebiriii yani öyle benim arkadas tam bi picti diyebilirsin ama aileden torpilli olarak direk üst kademe olarak girdi o yurda her istediği haltı yiyordu mesela namaz ibadet hak getire coxuk ateistti bildiğin
Baska bi qrkadas vardı kız ilk başlarda erkek arkadaş sevgili Nisan evlilik yasaktı buna bildiğin daha sonra şunu şunu git tavla falan demişler en son abla olunca o da kafasına göre takılabilir olmustu tabi hepsi böyledir demiyorum ama tam aile ortamları hep 🤣🤣 - +1 yıl
Süleymanlı yurdu galiba dediğin
+1 yılBirine istemediğin birseyi zorlayinca olacagi budur. Önce insanların ne istediğine bakmak bu kadar zor mu? Saygı diyorlar ama
Yok sanirim kimse de. Kimse kimsenin hayatına saygısı yok...70 Yorumla
+1 yılBu yurtlarda olay zaten namaz kılmak dini faaliyetlere katılmak. Adı üstünde cemaat yurdu. Bu yurtta kalıyorsan olacaklara katlanacaksın. Dinen doğru değil biliyorum ama mesele din değil burada. Askeri kışlaya gidip her gün 5 de kalkıyoruz, üniforma giyiyoruz diye isyan etmek gibi bişey bu. Madem cemaate bağlı bir yurt olduğunu biliyorsun sonuçlarına da katlanırsın.
00 Yorumla- Gündem konusunda 414 cevap paylaştı.
+1 yılBazı Aile ler çocuklarınn bilgisi hareket ediyor tip fakültesi 2 sınıf öğrencisini cemaat okullarında ne işi var neyi eksikti öğrenicek burada cemaat okullarla kızabilirsiniz en büyük sorun ailenin bu duruma sessiz kalması bir çocuk kolay büyümüyor bu düşünceli insanları kendi çevremizden uzak tutalım
00 Yorumla
+1 yılArtık kimse kalmayacak ölmeyen bu şekilde aileler varken da her zaman kendini dinlemeyen ve etrafını dinleme Yani bir sürü sorunsuz ve cahil insanlar var işsiz olanlar ve daha bir sürü kötü sebeple savaş halinde bulunan insanlar yakında böyle haberleri çok duyacağız.
00 YorumlaYaşamını yitiren biri söz konusu ama bir ayrıntıyı dile getirmek niyetim sadece, müslümanlığın insan yaşamına hassasiyetini bildiğim için bir cemaat baskısı sanki müslümanlık böyle bir inanış gibi konunun temeline müslümanlığı koymak doğru değil, burada bir tezatlık var.
00 Yorumla- Gündem konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılBu hükümetinde bu kafanında bu cemaatlerinde destekleyeynini yandaşın candaşını nemalanını hepsini ne varsa sabun edicwn bu ülkede. Tek kelimeyle tkv (tiz kellesi vurula)
Bu ülkeye Hitler psikopatlığında adam lazım. Topunu sabun edicen bunların hem ülke temizlenir hem nüfus azalır olması gereken rakamlara düşer hem bunlardan elde edilen sabunları ihraç edip başımıza kaktıkları borçları ödicen
En temiz çözüm. Net 😎00 Yorumla Bi insana zorla bişeyler dayatılmamalı sonuçları böyle ağır oluyo çocuğun hayali belkide tıp okumak değildi ya da cemaat yurdu ortamı ona ağır geldi bilinmez ama insanların ne istediğinin bi önemi olmalı aile baskısı genç yaşta bi can almış yazık
50 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılNeden olayı tamamen söylemeyip kirpiyorsun çocuk en başta tıp okuduğunu sınavların sistemin doktor olmanın zorluğunu gelecek kaygısı mobing bunlardan da bahsediyor onların hepsini duymayip sadece zorla yurtta kaldığı için intihar etmiş gibi bir izlenim yaratıyorsun hepsinin birleşimi sonucunda verilmis bir karar bunu islami hedef göstererek ne amaçladın?
40 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılErkekler özgür, kızlar hiç rahat değil diye laf ebeligi yapanlar iyi okusun bu olayı. Bu ve bunun gibi nice erkek hayatı kısıtlı şekilde yaşıyor. Herkes sizin gördüğünüz 3-5 züppe gibi gece yarılarına kadar eğlenmiyor.
Keşke hayatına kıymasaydın ama ailen ne kadar baskı yaptı ki bilemiyoruz.24 Yorumla- +1 yıl
Boyun eğmek zorunda değil burada boş laf anlatmayın. İntahar edecek kadar cesareti olan kendi kararlarının arkasında da durabilirdi
Cevap sahibi+1 yıl@Sudeediyebiriii niye aşağıda erkek boyun eğmek zorunda değil demişsin? Niye cinsiyetçilik yapıyorsun? Kızlar niye boyun eğmek zorunda? O çocuğun ailesinin nasıl baskı yaptığını sözlerinden anlarsın
- +1 yıl
Alakası yok. Bizim ataerkil kafalı toplumumuzda kızlar daha çok kısıtlanıp bastırılıyor, erkektir yapar kafasındalar. Açıkçası ben kız halimle boyun eğmezdim intihar ederek kendisi kaybetmiş
Cevap sahibi+1 yıl@Sudeediyebiriii ben kızlar kısıtlanmıyor demiyorum ama sizin bildiğinizden daha fazla sayıda erkekte kısıtlanıyor.
Gizli Üye(36-45)+1 yılBu haberler biraz saçma geliyor bana ne demek ailesinin zoruyla? istese yurttan çıkabilirdi. Tıp okuyan biri ailesinin ya da başka birinin zoruyla biryerde kalıyorsa zaten başka sorunlar var demektir! Gençlerİn bu dönemde artık kafalarını çalıştırmayı öğrenmeleri gerekiyor.
22 Yorumla- +1 yıl
Çıkıp ne yapacak? Sokakta mı yatacak? Ülkede devlet yurdu sırf bu cemaatlere mecbur kalınsın diye bayağı bildiğin açılmıyor. Çocuk baskıcı, yobaz bir aileden yetişme, bu dinci, tarikatçi, cemaatçilerin ne kafada olduğunu bilmeyen insanlar var hala çok acayip ya
- +1 yıl
Ya çocuk ailesinden korkuyor zaten yaa!!! Dinlemediniz mi videosunu. Bana her şeyi yapabilirler diyor. Her şey keşke anlattığın gibi basit olsa..
+1 yılMadem müslüman değil orada ne işi var kardeşim? Tüm suç ailesinin... sonuçta okula yazılırsın ve sev ya da sevme kurallarına uyarsın öyle düşünmek lazım
20 Yorumla
+1 yılBu ülkeden nefret ediyorum. Zorla din dersimi vermeleri dersin, daha neler neler herkes namaz kılmak zorunda sanki. Kardeşim ateistim inanmıyorum daha ne zorluyorsun? Bir de inatla Türkiye'yi Müslüman ülkesi diye göstermeleri yokmu inatla..
33 Yorumla- +1 yıl
Din kültürü dersi verilmeli
Ama bunu okulda ve tüm dinleri öğretimden şekilde
Sonuçta bu dünyada yaşıyoruz
Yaşadığımız dünya da ki inanışlar hakkında az çok fikir sahibi olmalıyız
Ama sizlere zulmetmeleri yanlış tabii - +1 yıl
Yani türkiye dinsiz mi
- +1 yıl
@guzellerehasta kardeş uza ya
Sen git a maber izle hadi
Gizli Üye(18-24)+1 yılBenım eskı sevgılımdı kendısı cıdden cok zekı duyarlı bı ınsandı duyunca sok lar gecırdım agladım Şu an bıle kotuyum yanı cıdden ıntıhat edecek bırı degıldı aılesını tanımıyorum ama aılesının sucu ıntıhar etmesi onun gelecegı cok parlaktı cok ama aılesı mahvettı cok uzuldum kendısı eskı sevglmde olsa ınsan olrak sevııyordum
11 Yorumla- +1 yıl
Eğer cidden iddia ettiğin gibi eski sevgilisiysen nasıl bu kadar bihaberdin yaşadıklarından hissettiklerinden? Hep bu kadar yalnız mıydı bu çocuk hiç mi dostu seveni sevileni danışacağı tek bir kişisi yoktu? Azıcık bile olsa tanıdığın bir kişinin ruh halinden ters giden bir şeylerin olduğunu anlayabilir bir insan keşke bu kadar yalnız olmasaymış ve keşke bu kadar yalnızlığa itilmeseymiş
+1 yılBunları yaşayan daha çok öğrenci var cemaat yurtlarında umarım kapatıldığı günleri görürüz
60 YorumlaAile baskısı çok kötü bir şey enes üçin çok üzüldüm. Tıp zaten çok zor birde istemediği bi hayatın içinde olmak derslere ve kendine vakit bulamamakta çok üzücü. Cemaatler vs umrumda değil desteklemiyorum isteyen gitsin ama bunu bile siyaset malzemesi yapan alçak ş*refsizlerin yatacak yeri yok. KK ilk defa insani bir davranışta bulundu, sempatizanları köpek gibi kuduruyor zavallılar.
10 Yorumla
+1 yılAilesi örümcek beyinli olduğu için canlarından evlatlarından olduklar mutlu olsunlar ayrıca kız kardeşini de zorla istemedigi halde imam hatipe göndermişler
40 YorumlaYaratan bile inanç özgürlüğü olduğunu belirtmişken bu geri kafalılık neden? Bütün bir ülkenin gençliğini dinden soğutan insanlar dine en çok zarar veren insanlardır.
40 Yorumla
+1 yılDüştüğümüz rezilliğe bak inanmıyor olabilir saygı duyun geçin zorlamanın anlamı yok dinde zorlama yok zaten bu insanlar ne yapacağına şaşırdı artık pes yani
30 Yorumla
+1 yılBüyük bir acı, güzel kalpli kardeşimiz dayanamamış başaramamış. Baş kaldırmak istememiş ve teslim olmuş.
Aileler çocuklarının iyiliklerini düşünürken baskı yapmadan, onların yönelimlerini göz önünde bulundurarak hareket etmeli...10 Yorumla- Gündem konusunda 371 cevap paylaştı.
+1 yıl20 yaşındaki koca adam yurdun baskısına mi maruz kalmış? Komik değil mi! 10 yaşındaki çocuğa laf geçmiyorken 20 yaşında kim kimi neye zorlayabilir. Canı cehenneme
20 Yorumla - Gündem konusunda 2b cevap paylaştı.
+1 yılBen inanmadim bu habere tip kazanacak kadar kafa olacak ama orada kalmayacak kadar kafa olmayacak ikna edici gelmedi haberde suphe var intahar süsü mu vermeye çalışılıyor diye dusunmeden edemedim
23 Yorumla- +1 yıl
Öyle tabi bide tıp öğrencisi yani kafa çalışıyor demekki
2 ihtimal var
1 sucu yurda atmaya çalışmak
2 gerçek sucu böyle kamufle etmeye calısmak
Çok ilginç neden acaba , ha cemaat yurdu olduğu için.
Kaçsaymış ne diyim.
Desteklemiyorum tabikide islamda zorlama yoktur yaptıkları büyük yanlış.28 Yorumla
+1 yılYurt baskısı öyle yaa bir dönem normal yurtta kaldığım halde oradaki baskı ve kurallara bile dayanamadım
30 YorumlaGündem konusunda 3,8b cevap paylaştı. Neden gerçekten buysa, vebali akp ye oy veren herkesin üzerindedir.
Akıl olmayan yerden, vicdan aramak ta beyhude bir beklenti oluyor.30 Yorumla
+1 yılFaşistlikten başka hiçbir şey değil. Aileler özellikle erkek çocuklarına çok baskı yapıyor. Gerçekten çok üzücü bir durum. Ben de deist biriyim. Kimse namaz kılmaya zorlanmamalı.
10 Yorumla
+1 yılDoğu Türkistan'da namaz oruç tutuyor diye domuz eti yediren Çin'lilerden ne farkı kaldı bu insanların? Dşnimizde zorlama yoktur. Böyle davranarak hem Allah'ı hem de dinini lekeliyorsunuz. Yapmayın.
10 Yorumla
+1 yılSuç net ailede. Bir genç daha baskı yüzünden yitti.
40 YorumlaBenim kuzenim de cemaat yurdunda ve çocuğun psikolojisi bozuldu resmen. Dinden soğutuyorlar sevdirmek yerine. Abartıyorlar her şeyi.
20 Yorumla
+1 yılBu Cemaatleri kapatsınlar diyeceğim ama önce hükümetin değişmesi lazım. Çünkü onlarda zaten buna destek vermiyor mu?
26 Yorumla- +1 yıl
soru trol zaten. ayrıca 15 temmuzda da, Kurutuluş savaşında da, Çanakkale de e kıçını cemaatler kurtardı,
- +1 yıl
@IIBarlasII hass ziktir ne atmışsın mk
- +1 yıl
@AtılganPonçikMen he atmışım he. Sığır tarih bilmiyorsun daha
- +1 yıl
@IIBarlasII 🤦♂️ canım tarih mezunuyum ben 😂 ne boş adamsınız yaa
- +1 yıl
@AtılganPonçikMen yemişim senin gibi tarih mezununu. Çanakkale kimler savaştı onu bile bilmiyorsun. Osmanlı Türkçesi 1kitap bile okumadığın belli
- +1 yıl
@IIBarlasII he mk ilber hocanın kankisisin ya
- Gündem konusunda 350 cevap paylaştı.
+1 yıltekke zaviye vs. yapılanmalar otorite ve halk üzerindeki baskılama yapan topluluklar derdest edilecektir.
geliyor , gelmekte olan.22 Yorumla- +1 yıl
Din düşmanı insanların gelmesi sizin için daha iyi evet
- +1 yıl
@KurtBeyazı cümleyı nasıl kurdugunuda bılmıyorsun. akepe agzı ıle konusma . kımsenın dın ıle ılgılı sıkıntısı yok. sorun siyasal islam ve siyasal islamın pislikleri. devlet din işlerini ayırır devlet olarak konulara bakar kımın namaz kılıp kılmadıgı degıl sınırları ıcerısındekı halkın refah mutluluk ve guvenlıgınden sorumludur.
din ile ilgili egıtım kurumu acar meraklı olan bunlara yonelır prof sevıyesıne kadar ulasır .
pekı burada sıkıntı ne?
Yazıklar olsun o aileye genç bir nesil daha toprağa düştü. İnsan denilmez buna neden olanlar. Resmen özgürlüğünü almışlar elinden.
20 YorumlaHayrını görmüşler daha ne istiyorlar. Okuyacak bir yere yerlestirilecekti 20 yıl sonra vatan haini deyip hapse atılacaktı. Feto gitti düzeni aynen devam ediyor model aynı.
00 Yorumla
+1 yılO kadar üzüldüm ki üzüntümden fazla sinirim var baskı altında bu çocuğa istemediği hayatı yaşatıp bide kendini haklı gören psikolojisi bozuk Bir nesilin elinde heba oluyoruz.
00 YorumlaÇok üzüldüm aileler baskı yaparak dine sokamazsınız çocuklarınızı güzellikle hoşlukla örnek olarak kalblerini ısındırırsınız cemaat yurtlarına çocuklarınızı göndermeyin camilerde kuran öğrensinler kendi istekleriyle gitsinler. Yatılı yurtlara vesaire yatılı kalmasınlar göndermeyin çocuklarınızı güzellikle siz yetiştirin ibadetin zoru olmaz
00 YorumlaBizim ne düşündüğümüzden çok acaba şu an ailesi ne düşünüyor
30 Yorumlacehaletin bedelini
Zayıf düşen bir can ödemiş.
Toplum ibret almalı.30 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBen de orada kaldım kimse yokken rakı içmeye gittim kimse yokken şarap içtim bira aldım yani olduğunuz yeri güzelleştirmeyi bilin erkekler bunu bilmiyorlar
34 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılAyrıca orası ticari yer filan değil yemeği her şeyi var aylık 200ödüyordum yurtlar ateş pahası
- +1 yıl
Kesinlikle haklısın ben de gittim aile evinden kurtulmak için ve aşırı iyi bi arkadaş ortamımız vardı. Geceleri yurttan kaçar dışarı çıkardık, alkol sokar içerdik hocalarla zaten arkadaştık. Biraz da beynini kullanmak lazım bizim için orası öğrenci evi gibiydi 14 yaşımızda
Cevap sahibi+1 yıl@Sudeediyebiriii aynen öyle sıksa da eğlenmeyi biliyorsan yaşarsın
Yurttan çıkmak yerine İntihar eden birinin akıl sağlığı yerinde değildir net!- +1 yıl
Kessinlikleee tamam ailesi de suçlu ama o kendini düşünmemişse biz napalım
- Devamını Gör (86)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne