Merhabalar arkadaşlar. Dün markete ekmek almaya gittiğimde şaşkınlıktan resmen ağzım açık kaldı. Ekmek dolabı boştu ve önünde sadece bir kasa ekmek vardı. Her müşteri sınırlı sayıda ekmek alabildi. Olayın yaşandığı yer Erzurum yani memleketim. Market görevlisine sorduğumda fırıncıların, yaşanan tedarik sıkıntısı, artan maliyetler ve fiyat tarifesi almak üzere yaptıkları başvuruya olumlu bir yanıt alamadıkları için ekmek üretimini durduğunu söyledi. Üç tane ekmek zor alabildim. Konuya ilişkin detayların bulunduğu haberin linkini bırakacağım. Asıl sorun bunun ne kadar böyle devam edeceği. Erzurum'la başlar diğer illere de sıçrar. Sadece ülkemiz değil tüm dünyada bu tarz tedarik sorunları yaşanıyor ama Erzurum Ticaret Borsası Fırıncılar Meslek Komitesi üyesi Aykut Koç'un açıklamasına göre devlet yetkilileri fiyat belirleme komisyonuna katılmıyor. Daha bir kaç gün önce ekmeğe 25 kr. zam yapılmıştı. Bu işin sonu nereye varır sizce? Bu konu hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir? Konuya ilişkin detayların yer aldığı haber için tıklayınız
Fırıncılar Ekmek Üretimini Durdurdu, Halk Uzun Kuyruklar Oluşturdu. Ne Olacak Böyle?
Şu anda türkiye yıllık buğday üreriminin %68 ini dısardan yani ithalat yoluyla alıyor. Kur'un yükselişiyle birlikte ithalat tıkanmaya başlıyor. Kur yükselişinin etkilerini yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Enerji ve gıda sektörü başı çekiyor. Yeni zamlar kapıda.
Fırıncılar haklı. Milletle dalga geçiliyor artık. Ekmek kırmızı çizgimiz diye ekmeğe yeterli zam yapılmıyor. 1 senedir ekmek üretimine etki eden her şeye birden fazla kez zam geldi ama fırıncılar ancak zam yapabildi ve bu da yeterli değil. Evet bunun sonucu sırtında çok fazla maddi yük olan halka daha da çok maddi yük bindiriyor ama fırıncılar gözünden de bu olaya bakmak lazım.
Her bir olayda 1970'lerden 1980'lerden örnek verilerek, yok şu ürünün kuyruğu vardı, yok bu ürün bulunamıyordu diye 50 sene öncesinden örnekler verilerek iktidar savunması yapılıyordu, 2021 yılında 50 sene öncesini yaşamaya başladık ama halkın çoğunluğu da bu durumun farkında değil. Geriye gidiyoruz, maddi gücümüz erirken manevi olarak da yıpranıyoruz ama halk çoğunluk olarak da maalesef bunun farkında değil. Daha çok sırtımıza yük biner daha çok eziliriz.
Fırıncılar gelirin gideri karşılayamamasından muzdarip, halk ise bitmek bilmeyen zamlardan ve her geçen gün daha da düşen alım gücünden. Allah yardımcımız olsun.
Ben şahsen hiçbir üreticinin keyfi bir şekilde ürünlerine zam yaptığını düşünmüyorum. Dövizin durumu ortada çünkü. Tabii ki istisnalar ve stokçular var, yok değil ama bunlar bu şekilde komple ekonomiyi etkileyecek boyutta değiller. Birçok üretici ve satıcı ürünlerine zam yaparak kendi çözümlerini bir şekilde bulabiliyorlar ama olan her seferinde halka oluyor.
Allah yardımcımız olsun evet ama Allah yardım etmeyecek bize, biz kendimize yardım edeceğiz. Hala milletin çoğunluğu bu ülkede nefes alıyorsun şükredin derdinde, dış güçler yüzünden modunda.
Bilemiyorum sonumuz nereye varacak. Merak içinde izliyorum. Ekmek olayı ayrı bir sıkıntı dolar ayrı markete gidiyoruz hergün yeni zamlar. Psikolojik sorun yaşıyor insanlar geçim derdinden dolayı neye ne kadar tahammül edeceğiz hayretler içindeyiz milletçe.
Bu gün fırıncılar, yarın manavlar, öbür gün kasaplar. Hiç kimse kazancından memnun değil. Ben yurt dışında yaşıyorum, 2 sene öncesine kadar bana Türkiye'ye dönmem için iş teklif eden patron buraya gelebilmek için fırsat kolluyor.
belliydi zaten böyle bi isyanın çıkacağı, fırıncılar önce küçücük ekmek yapmaya başlamıştı, sonra da kocaman ekmek yapmaya başladı. İlkten ufak ama sonradan büyük girdi mesajı vermeye çalıştılar heralde fkwicjs