Merhaba, Bugün tarihi bir olayla sizlerleyim 📚. I. Selim, bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim, 9. Osmanlı padişahı ve 88. İslam halifesidir. Aynı zamanda ilk Türk İslam halifesi ve Hâdim'ul-Harameyn'uş-Şerifeyn unvanına sahiptir. Tahtta yalnızca 8 yıl kalmasına rağmen başardığı büyük işler sebebiyle Türk Dünyasının en önemli liderlerinden olan Yavuz Sultan Selim 22 Eylül 1520 günü vefat etti.
Tahtta kaldığı 8 yılda 3 büyük savaş yapan Yavuz, bu savaşlarda dönemin 2 süper gücü olan Memlük ve Safevi devletlerini saf dışı bıraktı. Bunun sonucunda doğuda Osmanlı'yı tehdit edecek bir güç kalmadı ve Osmanlı tüm gücüyle batıya yöneldi. Memlükler'in yıkılması sonucu topraklarını ele geçiren Osmanlı, hem halifeliği ele geçirdi hem de bölgenin zenginlikleri sayesinde hazinesini doldurdu. Ele geçirdiği halifelik sayesinde "Müslümanların koruyucusu" haline gelen Osmanlı, bu tarihten sonra Müslüman devletlere yardımlar yaptı ve o bölgelerde söz sahibi oldu. Ayrıca Yavuz'un bu kadar kısa sürede inanılmaz işler başarması Avrupa'da dehşet bir korkuya yol açtı. Yavuz'un vefat haberi Avrupa'da yayılınca tüm Avrupa kiliselerinde sevinç çanları çalınıyor, sevinç törenleri düzenleniyor, "Aslan öldü" denerek kahkahalar atılıyordu. Ancak bilmedikleri bir şey vardı: Aslanın oğlu da Aslan olacaktı... 22 Eylül 2021 Çarşamba 19.30
Fatih Sultan Mehmet gibi birisinin oğlunun Sultan 2. Bayezid olması cidden talihsizlik ancak oğlu Yavuz sultan Selim gibi büyük bir hükümdar olduğundan pek fazla eleştirilmiyor. 2. Bayezid çok düz kafalı Fatih gibi büyük vizyona sahip olmayan ve Yavuz gibi savaşçı olmayan kendisinin bulunduğu çağda görmedim, duymadım, bilmiyorum kafasıyla barışçıl politika izleyebileceğini düşünebilen bir hayalperestti. Ki onun Safevilere ve Türkmenlerin sorunlarına karşı yaptığı duyarsız hareketler daha sonra oğlu Yavuz'un başına patlamıştır malum bazı isyanlarla uğraşmak zorunda kaldı ve adı kötü şekilde anılabiliyor hala. Onun için ben Bayezid' i büyük hükümdarlar arasına koymazdım şahsen.
Listede Fatih, Yavuz ve Kanuni gibi 3 büyük hükümdar var. Fatih'in yeri elbetteki çok daha farklı bir nokta çünkü kendisi mükemmel bir asker olmasının yanında harika bir deha. Bana göre Fatihten sonra Yavuz Sultan Selim gelir belki daha sonra Kanuni Sultan Süleyman denilebilir.
Kanuni Sultan Süleyman'ın en büyük şansı Yavuz gibi hazineyi sonuna kadar dolduran bir adamın oğlu olmasıdır ki kendisi tahta geçtiğinde hiçbir sorun yaşamadan seferlere hazırlık yapabilmiştir yani belkide Fatih gibi veya babası gibi kısıtlı imkanlara sahip olsa bu denli başarı sağlayamayabilirdi.
Liste büyük hükümdarlar listesi değil zaten. Bunlar yükseliş devri padişahları hepsini yazdım. Bayezid de isyanları bastırdı ama çok ılımlı bir politika izlemesi sorun yarattı.
Yok senin listen için söylemedim zaten ben büyük hükümdarlar arasında görmüyorum bundan bahsettim orada. Bayezid dar görüşlü bir adamdı ve ılımlı gibi görünen ama aslında sorunları halı altına süpürme alışkanlığı yüzünden oğlunun da bugün kötü anılmasına sebep oldu. Yavuz'un Türkmenlere düşman gibi algılanmasının en temel sebebidir kendisi oysa Yavuz daha şehzadeyken yaptığı seferlerdeki ganimetlerin 3 de 1 ini hazineye göndermesi gerekirken çevredeki mağdur olan Türkmenlere bağışlayan bir adamdı ancak malum olaylardan dolayı bunlar pek fazla bilinmiyor maalesef.
Yavuz çok büyük adamdı ve söylediğin gibi babasının hatalı politikasının sorunları ile uğraştı. Bayezid genelde Balkanlardaki isyanlar ile ilgilendi, Anadolu'da istediği otoriteyi kuramadı. Bu da Safevilerin Anadolu'da etkisini arttırmasına sebep oldu. Bu arada güzel görüşün için teşekkürler :)
Ben Büyük Osmanlı Devletinin en parlak dönemlerinden biri olan yükseliş dönemini İstanbul'un fethiyle başlatan Fatih Sultan Mehmet için oyumu kullanıyorum. Çünkü İstanbulun fethiyle zaman içerisinde Osmanlı Devleti bir dünya devleti olmayı başarmıştır. İstanbul’un fethi ile yükselişin kaosu aralanmıştır.
Osmanlı’nın toplum yapısı çok farlı din, mezhep, fil, köken, soy ve topluluktan oluşan karma bir yapısı vardı. Böylece bu karma toplumun kader birliği ve kucaklaşması ile 150 yılda üç beyliğinden imparatorluğa ve dünya devleti haline gelmesine sebep olmuştur.
Bu dönemde; 1. II. Mehmet ( Fatih Sultan Mehmet) 2. II. Beyezid 3. Yavuz Sultan Selim 4. Kanuni Sultan Süleyman 5. II. Selim 6. III. Murat İsimli padişahlarımız yaptıkları fetihler ve devlet düzeniyle Osmanlı’yı Dünya Devleti haline getirmiş, bu süreçte görev yapan padişahlarımız da Han ya da Sultan ünvanlarını almışlardır. Geçmişin genetik kodları ile, yıkılmakta olan Osmanlı’nın küllerinden Osmanlı’nın torunları, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 1923 de Cumhuriyeti ilan ederek güçlü Türkiye Cumhutiyeti Devletini kurmuştur. Devletimiz ebediyyen payidar olacaktır. Ne Mutlu Türküm Diyene.
Emeğine sağlık 👏Fatih sultan Mehmet han 1 numara Kanuni sultan Süleyman han 2 numara Sevdiğim bir başka padişah II. Murad. Onunda sebebi II. Murad iran seferi yaparken her şehirde güreş müsabakaları düzenlermiş. Padişahın geldiğini duyan bölge insanları işini gücünü bırakıp padişahı görmeye gidermiş koşa koşa. Benim dedemde padişahın geldiğini duyunca oda koşarak gitmiş ve güreşen pehlivanlara denk gelmiş şehrin meydanında. Sonra kahraman pehlivan dedemde güreşmek için meydana çıkmış padişahın 2 pehlivanını yenmiş. Sonrasında padişah baş pehlivanını güreşmesi için göndermiş kahraman dedem baş pehlivanıda yenince padişah dedemi çağırmış. “ Ne istersin benden, benim pehlivanım ol” demiş. Dedemde “ Padişahım canımı istesin veririm, ama sorumlu olduğum ailem ve fertlerim var” demiş. “ Ne istersin o zaman” demiş. Ve dedem “ Bana ekilecek biçilecek bir alan verirseniz başka bir şey istemem” demiş. Padişahta “ şu dağdan şu dağa, şu dağdan da şu dağa olan bölge senindir” hemen bir tapu vermiş. Birde belindeki KAMAYI hediye etti. Okuduysan helal olsun 👏
hepsinin avantajları dezavantajarı var kişiye göre değişir kanuni olabilir
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Fatih dışındakiler vasat adamlardı. Diğer yandan 1. Selim Türkler arasına mezhep ayrılığı nifakını sokan adamdır. Mısır'dan ve arap coğrafyasından getirdiği 2500 civarındaki arap din adamıyla arap milliyetçiliği ve arap gelenekleri bize sünnet diye yutturulmuştur. İlk defa Türkler arasında sünni-şii mezhep ayrımcılığı onun eliyle başlatılmıştır. Osmanlı'dan bugüne gelen ve arap hegemonyasını, arap asimilasyonunu yaşamamızın tek sebebi onun mezhepçi ve ayrıştırıcı politikalarıdır. Prof. İlber Ortaylı der ki: Osmanlı gayri müslim tebaasına gösterdiği hoşgörünün onda birini alevi Türklere göstermemiştir.
Fatih Sultan Mehmed, çünkü II. Bayazid kardeşi Cem Sultan sebebi ile eli kolu baplı pasif bir padişahtı. Oğlu Yavuz ise babasınınzayıflıpına tahammül edememiş bir fatihtir. Kanuniye gelince büyük bir devleti miras almış evet topraklarını da büyütmüştür lakin mirasyedidir.
Yavuz Sultan Selim büyük işler başardı.8 yıla 80 yıllık iş sığdırdı ama Fatih Sultan Mehmet 'in yeri bende bambaşka. O cağda o kadar entellektuel birisi o kadar dil bilmesi ve kimyayi değişik şekilde kullanması. Suyun kaldırma gücünü kullanacak şekilde toplar hazirlatmasi gibi şeylerden dolayı
Çok müstesna bir adam... Herşeyi anlamak mümkün iyi bir komutan güçlü bir lider ömrü savaşlarla geçmiş ama hangi arada böyle büyük bir edebiyatçı olmuş... Bu yönü pek anlatılmaz ama muhteşem bi edebiyatçı harika bir şairdir. Kendisine getirilen şiiri kimin yazdığını yazış şeklinden bile çıkartan bir adam. Aşırı derece de dindar. Tam bir siyaset kurdu. Velhasıl kelam çok. büyük adamdı sultan selim dedem
Osmanlı sürekli gözünü batıya dikti fakat devletin sınırları genişledikce doğunun kontrolü zorlaştı ne zaman batıya sefer yapılsa acemler Anadoluyu işgale yeltendi yavuz bunu iyi gördü yönünü doğuya çevirdi ve iki büyük tehdit safevileri ve fatimileri oltadan kaldırarak devletin doğu emniyetini sağlayarak batıya ilerleyişin önünü açmıştır bu yönüyle yükselme dönemini bir dönüm noktası olarak kabul edilebilir.
fatihte büyük kumandandır sadece istanbulun fethi söyleniyor ama fethettiği yerler yaz yaz bitmez. yavuz ise ismi gibi hızlı bir şekilde inanılmaz başarıları 8 seneye sığdırmış büyük bir kumandandı benimde favorim.
Oğlan kovalamış rahmetli. Ölüm sebebi beyin kanaması. Bilmeyen cahiller vay. Demek çok düşünmekten beyin kanaması geçirdi diyorlar. Bazıları hamamda sıcaktan diyorlar. Toz kondurmuyorlar. Adam işte zevki oğlan. Ne var bunda
Bu soruya nefret ile görüş yazardım ama vazx geçtim.. Hilafeti alıp getiren ve Türklüğün içine iyice edip sarıklı dergah şeytanlarına yol veren Yavuz Sultan Selim yeter bu kadar.. Kanlarında Türklük ile gram kan bulunmayan padişahlar.
8 sene tahtta kaldı çok şey yaptı bı on sene daha kalsa kanuniden daha iyi olurdu lakin 46 senede kanuni başarılı genel olarak sorarsan son dönemde sultan 2 Abdülhamid en iyisi
Osmanlı'nın altın dönemi Kanuni dönemi olarak gösterilir ancak babası Yavuz Sultan Selim sayesinde olmuştur bu. Benim için Sultan Selim'in yeri ayrıdır.
en sevdigin padisahtir taktik maktik var ama asil olay bam bam bam adaletli ve sert sirf geri donmek isteyen askerler var dedi diye ibret olmasi amacli vezirin kelleyi ucurdu
cadirina ok ve kursun attiklarinda da oyle harbi delikanli adamdi ya babasi ne kadar mulayim veliyse o tam tersi atilgan sert mizacli biriydi erken gitti boylesi hayirliymis
Yeniçeriler çadırına dalmak üzereydiler ama savaş kazanılınca Yavuz'un haklı olduğu anlaşıldı. Eğer bir 10 yıl daha yaşasa inanılmaz şeyler olabilirdi. Ama böylesi hayırlıymış yapacak bir şey yok
aynen oyle fatih romayi fethetmeye hazirlanirken gitti, 2. bayezid zaten pasifti savasta, yavuz doguyu bitirip batiya donecegi sirada gitti. tum bati seferi kanuniye kaldi viyanaya kadar supurdu o da omru ona yetti. sonrasinda gelen padisahlar bilinmez bile 4. murat ve abdulhamit disinda. omurleri uzun olaydi fatihin yavuzun abartiyorum gelecek ama avrupa muslumandi belki Şu an
Tüm Avrupa olamazdı ama Roma kesin düşerdi ve Balkanlarda kalıcı olurduk. Tarih döneminde hep böyle olmuştur aslında. Büyük bir lider geldiği zaman tam finali yapacağı sırada vefat etmiştir. Bu Selçuklular zamanında, Melikşah varken de böyleydi Osmanlı'da Fatih varken de. İkisi de çok genç yaşta gittiler. Özellikle Melikşah 39 yaşındaydı
Fatih eğer İstanbul 'u alıp tarihin en büyük imparatorluklarından birini tarihe gömmeseydi Yavuz Sultan Selim derdim. Lakin ben Fatih diyorum bu yüzden
Osmanlı devletinin en entelektüel padişahı bence bilime, sanata ve insanlığa katkıları saymakla bitmez fatih sultan mehmet türklük mührünü avrupanın kalbine vuran adam