Zamanında genç Cumhuriyetin eğitim kurumları olmadığından yurt dışına eğitime gönderiliyordu öğrenciler seve seve okuyup dönüyorlardı.. Ama 1950 den sonra bir daha hiç bir şey eskisi gibi olmadı.
Sizce bu ülkenin en büyük sorunu ne? Düzelme yolunu nerede görüyorsunuz.
Mustafa Kemal Atatürk "Sizleri kıvılcım olarak gönderiyorum, alevler içinde ülkeye döneceksiniz" dediği ülke nasıl bu hale geldi?
Atatürkten sonra gelenler ülkeyi yanlış yönetim politikasıyla ve yanlış şekilde yönettiler bu yüzdendir ki ülke ders almadı şayet iyi yönetim biçimi esas alınsaydı her yurtdışına giden ülkeye gelir bir şeyler katarlardı ekonomik durumlar , siyasal durumlar ne olursa olsun kötü yönetim biçimiyle oluşmuştu.. Atatürkün istediği tek şey batının yeniliğini alıp bunu kendi kültürünü yok etmeden o Cumhuriyeti devam ettirmek ve ülkeye dışa bağlı olmaktan kurtarmak bunun içinde genel kültürü yüksek olan bir halk eleştiren sorgulayan ve o vatan için çabalayan keman bilen çalgı bilen her bir kesimin olmasını isteyen ve yaşadığı coğrafyanın kıymetini bilerek o coğrafyaya sahip çıkmak isteyen bir liderdi..
Bu hale geldiğimiz için bir kişiyi suçlamak yanlış olur. Yanlış olan şey insanların psikolojik olarak fare gibi yaşamaya alıştırılmaları bence. Savaş, darbe girişimleri, ekmeği unu zor buldukları zamanlar insanların varlığın içinde yokluğu görmeleri açlıkla, özgürlükle sınanmaları, dış savaş olmasa bile iç savaşa maruz kalmaları onların psikolojisini en olumsuz şekilde bozmuş tabi bu benim görüşüm.
Çünkü insanların gelişmesi ihtiyaçlarını karşılamasıyla yemek, içmek, barınmak vs bunlarla olur. Bunlarla sınanan insanlar ise 3 kuruş para kazanmak için fare gibi çalışmaları gerektiğine inanır. İhtiyaç hiyerarşisinde en üst kendini geliştirmiş insan olmak için en alttaki ihtiyaçların sırayla karşılanması gerekir. Bence en azından böyle oldu.
Atatürk gibi bir lider dünyaya gelmediği için bu haldeyiz. Gelenler aç olduğu için doyamadığı için. Atatürk ve inönü halkını seven ve halkın çıkarlarını uygulayan uzun vadeli düşünen namuslu yurtsevenlerdi ❤ Aşağıda ki yorumlara baktığımda bunca olanları görmezden gelecek kadar nankör ve ihanet eden 2 ayaklı varlıkları görünce lanet ettim yine.
O da şaşırırdı heralde. Çok şaşırırdı hem de. Nasıl bu kadar halkının eğitimsiz bırakılmış olduğuna, gençlerinin nasıl böyle umutsuz ve yurtdışına kaçmak için çabaladıklarına, kadınlarımızın haşa hakları için mücadele içinde oluşlarına, köylünün işçinin halini..
Yurt dışına öğrenci gönderen ilk kişi II. Mahmud'dur aslında. 1845'lerden beri gönderiliyor. Osmanlı'daki yenilik ve modernleşme hareketleri olmasaydı Mustafa Kemal Atatürk inkılaplarını uygulamaya koyamazdı. Zira Osmanlı'daki bu yenilikler, Cumhuriyet dönemindeki yenikliklere referans olmuştur.
Ülkenin bu hâle gelmesinin ''en büyük'' sebebi de Türk halkıdır. Okuyan ve çalışan bir millet değiliz. Kitap okuma oranı %1 sadece. İngiltere bizden 20 kat daha fazla kitap okuyor. Bu millete en iyi eğitimi de tatbik etsen nafile.
Bunda biraz ismet inönünde çok iyi işlerinin yanında yanlış işlerinin katkısı var elbette Baskıcı rejimi yer altında palazlandırdığı kitlelerin baskın dönüşleri neticesinde boşalan idare ve otoriteye yerleşerek kendi baskıcı rejimini oluşturdu
maalesef mevcut hukumet liyakatı saygıyı gercegi her standarti iktidara devam edebilmek icin kendine gore dizayn ediyor maalesef egitim rezil durumdayken dahasi olmaz :)
Asıl amacın ülkeye hizmet olması gerekirken, devlet adına karar verme yetkisi olan çoğu insanların, mevkilerini ülke çıkarlarına göre değil de kendi şahsi menfaatleri üzerine kullanmaları. Bulunduğu mevkinin hakkını vermeyen, neden orada olduğunu kavrayamamış çok fazla insan var. Ya da kavramak işlerine gelmiyor. :)
Mesela İmamoğlu da Karadenizli fakat bu istisna. Tek başına İstanbul'u savundu. Korudu kolladı. Adam gelir gelmez oturduğum ak partili belediyeye en az 3 park yaptı. Fakat Karadenizliler genel olarak yüksek sesle konuşan, müzik kültürü insanı hayattan soğutan, kaba tiplerden oluşuyor. Mesela ekşi sözlükte bir kadın var yeni tanıştığım. Onunla mesajlaşırken bazen tartışınca hakaret edebiliyorum. Onun da ailesi Karadenizli. Bana "senin söylediklerin bizim ailede cinayet sebebi" dedi. Fakat o kibar birisi olduğu için bende yeri farklı.
Bazıları Atanın ölümüne çok sevinmişti onlar da bugün ülkeyi satma derdinde şimdi. Ülkeyi değil çıkarını düşünmeye başladı insanlar. Bu yüzden geçmişe de saygıları yok birilerinin ülkeye de.
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > Mustafa Kemal Atatürk "Sizleri kıvılcım olarak gönderiyorum, alevler içinde ülkeye döneceksiniz" dediği ülke nasıl bu hale geldi?