Türkiye'de 15-30 yaş arasında 1.7 milyon genç mülteci bulunuyor. Genç mültecilerin yüzde 55'inden fazlası ülkelerine geri dönmek istemiyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri mülteci gençlerin Suriye yerine Türkiye'yi anavatanları olarak tanımlaması.
UNFPA, 12 Ağustos Dünya Gençlik Günü nedeniyle şu bilgilendirmeyi yaptı:
"Yaklaşık 4 milyon mülteci ile dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan Türkiye'de bugün 15-30 yaş arasında 1.7 milyon genç mülteci bulunuyor. Suriyeliler Barometresi'ne göre, genç mültecilerin %55'inden fazlası eğitimlerine Türkiye'de devam etmek ve burada çalışmak istiyor ve ülkelerine geri dönmek istemiyor. Çalışmaya göre, bunun en önemli sebeplerinden biri mülteci gençlerin Suriye yerine Türkiye'yi anavatanları olarak tanımlaması. Bu durum, genç mültecilerin Türkiye'deki entegrasyonunu, sosyal uyumunu ve hizmetlere erişimini sağlamanın ne kadar hayati olduğunu gözler önüne seriyor.
"Son 10 yıldır devam eden ulusal ve uluslararası çabalara karşın; Türkiye'deki genç mülteciler hala, hakların kullanımı ve hizmetlere erişime dair zorluklar da dahil olmak üzere, günlük yaşamlarını ve gelecek beklentilerini olumsuz yönde etkileyen pek çok engelle karşılaşıyor. Araştırmalara göre, özellikle mülteci kadınlar ve kız çocukları, karşılanmamış aile planlaması ihtiyacı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet (TCDŞ) ve çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler (ÇYZE) gibi zararlı uygulamalara karşı yüksek risk altında yaşıyor
Mülteci gençler Türkiye'yi anavatanları olarak tanımlıyor. Siz mülteciler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sınırdışı edilmeliler. Herkes kendi ülkesinde yaşamalı. Ben dün Almanya için iş amaçlı vize alırken bile 50 sayfa çıktıyla gidip 80 euro ve 400 lira para ödedim ona rağmen beyfendilerin kararına kaldık. Bizim ülkeye giren çıkan belli değil. Var mı böyle olay? Hükümeti biz herkesi içeri alsın diye koymadık oraya. Yani ben zaten oy atmam bunlara da oy atanlarda bunu sorguluyorlardır herhalde. Herhalde sorguluyorlardır. Sorgulasınlar artık yani bir zahmet. Artık!
Şunu bilmeniz gerekir ki Türkiye kendisi isteği için mültecileri burada tutmuyor Avrupa para verdiği için bunlar oluyor. Aslında bu konu epey uzar başka neden falan da var. Ha bir de iş var var da iş beğenen yok, adam gidiyor üniversite de en dandik bölümden mezun oluyor sonra iş yok, asıl amacı çalışıp para kazanmak ise her türlü işte çalışır.
Türkiyede çok iş var ya gelin anasını satiym gelin. Allah kahretsin böyle şansı. Düşe düşe Ortadoğu’ya düşmüşüm. Kaldırılamayacağını bilsem yazacak çok şey var.
Gerek yok senin milletinin %60ı zaten genç nüfus ve yarısı işsiz. Sen önce kendi ülkeni kalkındır başka medemiyetleri düşünmeden önce. Mesela 30 milyon doları Somaliye hibe etmektense gençlerin önünü açacak projeler yap. Hiç bir şey yapamadıysan git nir uçak al yangınları söndür.
Yardim etmek tabi ki güzel bir şey ama yardim etmek için kendinin de maddi manevi yeterli seviyede olman gerekir. Türkiye de zaten aç olan bisürü insan varken bide mültecilere bir yaşam vaad etmeleri... (?)