twitter.com/gztcom/status/1420679255634087939?s=20
Cübbeli Ahmet Hoca; "Yangın gördüğünüz zaman tekbir getirin zira tekbir gerçekten onu söndürür" Ne düşünüyorsunuz?
twitter.com/gztcom/status/1420679255634087939?s=20

Cübbeli Ahmet, İslâm'da orman yakmanın cezasının idam olduğunu, Kur'an dışı ceza sistemiyle ülkenin korunamayacağını söyledi ve hadisten örnek verdi:
"Yangın gördüğünüz zaman tekbir getirin." pic.twitter.com/cqZvfvT60u— Vaziyet (@vaziyetcomtr) July 29, 2021
Bu hadis rivayetinin tahrici için bk. Aclunî, Keşfu’l-Hafa, 1/89.
- Bu hadisi Tebranî rivayet etmiş ve bu hadisi Muhammed b. Aclan’dan yalnız Nuh el-Mutavvaî, ondan da yalnız oğlunun (Eyyub b. Nuh’un) rivayet ettiğini belirterek bunun zayıf olduğuna işaret etmiştir. [bk. Taberanî (Evsat), 8/258]
- Hafız Heysemi de Taberani’nin bu rivayetinde yer alan bir kısım ravileri tanımadığını belirtmek suretiyle rivayetin zayıf olduğuna dikkat çekmiştir. (bk. Heysemi, Mecmau’z-Zevaid, 20/300, no: 17095)
- Suyutî de bu hadisi iki yoldan rivayet etmiş birisi için “hasen” alameti, diğeri için “zayıf” alameti koymuştur. (el-Camiu’s-sağir, 1/45, no: 641, 642)
Hadis ilminde çok dikkat edilmesi gereken noktalar vardır, bilenler bilir.
Zamanında Hz. Peygamberimiz, sözlerinin not edilmesini, bir yerlere bir şekilde yazılmasını kesin bir dille ve şiddetle men etmiştir. O yüzden sağlığında hiç bir sözü kayıt altına alınmamıştır.
Sonradan da Sahabelerin ve Hz. Peygamber'i görüp, meclisinde bulunmuş insanların, yeri gelikçe yaptığı "aktarımlarla" Hz. Peygamberimizin söyledikleri ve farz, yani Allah'ın buyrukları dışındaki uygulamaları günümüze kadar gelmiştir.
Ancak bu gelişte, özellikle Hz. Peygamberimize atfedilen sözlerin, gerçekte Peygamberimiz tarafından söylenip söylenmemiş olduğu çok büyük tartışmalara vesile olmuştur, halen de olmaktadır.
En büyük hadis kaynakları olarak kabul edilen Buhari ( 810 - 869 )( 7124 hadis ) , İbni Mace ( 824 - 887 ) ( 4341 Hadis ) , Tırmızi ( 824 - 892 ) ( 3953 Hadis ) , gibi yerlerde gördüğünüz gibi, binlerce hadisten bahsedilmektedir.
Oysa Maliki mezhebinin kurucusu İmam Malik ( 712 - 795 ) ( Gördüğünüz gibi, yukarıda bahsedilen büyük Hadisçilerden çok daha önce doğmuş ve yaşamış. yani Hz. Peygamber zamanına çok çok daha yakın birisi ) bu konuyu çalışmış, bir eser oluşturmaya çalışmıştır.
El - Muvatta adıyla bilinen eserde çeşitli kategorilerde toplam 1720 hadis vardır ki bunun sadece 600 tanesi dayanağı olan hadis olarak sayılmıştır.
Ayrıca Hanbeli Mezhebinin kurucusu Ahmed Bin hanbel'in ( 780 - 855 ) de bu konuda bir çalışması olup, orada da bahsedilen dayanağı olan hadis sayısı 900 civarındadır.
Bu sayılardan da anlaşılacağı gibi, zaman içinde maalesef, aslında Hz. Peygamber'in söylemediği pek çok söz, binlerce söz, sanki O söylemiş gibi aktarılmış ve kayıt altına alınarak günümüze kadar gelmiştir.
O yüzden salih ve bilgili bir Müslüman, bir hadis duyduğunda, tabiri caizse üzerine "balıklama atlamaz". O sözün doğru olmama ihtimalini düşünür ve araştırır.
Ayrıca Kur'an-ı Kerim'in genel yapısına, İslam Dininin ruhuna uygun olup olmadığını da tartmaya çalışır.
Yangınlarla boğuştuğumuz bu zorlu günlerde, İslam Dininin akıl ve mantığa sık sık vurgu yapan, düşünmeyi ve araştırmayı öneren yönüne hiç uymayan ve din alimlerince, konunun uzmanları tarafından "zayıf" olduğu söylenen, yani Hz. Peygamber'in gerçekten söylemiş olup olmadığı şüpheli olan böyle bir cümlenin paylaşılması en hafif tabirle, talihsizlik olmuştur.
Zaten bu sözü paylaşan kişi de sonradan, "yangın söndürmek için nelerin gerekli olduğu ve nasıl söndürüleceği ortadadır" diye açıklama yapma gereği duymuştur.
Allah'ın izni olmadan kuş bile uçamaz.
Ve eğer Allah isterse koskoca filleri minicik Ebabil kuşları devirir.
Ben bu hadiste eleştirilecek bir yan bulamıyorum. Bu Cübbeli'nin değil, Peygamberimizin sözü.
Tekbir Allah-u Ekber demektir ve bu da Allah En büyük ve en yüce demektir. Duadır yani. Bizim elimizden de şu an duadan başka ne gelebiliyor? Yakınımızda olsa elbette boş durmaz elimize bir kova bir kürek alıp işe koyuluruz. Fiili duayı sadece o bölgenin insanı ve görevliler yapabiliyor ama kalbi duayı hepimiz yapabiliriz.
Cevap
71Cevap
Cübbeli Ahmet hocamı çok severim, Türkiye'de hadis ezber zihni olarak düşündüğümüzde, Cübbeli Ahmet hoca ile mukayese edilebilir kaç yaşayan âlim vardır sizce? Tartışılır. Zira, konuşurken bir misal vermesi gerektiğinde hemen Kuran'da geçen bölümü iletir, devamında Türkçesini iletir, maşaAllâh. Yani, siz İslâm dinine ne kadar hâkimsiniz de böyle bir âlim üzerinden dalga geçebiliyorsunuz?
Devamında, hocamın dillendirdiği hususta, işaret ettiği şeyin farklı bir anlamı var mıdır, bilemiyorum. Belki de bizlerin şu an o cümleden anlamadığı farklı bir mâna vardır.
Herkesin hatası oluyor, seversiniz sevmezsiniz. Ahmet hocanın da hataları var, kimin yok ki? Bugün yaşayan tüm İslâm âlimi sıfatındaki din adamlarının araştırsak muhakkak vardır hatası. Ama bu sizlere kopyala-yapistir ile dalga geçme hakkını vermez.
Merhaba 🍃
Herkesin yaşam tarzı farklı ve birbirilerine saygı göstermesi gerekir diye düşünüyorum.
Cübbeli Ahmet Hoca'nın paylaşımında da tekbir " Allah-u' Ekber / Allah birdir. " nidasını dile getirmek gerektiğini söylemiş. Hayat yolunda birçok sorun ya da sorun olmadığı zamanda şükür ve devamlılık için örnek dualar paylaşır. Kaynaklarını da belirtir.
Rabbimizin büyüklüğünü ve onun ol demesi ile her şeyin olabileceği inancı ile Allah'ın birliğini anmamızı dile getirmiş. Şurda bir yanlış anlaşılma oluyor. Sanki hoca Allah-u- Ekber deyip yangınların ve felaketin durağından bahsediyor diye. Elbette önlemler alınmalı yani gerek itfaiye gerekse hastanelerde çalışmalar sürmeli ve bu yangınların çıkış sebeplerini ortadan kaldırılmalı ama bunun yanında bir hoca olarak dini bir paylaşım yapmış. Dediğim gibi herkesin yaşam tarzı farklı, illa yerine getirmek istemiyorsanız her hangi bir zorlamaya tabi tutulmuyorsunuz Allahu Ekber deyin diye.
Az beyniniz alsa ne demek istediğini anlarsınız da nerdeeee 😁 burda anlatılmak istenen kimse yangina müdahale etmesin sadece tekbir getirsin demek değil. İşte her şeyi olduğu gibi düz atgozluguyle yorumlarsan bu sonucu cikartirsin.
Sen vatandaşsin. Misal bir orman yangınında. Sen zaten elinde kovayla orman yangınının 20 m yanına bile yaklasamazsin. Öyle bir sıcak hava akımı gelir ki koruyucu elbisen olmadan deneyemezsin bile. Gerekli yerler haber verirsin söndürmeye ekipler gelir ve vatandaş olarak ta sana düşen tekbir getirip Allah'a dua etmektir. Hocanın anlatmak istediği de budur. Sizde birilerinin dinini gomecem diye uğraşır durursunuz anca. İnancın olmayabilir. Ama provake etmenin de manası yok!
Ha bu arada tekbir getirerek senin oturduğun yerden şu yazdığın yazıdan daha çok yardımı dokunuyordu emin ol.
Müslüman sahih hadisi reddedemez.
Cübbelide dese hadis sahih se hadis doğrudur.
Ama araştırmamız lazım.
İlim de Bilim de Allah ın dır.
Biz arayıp onu bulacaz.
Lakin sorun şu ki,
ilimi bilimi araştırıyorum ben aydınım diyen adam hooop çıkıyor ataistim diyor.
Bizi böyle uyuttular.
Müslüman kişi bilimle hareket edemez.
Müslüman sadece namaz kılar.
Müslüman sadece ibadet eder.
Dediler ki, ya bilim ya islam.
Bizler de çıkıp demedik ki, İbadetimi de yaparım ilim de öğrenirim.
Sanki müslüman ilim öğrenemez.
Aptal ve salak bir zihniyetin kölesi olmayın.
Tek yol islam...
Şerefsiz külliyen yalan söylüyor o zaman itfaiyeye iyi tekbir getiren elemanlar alınsın. Bu tür din simsarların vede AKP zihniyetlilerinde az şeref haysiyet olsa bu güzelim islam dinini bu kadar ayağa düşürüp şarlatanca fetvalarla dini din olmaktan çıkarıp soytarı tiyatrosuna çevirmezlerdi ben burdan bi defa daha diyorum bunlar müslüman değiller müslümanda olamazlar alın teri parasıyla değil onun bunun sırtından geçinen vede hırsız olandan müslüman olmaz. o namussuz cüppeliye vede onun gibi düşünenlere diyorumki hey be şerefsizler götünüz yiyosa yangının içine tekbir getirerek dalında yangının söndüğünü bütün dünyaya gösterin heybe şerefsizler.
Herkes cahil bir sen ve senin gibiler akıllı zaten. din adamlarına cahil muamelesi yapmaktan vaz geçin. Tekbir ne demek sen biliyormusun? Allahtan yareım istiyor. Allah dilerse yagmur yağdırır, söndürür. manasını bulip bilmeden insanlara kibir kasmayın.. otur 10 dk kuran aç oku, bilim kuranda... sinir şey.
Hocanın demek istediği şey kalbi tekbirdir. O sayede Allah'ın yardımı ile bir şekilde sönebilir. Ancak o kadar imanlı kişilerin olduğu gerçek mi? İmanlı kişi zekidir, o bölgede insan azıcık aklını kullansa, risklere önlem almaya çalışsa, acil durum eylem planı yapsa yeterdi. Su kaynakları, söndürme hidrant sistemleri, gömülü depolar vs vs gibi çeşitli önlemler alabilirlerdi. İnsanların artık şunu anlaması lazım
Önce tedbir, sonra TAKTİR
Allah'ın gücü herşeye yeter şüphesiz, ancak herşeyi Allah yapsa bu dünyanın sınavı nerede? Akl etmek zor değil ki? İnsanlar edindikleri paraları hep yemek yerine azıcık devamlılığını sağlamak için kullansa, yatırım yapsa, koruyucu ve önleyici tedbirler alsalar daha iyi olurdu. Ama nerede bu kafa? Aynı şu an ki durum, aşı var ama Allah'a dua ediyorlar. Aşıyı kim gönderdi, aşıyı bulan insanların ilmi nereden geldi? İnsanlar azıcık kafayı kullandığı zaman uçarız ama ne zaman bilemem.
Sen kimsin ki bu ülkenin insanına acıyorsun! İşinize geldiği gibi yorumlayın her şeyi zaten. Adam sadece tekbir mi getirin diyor? Tabikide tedbir alacağız yangını söndürmek için gerekli fiziksel unsurlar yapılacak. Dini açıdan da tekbir getirin bolca demiş. İnanan yapar inanmayan yapmaz. Sizin neden zorunuza gidiyor? Böyle hassas bir konuyu bile dine bağlayıp eleştiri konusu yapıyorsunuz.
Adam yanmayan kefeni icat etti sanki yalan mı söyleyecek. Böyle din tüccarlarını İsmail Saymaz Şehvetiye Tarikatı'nda ifşa etti. Her kanıtı olduğu halde adamı din düşmanı ilan ettiler. Bu sözüne de çok inanan olur. Ülke de cahil olmasa %50 kesmi olmazdı.
Profilinde güzel bir söz yazıyor.
"Hiç bir şey bilmiyorsanız haddinizi bilin."
Vesselam :)
Evet, okuyup bilmeyenler var. Bide şu var ama; hiç okumayıp, bilgisizce, cahilce başkalarına atıfta bulunan. :)
Bak adam orada kaynak vermiş, aç oku araştır biraz ya hu! :)
Bu kadar zor değil okumak, araştırmak.
Hiç okumadan, araştırmadan gelmişsin burada boş boş konuşuyorsun. 😄

Hadi el ele tutuşup tanrıya dua edelim diyelim ki: Bizde hayır yok sen gökten bi 20 uçak indir Allahım ağaçlar yaniyi.
Hattaki melekler: Siz ne işimi görüyordunuz?
Yangınla hiç alâkası olmayan kişi: Kanal İstanbul projesi😌
Bu arada bu hadis-i Şerif hocanın sözü değil Hz. Muhammed'in (s. a. v) sözü. Artık buna saçma diyen mantıksız diyen Müslüman varsa da ne diyeyim ona. Adam kendisi bir şey dememiş Hadisi söylemiş. Sizinde zorunuza gitmiş sanırım hemen paylaşım yapmışsınız
Soruyu gördüm birde görüş yapan solcu comarları gördüm. Ne kadar komik. Birde meşhur z kusagindaki ergenler var. Bunlar bunlarla uğraşsın biz teknolojide ilerleyelim demiş ilerlemekten kastettiği bu vb bir kaç saçma sapan yerde üç beş twit atıp ergen dusuncelerini yazmak.
Bu gibi hadislerin ifadesi, insanın çok muhtaç olduğu sıkıntılı zamanlarında, maddi sebeplere yapışmakla beraber, manevi olarak da morallerini düzgün tutmak için yapacakları zikir boyutuna dikkat çekmeye yöneliktir.
Kaldı ki Allah’ın izni olmadan hiçbir itfaiye hiçbir ateşi söndüremez. Ateşi asıl söndüren Allah’tır. İtfaiye bunun sebepler bölümüdür.
-alinti
Cübbeli midir nedir ne halt ise kendisini de televizyonda, intarnette çıkan çoğu hoca kılıklı adamı sevmem. Lakin bu sözleri iki IQ sahibi isek ; "yangının başında durup, bir şey yapmadan, müdahale etmeden sadece tekbirler getirin böylece ateş söner." Şeklinde anlamayız diye düşünüyorum. Zaten dinde de Allah'a tevekkül etmeden önce tedbir almamız gerekir. Ayrıca şüphesiz ki Allah ol der, ve olur.
Kendisine İslamiyet’teki bir hikaye ile cevap vermek isterim. Hz. İbrahim ateşe atılacakken karınca bir parça su alır ve yangına koşar, yolda onu görenler sorar:
Bir damla su ile ne yapacaksın?
Karınca: bir şey yapamasam bile safımı belli ederim demiş.
Ayrıca kendisini tutan yok, bilimsel olarak deneyebilir bunu.
adam ne demiş tekbir getirin demiş getir ya da getirme bu bir inanç meselesi şunumu demiş tekbir getirin başka hiç bir şey yapmayın söndürmek için biraz akıl. adamı karalayım derken bu kadar cehalet olmaz
Bunu sizin ve sizin gibilerinin anlayabileceğini hiç sanmıyorum... yazık...
Gerici yauşak. Bu yobazı sineği değil, bu tip embesillikleri ciddiye alanın bile yaşaması israf.
Bunların oyu da bir, benimki de ya
Söndürürken Tekbir de getir demek istiyor. Herkes iyilik için uğraşıyor. O da din adamı olarak bildiğini paylaşıyor. Emeksiz yemek olmayacağını Islamcılar cok iyi bilir.
İnancı sorgulamam insanlar hep bir ağızdan tekbir getirsin ama yangını böyle söndürmeye çalışmak mantıksız.
Allah kullarına akıl vermiş ve kullanın demiş.
Adam son derece islami konuşmuş neden eleştiriyorsunizki , İşte gerçek islamcı bunlar. Ne kadar akılsız olduklarını görüyoruz. neyse muslumanlar dua okusun bizde aklımızı kullanıp teknoloji üretelim kısa sürede nasıl söndürürüz diye
Depremde de boyle zırvalayanlar olmuştu. Tuhaf olan muritleri de inanmış okul onlerine dizilmişlerdi.

Bakalım hak veren cıkacak mı
mantıksız buldum yanlış bilim diye birşey var tekbir bir faydası olcagını düşünmüyorum
Önceden severdim şimdi nalet okuyorum hepsine. O sevgim nefret oldu, insanları sadece kandırıyorlar bunu çok iyi anladım. Hepsi maşe olarak kullanılıyor. A. b versin amin.
insan düşünebilen, akıllı bir hayvandır. yersen... din afyondur diye boşuna söylememişler eminim bu ve bunun gibi insanlara inanan milyonlar var.
O paylaştığı hadis neden adamın sözü gibi yazdın oraya?
Orada tekbirden kasıt yardım istemek manasında olabilir.
Kutsal tekbir. Yeni nesil yangın söndürücü djdjdkdjjdkdjdjdkdjdjdkd
Komik valla ya.
Elinden geleni yap, emek ver gerisini Allah'a bırak.
Çaba gösterrmeden, emek vermeden o ateş sönmez.
Abi bu haber çok güzel, tam fırsat işte.
Alın bunu bindirin helikoptere atın ormanın ortasına. Söndürürse ne ala, söndüremezse de kurtuluruz.
Avunulacak bir sebebimiz olur 🙄
Elbetteki caba gerekir caba godtetmek gerek. ama. ayni zamanda da bunu yapin. demek istemis..
Birde cahil. dersiniz.
Bilmeden kimseye camur atmayin
Bunun gibi gereksiz beyinsizler mümkünse leş ağızlarını açmasın ülkenin içine ettiler yeterince.
Madem öyle sıradaki seçimde oy vermesinler sadece dua etsinler nasılsa kazanırlar dua ile :)
Salın Cübbeliyi yangının ortasına söndürürse yeminle avaz avaz bağıracağım.
Bu yobazlar yüzünden insanlar kitlesel olarak dinsiziz diyor bunlar hakkında devlet neden işlem başlatmıyor!
Denemesi bedava şahıs kendini din için feda etsin zaten sönecek neticede değil mi bir uçtan tutuşturalım müridleri Allah u Ekber diye diye söndürsün.
Gayet güzel söylemiş. Hayırdır seni neden rahatsız ediyor?
Allah Allah derken bi yamulsalar keşke.. Sayelerinde insanlar Allah diyenden kaçar oldu.
Tekbir getirsek bunlsr ölür mü acaba 🤔🤔 dur bir deneyeyim…
Bilimsel olarak kanitlanmis mi bu acaba hic inandirici degil.
Bak ama adam sadece böyle diyelim dememiş bir sinav düşün tevekkülü düşün sen çalışıyorsun bu fiili duadır sonra sözlü olarak Allah'tan istiyorsun bu da sözlü duadır adam sadece sözlü dua yapalım dememiş hadis paylaşmış bu soruyu soran kendi sözü gibi lanse ediyor zaten itfaiye ekipleri çalışıyor bizim elimizden de bu gelsin diyor onlar fiili dua yapıyor bizde sözlü yapalım diyor. Bu arada ben savunucusu değilim ama sinirlendim çünkü soruyu soran şahıs yanlış bir şekilde paylaşmış ve kime yorum yapsam yorumlarım kaldırıldı neden bilmiyorum işine gelmiyor herhalde
Hocanın dediği bir hadis ti. ya da rivayet diye hatırlıyorum. Manevi anlamda demek lazım. ama komplede tekbir getirip tedbirsiz olmayalim
Dua önemli ama böyle açıklamalar gereksiz geliyor bana o zaman tekbir getirmeyi bilen yokmuydu mahavgat 3 gün yanarken
Bence çok mantıklı, ülkemdeki her şey gibi çok mantıklı. Uçaklar, arazözler, itfaiyelerden etkili olur. Kesinlikle kesinlikle
Allah ın adının anıldığı zaman Rabbim yardımını bizden esirgemez doğru söylüyor
O zaman günlerdir devam eden yardımda, bahsettiğin yardım neden esirgendi?
Hiç mi Müslüman kalmadı bu memlekette? Hiç mi dua eden, tekbir getiren olmadı? İşler böyle mi yürüyor?
@BeyazMamba ahaa çünkü Allah bizi imhitan ediyor her şeyi sabırla beklemeliyiz
Kıyamet, sizin gibiler yüzünden hızla yaklaşıyor.
@BeyazMamba sizin gibiler yüzünden
Her durumda hızla geliyor besbelli.
O gün hesaplaşırız.
@BeyazMamba sen iyi misin ya ben Müslümanım ayıp günah bir yorum da mı bulundum sanki
Ben de Müslüman'ım. Ama sen bu dini kimden ve nasıl öğrendin hiç bir fikrim yok. Tüm sözlerimin de arkasındayım.
@BeyazMamba ben de arkasındayım sen bu güzel dini nerden öğrendiysen ben de ondan öğrendim
Öyle olmadığına eminim. İslam Dini adına kurduğun cümleler öyle olmadığını ispetlıyor çünkü.
Neyse, zaten hesaplaşma yeri ve zamanı belli oldu az önce. Kendinden şüphen yoksa gönül rahatlığı içinde beklersin. Uzatacak bir şey yok.
@BeyazMamba ne saçmalıyorsunuz siz sanki emin ol diyen oldu size kimsenin dini düşüncesini sorgulama hakkına sahip değilsiniz Allah tan ki inançlı bir Müslümanım bir de olmasaydım ne olurdu acaba
Yav he he...
O kadar insan canla başla emek veriyor sen oturduğun yerden yangın söndür kaçıncı yüzyıldayız biz
Yav saçma sapan konuşuyor tekbir le yangın söncek olsaydı ohooo aptal adam yaa
lan bi de bu salağı savunanlar var
Komik adam, hep gulduruyor ama guldururken dusundurtmuyor.
söylenecek söz bulamadım yani her şeyi anın da neden dine bağlanıyor bilemiyorum ya
Dinsiz olman İslam adamlarına saldırma hakkinj vermiyor sana
Sabrımın raf ömrünün uzunluğunu sınayan insanları dinlemek gerçekten muhteşem..:-)
Su söndürmez yani sadece tekbirle biter yangınlar skkdkdkdkkdkdn
Tekbir edin de suyu da dökün hatta yangını da çıkarmayın işte.
Yak ulan evini, malını mülkünü.
Sonra geç karşısına dua et.
İtfaiye çağırırsan çok güleriz 👍
Türklerin başına gelmiş en büyük felaketlerden birisi islam olmustur maalesef bilimden akılcı düşünceden uzaklaştırmıştır.
Yanlışın var. İslam dini bilime ve ilime önem veren bir dindir. Tarihe baktığında da bunun çok bariz örneklerini görebilirsin. Sorun islamda değil, sorun müslümanın diyenlerde. Çünkü islam dininin kutsal kitabı kurani kerimin ilk sözü "oku" dur. Bu sözü islamı dini sömürenlere söyleyeceksin.
@drzola çok bariz örnekler dediğin islamın altın çağını yaşadığı süreçtir fakat bu dönem kısa bir süredir önemli bilim adamları vardır ancak devamlılık yoktur. din gelişmeyi engeller. avrupa ne zaman dini sorgulamaya başladı rönesans ve reform ile islam medeniyetlerinin çok önüne geçti. bugün hala islam devletleri sürünmekte.
Altın çağ diyorsun tamam doğrudur. Ama kendine şu soruyu sormanı istiyorum. O altın çağa nasıl ulaşıldı? Neler yapıldı da altın çağ yaşandı? Bu gün avrupa dahil bir çok gelişmiş ülke islami kaynaklardan besleniyor. Bak ibni rüşd diye bir alim var islam tarihinde. Endülüs emevi devleti zamanında devletin en bilge danışmanlarından biriydi. O zaman da islam altın çağını yaşıyordu. Araştırırsan eğer, bu gün ki islam devletlerinin hali neden böyledir, müsşümanşar neden bukadar sapkın ve cahildir anlarsın. Hiç bir din ve inanç sana gerici olmayı cahil ve yobaz olmayı öğretmez, öğretemez. Yani gerek islam olsun gerek yahudilik gerek hristiyanlık olsun gerekse budizm olsun. Hiç farketmez baktığın zaman hiç bir inanç sana cahilliği, tembelliği, öldürmeyi, adaletsizliği öğütlemiyor. Bunu insanlar uyduruyor, dini kendilerince yorumlayıp gelenekleştiriyorlar. Yani dinlerde ve inançlarda sorun yok, sorun insanların algılayış biçiminde ve liderlerin hal, hareket vr tavırlarındadır.
Acaba cümlenin altında yatan mistik yorumdan mi bahsetti?
Hadisi Şerif var bununla ilgili ama siz kur'an dan ayetten bi haber olduğunuz için işin goygoyluğunu yaparsınız
Hocam doğru söylüyor tedbir bizden takdir Allah tan
tabi sondurur hocam Ahiret atesiyle karistirdi sanirim dalga geciyorlar resmen islamiyet ile
Cübbeli Ahmet hocayı yangın uçağı su atarken tankere koyup uçaktan su ile akıtsınlar 🤔
Bunlar ne içiyor allah aşkına ya resmwn kendileri inaniyormu buna inanıyorsa gitsin getirsin belki dururr
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?