Tarafsız olarak düşünmenizi istiyorum. Ülkede gençlerin çoğu işsiz. Verilere göre 2 kişiden biri işsiz. Aileler yoksulluktan dağılıyor. Türkiye sınav birincisi öğrencinin bile hayalinin almanyada yaşamak olduğunu gördü. Ülkede bir muhalefetin olmadığını biliyorum. Kime oy vereceğiz diye değil de geleceğimizi kime emanet ediyorsunuz onu düşünmenizi istiyorum. Ne kadar kaliteli yaşıyoruz? Hiç hak etmeyen birinin sırf arkası var diye alakasının olmadığı makamlara torpille gelip maaş alması ve binlerce nitelikli gencin ülkeden ümidini kesip yurtdışında yaşamak için çabalaması için ne düşünüyorsunuz?
Hayır buraya kadar
Belli olmaz sosyal yardımlarla dini ve milli açılımlarla bir seçim daha kazanabilir
Yapılan tüm anketlerde vatandaşın; Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminden memnun olmadığı, işsizlik, ekonomi hayat pahalılığından şikâyetçi olduğu sonuçları çıksa da partilerin oy oranlarında AKP hâlâ önde gidiyor.
Cumhuriyet gazetesinin yayınladığı son ankette (13.06.2021) AKP %32,3 oranında, MHP %9,1 oranında, CHP %26,3 oranında, İYİ Parti ise %13 oranında, HDP ise mevcut seçim barajının altında ve 9,9 oranında oy alacak tahmini yapılmış. Son düzenleme ile ittifak yapan partilerde ittifakın aldığı orana göre baraj değerlendirilmesi yapıldığından MHP için baraj sorunu yok.
Kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhur İttifakı’nın oy oranı %41,4 olarak, Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 41 olarak tahmin ediliyor.
Türkiye’nin önceki seçim sisteminde Cumhurbaşkanı en yüksek oyu alan partinin ya da mecliste çoğunluğu sağlayabilecek olan parti genel başkanına hükûmeti kurma görevi veriyor, belirlenen hükûmet meclisten güvenoyu alarak göreve başlıyordu.Şu anda geçerli olan seçim sisteminde ise önemli olan sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi. İlk turda yeterli oyu alan aday olmaması durumda ikinci turda iki aday yarışacak ve birisi seçilecek. Güvenoyu diye bir mekanizma olmadığı için seçilen Cumhurbaşkanı yemin ederek göreve başlıyor ve yürütme görevini teslim alarak bakanları belirleyip yönetmeye başlıyor. Meclis çoğunluğunun önemi yok, bu da Cumhurbaşkanı olarak seçilen adayın partisinin çoğunluğu sağlayamaması durumunda önemli krizlere neden olabilir.
AKP şu anda seçim sisteminde kendi yararına olacak değişiklikleri yapmak peşinde. Çok ince hesaplar yapıyorlar. Eğer başarılı olurlarsa MHP ile birlikte yine çoğunluğu alabilirler. Hatta HDP kapatma davası gündeme gelmeden önceden beri “HDP’nin kapatılarak siyasetçilerine yasak getirilmesi ve irtibatta oldukları Kürt kökenli siyasetçiler tarafından yeni kurulacak bir partiyi ittifaklarına dâhil etme arayışında oldukları” konuşuluyordu. Bunu da başarırlarsa meclis çoğunluğu kesinlikle AKP’de olur.
İki turlu Cumhurbaşkanlığı seçiminde eğer aptallık yapmazlarsa ve hile hurdaya engel olabilirlerse Millet ittifakı kazanacak gibi duruyor. Ama meclis çoğunluğunu kazanamazlarsa “Hoş geldin siyasi kriz” demekten başka bir şey yapamazlar.
Ben artık bu devrin sona erdiği görüşündeyim. Sebebine gelince sadece son olaylar değil tabiki, öncesi de önemli bir dönem. İlk başlarda ülke için büyük bir ilerleme gibi görünen şeylerin şu an aslında pekte öyle olmadığını görüyoruz. Hesaba bakmak bile yeterli bence aylık 450 liraya çat ve simit durumu varken asgari ücrete bakalım bugün aynı hesabı tekrar yapalım değişen çok şey olmadığını görürüz. Bu da maaşlar 3000 olsa bile eridiğini gösterir. Yani değişen sadece miktar olmuş, alım gücünde bir değişiklik olmadığını gösterir. Maaş 1000₺ iken ne yiyorsan bugün aynısını yiyorsan her şey aynı yerde kalmış demektir. Bunun dışında ilerlemeler olmamıştır diyemem ama olan ilerlemelerinde halk hayatına bir katkısı olmadığını görüyoruz. Bu da aslında ülke büyümüşse bile halkın küçüldüğünü gösterir. Tükenişin göstergesi olarak bunlar sadece bir kaç örnek. Bir çok hükümet halkın yoksullaşması ile düşmüş, bir çok hükümette buradan doğmuştur. Şu an bunu konuşabiliyorsak değişim vaktinin gelmiş olduğunun açık göstergesidir.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bu şey gibi birşey hollanda bayraklı yastık 10 tl fransa bayraklı yastık 15 tl gibi ikisi de aynı fakat çevirmek gerekiyor demem o ki doğru yönetebilen yok başkası gelse de öyle toparlamak yapmak 10 15 seneyi rahat bulur çünkü akp köklü bir topluluk haline geldi üniler iş yerleri vs herşeyde kendi adamları vs var o yüzden toparlamak zaman alacak ayrıca işsizlik hakim ben açık konuşayım kyk borçlarını silerse oy veririm zaten gençlerden oy alamayacağı için mecbur silecek oy alabilmek için yoksa tarafsız vermeyi düşünüyorum ve seçimi kazanır torpil hile bir şekilde ama insanlar artık kimin başa geçtiğini değil yarın ne yiyeceğini düşünüyor şükür ediyoruz ama nereye kadar ben evlenip iş güç sahibi olamadıktan sonra kimin başta kaldığının önemi yokki düzgün bir hayat istiyoruz bu hayatı bize sağlamak zorundalar ve 15 20 senedir başta olan akp sağlayamadı bunu o yüzden kalmasının bir anlamı yok
Ülkenin seçimlerinde iki seçenek var, ya Tayyip, ya oy kullanmamak. Alternatifsiz olan liderin kaybetme şansı yoktur. Belki 50+1 alamasa da, en fazla oyu alacak liderin o olacağı aşikar. Muhalefet doğru siyaset yapamadıkça da, bu böyle kalmaya devam edecek..
Celladına aşık olmuşsa bir millet İster ezan ister çan dinlet İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet Müstehaktır ona her türlü zillet
Ömer HAYYAM
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Hiç belli olmaz maalasef acayip bir millet bugün söven yarın gidip basabilir ki zaten belli bir kemik kitlenin donuna kadar alıp sokağa atsa yine bile donsuz gidip basabilir diyorum ya çok çok acayip bir millet.