Küçük Esnafı düşünerek alınmış bir karar olarak algılamak isterdim. Ama ne yazık ki hatalı bir karar. Çünkü her taraf zincir market dolmuş ve küçük esnaf neredeyse kalmamış iken bu kime yarar? Tabiki büyük beyaz eşya satıcılarına, büyük mobilya firmalarına, elektronik devlerine zaten pandemiden dolayı ve dolara endeksli yükselen piyasa, biz yaparız olup fiyatlar biraz daha artar. Sonra küçük esnaf bu defa alacak ürün bulamaz yine dükkana kilit vurur. Anlayacağın bu yine döner dolaşır halkın sırtına yük olur. Büyük firmalar 10.000 parça alıp, vergi, stopaj şu bu indirimi alırken bizim küçük esnaf 15-20 tane ancak aldığı için, bu imkanlardan yararlanamaz. Ne yapsın adamcağız, alamazsa satamaz, onlar kampanya yaparken o yapamaz. Sonuç, biz yaptık ama siz tutunamadınız olur. 🙂🙂🙂
Hükümet bunu başarırsa yaptığı tek doğru hareket olur. Rekabet kurumu belki iş yapmaya karar vermiştir. Böyle büyük marketlerde her şey satıldığı zaman tekelleşme oluyor ve fiyat belirliyorlar. En azından çeşitlilik ve iş olanakları olur.
Saçma saçma şeyler internette yeni açılan sitede hatta sen ben bile satarken bunu zincir markete kitlemek manasiz. Sigara için de şunu söyliyim 13 yaşındaki çocuk rahat bir şekilde tekel bayiden alıyor kimse bir yaptırım uygulamıyor yetişkinin sigarası da tercihi. Alkolü elitleştirdirler buna da bişiler yapmaya çalışıyorlar. Yasakları çok gereksiz. Ve anlamsız. Vergilere değinmek bile istemiyorum.
Herkes mesleki işini yapsın. Büyük marketler küçük esnafın işini yapmaması gerekir. Siyasi gözlükle bakmak yanlış. Mobilya mobilyacıdan. Beyaz eşya beyaz eşyacıdan tütün mamulleri tekel bayisinden vs alınır. Doğru bir karar.
yine başka dükkanlarda yerleştirecekler bize yani :))) yerleştiren yerleştireneydi zaten.. bir bu eksikti.. hiç olmazsa o zincir marketlerde biraz uygun fiyata bir şeyler bulabiliyorduk.. tamam küçük esnafı koruyalım diye yapıyorlar ama, küçük esnaf da bulduğu an çok fena yerleştiriyor, onu ne yapacağız? ben de cebime bakmak zorundayım bütçeme ne uygunsa onu alırım.. bim de 50 liraya gördüğüm aynı marka aynı model ürünü dışarıda 70 liraya görüyorum.. ben enayi miyim gidip dışarıdan alayım.. ama işte buna mecbur ediyorlar şimdi de.. tüketiciyi koruyan hiç kimse yok artık..
Yasaklar saçma bi hal almaya başladı... esnafları desteklemek ise amaç en başından her köşeye zincir market açılmasına izin verilmeyecek ve haksız rekabet önlenecekti. Zincir marketten yüzlerce lira daha ucuza alınıyor elektronik vs. Sanki millette para var da, neyse
80 li 90 li yillarda sebze manavdan et kasaptan peynir yag sut sarkuteriden kirtasiye kirtasiyeden deterjan bakkaldan alinirdi. Sonradan bi ciktilar hadi ciktilar zivanadan da cikildi. Kucuk esnaf o yillarda tukenmeye basladi. Dogru bir karar mi bakicaz gorucez.
esnaf felan hıkaye onları geçin oyle bısey olsa waikiki koton adıdas nıke gıbı markaları nıye kapamadılar avm ler acıldı acılalı esnaflar kepenk çekiyor herkez bu markalardan alışverıs yapıyor şu an turkıyede en ıyı para kaldıran sektorler bu market zıncırlerı emınım bunun uzerıne oynamışlardır
Saçmalık ötesi bir hareket. Esnafı korumak için diyor da Esnaf adam gibi iş yapmıyor ki. Geçen bir tanesine gittim adam replika mal için hatim indirdi Allah kitap yemin ediyor orijinal diye.
Mahalledeki bakkalda yabancı bir sigara gördüm fiyat sordum 3 lira diyor Almanya'dan geldi diyor yine yeminler yine yalanlar havada. 3 liraya sattığı şey Almanya'da 10 euro haberi yok. 😂
Doğru karar Çok geç kalindi Sadece gıda satilsin Ibineler semirdikce semiriyor çünkü Ülker grubu mesela Biskuvi çikolata... Üreten de Pazarlayan da Nihai tüketiciye satan da... Tek bir grup... Zincirin bütün kaymağını yiyor... Sonra da 6.7 MİLYAR $ servet sahibi oluyor Murat Efendi.. Ülkedeki sermayenin ne kadar dengesiz dağıldığına dair... Rezil bir örnek..
şimdi şöyle tütün mobilya alınabiliyordu mobilyada fiyatına göre az çok tatmin ediyordu insanları ama elektronik olarak ne aldıysam hepsi tırt çıktı işin hakkını veremiyorlarsa ve tutturmalık iş yapıyorlarsa neden satılsın?
Bence mantıklı bir karar olmuş. Marketler her zaman açık satış kaybı vs yaşamadılar.. Pandemi döneminde kapalı olan iş yerlerinin yasaklardann sonra ciro yapabilmesi adına alınmış iyi bir karar olduğunu düşünüyorum..
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Mobilya ve d eleketronik - beyaz esya fiyatlari firlayacak. Marketlerde ki urunlerin buyuk bri kesimi yuksekkalitede olmasa da az cok fiyatlari dengeleyebiliyordu ve simdi dengeleyecek bir sey yok. Fiyatlar ucacak. Saticilara iyi gecirmeler. halka da iyi kazik yemeler.
Bence yanlış. Ben bir yere girip tüm ihtiyaçlarımı tek bir yerden temin etmek isteyen biriyim. Ne yani elimizde paralı ve pahalı poşetler dükkan dükkan gezelim mi?
Başarılı. Don, atlet, külot falan yasaklansın, kabile gibi çıplak gezelim. Hatta g. tümüze yaprak falan bağlarız. Eğer tabi ağaçlardan yaprak kopartmak yasak olmazsa.
Devletin piyasaya kafasina göre düzenleme getirmesi çok yanlış. Tüketicinin özgürlüğü kısıtlanmamalı. Herkes bütçesine göre alışveriş yaparken kimse pahalı ürün almak istemeyecek. Ve ülkedeki üretim ithalatta azalacak sayelerinde
Marketlerde alkol ve tütün mamulleri nin satılmaması görüşündeyim. Bunun için özel yerlerin açılıp buralarda daha sıkı denetimlerle satış yapılmalı. Özellikle gros marketlerde bebe beliğin gözü önünde süslü ışıklı reyonlarda satış çok yanlış bence
Yerli tütün kesinlikle yasak. Ama Yurt dışından getirilen ve ton bazında 150 lira vergi alınan tütünlerin vergileri geçen sene sıfırlandı!!! İyi uykular Türkiye