Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “tam kapanma” kapsamında 17 Mayıs’a kadar alkol satışının da yasaklanmasına “Bu alınan yasak tamamen otoritenin yeme içme kültürüne, özel yaşama yapmış olduğu bir müdahaledir. İdeolojik alınmış bir karardır” diye tepki gösterdi. https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tekel-bayilerinden-alkol-yasagi-tepkisi-ozel-hayata-mudahale-ideolojik-bir-karar-1831448 Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Alkol satışı yasağı salgınla alakası olmayan, özel yaşama müdahale amaçlı ideololik bir karar mı yoksa salgınla mücadele için gerekli bir tedbir mi?
Tekel bayilerinden alkol yasağı tepkisi: 'Özel hayata müdahale, ideolojik bir karar' ?
Olabilir. Lakin aile ile sürekli zaman geçirilmesi, ve çözülemiyen problemler neticesi, içilen alkolün tesiri ile, büyük sorunların yaşanma neden olabilecek insanlar da çok aramızda. Belki diyorum, belki bu ihtimalden de olabilir. Sanırsam, galiba, acaba.
Bunlar olası ama zayıf ihtimaller.. Benim evde de eskiden kalma çok sayıda içki var.. Öylece durur vitrinde. Ama asla alkol alıp ta olumsuz bir durum yaşamadım evimde. Hatta aksine karar miktarda alınan alkol, muhabbete de can katar. Aslında durum şu ki bir şeyi kimin söylediğine göre o şeye yüklenen anlam çok farklılaşır. Bu durumda bunu söyleyen kişi içişleri bakanı olunca durum halk sağlığı lehine bir anlam kazanmaz.
Alkol insanları gevşetir, özkontrolü zayıflatır. Aynı şekilde alkollü trafiğe çıkmak da bu nedenle sakıncalıdır. Kurallara uymak gibi disiplin gerektiren hallerde alkol kullanımı uygun değildir.
Bu nedenle pandemi yasakları sırasında bir çok batı ülkesinde de alkol kullanımı yasaklandı. Yani arkasında ideolojik bir sebep aramak pek doğru değil.
Öte yandan sosyologlar çok iyi bilirler ki, bu tür yasaklar aslında murad edilenin aksine bir sonuç doğururlar. Dünyada sigara yasakları sigara satışlarını artırmıştır. Alkol yasaklarının da alkol satışını artırdığını göreceğiz. Tekel bayileri boşuna yaygara ediyorlar. Asıl tekel bayilerinin bu tepkisi ideolojiktir. Satışları zirve yapacak.
İyi de sözde yasaklarda yurdum insanı alkol almadığı halde hep sokaklardaydı... Hatta ara sokakları geçtim meydanlarda ceza yeriz endişesi olmadan dolaşıp durdular. Dediğin gibi bir gerekçeyi bile belirtmeden bu yasağı getirmek olayı farklı bir boyuta taşımaz mı? Ki bence arkasındaki fikir ideolojik olup seçmenine mesaj verme anlamını taşıyor gibi hissettiriyor.
Reşit olmayan kişiler icin satışı zaten yasak Belirli satten sonra satışı zaten yasak..
Avrupada ise birçok ülkede bizdeki tam kapanmadan onceki gibi belirli saatten sonra satışı yasaklandı veya halka açık yerlerde içilmesi.. Tamami ile satışı yasaklanması özel hayata müdahaleye girer
Bu iktidarın anayasayı tanımadığını yeni mi anlıyor bazı kesimler? Günaydın beyler günaydın.. 2023 te gereken dersi vermezseniz bunları söylemeye takatiniz bile kalmayacak.