Yapılan iki yüksek lisans çalışmasına göre gençler deizme yönelmeye devam ediyor. Öğretmenler ve öğrencilerle yapılan iki farklı araştırmadaki bulgular, gençlerin dine ilgisinin azaldığını açığa çıkardı. Sakarya Üniversitesi’nden Dilek Menküç’ün hazırladığı “Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin görüşleri ışığında lise öğrencilerinde deizm düşüncesi” başlıklı araştırmada öğretmenler bu konuda ilginç tespitlerde bulunuyor. Deizme ilginin arttığını düşünen bir öğretmen, şunları aktarıyor: “Ben on beş senelik bir öğretmen olarak deizmin özellikle son beş yılda baya popüler olduğunu gördüm. Buradaki artışı da gördüm. Deist var mı? Evet, var. Artıyor mu? Ben arttığını gözlüyorum.” https://www.birgun.net/haber/dine-ilgi-azaldi-deizmi-seciyorlar-341478 Bu konuda sizin düşünceniz nedir?
Her türlü izm de bır sıkıntı varda, neyse🙂 dine ilginin azalması için, dünyada görülmemiş sistemde bir çaba var. Tv, sinema, medya, sosyal medya çok iyi kullanılıyor. Ateizm çok netti ama hep bir şüpheye yenilse de, savunanları hep vardı. Deizm daha bir olumlu, "evet var" denildiği için, inanmayı bilip, inanmanın ne olduğunu bilmeyen, inancı siyaset ile karıştıran karşt ve agrasif kısmı biraz daha zorluyor. Deizmin bir iyi tarafı da var aslında, derdi inancı olan, deizmin soruları karşısında onu ve dinini araştıran, biraz gözlemleyen, sorgulayan, aradığı cevapları bulan Müslüman kesimde de, baya bir artış var. Bence taklidi ve körü körüne yığınlarla yaşanan bir inançtan daha önemli olanı, soran, sorgulayan, araştıran, cevaplarını bulan, açıklayan insanların samimiyetle yaşadıkları inançtır.
Yok yauğvv..!🙂🙂🙂 Öyle ölaydı, oho o neler meler olurdu, memkekette tek diyanet tarikatı olurdu. Mahalle cematlerinde en fazla gelip soru sorana cevap verilir, genelde yaşlılar dedikodu yapar.🙂
Tanrının varlığını sadece kabul edip insanlığı ayrıştıran takım tutar gibi dine olan bakış açısına sahip dinler mezhepler sorgulanmaya başladı. felsefe olarak yerini tüm canlı doğayı kapsayan güzel olan iyi olanı yararlı olanı geliştirmeye giden bir bakış almaya başladı. Yaratıcı insanın bir amaç edinirken önce çevresine kattığı değer yerine dinlerin sadece görüntü amaca ulaşmak için bir araç olarak kullanılmaya başlanmış olmasına tepkili. Varlığının ibadet yerine yaşamda ki evrensel sorumluluğu yararı koymaya başladı. tartışılır konuşulur insanın bir dönüşümü bu yıllar içinde.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Sayın Bahçeli'nin dediği gibi bir elinde kuran dilinde yalan olanlar yüzündendir belki
Evet ama dinin koyduğu kurallar otorite ahlak bekçiliği daha bir çok şeyde buna yol açıyor genelleme yapmam yine ama çoğunluğuna bakarsan özellikle din adamlarına bunu daha iyi anlayabilirsin
Dünyadaki genel trend bu yönde. İnternet çağı ve ardından gelen pandemi vs gibi olaylar nedeniyle kişiler izole bir hayat yaşamaya başladı. İzolasyon ise dinin omurgası olan "cemaat" konsepti ile taban tabana zıt bir durum. Neticede ümmet değil bireysel din gibi bir sonuca varılıyor. Bu ise dinlerin kurumsal yapısına tezat bir durum.
Zaten çocukluk döneminde dine yönelim fazlayken gençlik döneminde bı uzaklasma çoğu gencte yaşanıyor bu sosyal deneylerle kanıtlanmış, biriken sorular öğrenilen yalan yanlış bilgiler soru işaretlerine yol açıyor, üzerine gidilmez ise din tam anlamıyla anlaşılmaz ise kopmalar meydana geliyor.
Eskiden internetin sağladığı bilgi dolaşımı yoktu.. Din adamları kitleleri çok daha rahat etkileyebiliyordu. En büyük etken budur ve sadece ülkemize özel bir durum değil. Bir de dindar denilen kitle ve devlet yöneticilerinin yaptıkları olumsuzluklar insanların dinden uzaklaşmasında büyük bir etken oldu.
Müslüman deyince milletin aklına dolandırıcı düzenbaz istismarcı cahil vs her türlü kötü şey geliyor. İslam ne kadar kusursuz olsa da yaşanılan toplum yüzünden soğuyor gençleri Çünkü özgür ve mutlu değil çoğu.
Çünkü belirsizlikler var. Hocanın birisi faiz haram diyor diyanet helal diyor. Kime güveneceğini şaşırdı millet. Yani insanlar deist/ateist olmasında bu hoca kılıklı soytarıların etkisi var.
Siyasal islam devam ettiği sürece artarak devam edecek bu. İnsanları güzel ve temiz duygulardan bile uzaklaştırıyorlar farkında değiller.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bu bir takım oyunu değil herkes kendi günahından sorumlu. Deizmi seçene neden deistsin müslüman ol gibi baskı uygulamak en başından yanlış. "Dinde zorlama yoktur."
Dine yönelmemiz veya terk etmemiz bize kar veya zarar. Çünkü dinin sahibi bize ihtiyaç duymuyor. İst ve izm vs hiçbirine bakmıyorum. Kısacası kendi gemimin peşindeyim.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
ben her zaman diyorum herkesi aklı var fikri var isterseler caminin olduğu yolun önünden bile geçmesinler ama biz her şeyi hak ediyoruz işte sonra isyan edip konuşmasınlar şu niye böyle bu niye böyle her şeyi hak ediyoruz