Bir haftadır sosyal medyada sessizce takip ediyorum da, oruç tutmayanlar kendilerini yargılayanlardan yakınarak aynı zamanda oruç tutanlara demediklerini bırakmamış. Sanki oruç tutanların hepsi kötü insanlarmış gibi bir algı oluşturuluyor.
Ve ben bundan aşırı rahatsız olmaya başladım!
Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu gençler? Kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyleri bir başkası için de yapmayın lütfen!
Neden oruç tutmayanlar oruç "tutanları" yargılıyor?
Ben hiç oruç tutan bir insanın yargılandığını ne gördüm ne de işittim. Ama oruç tutmayanların yargılandığına çok kez denk geldim. Sosyal medyayı takip etmiyorum, belki bu yüzdendir ama sosyal medyaya çok da itibar etmemek gerek. Bazıları farklı olma ya da dikkat çekme ayağına saçmalayabiliyor.
Adamın görüşü hakaret değil bilakis çok da güzel bir noktaya değindi. Benim çevremde oruç tutanların bazıları 11 ay içki içip her türlü haltı yer ama Ramazan'da oruç tutma konusunda oruç tutmayan insanları yargılarlar. Şahsen oruç tutmayan insanları bu tutarsız insanlara yeğlerim.
Hayır tüm insanları kastetmiyorum, ''çevremde oruç tutmayan ama diğer 11 ay''da başka takılan insanların oruç tutmayan insanları yargılamasından bahsediyorum. Gerçi tüm ibadetlerini yapan birisi de olsa gene de kimse kimseyi yargılayamaz ama özellikle bu insanların yargılaması çok daha abes. Genelleme yapmıyorum kesinlikle
İşte oradan bile belli neyin ne olduğu.. iç alemlerin de vicdan azabı var asla itiraf edemezler bunu azıtınca çirkeflik öfke ve saldırganlık ortaya böyle çıkıyor
Güya inanç özgurlugu. Sen tahrik amacli milletin karsisina gecip dalga gecerek ye iç sonra milletten sana saygi duymasını bekle. Bunu hic bir avrupa ulkesinde goremezsin ama bizimkiler bunu cok iyi yapıyor. Kimse niye oruc tutmuyosunz demiyor biraz saygi diyor ama iste anlayana ben cok takmiyorum artık
Hayırlı Ramazanlar canım. ☺️ Allah şimdiden tuttuğumuz, tutacağını oruçları kabul etsin. 🤲 Soruna gelecek olursam; böyle tiplerin tek amacı ortalığı karıştırmak, İslam'ı parçalamak. Beni de rahatsız ediyor, herkesin inancı, ibadeti kendine ama oruç tutanlara yapılan bu saygısızlık neden görülmüyor bilmiyorum.
"Aman canım onlar oruç tutuyorda ne oluyor şunu yapıyorlar bunu yapıyorlar" diyorlar. Peki buyur gel sen oruç tut şunu bunu yapıyorlar dediğin şeyi yapmayarak örnek ol insanlara.
Dindar kesim hep yargılanır tuttuğu oruçtan, giydiği kıyafete, konuştuğu sözlere dinine bağlı insanları kusursuz görmek mi isterler ya da eksiğini mi ararlar bilmem
En büyük erdem susmaktır,, insanları kışkırtmak için her mecrayi alet eden bir kesim var, daimada olacaktır,,, bazen hiç bir şey yapmamak,çok şey yapmak gibidir, susmak, susmak , susmak,, sabır, sabır, sabır,
Ben her iki tarafin da sayilarinin abartildigini dusunuyorum. Cogunluk kesim birbirine saygi duyuyor. Istisnalar bu cogunlugun saygili ortamini bozmamali bence.
Toplum olarak herkes kendini kusursuz, karşındakileri de bir o kadar kusurlu sanıyor. Hâl böyle olunca da haddi olmayarak diğer insanları kendilerince düzeltme misyonuna soyunuyorlar.
Laf olsun diye mi soruyorsunuz yoksa ciddi misiniz? Dünyanın bir çok yerinde, bir çok zamanda yapılan bir olaydan bahsettiniz. Nereden başlamamı istersiniz? Mesela şu an Uygurlar'a yapılan işkencelerden bahsedeyim mi? Veya inançsız bir ailelerin çpcuklarını oruç tuttuğu için dövdüğünü bilmeyen var mı?
Türkiye'deki sosyal baskıdan bahsetmiyor muyuz? Uygur Türkleri ne alaka? Konu bi kere dini bile değil orada ırkçılık var. İnançsız ailenin çocuklarına dair birşey duymadım hem.
Ama her ramazanda linç/şiddet gören oruç tutmayan insanlar nedense hep gündemdeler.