Türkiye’deki tüm ilkokullarda, Eğitim İş Sendikası’nın aldığı kararla Andımız'ı okuma eylemi bugün başladı. Öğretmenler ilk derse sınıflarda, Öğrenci Andı’nı okutarak başladı.
Türkiye genelinde bir çok ilde öğrenciler ve öğretmenler, sınıflarda yıllar sonra ilk kez bugün Andımızı okudu. İlk ders öncesi, “Öğrenci Andı” okunarak bu sabah başlayan eylem, eğitim yılı sonuna kadar sürecek. Öğrenci ve velilerin çok mutlu olduğu bildirildi.
Ne mutlu Türküm diyene
Kriz çıkaracak adım: Öğretmenler kurallara uymayarak okullarda andımızı okutmaya başladı! Doğru buluyor musunuz bu adımı?
Yasaklanan bir durumu okulda faaliyete geçirmenin ve bir kriz yaratmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Öğretmen devletin bir memurudur ve memurda devletin kurallarına uymak zorundadır. (Devletin aldığı kararlar ne derece doğrudur o da ayrı bir konu) Fakat devlet memuruysan bu tür protestolar mesleki hayatına bazı yaptırımlar uygulanmasına sebep olabilir.
Mustafa Kemal Atatürk çok sevdiğim ve sonsuz minnet duyduğum bir insandır. Bu ülke için yaptıkları asla yadsınamaz. Fakat ideolojik fikirler tarihsel döneme göre yorumlanmalıdır. Günümüz şartlarında düşünmek sağlıklı bir yorum getirmez.
Peki o döneme dönelim. Milletçilik akımının popülerliğini sürdürdüğü 20. yy’a. Dünyadaki bir çok millet kendi ulusal devletini kurdu. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ise Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Milletçi, ırkçı söylemlerini bir kenara bırakalım. O dönem zaten her ulusun kendine ulusal bir devlet kurduğu bir dönemdi. Böyle bir ant yazılmış olması pek tabii mümkün ve doğal.
Günümüz şartlarında ise milliyetçilik kavramı önemini yitirmiş bir terimdir. Okullarda ise sadece kendi ulusunu sevme fikrinin aşılanmasını ben pek doğru bulmuyorum. Türk, Kürt, Çerkez, Zaza, Laz, Gürcü, Arap ve adını saymadığım birçok ırkla yüzyıllardır birlikte Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşamaktayız. Kimse kendi kimliğini reddedemez ama herkes Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vadandaşıdır ve bu devletin kurallarına da uymalıdır. Bizim ülkemizi zengin kılan şeyde bu ulusal çeşitliliktir. Biz böyle güzeliz. Milliyetçilik duygusu (sadece Türkler için değil diğer uluslar için de geçerli) sadece birlik ve beraberliği bozan bir nefret politikasıdır.
Öğretmenin bir diğer görevi de ülkesini seven, insanı insan olduğu için seven bireyler yetiştirmektir. İnsanı ırk gözetmeden sevmeyi ne zaman başarabileceğiz?
Mustafa Kemal Atatürk’ün çok sevdiğim bir gözü var: “ Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır” Keşke Atatürk’ün biraz da bu sözünü benimseyebilsek de ülkemizi her alanda en iyisi ile temsil edebilsek...
"Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene!"
Andımızdaki bu cümleleri demekten ve Baş Öğretmen Mustafa Kemal Atatürk ün izinden yürümek için ant içmekten gurur duyulur, utanç değil. Türkiye de sadece Türk yok ama ona kalırsa Türk tarihini, Türk alfabesini öğreniyoruz. Sadece Türkler yaşamıyor diyerek başka ülkelerin tarihini ve Türkçe yerine başka bir alfabeyi öğrenelim o zaman. Hatta İstiklal Marşı veya Gençliğe Hitabe yi de yasaklayalım. Türkiye de sadece Türk yaşamıyor, bizim bayrağımızın dalgalanması onları rahatsız eder deyip birkaç bayrak daha asalım. Hani Türk olmayanlar için kaldırılmış, okutulmuyormuş ya yiyorsa bunları da kaldırsınlar. Ama Atatürk e değil de kendilerine ant içilseydi değil kaldırmak her ders başı söyletilirdi. Onlara dokunan kısım orası.
Padişahımızın başı yoğun malum ekonomik krizin buhranlarında bu tarz eylemlere müdahale etmez bir süre, helal olsun o öğretmenlere atamız ne güzel söylemiş.
"Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır." "Öğretmenler! Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir."
"Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir."🇹🇷
12
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Andımızı okumanın nesi yanlış birilerine batıyorsa da batmaya devam etsin. Türk'üm demekden niçin rahatsızlık duyalım. Bu ülkenin temellerini atan Atamızı neden anmayalım?
Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk: açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türküm diyene.
Bunlar kendilerini ne sanıyorlar? Andımız kaldırılalı 8 yıl oldu, kaldırılan bir hitabe üzerine hangi vasıfla, hangi hakla Andımız okutmaya cüret edebilirler? Bir de öğretmen olmuşlar ama sığ bir milliyetçinin kaleme aldığı ayrıştırıcı hitabenin özünü idrak edememişler. Hiç Andımız'ı tahkik etmemiş ve Andımız'ın kaldırılmasını hâlâ Atatürk düşmanlığı olarak gören arkadaşlar var ki, onlara anlam verebiliyorum genel olarak araştırma ve sorgulama alışkanlıkları yok ama bu öğretmenlerde de mi yok? Yazık.
Bak dostum geçende aynısını yaptın o dönemin şartlarına göre yazılmış bir şey bu dem vururken o tarihi baz al, burada ona buna suç atacağına. Her ülke kurulurken böyle marşlar yazar, sen Fransa'da de bunu bakayım Fransız marşı kalksın diye derini yüzerler.. Türkiye kimliğini taşıyorsan rahatsız etmesin seni, kökenin kimseyi ilgilendirmiyor. Hayırdır tek sorgulayan şahıs sen misin de herkese bir laf derdindesin?
Milliyetçilik sadece Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında bir rol üstlenmiştir ve gerçekten başarılı da olunmuştur. Ancak süngülerin çarpıştırıldığı bir dönemde yaşamıyoruz. Milliyetçilik artık dünyada kalmadı. Fransa, Almanya ve Avusturya gibi birkaç ülkede böyle aşırı sığ düşünen insanlar var hâlâ ve ırkçılığın en yüksek olduğu ülkelerdir buralar ayrıca. Türk kökenli birisi olarak Andımız'dan rahatsız oluyorum ve geri gelmesini istemiyorum. Öğretmenlerin bu yaptığı davranışı da olumsuz değerlendiriyorum.
Bak kendi ağzınla diyorsun ''Milliyetçilik Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında etkili olmuştur'' diye, Ülkenin her zaman böyle bir ruha ihtiyacı var, bunu azgın Milliyetçilik ile karıştırma. Onları okuyanlar çocuk zaten, bizde okuyorduk aklıma hiç öyle siyaset gelmiyordu. Moda oldu şimdi 2010'lardan beri sağ olsun malum kişi yüzünden. Evet o saydığın 3 ülkede en çok Türkler yaşıyor, o dediğin ülkelerin yasalarına göre çocuklarını büyütüyor. Aşırılık olmadığı sürece Milliyetçilik şart. Hadi hayırlı geceler.
O milliyetçilik anlayışı farklı olmalı, sadece ülkesi için çalışan insanlara ihtiyacımız var milleti için değil. ''Millet'' olarak gördüğü için değil. O ruhu özleyen insanlara saygım sonsuz, bu durumu Türk-Atatürk düşmanlığı olarak yorumlayanlara kızıyorum bu kadar sadece. Andımız konusunda hassasın daha bir şey söylemeyeceğim ben de iyi geceler dilerim
Türküm, doğruyum, çalışkanım, İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene!
bana bu andımızdaki bir tane ülkeye zararı dokunacak, yanlış tarafa çekilecek bir şey gösterin! bireysel davaları topluma maal etmek, büyük faturalar ile sonuçlanacaktır. bunu unutmayın
Cesurca bir hareket olmuş. Ben yanlış bulmuyorum. Bu ülkenin ismi Türkiye'dir. Senelerce okutulmuş türk andının kaldırılması yanlıştı zaten. Türküm demekten çekinen varsa demesin arkadaş. Biz U. S. A gibi, birleşik krallık gibi bir ülke değiliz. Her vatandaş türk vatandaşıdır. Etnik kökeniniz bunu söylemenize engel oluyor ve size batıyorsa yapacak bir şey yok.
5
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Kural şu Eylem yapmak devlet memurunun işi değil. Memur devletin kurallarına uymak zorundadır, kural yanlış olabilir ama uymak zorundadır. Eğer VArsa itirazın memurluktan istifa eder siyaset yaparsın. Memur kanunla belirlenen sınırlarda hareket etmek zorundadır.
Şimdi burada olaya bakalım andımızı okumak ya da okutmak ile alakalı bir yasak engel vs var mı yok mu. Andımız kaldırılmış ama yasaklanmamıştır. Haliyle okunması sakınca değildir fakat benim cocuguma okutulmasını istemiyorsam okutamaz ögretmeni. Bir diğer husus bunu bir protesto eylem havasına bürümeye çalışmak suctur ama normal bir sekild e okuyup geçmek normaldir.
Bu bağlamda 1. memursan artislik yapamazsın 2. kimseyi andımız okumaya zorlayamazsın 3. yasak olmayan bir şeyi yasayağa baş kaldırı şeklinde lanse edemezsin
Türklük, türkçülük, islam, sunnilik.. vs şeylerin öğrencilere verilmesi gereken temel ve gerekli öğretiler olduğuna inanmıyorum. Hatta bunu zararlı buluyorum. Evrensel değerler bellidir, milleyetcilik ve dini değerler.. vs konular buna dahil değildir.
Ülke çocuklarının milli değerlerini bilerek büyümesin de ne var? Arap ülkeleri gibi mi olalım. Her şeyin aşırısı zarar. Aşırı milliyetçilikten korkup çocukları ters yönde büyütmek doğru olmaz.
Milli değer diye cocuklara öğretilen şey turanci türkçülük olunca bu doğru olmaz. Yaşadığımız topraklar anadolu dur ve dünyanın en fazla kültürünün harmanlandığı insanlik tarihinin en değerli topraklarindan birisidir. Herhangi bir ırk, etnik köken referans alınarak yapilan eğitim topumu bağlamaz aksine zarar verir.
Andımızın neyi batıyor bu insanlara anlayamıyorum. "Türküm, doğruyum, çalışkanım" demenin kime ne zararı var? Kendini Türk olarak hissetmeyen okumasın arkadaş. "Kendi öz yurdumda ben miyim garip? Beni bir köşeye iten utansın. Eğilmiyor diye kurtu hor görüp. İti el üstünde tutan utansın." diyor şair.
Bende bunu anlamıyorum pervin buldan cumhurbaşkanına andimizi kaldır yoksa acarım ağzı mi dedi. Milli eğitim davayı açtı. Mahkeme okunmasına karar verdi ne ikmetse gündem değişimi için 2 yıl sonra remizden kararı geldi. Suçlusu chp oldu. Ne kadar kör bir millet haline geldik
siyasiler ne diye yasaklıyor andımızı falan, onlara ne? işleri güçleri yok mu. Mesela şu fırsatçıları ortadan kaldırsalar? Otomobil bayiileri galeri patronlarına toptan sıfır araç satıyor, galerilerde kendi vergisini koyarak 30 40 bin fazlasına satışa çıkartıyorlar. Buna dur deyin, andla vs. uğraşmayın
Keşke bu andı her sabah insanı sıkarak okutmak yerine küçükken çocuklara aşılayabilseniz. Saçma sapan malzeme aldırıp boşu boşuna para harcanan resim dersleri yerine milliyetçilik dersleri koyup andımızı gerçekten öğretebilirdiniz. O saçma boya kalemlerinden çok daha gerekli
Aha aradığım yorum. İstiklal marşı ve andımız aynı şekilde her okuduğumuzda okumak için okuyoruz. Ölü gibi bekliyoruz sıralarda. Ama eğitimden bahsediyoruz matematik bilmeyen gerizekalıdır kafasında olan milletten ne bekliyosun 😂
Yıllardır yoktu şimdi mi aklınıza geldi bu bir, ikincisi de düşünsene başka bir ülkede yaşıyorsun gurbetçisin, sana kendi andlarını okutuyorlar, Almanım diyorsun mesela ne bileyim, bu ayrıştırıcılıktır. Ne mutlu Türk'üm diyene demekten gurur duyuyorum ama burası Türkiye, çok milletten insan var, bence gereği yok çatışmaya girmenin.
Vatan sevdası maya gibidir. Kanın bozuklarda tutmaz. Türklüğe ve başbuğumuz Atatürk'e alerjisi olan varsa Katar'a tek yönlü bir uçak bileti ısmarlayabilirim.
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Siyasi oyun. Bu kadar süre sonra bu konu bu denli diltiliyorsa altında yine bir şey çıkar. Bu dünyada herkes her zaman bir taraf olmak zorunda demi. Neden sadece insan olduğumuzdan bir birimize değer vemyoruz neden hep zıtlıklar peşindeyiz. Hiçbir ideoloji tamamen temiz değildir. Neden illa birini secip sürü mantıgında hareket edip karsı gördügümüz tarafı tamamen kötü adlediyoruz. Neden anlamak dinlemek bu kadar zor geliyor. Sıfat ve etiketlere göre davranıyoruz. Siyaset her zaman kirlidir.
Yaptığınız ya da yapacağınız hicbirsey ulu onderimizle aramıza girmenize ya da unutturma ise sebep olmadı olmuyor ve olamayacak yarın sizi kimse hatırlamayacak ama önderimiz her daim layık olduğu yerde duracak
Ben köken olarak kesinlikle Türk değilim babam Laz annem Arap ama hiçbir zaman andimizi okurken tereddüt etmedim demek ki bazı insanlar kendini sorgulamali.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ne kadar güzel. sanıyorlar ki yavaş yavaş Atatürkü unutacağız ama asla unutmicaz. Amaçlarina ulaşamayacaklar.
Andımız neden kaldırldı? İçinde "Ne Mutlu Türk'üm diyene" sözü var diye mi yoksa "Varlığım Türk Varlığına Armağan Olsun" sözü var diye mi? Hanisinden gocundu devlet büyükleri?
Ya eylem yapmayi doğru bulmuyorum eğer okunsun istiyorlarsa seçimlerde hükümeti devirsinler yeni gelen okutur zaten.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Keşke birde okudukları şeylere uysalar içim yanmaz da, sanki kendileri için değil de başkaları için şiir, şarkı okumuş gibi okuyorlar.
Andımız'da büyüklerimi saymak küçüklerimi sevmek diye bir cümle'de geçiyor, Soruyorum size hanginiz buna uyuyorsunuz çok merak ediyorum. Bide çok sevindik diyorlar, ne için sevindiniz acaba bu beni güldürüyor sadece.
Öncelikle andımızın yasaklanmasını doğru bulmuyorum. Fakat bu bir kural olduğu için uyulması kanısındayım. Uyulmazsa ceza yenilebilir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Kürt, Laz, Çerkez, Vs. İnsanlara zorla Türküm dedirtmeyi doğru bulmuyorum. Özellikle doğu Kürt'lerinin eğitimli insan olsalardı bu durumdan daha da rahatsız olacaklarını düşünüyorum. Acı olan gerçek ise bunun siyaset malzemesi yapılması. Vasıfsız çevreler tarafından gevelenip durması.
Andımız Fransız özentiliğinin bir ürünüdür. Orijinal değildir. Türküm ve Doğruyum. Birleştirici değil baskıcı bir anlayışın ürünüdür.
CHP ye bir daha oy vermeyeceğim. Kimseye oy vermeyeceğim.
Evet ailemle konuşuyorum ama bunun anadil olmasına gerek yok kültürel olarak hepsi korunmalı o ayrı konu. Birsürü dil var bunların hepsi konuşulsa kimse kimseyle anlaşamaz ve devletde bütünlük olmaz.
@Lisaam Eskiden insanlara kendi dillerini unutmaları için baskı yapıldı. Pekala kendi dillerini de unutmayarak Normal halk içinde türkçe konuşabilirlerdi. Ancak bunu çok gördüler. Herkes Türkçe konuşarak elbette anlaşabilirdi ancak bu ülkede Andı dikte edenler eskiden insanlara dillerini konuşmasını yasaklayanlardı. Amerika nın güney kesimlerinde insanlar özgürce İspanyolca konuşabiliyor. Bence bizim ülkemizde böyle olmalı.
@Lisaam Üzgünüm , Siyaseti hiç takip etmiyorsun galiba. İçerisinde çok fazla eski kafalı adam var. Her an hortlayabilir. Sadece uygun zamanı bekliyorlar bence.
Türküm doğruyum çalışkanım cümleleri batıyor insanlara... Tecavüz , adam öldürme batmıyor ama... Onları bu mevkiye ulaştıranlar utansın! Daha da söylenecek söz yok...
Türküm doğruyum çalışkanım diye başlayan bir andı kabul etmiyorum ben insanlar beyinsiz olduklarından bazı şeyleri göremiyorlar biz Türk ü ile kürdü ile Çerkez’i ile Türkiye cumhuriyeti devletiyiz ayrımcılığa gerek yok
Chp sıkıyorsa getirtsin de hd'pnin oyları nasıl azalıyor Chp'den hiç bir şey yapamaz hem hdp ile kankalık yapacaksın hem de atatürkçülük oynayacaksın. Xwezî yê ku dibêje ez kurd im :D
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Kimse Atatürk gibi düşünmek zorunda değil. Atatürk CHP nin kurucusu ve herkesin ideolojik özgürlüğü olmalı. Ufacık çocuklara zorla yemin ettirmek, onların ufkunu kısıtlamaktır. Sadece Atatürk gibi düşünebilirsiniz gerisi size yasak demektir