Türkiye'nin sabırsızlıkla beklediği gün geldi çattı. Zonguldak açıklarında keşfedilen 320 milyar metreküp doğal gazın ardından yeni keşfedilen gaz rezervi büyük heyecan uyandırmıştı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz'de Tuna-1 bölgesinde yeni keşfedilen doğal gaz rezervini Fatih sondaj gemisine indi yeni müjdeyi açıkladı. Bulunan doğal gaz rezevi 85 milyar metreküp artarak toplamda 405 milyar metrekübe çıktı.
Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervi 405 milyar metrekübe çıktı. Sizce enerji piyasasında sözü geçen bir ülke olur muyuz?
2022 ve 2023 yılında dünyadaki bir çok dengeler değişecek ve bugün süper güç olarak gördüğünüz bazı ülkeler de bölünecek.
ABD'nin bir çok EYALETİ bağımsızlığını ilan ederek apayrı bir devlet olacak.
Bugün KARŞILIKSIZ basılan Dolar tedavülden kalkacak.
2022 ve özellikle de 2023 yılında bizi bambaşka bir Türkiye bekliyor.
Türkiye de bir çok projesini hayata geçirip şahlanışa geçecek. Bugün sadece DÖVİZE bakıp da ülkesini eleştirenler yarın kafalarını sokacak delik arayacak!
Kazma vurduğumuz her yerde 1. kalite petrol, doğalgaz fışkırsa, dünyanın en büyük rezervleri bizde çıksa vatandaşa , sana, bana etkisi olmaz.. Çünkü sistem hırsızlık üzerine kurulu. Dünya da bu durumun örneklerinin yaşandığı ülkeler var. Halkı açlıktan kırılırken ülkedeki satılık yöneticiler, kaynaklarını hep yabancı petrol şirketlerine pazarlamışlardı. Bilmem durumu yeterince aydınlatabildim mi?
Evet bunun 100%35 bize kalır desek iki sene idare eder la kardeşim en fazla 5 bilemedin 10 milyar dolar kar ediceksin senin 100 milyar dolar açığın var zaten 244,4 milyar dolar dış borçu sayarsak 344 milyar dolar ülke yanıyor sen yanığını bir bidon su ile müdahale edemezsin yetmez
Rezerv bakımından fiyasko tabi herkes Doğal Kaynaklar ve Enerji dersini lisans düzeyinde almadığı için harika bir buluş olarak görüyor ama bu rezerv bir kaç yıllık ve maliyeti bile zor karşılar. Bunların verdiği en büyük müjde istifa etmek diye düşünüyorum.
Bulunan rezerv, şu an için Türkiye'nin yıllık %25 lik bir ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede. Faaliyete geçirilmesi için fizibilite çalışması, platformun projelendirilmesi, imalatı ve kurulumu aşamaları var. En az 5 yıllık bir süreç alacak. Halka yansıması ise 10 yılı bulacak... Üretim 2200 metre derinlikte gerçekleşeceği için ekstra maliyet oluşacak. Tabi bunun anlamı, piyasa şartlarına göre üretim zaman zaman durabilir demek. Bu dönem zarfında Türkiye'nin gaz ihtiyacı, yıllık 45 milyon M3 ten, 60 milyon M3 e çıkmış olacak. Sonuç olarak bunları topladığımızda, Türkiye doğal gaz ithalatına bağımlı olacağı gibi, halka yansıması hem uzun vadede gerçekleşecek hem de piyasaya etkisi fazla fark edilmeyecek. Ancak uzun vadede ciddi bir kazanç elde edilecek.. Özetle meyvesini biz yemesek de çocuklarımız yemiş olacak.
Benim merak ettiğim şey şunlar: 1. Bu gaz gerçekten var mı? 2. Gerçekten varsa denildiği gibi 2023’de vatandaşın hizmetine sunulacak mı? 3. Piyasaya bu gazın girişiyle beraber vatandaşın doğalgaz alış fiyatı ucuzlayacak mı yoksa yine pahalı kullanmaya devam edecek mi? 4. Davutoğlu’nun tanıttığı yerli otomobil gibi, imzasını attığı yerli uçak gibi buharlaşacak mı?
Çok ütopik gelebilir ama önümüzdeki yıllarda bizi güzel bir geleceğin beklediğini düşünüyorum, süper güç denen Amerika şu an zorla ayakta duruyor ve ileride çok büyük bir bölünmenin eşiğine gelecektir. Sayısız dolar basıyorlar ve bu piyasalardaki hiper enflasyonu arttırıyor ve günün birinde dünyada çok büyük bir ekonomik kriz olacak, o krizden kurtulabilirsek önümüz açık olacak ama kurtulamazsak sonumuz Allah bilir ne olacak.
Bu 2020 de bulundu neden daha önce bulunamadı Türkiye’yi engelleyen ne kadar dış güç var bi okadar da iç güç var kafa yapımız Atatürkçü evet ama kimse Atatürk’ün felsefesini uygulamıyor Atatürk vefat ettikten sonra politik olarak kim ne yaptı bilemedim şimdi Türkiye ingilizce de dünya dili ne kadar ilerlerdi zira Atatürk 7dil biliyordu kusura bakmayın ama icraat yapılmış bu olumlu gelişmeleri görmek lazım lütfen sözde değil özde Türk olalım
Chpkklılar nasıl da kudurmuş. Hükümeti kimse sevmek zorunda değil fakat bu ülke için önemli bir gelişme. Chpkk olsaydı amerikayı çağırıp arattırırdı ve çıkanları da el- diz bağlayıp ona verirdi. Ama fatih sondaj gemisi her türlü tehtide karşı yerli ve milli. Sizin gibi vatan hainleri daha çook titreyecek 😃😃
Ne yazık ki hükümet bu konuda hiç güven vermiyor yine seçime yaklaşırken bir şeyleri öne sürmeye çalışıyor, şimdiye kadar neden arayıp bulmamışlar. Bunun Türk halkına olumlu bir dönüşü olacağını da düşünmüyorum yine bir grup insan faydalanacak halka yine zamlı zamlı satacaklar. Enerji piyasasında sözü geçen bir ülkede olamayız ne yazık ki.
eger bu dogalgazı ocagımda uygun bır fıyata yakabılırsem o gun recep tayyıp erdogana bır sürü dua ederim.. lakın bu en az aynı hukumetın 20. kez gaz bulusu ve hala bız dogalgazı cok pahalı ıhrac edıyor cokta pahalı kullanıyoruz.. ustelık karada bıle ne madenler ne petroller bulmustuk bır hatırlayın hele!!! sonra secımler falan olup bıttıkten sonra ya malıyetı cok fazla bız bunu cıkarmayalım! yanı miş mış muş işlerını bır koseye bırakmalı artık halkımız gercege ve elınde olana odaklanmalı..
Daha önce zaten bu bulunmuştu ancak Menderes'in 1952 de ABD ile yaptığı 99 yıllık sözleşmede bu doğalgaz ve petrol rezervlerini kullanamıyoruz.1986 Trakyada kuru açılırken su için doğalgaz çıktı iki gün elektrikler kesildi ve kuyu kapatıldı kimse onu çıkarmadı.. Menderes denen deyyus bu ülkeyi satmıştır.. İzmir Amerikan koleji mezunu, siyonist ve naksi köpeği.
@BeniBöyleBill Diyarbakır'da bir sürü beton kuyular var petrol ofisi çalışanı 1973 de bunlar petrol kuyusu hepsi dolu ama Menderes anlaşması yüzünden çıkarılmıştır kapatılıyor Az merika büyük İsrail kurulunca çıkaracak mis demişti. Bu anlaşmayı naksi köpekleri asla deşifre etmez. Ecevit 2000 yılında birden neden düşürüldü Bahçeli denen Ermeni milliyetcusine sor bakalım.
@BeniBöyleBill evet Menderes ülkeyi Amerika ya teslim etti bu doğru fakat bunu gönüllü seve seve yapmadı sovyet işgaline karşı yapıldı bugün bir Rus uydusu olmak daha mı iyi olurdu
@Raquel-Espana Ben Atatürk ordusunda görev yaptım tamam mı? Bize harp okulunda bu detaylar hep verildi.. İstiklal harbinde bize en çok yardım edenler Ruslardı.. Siyoistler bizi ikinci dünya harbine sokamadı çünkü İnönü net starateji uyguladı.. Menderes denen köpek böylece ABD desteği ile yol aldı.. Uçak fabr, ikası kapatıldı köy enistütüleri kapatıldı.. Hep ABD isteği ile.. Sonra DEmirel geldi ABD menşei , sonra Özal geldi ABD köpeği ve Çiller..
@Raquel-Espana Ben bir Alman gazeteci ile konuşmuştum yıllar önce sen siyonistler için tehlikeli adamsın demişti.. O sionistlerin Sion dağındaki mabetlerine köpekler işesin.. Onlara uşaklık yapanlarında tüm yedi cedinin Allah belasını versin.
Mehcab amca ben kapatılan kuyular yok demedim.. Böyle bir anlaşma yok dedim.. Kuyuların kapatıldığını herkes biliyor, ancak bu konuda hatanız olduğunu mantık olarak bile çözebiliriz.. Diyelim ki kuyularda petrol vardı ve önceden çıkartılmadı... Bugün başka yerden petrol bulunup çıkartılırken, bu kuyulardan neden çıkartılmıyor... 2. Hata, bahsettiğiniz kuyular da petrol var ancak bunların ya kapasitesi düşük, ya da bugünkü petrol fiyatları ile çıkarmak karlı değil... Kesin olan bir şey var... Menderes böyle bir anlaşma yapmadı..
@BeniBöyleBill Ben kıçımdan uydurmuyorum bunları.. Bunlar bizim okuduğumuz konular.. Şevket Süreyyas Aydemirin Menderesin dramı ve ihtilalin mantığı kitaplarını oku.. Biz natoya girmek istiyoruz dendiğinde Amerikanın şartları.. Maden aramalarında ki belirleyeceğimiz madenleri işletemeyeceksiniz. Uçak fabrikası kapanacak. Köy enstitüleri kapanacak. Ordu sade bizim vereceğimiz silahları kullanacak.. JKırıkkale top ve havan fabrikası boru fabrikasına dönüştü.. Tüm hurda ikinci dünya savaşı harp silahları bize sokuldu.. Bir tank 700 litre benzinle azami 140 km gidiyordu.. Şu anda da aynı aymazlık devam ediyor çalıyor ama çalışıyor diyen bir topluma ne geçirisen geçirirsin.
Bunların hepsi sözlü duyumlar.. Yazılmış olan böyle bir anlaşma var mı yok mu ben onu soruyorum... Yoksa sadece konuşma ile mi böyle bir anlaşma yapılmış.
@BeniBöyleBill 2051 yılında Türkiye olursa o zaman açıklanır..99 Yıllığına gizli, anlaşma.. BOP eş başkanı olur iken neye imza attı acaba biliyormusunuz.
@Raquel-Espana Tabi sizler masterchif ve babamı arıyorum veya gelinim mutfakta progranmlarını izleyin.. Demek harp okulunda bizi aldatmışlar ders verirken..
Neyse artık... Söylemek istediğim son şey, harp okullarında gerçeği ve ya doğruyu değil, olağan bir durum olarak, kayıtsız şartsız itaati öğretirler... Yargılama yapılamaz.. Siyasetçi ile asker arasındaki fark budur. Radikal dinci olmak ile asker olmak arasında bu açıdan fark yoktur. Harp okullarında her şey doğru öğretilse idi, insanlar askeri darbelerden sonra seçim yapılmasını istemez, askerler ise her darbeden sonra ülkeyi 50 İLERİ götürürdü.. Demek ki bir şeyleri yanlış yapıyorlardı ki, her darbe sonrası biz 50 yıl GERİ gidiyoruz. ;)
@BeniBöyleBill 12 Eylülü yapan nakşi köpeği Amerikan uşağı Evren Atatürkçü kesimi temizlemek adına yaptı.. Özal içimize etti sonra Amerikan uşakları devam ediyor.. Nakşi köpekleri oldukça bu ülke yok olmaya mahkum.. Siz devam edin nakşi köpekelrine inanmaya.
12 Eylül, ortalama her 7 yılda bir ülkede yapılan darbelerden sadece biri.. Son olarak Fetöcülerin darbe girişimi sırasında, Atatürkçü askerlerin çoğunun ordudan da tasfiye edildiğini gördük... Neydi sloganımız.. Asla orduya girmezler... Girmişler... Daha da fazlasını yapmışlar.. Neden haberimiz olmadı? Çünkü bize sadece emir almayı ve itaat etmeyi öğrettiler... Etrafta neler oluyor görmemiz mümkün değildi.. İçimize kadar girmişler ama göremedik. Çünkü bizim kusurumuz, görme bozukluğumuz.
@BeniBöyleBill İşte 12 Eylülden sonra birinci sınıf vatan hainleri üst makamlara geldi.. O gece Erbakanın yuvasına giren bendeim bulduğum evraklar bu günleri göstewriyordu.. Ama o evraklar kayboldu Eerbakan başbakan bile oldu.. Camide ki imamın Arapçalarına kanan toplumun sonu bu işte.
"Erbakanın yuvasına giren bendeim bulduğum evraklar bu günleri göstewriyordu.. Ama o evraklar kayboldu ".. Evrakları kaybettiyseniz yapacak bir şey yok. Delil olarak kabul edemeyiz..
Çıkması için bildiğim kadarıyla çok fazla masraf yapılması gerek. Çıkartılması ve işlenmesi vs. Onun parası bizden çıkar zamlarla vs. Ama biz kullanmayız onu dış ülkelere satar.
Yav nerden biliyon şükür etsenize ülkemizde boyle bir şey var devletimiz cıkarıyor kimin gücü yeter bunu çıkarmaya geçmişini bilmiyormusunuz Türkiye ne zorluklarla ayakta hala
Her yeni doğal gaz rezervi bulundu haberinden sonra bu halk kullandığı doğal gazı hep %1-20 arası yapılan zamlar ile ödedi. Bu haberlere inanmak istiyorum ama inanasım gelmiyor artık.
Büyük dünmek lazım. Akdenizde de gaz çıkarmaya başlarsak tam olarak sözü geçen bir ülke oluruz. Ardından Egedeki 12 adayı da alırsak bir de Azerbeycanla birleşip Türki cumhuriyetlerle birlik kurarsak dünyada söz sahibi bir süper güç oluruz
Piyasa yemedi, haftaya 600 yapın şunu. Olmadı milli irade, ezan, bayrak.. Olması Akdeniz'de gerilime devam.. Azerbaycan geriliminden de ekmek çıkmadı. Gündem değiştiremeyen hükümet, otoritesinin sarsıldığını çok iyi bilir.
Çıkarabileceğimiz bir teknolojiye sahip değiliz, kiralayacaklar veya platform satın alınması gerekiyor. Vatandaşın cebine veya döviz hareketine yansıyacağını düşünmüyorum.
İllaki bir faydasi olacak ozellikle elektrik uretiminin büyük kismini dogalgazdan sagladigimiz düşünülürse baya faydasi olur onemli olan isletilmesi ve surerklilik arz etmesi
Bence olmayız bizi ortalama 7-8 yıl idare edecek bir doğalgaz rezervi bulduk çok iyi bir haber ama ihracat için yetersiz. İnşallah ihrac edecek miktarı da buluruz.
Olamayiz cunku bunu biz cikarmiyoruz sadece bizim karasularimizda cikiyor. biz cok az bir pay alicaz ve bu da ulkemize birkac sene anca yeter. kâr elde edip ihraç edemeyiz
Ruslardan esinlenerek topraklarına en yakın yerlerde başlayan çalışmalar olumlu sonuçlar getiriyor. Şimdi Rusya telaşlıca, bu gazlar bizim gazlar olmasın diye kara kara düşünüyordur 😀
Bu hükümet değişmeden rezilden başka bir şey olmayız. Seçim zamanı doları düşürmek için bu rezervleri satmazlarsa bende adam değilim. Bu burada böyle kalsın.
Türkiye birseyler yaptıkça daha fazla saldırıyorlar amaçları eskisi gibi bizi kumanda etmek o yüzden Akdeniz suriyeden cekilmemizi çekilmedigimiz içinde agır ekonomik yaptırımlar var Türkiye için bu kaynak büyük çıkış demek
400 milyarcık metreküple 50 trilyon metreküpü olan rusyaya ve 35 trilyon metreküpü olan irana eminim rakip oluruz doğalgazda aynen
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Asıl soru o gaz rezervi gerçekten orda var mı? Söyledikleri her şey yalan. Buna ne kadar inanmak istesem de inanamıyorum. Çünkü bu güne kadar verdikleri her söz kurdukları her cümle yalan çıktı.
sen harbi sal-aksın katar petrol kralı bir ülke... kendi ülkelerin de ki petroli bile çıkarmaya üşenen bir ülke... kişi başı gelirle dünyanın en zengin ülkesi katar senin o olmayan beynini kuşa taksak ters uçar o kafa ile yaşama sen.
Bu miktar Türkiyenin ihtiyacını karşılar sözü geçmesi için satabileceği miktara ihtiyacı var ayrıxa petrol rezervide bulmalı ben daha büyük sözünü geçirecek miktarı akdenizden bekliyorum
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervi 405 milyar metrekübe çıktı. Sizce enerji piyasasında sözü geçen bir ülke olur muyuz?