Kocaeli'de 18 yaşındaki #FurkanCelep bir araba, bir ev veya herhangi bir şey uğruna yıllarını harcamak istemediğini, iş hayatının kendisine çokyorucu geldiğini ifade ederek, her şeyi arkada bırakıp gitmenin mantıklı geldiğini, gökyüzünde huzur bulacağınıbelirtti.
Evet
Hayır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Furkan Celep "Bir araba, bir ev uğruna yıllarımı harcamak istemiyorum." dedi ve intihar etti. Ekonominin etkileri mi bunlar?
Şurada "inançsızlığının etkileri eyi bir möslümön olsaydı intihar etmezdi" diye yazanlar var ya yatırıp silkesim geliyor a-m-k sü*rtük ve pezzevenklerini. Bu itler yüzünden şükür şükür diye diye refah seviyemiz Somaliyle eş değer oldu. A-m-k çöl bedevileri. Çok üzüldüm çocuğa. Zeki olan, geleceğim nasıl olacak diye tahayyül eden ve işin içinden çıkamayan, hayattan bir takım beklentileri olan veya bir şeyler yapmak isteyip de ne yapmak istediğine tam olarak karar veremeyen, yapmak istediği şeye karar verdiğinde de harekete geçtiğinde önüne bazı ketler koyulan gençlerin hepsi hayatlarının bir döneminde bu depresyonu, anksiyeteyi yaşıyor. Psikolojinin, P'sinden anlamayanların olayı dine bağlamaları kusacağımı getiriyor artık. Ne yapmalıydı sizin gibi cinci dinci hocalara gidip kendini arkadan badeletse miydi ya da oral yolla mı badeletseydi? Ama onlar gerçek möslümön değel. Şu son 8 senedir ciddi ciddi islamafobik, anti möslümön savar oldum iyiden iyiye. Silkeyim sizin kaderciliğinizi. O çocuğun etrafında toksik bir çevre olmasaydı, bu ülkede bir şeylere sahip olmak bu kadar zor olmasaydı. Bu yaşına kadar kendi yeteneklerini fark edecek bir takım aktivitelerle meşgul olsaydı kendini tanırdı bilirdi. Neye yeteneği olduğunu bilirdi. Hedefleri olurdu. Bunu da iyi bir eğitimle ve diplomayla belgeler sevdiği işi yapardı. Türkiye'de yüzde kaçlık kesim sevdiği işi, eğitimini aldığı işi yapabiliyor? Adam konservatuvara gitmiş müzik alanından mezun olmuş. Gece kulüpleri kapandı diye kendini intihar etmiş. Borçları varmış, psikolojisi zaten gidikmiş. Kimse aniden gidem de bir intihar edem demez. O fikir insanın aklında hep bir yerlerde vardır. O fikir orada hayatta iyi bir şeyler oldukça uyur durur. İnsanın en güçsüz olduğu durumda kendini meydana çıkartır insan intihar eder. O müzisyen öldüğünde de gece kulübünde çalıyor diye zaten möslümön değeldi diye adamın arkasından konuştu bir kısım bok beyinli. Böyle insanlar ölmemeli bu ülkede beyinsiz çöl bedevileri ölmeli.
Bu gencin intihar sebebinin ekonomiye yorulmasının çok sığ bir hareket ve gene her zaman olduğu gibi yanlış şeye yanlış şekilde muhalefet edip halka kendini anlatamayan muhalefetin bu gencin intiharını ekonomi politikalarına muhalefet için kullanması kötü niyetine yoruyorum. Ekonominin berbat olduğu aşikar ama buradan bu tarz bir muhalefet malzemesi çıkarmak halkın gözünde sizi haksız çıkaracağı gibi destekçilerinizi de soğutur. Evet, burada çocuk kendi yaşadığı içsel bunalımlardan ötürü intihar ediyor varoluşsal sorunlarını aşamamış çevresinden de bu yönde destek görmemiş fakat bu durum bu intiharın da toplumsal bir sorundan kaynaklandığı gerçeğini örtemez. Bence bu intiharın başlıca sebebi eğitim. Veda yazısında ne olmak istediğimi bilmiyorum kendimi keşfedemedim gibi cümleler kullanmış bu genç kaçımız kendimizi o yaşlarda keşfedebildik ki? Üniversitelerde dereceye girmiş ama bölümünden memnun olmayan binlerce öğrenci var ömür boyu sevmediği işi yapan olmadığı bir role bürünen ve bu yüzden bunalımda olan insanlar var. Bunun suçlusu da iyi bir eğitim alamamaktır almanya'da eğitim gören bir çocuk en başından beri pedagojik bakış açısına sahip öğretmenleri tarafından ilgi alanlarını keşfeder kendini geliştirir ve bu yönde desteklenir öğretmenleri tarafından. Bir çocuk matematiğe ilgiliyse matematiğe yönlenir ya bilim insanı ya da mühendis olur eğer resim yeteneği varsa da resme yönlendirilir. Bizde ise ne oluyor? Çocukları 12 sene zorunlu eğitimde ne için öğrendiklerini anlamadıkları dersleri vererek herkesi de sınıftan geçirmek suretiyle mezun ediyoruz çocuk 12 senede ingilizce, almanca öğrenmek bir tarafa dursun kendi anadilinde düzgün yazı yazamıyor bile. 8. sınıfta problem çözmeyi beceremeyen çocuğa 12. sınıfta zorla integral öğretmeye kalkıp matematikten iyice soğutuyorlar. Kaldı ki o çocuk belki yetenekli bir marangoz olacak veya okçuluğa eğilimi var diyelim bunu keşfedemiyor. Allah aşkına kaçınızın okulunda futbol basketbol ve voleybol dışında spor imkanları oldu? Hadi imkan olanak yok okullarda yeterli bütçe gelmiyor diyelim de bir okulda düzgün rehberlik hizmeti psikolojik danışmanlık hizmeti de mi olmaz? Bu öğretmenler bu çocukla hiç ilgilenmemiş mi yaşadığı sorunları anlamaya çalışıp ona yardımcı olmamış mı profesyonel destek almasını sağlamamışlar mı? Mevcut öğretmenler de zaten kalitesiz bir eğitimden çıktıkları için kendileri de kalitesiz ekseriyetle fakat en azından çocuk ve ergen psikolojisinden anlamaları lazım. Eğitim sistemi ve onun sorunları ile alakalı inanın 5 cilt kitap çıkar bunu da ben bir eğitimci olmadığım halde bile çıkartırım ama sadece bir şeye daha değinip bu konuyu burada bırakmak istiyorum. Avrupa ülkelerinde okullarda çok güzel bir felsefe eğitimi alabiliyor çocuklar hele fransa'da felsefe üniversitelere kabulde önemli bir etken. Bu felsefe eğitimini alan sınıfta bunları tartışan bunun üzerine sayfalarca yazı yazan çocuklar da hem kendilerini iyi ifade etme yeteneği, analitik düşünme gibi yetenekler kazanıyorlar hem de hayata dair ufukları genişliyor bu tarz varoluşsal sorunlarını paylaşabiliyorlar falan filan. Bizde ise düzgün bir felsefe eğitimi yok yalandan bir hoca girip çıkıp kant şunu demiş platon bunu demiş diye test yapıyor sorgulama yazma kitap okuma araştırma falan sıfır. Çocuk gitse felsefe hocasına fikirlerini açsa düzgün bir cevap alacağı meçhul muhtemelen günah der din hocasına yollar. Ailesine de açamamış zaten fikirlerini hem korkudan hem hassas bir yapıda olduğundan hem de kendisini anlamayacaklarını zaten bildiği için. Ailesinde, okulunda ve çevresinde bu çocuğu anlayacak akıl verecek birisi olsa belki bu olay yaşanmazdı. Zazma tembelliğim tuttuğu için yazıyı olması gerektiğinden kısa kesiyorum ama son olarak da burada gelip sosyal medya z kuşağı diye ötenleri ve ötecekleri de allaha havale ediyorum. Bu çocuğun intiharını toplumsal olarak etkileyenler tam olarak da sizlersiniz. İnsanlar intihar ediyor diye siyanür satışını yasaklayarak çözüm bulacağına inanan zihniyetten hiçbir farkınız yok.
Sosyolojik araştırmalarda vardır. Ekonomik kriz dönemleri intihar olayları artar. Bu bilimsel bir gerçektir. Ekonominin, eğitim sisteminin, umut vermeyen yönetimin, hassas birinin psikolojisini bozması sonucu olan bir intihar. Krizlerde her zaman intihar, boşanma, hırsızlık, gasp, kapkaç, şiddet olayları artar. Çoğu insan bunları yapmamak için kendini tutar, şu tarihte düzelecek, umudum var diye. Umudunuz yitirirse işte bu tüm kötü şeylere (intihar, hırsızlık, şiddet vb.) başvurur.
@coffeyyJohn ben ekonomi gerçeğini inkar etmedim yalnız keşke peşin hüküm vermeden önce bir okusaydınız yazdığımı. Ben zaten içten içe çürüyen sistemden kaynaklandığını yazdım çünkü.
Doktorlar ve uzmanlar daha iyi açıklarlar konuyu fakat bu tip intihar sözlerinde mantık aramak anlamsızdır çünkü depresyon örneğidir bu, sorunlara bunalımdaki bir insanın bakış açısıyla bunalımda olmayan bir insanın bakış açısı aynı değildir, üzerine tam da kişilik oluşumu aşamasında çekilen sıkıntılar, ergenlik süreci, maddi ve manevi problemler, nasıl ki vücudumuzun herhangi bir organı yaralanıp zarar gördüğünde teşhis konup sağlığa kavuşulması için tedavi edilirse psikolojimiz de zaman zaman tedaviye gereksinim duyabilir, beyin de bir organ, malesef toplum olarak psikolojik tedavi görmeyi/görenleri aşağılayan, “deli midir nedir kafa doktoruna gidiyor” diye kötüleyen zihniyet varken ihtiyacı olanların tedaviye yönelmesi daha da güçleşiyor, tüm bu sorunların üzerine doğru düzgün psikolojik tedavi için gereken masrafları da ekleyin, sonuç işte görüldüğü gibi!
Özetle; hayatta zilyon tane sorun var hem ülkemizde hem de genel olarak dünyada, yaşam sadece durgun sularda gitmek istenilen heryere kolaylıkla ulaşılan güneşli bir tekne gezintisi değil bazen fırtınalar içinde sert dalgalarla mücadele edilen bazen de durulan suda hedeflere ulaşılan bir macera, şartların ağırlığından ziyade teknenin sağlam durup duramıyacağı asıl problem, azmi kalmayan, tükenmiş insanlara en ufak konular bile çok ağır gelebilir, ister inanın ister inanmayın tırnağı kırıldı diye hayata küsen, twitter yüzünden bunalıma giren insanlar dahi var, güçlü insanlaraysa hiçbir sorun pes ettiremez.
Elbet birşeyler yapılmalı, madalyonun bir tarafında sorunları azaltmak var, gerek aile ve çevre, gerek ülke ekonomisi, diğer tarafıysa psikolojik tedaviye ulaşmanın kolaylaşması ve hatta teşvik edilmesiyle ilgili, bu hem toplumsal bakış açısı değiştirilerek hem de uygun tedavi ücreti alternatifleriyle mümkün olabilir.
Yaa kardeş ben sana bir şey söyleyeyim mi, şimdi acıtasyonu duyguları vs bir kenara bırakalım. Azıcık gerçekci olalım. Bu gün hangi babaya sorsak ''Ben evladımı şöyle iyi yetiştirdim böyle iyi yetiştirdim'' diye ahkam keser. Peki yetiştirmek nasıl oluyor? Mesela bir baba ergenlik çağına girmiş oğlunu karşısına alır. Ve ona bilmesi gerekenleri anlatır. ''Oğlum sen sen ol milletin karısına kızına bakma. Sen birinin karısına yan bakarsan biri de gelir senin karına yan bakar. Sonra annene karşı her zaman saygılı ol. Senin bir tane annen var onu da kaybedersen bir yenisi olmaz. Kimseden çalıp çırpma. Para bulunur ama şeref bulunmaz. Bir kere itibarın lekelenirse seni görenler dışlar senden kaçar. Yalan samandan bir kaledir oğlum. Kimseyi korumaz. Bir kibrite bakar o kale. Ama gerçekler kılıç gibidir. Seni yalan değil gerçek korur. Dürüstülüğünden ödün verme evlat'' gibi şeyler diyerek eğitmiş olursun. Şimdi elini vijdanına koy da bir düşün bakalım. Maç hastası babanla dizi bağımlısı annen hayatı boyunca seni karşısına alıp kaç kez bir şeyler aşılamaya çalıştı? Bir de bu çocuğu düşün. Eğer bu çocuğun anası babası ona bu dünyayı ve öteki dünyayı ve her iki dünya arasında yapması gerekenleri güzelce aşılasaydı bu çocuk öldüğü zaman filmlerdeki gibi elinde arple gökyüzüne huzurla uçacağını sanarak kendini öldürmezdi. Cebine harçlık koyup okula göndermeyle olmuyor kardeş. Alıp karşına öğreteceksin.
Bırakın bu işleri gadası. Her önüne gelen böyle arkasında mektup bırakıp intihar etsin. İman zayıflığı yüzünden oluyor bunlar. Sanki koskoca Türkiye'de herkes dört dörtlük hayat yaşıyor. Çalışan demir pas tutmaz. Herkes hakkıyla helaliyle çalışırsa Allah herşeyini veriyor.
Benim yüz kere intihar etmem gerekirdi diyeceğim ama bu yargılamay girer, kişinin dayanma mücadele iradesine göre değişiyor, herkes kaldıramayabilir psikolojisi kaldırmayabilir birşey diyemem. Yazık olmuş. Ev almak zorunda değildi. Ben 29 yaşında evli bir kadınım. Eşimle kuru ekmek yediğimiz günler oldu. El ele verdik nasıl yaparız nasıl ederiz.çok borç ödedik maddi manevi çokk sıkıntılarımız oldu, kimsede yoktu yardım edenimiz. altınlarımı sattım eşimin borcunu kapattım 4 yıl önce. Kirada oturuyoruz, araba aldık ikimiz el ele verip çalışıyoruz. Kafa kafaya verip hesap kitap yapıp bir şekilde idare ediyoruz derken şükür rahata çıktık. Ekonomi berbat durumda kabul ediyorum ama intihar edecek olsak bunlardan biri ben olurdum şu an 2400 tl araba kredisi ödüyorum.2021 in başında bitiyor şükür. Mecburduk aldık evimiz İstanbul çıkışı diye. Ev almayı asla düşünmüyorum bunun yerine kenara altın atıyoruz arsa için. Yaşamayıda ihmal etmiyoruz. insanlar kolaya kaçmamalı,18 yaşında gencecik bir çocuk. Gençlerimizi kendilerini geliştirmeleri için yönlendirmeliyiz bizi kimse yönlendirmedi. Gerekirse eğitimlerini tamamlayıp biraz biriktirip yurt dışında yaşasınlar ama hayatlar sönmesin. Hayat zorlukları gördüğünde yaşamına son verecek kadar korkutucu değil emin olun. İsterseniz 1 konteyner ı tarlaya dikip yaşayın ama canınıza kıymayın. Hayat zevk almasını bilirseniz ve başkalarına göre yaşamaz iseniz emin olun kahrı çekiliyor. Ben böyle yaptım kurtuldum.
Peki bunca çabaya değdi mi yani etrafına bı bakınca neden Maserati değil neden BMW i7 değil. :Çünkü biz sadece belirli statüdedki insanlarız biz ne kadar para, güc ve zekamızla bişeyler yapsak olmayacak ve bu çalışıl didinmenin bı sonu yok o yüzden boşa bende 17 yaşındayım 25 27 arası bu dünyadan çekil gitmeyi planladım gerek yok çünkü kendimi biraz daha tanıdıktan sonra ölüm sonrası neyse oraya gideceğim
Bu şekilde konuşan bir insanın psikolojik olarak herhangi bir sıkıntısı olduğunu düşünmek kesinlikle aptalca olur öncelikle bunu söylemek istiyorum. Değinmek istediği konu; tamamı ile globalleşen dünya düzeni ile alakalı, yaşadıkları ya da yaşacaklarının ona getirecekleri sorumluluk ve gereklilik hissinden kaynaklanıyor. Ailesi ya da çevresinde ki insanlar tarafından o kadar örselenmiş ki artık çaresiz kalmış ve ne yapacağı konusunda gerek ailevi olarak gerekse statüsel olarak herhangi bir fikir sahibi değil. Bu durumda tamamı ile bence ailesinden ve arkadaşlarından kaynaklanıyor. Çünkü insanın şevki kırıldığı zaman yapacak ya da elinden gelecek herhangi bir şey bulamıyor. Özellikle ailenin herhangi bir konuda başarısız olduktan sonra kırılan güvenini tekrardan tazelemeye çalışmak gerçekten insanı fazlasıyla yıpratıyor. Duygu ve düşüncelerini anlamak için konuyu ekonomi, siyaset ya da Türkiye'deki yaşam olarak ele almaktan ziyade tamamı ile dünyada ki genel düzen ve yaşam bir çimine bağlamak daha sağlıklı ve mantıklı olur. Ama şu düşünceler ve açıklama gerçekten üzücü çok akıllı bir insanmış diyecek bir şey yok...
Abi arkadaşlıklada bı alakası yok bu dünya bizim yaptığımız şeylerin hiçbir anlamı yok ne yani ev veya araba aldığımızda veya biseye sahip olduğumuzda bitiyo mu asla bunun sonu yok boş bı kürenin içindeyiz ki küre olduğu da belli değil
Bu durumda hem aile hemde ekonomi suçlu.. Zira ekonominin halini görüyoruz Şu an her 3 gençten 1 i çalışıyor sadece. İş desen patronların sömürü hayatı üzerine kurulu. Aile desen sürekli başında hep bir baskı halinde. Hadi para kazan, hadi ev al hadi araba al hadi kız bul evlen elalemin çocuğu neler yapmış sen ne yaptın? Şahsen bana deli demeyecek olsalar gider bir ormanın ortasında teknolojiden uzak hayvanlarla beraber yaşarım. Şehir diye mezbahaneler kurmuşuz topraktan ayırdığımız için kendimizi mutsuz yaşıyoruz. Huzur yerine konfor denen şeye özendirilmişiz. Medya organları desen beyin yıkama üzerine kurulu. Yediğin içtiğin herşey sahte hormonlu besin zincirine ait. Dolayısıyla kapitalizm bizi bir çoğaltma yarışına sokmuş. Aklı olan sorgulayan insanlarada bu yaşam tarzı saçma geliyor. Bu yaşam tarzına çıkmasınada izin verilmeyince destek görmeyincede canına kıyıyor. Eğer birisi o toplum yüzünden intihar ediyorsa bunda elbette toplumunda günahı var..
Yaşanan bir hikaye: Abd'de bir adam kaliforniya köprüsüne kadar yürür ve sonra aşağı atlayarak intihar eder. Bıraktığı not ise çok vahimdir: Bugün köprüye kadar yürüyeceğim eğer bir kişi bile bana gülümsemezse intihar edeceğim..
ben şunu söylemek isterim. hepimizin zor zamanları olur, keşke ölseydim de bunları görmeseydim dediği zamanları. bunu özellikle kendimden örnek verebilirim. çok zor dönemler yaşadım. kendi ailemin bana güvenmediği dönemlerden geçtim lakin şu an öyle bir hırsla öyle bir yere geldim ki. bir şey istemek gerekir. hiç mi aklına bir şey gelmedi? boş da bir hayal olsa hayal kurmak güzeldir. o hayal senindir, kim ne derse desin. beni hafife alan insanlar şimdi sosyal medyada takipten çıkıyor başarımı çekemedikleri için. ben de bunları yaşadım, ölüm de aklımdan defalarca geçti. lakin ben sürekli silkelendim. dünya büyük; görecek, yaşayacak çok şey var. tanışacak ve arkadaş olunacak çok insan var. ben hiçbir zaman iddiamdan vazgeçmedim. kafama koyduğum şeye odaklandım. olmak istediğim yer, kişiler. benim hayallerim hala var, söyleyecek şarkılarım var. tadacağım yeni yemekler var. benim gibi birçok insanın da öyle. ha bu çocuk eğer aylarca bunları düşünememiş veya düşünüp de intihar ettiyse bu çocuğun akli dengesinin olmadığını düşünürüm. benim hiç ama hiç arkadaşım yoktu. bu çocuğun iki tane varmış. bu iki çok sevdiğin arkadaşın da mı sana yaşama isteği aşılayamadı? bir umuttur yaşamak. yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak. unutma; aynı gökyüzü altında, bir direniştir yaşamak.
Furkan'ın yaşamak istemesinin sebebi sevgisizlik. Bunu her satırda bağırmış.. Sevilmek için birilerinin hoşuna gitmek zorundaymış gibi hissediyoruz çünkü. Aileler çocuklarından eğitimde başarı, iyi iş, iyi eş gibi tamamen toplumu memnun edecek şeyler beklemeye odaklı.
32 yaşındayım, boşanmak istediğim için annemden baskı görüyorum. Çocuklara acımıyor muymuşum, dünyadaki tek kötü evlilik benimki miymiş, kadının en büyük görevi de her şeye rağmen yuvasını ayakta tutmakmış gibi binlerce zırvalık dinleyerek güne başlıyorum. Boşandığım an bana arkasını dönecek ilk kişi de yine annem olacak, bunu adım gibi biliyorum. Anneler bile belli koşullarda seviyor çocuklarını.. İstedikleri gibi bir evlat olmazsan hiç şansın yok. Arkadaşlar da aynı, akrabalar da, komşular bile öyle. Aslında kimse kimseyi sevmiyor, sadece katlanıyor.
Sevgisizlikten ağır ağır ölüyoruz. Furkan cesur davranıp süreci kısaltmış. Umarım hayal ettiği gibi bulutlara kavuşmuştur.
Yazdıklarının her cümlesine katılıyorum ve yorumlaman da doğru ama en son yazdığın Furkan'ın yaptığının cesurca olduğunu söylemen yanlış. Bu cesaret değil, kaçıştır.
Katiliyorum ve sevgisizlik bosanma srbebi degil saygi olsun yetr diyolar e oda yok dediğinde çocuklar var icki kumari yok otur diyolarda diyolar böyle çagresizlik yok annen baban yannda yoksa eziliiyosun duygusal bir insansan özellikle sonu iyi olmuyor 🤕
İstikamet belirsiz olmasa ben de yapardım. Aileme kızgınım, beni bu dünyaya getirip kendi sınandıklarını benim de yaşamama sebep oldukları için. Böyle bir belirsizliğe masum bir bebeği getirmekse mevzu, ne düşünüyorlardı acaba. Bu nasıl bir bencilliktir asla anlayamayacağım.. Dediğim gibi, ölümden sonraki yaşam gibi bir şey var mı asla bilemeyeceğim yani madem kendimi öldürmem bir seçenek değil, olabileceğin en iyi haliyle yaşamaya bakıyorum. Bu arkadaş yaşamın ağırlığını kaldıramayanlardan biri. Daha bu haksızlığı fark edemeyenler ve bu bakış açısını anlayamayacaklar bile var
Sebebi her ne olursa olsun bir insanın canına kıymasını doğru bulmuyorum hele ki taptaze bir canın asla. Daha yolun başındayken bu derece bitik hissetmesi normal bir durum değil tabi ki ama olan olmuş bir kere çok üzüldüm. Ailesine sabırlar diliyorum çok zor bir durum. Umarım herkes kendisine bahşedilen bu hayatın farkına varır ve kıymetini anlayarak yaşar. Çünkü zaman değişse de sistem hep aynı kalıyor o zaman hepimizin intihar etmesi gerekir ama mücadele etmek zorundayız. Kimimiz bazı şeyleri daha iyi göğüslerken kimimiz daha hassas oluyoruz. Umarım böyle haberler almayız bir daha. Allah rahmet eylesin 🙏
Dünya hassas insanlar için gerçekten bir cehennem!
Bu kaçıncı intihar vakası her birinde ayrı bir dram var! Her birini psikolojisi iyi değil diyerek görmezden gelirsek hepimizin bu intihar vakalarında bir vebali olur gençler umutsuz, güçsüz ve kendini çaresiz hissediyor toplumun bütün değerlerini yerle yeksan ettik hiç kimse bir insanın yaşamından vazgeçmesinin ne olduğunu bilemez, keşke seni daha önce tanısaydım belki arkadaş olurduk güzel yürekli insan, dediğim gibi bu dünya hassas ve kırılgan insanlar için tam bir cehennem!
haklı calisyoruz da ne oluyor ki sağolsun devlet büyüklerimizin cebini dolduruyoruz masalarına dünya zam yaparlar halk umurlarin da değil helal olsun doğru yapmış yasa anne olcak ki araba mı ev mi alçak adam oturduğu yerde arabasına zam yapmış 30binlik arbasini satiyor 70bine niye ne yaptı altın kaplama mi ev mi alcakti yaşasa ev sahibi mi olcakti 20 sene bankaya mi ödeyecek ti kira da mı yasiyacakti ayin sonu başı yan yana sanki göz açıp kapayana kadar kira geliyor faturlar desen KDV yarisi saymakla bitmez ki
3 mektubu da okudum :( ne yazık ki ekonomi ile uzaktan yakından alakası yok. Cocuk sevgi ilgi görmemiş. Ozellikle aileden cunku 2 dostunu farklı tutmuş... Aslinda kendini fark etmiş bazı şeylerin üzerine düşmüş ama ümitsizliğe kapılmış, kendine güvenmemis, bırakmış. keşke destek alsa keşke paylassaymis eminim Şu an hayatta olup çaba gösterirmis... Bu genç çocuk hassas kalpli olduğu için verdiği değeri gormemiş , beklemiş ama bulamamış. Sevgisilik ve ilgisizlik sonucu kaygilanmis ve beklentisini sorgulamis. Aslinda ekonomi ile uzaktan yakindan ilgisi yok onu sorgulamamis. Son mektubunda değinmiş ne ev ne araba derdi olduğunu, kaygıları her mektupta artmış. Beklentisi ilk mektupta varmis gun gectikce beklenti azalmış guvensizlik olmuş. İlk mektup sonrası eger destek alsaydı kesinlikle intihar efmezdi Gercekfen cok üzücü... Allah sevenlerine sabır versin gencecik insanlar ölmesin Aileler lütfen iyi ebebyn olsunlar ! Cocuk doğurmak annelik, para vermek babalık değildir!
yani bu tarz durumlar ciddi olduğu için direkt olarak araştırıp hangi tarih ve olayın tamamını öğrendim notta dünyada yalnız olduğundan bahsetmiş o yüzden zor gelmiş ama bu dünya düzeni insanı yoruyor etkisi var elbet ama sevgisizlik tabi burada olan bu ki bunu tartışmak yerine bu tarz insanları sevelim yol gösterelim çünkü onlarda insan onlarında yaşamaya hakkı var yaşayalım ve yaşatalım son olarak intihar düşünmeyin gerçekten hem üzücü hemde yanlış bir karar inançlı olmak çok önemli bir durum ki çocuğun notunda beni böyle niye yarattın diye soruyorum tarzında bir cümle vardı Allah herkesi eşit şekilde yaratmış kimsenin kimseden üstünlüğü yok
Furkan intiharı yanlış Furkan sanırım öbür dünyayı dinlenme tesisleri zanneti ölünce direk cennete mi girerim diye düşündü öyle olsa bende intihar ederdim yok öyle bir şey öyle bir şey olsa ben niye yaşayayım bir tek Furkan akıllı diğerleri aptal mı öyle olsa neden mücadele edeyim direk cennete gitmek için hayatıma son verirdim sorunlar mücadele ederek biter cennete beleş değil ki cennete gitmek için bile zorlukla mücadele etmelisin bir problemden kaçarak kurtulmuyor insan daha da büyük bir probleme kapı açıyor insanlardan umudu kesti anlarım benimde insanlara karşı umudum kalmadı ama Allahtan umut mu kesilir
Hayatı anlamsızlaştıran ve saçmalıktan ibaret olan şu ortadoğu gerçeği ve bir canın kendine kıyması dışında beni asıl üzen şey insanların bu intiharın ardındaki sebepleri analiz etmek yeni nesil gençliğini anlamak yerine Twitter da bakın ben daha çok üzüldüm, hayır hayır ben daha çok üzüldüm olaylarına girecek olmaları. Hem intihar olayları Werther etkisi hasebiyle pek dillendirilmez. Yani biz gençlere üzülmeyin üzülecekseniz kendi içinizde üzülün gerçekçi olmayan duygularlarla intiharı düşünen diğerlerini teşvik etmeyin. Bize yapacağınız en iyi şey bize bıraktığınız mirasın ülkenin ve kültürün farkında olmanız onu daha da bok etmemeniz. Sizler gibi yetinmeye ve bir şeyleri değiştirmektense sessiz kalmayı öğütlememeniz. Çünkü intihar sesini duyurmak için yapılan en çaresizce harekettir bizi anlamazsanız bize yardımcı olamazsınız.
Dedi ve gitti. umarım gittiği yerde mutludur. Anne ;cennette yemek varsa ölelim çok açım karnımız doyar diyen o küçük çocuk geldi aklıma yine. Umarım karnın tok ve mutlusundur miniğim.Ölmeyi değil yaşamayı ve yaşatmayı seçelim nolur.. herkese yetecek yer var. Ama acı yere göğe sığmıyor.
Çok zor bir durum 😐 özellikle kadın çalışmıyorsa tüm sorumluluk erkekteyse o da yalnız nereye kadar dayanır ki..😔 Kadınlar için de bu böyle iş bulamayıp depresyona giren intihar girişiminde bulunan tonlarca insan var. Bunun suçlusu insanı sömüren düzen, düzelmeyen ekonomi, bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığında olan tüm insanlar...
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Dış etkenler Gelecek kaygısı Ekonomi Emeğinin karşılığını tam alamadığın bir eğitim sistemi ve belki de aile soruları biz şimdi konuşuyoruz lakin bilemiyoruz bu basit bir şey değil benzeri duyguları yaşamıştım zor. Desteği yoksa daha da zor... Ayrıca iflas edenler, ekonomik çöküşler ve yanında getirdiği getiriler insanı ölüme sürükleyen sebeplerden. En önemli sebep ise çaresizlik Allah kimseyi çaresiz bırakmasın. Geleceği ve geçmişi her ne olursa olsun bunun nedeni çaresizliktir. Bir anda dünyan yıkılır ne yapacağını bilmezsin çaresizsindir. Ve bilinçli düşünemezsin sonuç eyleme dökersin...
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Furkan 'ın intiharının tek sebebinin ekonomi olduğuna inananlar var mı cidden? Tek sorununun gelecek kaygısı ya da iş kalacağını düşünmesi değil. Satırlarından da anlaşıldığı üzere sevgiyi tam olarak tatmamış. Bana göre bardağa dolu tarafından değil de boş tarafından bakmaya çalışmış.. Üzgünüm ama herkesin hayatında az ya da çok mutlaka kötü insanlar var, her zaman da var olacaklar. Mühim olan kendi benliğimizle her şeye rağmen mutlu olup hayatı yaşamaya değer görmek, ne yazık ki Furkan bunu yap (a) mamış..
Ben merhumun yazdiklarindan cok daha farkli bir mesaj aldim. Mesele ekonomi degil. Mesele kendini insan olarak begenmemek. Ve Furkan dan önce bu utanci yasayip hayata veda etmesi gereken onbinlerce kisi vardir belki... Ama iste gel gör ki kendinin farkinda olmadigini zannedip aslinda hepimizden daha cok farkinda olmasi beni duygulandirdi. Gittigin yerde huzurlu olman dilegile... Kendine iyi bak..
40 yasındayım 20 yıldır çalışıyorum evim yok iyi kötü arabam var onunda borcu var hiç malım param olmasada rabbim benden imanımı vahdaniyete olan gönül turkumu almasın bana evlatlarımla iki güzel gülücük nasip etsin hamd eder yaşarım bu tür yaklaşımlar bence iman eksikliği şu adamın ve çocuğun mutluluğunu hangi para satın alır ki
Tek sebebi ekonomik sebep değil. Sevgiden yoksun yetişmiş. Gelecek kaygısı yaşayan insanlara güvenmeyen, hayata dair inancı kalmamış bir birey o. Türkiye'de binlerce genç gelecek kaygısı yaşıyor ancak savaşarak bunun üstesinden geliyorlar. O gücü de ailelerinden ve yaşadıklarından alıyorlar.
Yazdıklarını okuyunca duygulandım. Söyledikleri de çok doğru aslında, geçmişte hatta şu an bile ara ara ben de böyle düşünüyorum. Elbette intihar çözüm değildi keşke bunu yapmasaydı. Nurlar içinde uyusun genç kardeşim♥️ lütfen acımazca eleştirilerinizi kendinize saklayın ve biraz empati kurun.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
ya gidin çocugun yazdıklarının hepsini okuyun onca yazısondan cımbız vibi çekip alıyonuz cümleleri yok ekonomi yüzünden yok yurtdışında yaşasaydı yaşıyor olurdu filann bundan bile prim kazan var yaa siyaset yapan var şaka mısınız? çocuk sevgisizlikten yakınıyor söylediklerim kıymetli degil yakışıklı olsaydım daha mı kıymetli olucaktım gibisinden şeyşer söylüyor ve arkadaşsızlıktan yakınmış sanırım en büyük eksiklik tabi ki iman eksikligi malesef hepimizin dertleri var ama imtihan dünyası burası
Tükenmişlik sendromunun Ülkemdeki örneklerinden biri, Bu sendromu yaşayıp hayatına devam edebilenler yaşamın ne kadar değerli olduğunun başlarına ne gelirse gelsin yaşamanın het türlü zorluktan daha değerli olduğunun farkına varıyor ve daha da sıkı sarılıyorlar yaşama. Üzüldüm gencecik bir birey daha hayatına son vermiş, onu sevenlerin onun bu durumdan haberleri olmadığı için veya yardım edemedikleri için kahrolduklarını düşünüyorum. Keşke psikolojik yardım alabilseymiş Yazık çok yazık...
Meselenin ekonomiyle uzaktan yakından ilgisi yok intihar notunun tamamını okuyup irdeledigimizde cikan sonuc Furkan'ın ailesi tarafından sevgi görememiş olması abisiyle yıldızlarının barismamis olması ve babasıyla da arasının olmaması bu çocuğu karamsarliga itip değersiz hissettirmis sofralarda biraz daha irdeleyelim karakter yapısından bahsediyor kırılgan olduğunu yardıma ihtiyacı olduğunu haykırıyor cümlelerde ama kimse anlayamamış son olarak araya ask olaylarını da üstü kapalı izah etmiş. Biraz sevgi görmek istediğini orta tipli olusunu söylemiş. Ekonomiyle uzaktan yakından ilgisi yok zaten kariyer hedefim hiç oluşmadı diyor cok hassas biri kişiliği olduğu için sadece sevgi görmek istemiş ama bu da olmayınca dünya anlamsiz gelmiş ve intihar etmiş. Allah rahmet eylesin..
Bugün dünyadaki tüm gençlerin ortak sorunu kendini tanıyamaması, kendini anlayamaması ve hayata dair hedeflerden yoksun, boş vererek yaşamasıdır. Aslen yeni yetişen insanlara vizyon edindirmek için çabalamalıyız, bu tüm dünyanın sorunu. Fakat elbette çözüm bu değil, demek ki , Allah taksiratını affetsin, bu kişinin hem kendinde hem de yetiştiği ailede inançsal değerler zayıfmış. Allah bu durumlara düşürmesin kimseyi, çok üzücü.
Bunun ekonomi ile gram alakası yok. O halde ülkenin geneli intihar etsin konu kapansın ekonomi kötü diye. Bu tamamen insanların ruhsal çöküntü içinde olmasından kaynaklı. Buna ise bir çok şey sebep olmuş olabilir. Gelecek kaygısı, yaşam stili, arkadaş çevresi, aile yapısı gibi gibi. Sonuç olarak genç biri hayattan koptu, hiç uğruna. Sebebi ne olursa olsun. Üzüldüm
Bu sadece medyaya yansıyanı, intihar mektubu bulunanı. Daha nice intihar edenler var mektubu bulunmayan. Sorun gençlere umut vermeyen sistemde. Gençler 2325 TL' ye bile iş bulamayabilirler; bulsalar bile günde 10 saat haftanın 6 günü köpek gibi çalışıp patronları tarafından aşağılanmak istemiyorlar.
Türkiye’de her şey adaletsizce olması işçiye dışarının küpeği gibi görülmesi geçim sıkıntıları iş bulamama korkusu işinden olma korkusu iş yerindeki ortamlar çok nalet ve bunlar bunları tetikliyor psikolojiyi bozuyor üzüldüm Allah ailesine sabır versin
Pisi pisine gitti ama allah ile kul arasında olan birşey bu ülkeden ne beklenti olabilir ki 2 300 lira ile kandır çocuk parası 30 lira Her şeye zam yap belediyeler gitsin taşeron firmalar la anlaşma yapsın kendi adamlarını sigortalıya bağlasın bizim gibi enayiler akşama kadar çalışsın bir araba bir ev için yani mantıklı geldi bana zaten adalet hiçbirşey de yok olan bu genç kardeşimize oldu umarım allahda afeder kendisini.
Bundaki suç tamamen anne babada. Çocuk yaşken eğitilir küçük yaşta neye ilgisi yeteneği var diye aile bununla ilgili testler var ama nerede.. Zaten sosyalleşme adına aileler çok yetersiz bir kursa kayıt yapmak gibi niyeti olan aile sayısı çok az. Hele de ergenliğe girince aile çocukla yeterince ilgilenmemişse erginlikle birlikte artan sorunlar maalesef yanlış yollara saptırır insanı.
Meslek sahibi olan birçok insan bir şekilde kendini tanıyıp kendileri için doğru olan mesleği seçiyor çoğunluk olan diğerleri ise sevmedikleri işe küfür ede ede çalışıyorlar.
Keşke ailesi ona hayatın gerçek amacını, mutlu olmanın yollarını öğretebilseymiş. Uzun zamandır üzüldüğümü yeni hissediyorum. Yazısı cidden çok acı. Hassas duygulara sahip insanlar için dünya tam anlamıyla cehennem
Bu millet bana dokunmayan yılan, orspu cocuğu, yolsuz, kansız bin yaşasın dediği sürece daha çok gider böyle gencecik çocuklar.. Allah belalarını versin ne diyeyim.. O eline alıp miting yaptıkları kuran da çarpmıyor ki bu ülke de bu çocuğun vebali herkeste...
Lafi cımbızla çekersek evet ev araba. Ama birtek o değil intihar sebebi. Ne yazmış; kendi yaşıtlarım benden çok üstünler aramizda uçurum var. Demekki istenilince başarılı olunabiliyor , demekki o çocuğun kendinde eksiklik var , psikolojik sorunu var. Delikleri olan duvarın arkasını seyrederken sadece bir tanesinden bakmayin. Belki diğer deliklerden başka açıları daha iyi görürsünüz
Her gün aynı saatte kalk işe git milletle uğraş akşamı bekle yemek ye yat uyu böyle hayat mı geçer karşılığında aldığın ise 1 ay idare etmeni sağlayacak bir para dünyaya zengin bir ailenin çocuğu olarak gelemediğim için üzgünüm
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Allahım ya içim cız etti o kadar haklı ki.. Allah rahmet eylesin. Biz bu devletle, bu ideolojiyle devam edersek bunlar normalleşecek.. demek istediğim o kadar cok sey var ki, hepsi icimde kaliyo neyse Silivriye gitmekten iyidir fikir özgürlüğümün olmaması
Yanlis yorumluyorsunuz. Yasamak icin bir amacinin olmadigini soylemis. Bir hedefi olmadigindan sorumluluk alip mucadele etmek yerine gitmeyi dusunmus. Bu dunyanin bir imtihan dunyasi oldugunu anlatamamisiz. Maddi kaygilarla bogusmaktan daha onemli olan manevi huzuru elde etmeyi ogretememisiz.
Bu cocuk fazla dışlanmış. Ekonomi ile alakası yok depresyona girmiş besbelli. Hatta 17 18 yaşlarındaki gençlerin %70nin girdiği bir depresyon bu. Eğer aile veya birisinden güzel bir manevi destek alsaydı kolaylıkla atlatabilirdi. Kendince çözüm ürettiğini düşünmüş ancak düşüncesizce bir davranış. Kendin rahatsız yaşamak yerine huzur için ölümü seçip arkanda bırakacağın anneyi babayı düşünmemek, işte bu en büyük huzursuzluk olacak.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ekonomi değil mesele, ailesiyle arası iyi değildi belki ki. Ben burada yeterince sevilmemiş, ilgilenilmemiş, umutsuz ve özgüvensiz bir çocuk görüyorum. Aile ilgilenip, bir psikolojik yardım almasını sağlayabilirdi.
hayat hassas kalpli insanlara cok zor bende intihar ediyordum ve dün bu sayfaya geldim sorularıma yorumlarıma bak köpek gibi yalvarıyorum biri ile sohbet etmek için...
@iyilik-cicekleri yazamıyorum. Kapalı mesajın ama izninle uykum geldiği için çıkıyordum zaten. Bunu mesaja yazacaktım Ama yazamayınca burdan açıkladım. İyi geceler
değil tabiki. bütün suç eğitim sisteminde, tamamen dinsiz bir nesil yetişiyor. intihar etmenin ebedi cehenneme neden olacağını bilmeyen ya da buna inanmayan birinden ne beklenir? bu ülke ne yokluklar gördü ama inancı sayesinde üstesinden geldi.
Din eğitimi çocukluktan verilirse ancak bir dikte olur. Kültürel bir olgu olmaktan öteye gitmez din. Din eğitimi 18 yasina doğru verilmeli. Ama tüm dinlerle beraber.
@olasılıklararenedak :o sana göre bizde çocuk 10 yaşında hafız olmalı.14 yaşından sonra verilen din eğitimi herkeste tutmaz. bak sende tutmamış, gerçi sen din eğitide almamışsındır, bende almadım ama düşüncelşerimiz farklı işte...
haksız değil. hayatın gerçeğini iyi kavramış ve başarmış. darısı biz diğer insanların başına.. bir ay boyu çalış ne için sıf karnını doyurmak için 6 gün çalış 1 gün dinlenebil ek için ve senelerce çalış bir ev bile alama hagat mı lan bu..
Ülkede genclerin umudu gittikçe azalıyor ve bitiyor.
Bu kötü bir şey ve işaret özellikle devlet icjn. Devleti ayakta tutan ona inanan halktır. Genç halkı kendi hayatını artık onemsemiyorsa, devlette erozyona baslar
gokyuzunde aradigi huzuru bulamicak cehennemin dibinde huzursuzlugu bulur Dunyaya mal mulk icin gelmedik kulluk yapmak icin geldik imanı zayifmis Allah rahmet eylesin
“Cehennemin dibinde huzursuzluğu bulur” kısmı dışında size katılıyorum. Allah’tan başka kimse bilemez hangi kulun nereye gideceği.. belki Rabbim merhamet eder ve bütün günahlarını bağışlar ve Cennetlik olur? Rabbim rahmet eylesin, mekanı Cennet olur inşaAllah.. 😥
artık herkes düşünüyor nasıl geçincem nasıl evlencem mal mülk nasıl alcam diye, evler 400bin olmuş arabalar 2. el bile 2010 modeli 100bin, nolcak bilmiyorum bende
Bunlar gençlerimize bir gelecek öngöremediğimiz için oluyor. Bu gelecek ne para ile satın alınır nede zorla beyne sokulur. Bizler yaptığımız her işte örnek olursak gençlerin bundan etkileneceğine eminim. TeknoFest bence buna çok iyi bir örnek olabilir.
Allah affetsin Allah mekanını cennet eylesin başımızda böyle bir hükümet oldukça ekonomi gitgide bozulacak ve bu tür intiharlar daha çok görülecek Türk parası gittikçe değersizleşiyor
Ekonomik sorunlar, ailevi sorunlar, çevresel etmenler, sosyal yaşam bu çocuğu ölüme sürüklemiş. Nasıl için yandı bu yazdıklarını okurken anlatamam. Ekonomik sorunlar sadece minik bir kısım.
Ancak tuzu biberidir. Yaşadığı çözemediği diğer sorunlar intihar etmesine sebep olmuştur. Bu da tuzu biberidir.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Şimdi kendini harcamadı mı? Daha 18 yaşındaymış, ekmek elden su gölden ana baba harçlığıyla yaşıyordu Bu yaşta ne zorluk görmüş İş hayatına mı atılmış Ev mi geçindiriyor, kira mı ödüyor, fatura mı ödüyor, çocuk mu okutuyormuş
Ana Sayfa > Gündem > Anketler > Furkan Celep "Bir araba, bir ev uğruna yıllarımı harcamak istemiyorum." dedi ve intihar etti. Ekonominin etkileri mi bunlar?