Ya ben yorum yapmayacaktım ama bazı üyeler insanı çileden çıkarıyor yani bir kiliseye müslümanların bu kadar sahip çıkması aşırı komik geliyor bana. Ayasofya’yı camii yapmak Fatih’in emanetine sahip çıkmakmış 😊 fakat ortada göz ardı edilemeyecek bir gerçek var Fatih’in emaneti İstanbuldur, onlarca kiliseden biri olan özünde katedral olan Ayasofya değildir. - Günümüzde İstanbul toprakları müslüman olmayan yabancı insanlara satılırken müzeye çevrilmiş bir hrıstiyan kilisesini camiiye çevirmek nasıl Fatih’in emanetine sahip çıkma şeklidir bu konuda açıklama bekliyorum lütfen.
- Müze camii oldu amenna ama sanki İstanbul ikinci kez hrıstiyan ordusundan alınmış gibi sevinç naraları atmak neyin kafası?
Not: Şu an İstanbul’da bir camimiz var ve adı “Azize Sofya” 😊
Güncellemeler
+1 yıl
Ponçik sorumu hangi mod arkadaş kaldırdı bilemiyorum ama iade edildi 😊
Ayasofya’nın camii olması neden bu kadar büyütülüyor?
Bu konular üzerinde çok duran bir insan değilim ama İstanbul feth edildiğinde zaten Ayasofya camii idi asırlardır insanlar orada ibadet yapmış namaz kılmışlardır Fatih Sultan Mehmet Han döneminden Osmanlı'nın yıkılışına kadar hizmet veren bir camii cumhuriyet kurulduktan sonra 1934 yılında müzeye dönüştürülmüş yani asıl şunu düşünmek lazım neden müze oldu gerekçesi neydi? Hatta vasiyeti var Fatih Sultan Mehmet Han'ın camii olarak kalsın diye. 86 yıl boyunca neden müze olarak kaldı önce bunu düşünmek lazım, bu birazda ak parti hükümeti artık yavaş yavaş çöktüğü için tek derdi oy toplamak ama yapılan bu hareketi de yanlış bulmuyorum bence kapatmış olması doğru değildi. Ama bak Yunanistan Hıristiyan ülkeleri kudurdu adamlar ayin yaptı neden çünkü İstanbul'u kaybetmek acısını bir kere daha yaşadı işte bu açıdan önemli ben siyasi olarak değil verilen ders olarak görüyorum.
Olabilir ama sonuçta camii idi ve insanlar yıllarca namaz kıldı neden müze oldu bunun bir açıklaması var mı yok bence çok da kafa yorma ya cidden giden gider namazını kılar gelir bu işler karışık işler ve o dönemin bakanlar kurulu da art niyetli olabilir niye müze yaptı o zaman en azından İstanbul fethinin simgesi cami olarak kalması gerekirdi bir diğer hata da yıllarca baş örtüsü olan kızları üniversitelere almadılar bu ülkede tesettür suç oldu yani kimse masum değil herkes inancımızı kullanıyor
Ayasofya müze olunca İstanbul zenginleşti kültürel açıdan yani her şey din değil ya dinimiz bize güzel başkalarına dayatmak saygısızlık yapmak bize yakışmaz.
Boşver ya kafanı yorma bunlara cidden olan oldu ibadete açıldı ne desek boş kalır Allahü teâlâ kabul etsin herkesin ibadetini, bu işler çok karışık yorma kafanı 😊
3 devrimci bu ulkede sanatlarini yapmak icin turkuler soylemek icin bedenlerini olume yatirdi Ve öldüler Işçiler emekçiler aclik sınırı altinda Khk magdurlari Atanamayan ogretmenler Kadin cocuk cinayetleri Tavan yapmisken Ulkede onca sorun varken neden din iman Bu ulke dinî onlardan once bilmiyormuydu Yasamiyormuydu Ellerinde kuranla meydanlara ciktilar Cem evinde sehit cenazesi olunca o sehit bu ulkenin sehidi olmuyor mu Diger ulkelerde vatandasa devlet pandemi doneminde para verirken Bunlar vatandastan aldi Benim tum servetim bir yuzuk diyen Şu an dunyanin sayili zengini oldu Diyanet baskani milyon dolarlik arabaya biniyor Vatandaşa sukredin diyor Bu hak mi Bunu kabul ediyorsaniz size diyecek sözüm yok Ama ben etmiyorum Dinlere ozgurlukse Kurumlarda cami cem evi havra kilise niye yok Tek duzelik neden Neden
Çünkü hiç bir cumhurbaskani kendi beceriksizlerinin gundeme gelmesini istemez bu yuzdende gundem degistirilirler bunun içinde islamiyeti kullanirlar sanki çok buyuk bir olay gibi konusurlar halbuki oda biliyorki camiye cevirme olayini sadece kendi hatalarini ortmek için kullanirlar
Sen kimsin? ya da kimlerden sin? Ayasofya nın camı olması sence küçük bişey mi yani atalarımız bizlere istanbulu almış ve burayı bizlere bırakmış islamı dünyaya yaymak için herşey yapılacak bunda bu konuda büyüyen nedir mesela? Senin normal bir insan olup sevinmen gerekir saygı duyman gerekir tarih tekerrürden ibarettir çok bedeller ödendi hala ödüyoruz sence Yunanistan neden bayragı indirdi yarıya? Biliyomusun "VERDİĞİMİZ RAHATSIZLIKTAN GURUR DUYUYORUZ " 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Okumazsın tabi çünkü işine öyle gelir sen şu yaşadığın dinin kıymetini değerini bilmezken dünyada onlarca insan müslüman olmak için can atıyor araştıemanı öneririm sende ezandan rahatsız olanlardansın belli 😂😂
Şaşırtıcı olan nedir? Yahudilik bir ırkın adıdır. Hristiyanlık ise mesih kelimesinin Yunanca karşılığı olan "khristos" kelimesinden türemiştir. Ali İmran Suresi 19. ayetinde "Şüphesiz Allah katında din İslam'dır" buyurulmuştur. Bu yüzden başka dinler diye bir din yok siz aldığınız nefesin hakkını verin bence burda olmuyor karşılaşmak lazım bu konular için
@sedaaaxxx korkarlar neden korkarlar konuştun mu sebebi ney mesela benimde var akrabalarım gurur duyduklarını Almanya'da bile ezan okunduğunu söylediler bu korku nedendir sence müslüman olmak isteyen o kadar çok insan varki araştır bence
Salak mısın kardesim sen ya orda yok mu müslüman herhalde okuncak. Yok yok müslüman olmak isteyen yok dünyada hepsi geri kafalı bir millet oldugumuzu düsünüyor anlıyo musun cübbeli kardeş
Elhamdülillah kelimesi ne güzel oldu bak bu işin özeti işte bizleri böyle yapmalarının anlamı da zamanında çok geri itildik zamanında bişey yapamadık susturdular bağımlı yaptılar muhtaç ettiler onlar bişey demeden biz yapamıyoduk şimdi tersine döndü ve herkese meydan okuyoruz biz cami açılır gurur bu o zaten önceden de camiydi bu bizim mabedimiz ve saygı duymak zorundayız çok şeyler oldu İstanbul alınırken 18 yaş ve 1453 çok şey karadan gemiler vs kolay olmadı inannın buna
Bu adam iyi değil 😂 müslüman olan sayısı 1 yolda dünyadan 250 kişi falan bak ay değil yıl 😂 sence iyi örnek oluyor mu ki bizim toplum insanlar müslüman olmak istesin.
@sedaaaxxx bak benle muhatap olurken kelimene dikkat et canım insan gibi edebinle konuş saygısız senin gibiler Cübbeli bu hayatta belli senin ne olduğun Almanya da veya başka bir ülkede ne düşünürse düşünsün sen kendine geri kafalı dedirttikten sonra tependen inmezler anladın mı yunan kardeş yas ilan ettin mi sende bari senin açtığın yaptıgın hiç bişeyi dünya istemiyor neden büyüyosun çünkü kafanız almıyor dünya karşına duruyosa yolun doğru
Bak ben burdan size uzun uzun bişeyler anlatamam elinizde telefon var başka bişeyler izleyip zaman kaybetmeyin bişeyler araştırın öğrenin ben iyiyim 1 yılda 100 kişi müslüman olsa bile bu bizim için harika bişeydir ama neyse hakkaten burdan olmuyor böyle karşıma alıp tane tane konuşasım var sizin gibilere saygılar
vayyy büyüyormusuz evet euronun 8 olması ile büyüyoruz doğru.. ne anlatıyorsun kardesim sen ya camii acmakla büyüme mi olur millet bizi istemiyor cünkü geri kafalı olarak görüyorlar anlıyo musun büyüyüp geliştigimizden değil yani gelişmiyoruz da git gide islam devletine dönüyoruz
Ulan beni delirtme bak saygı duyuyorum sana benim yanan bir tarafım yok biraz beynini kullan rica ediyorum gerçekten sence buranın açışmasına neden dünya kaeşı durdu neden savaş çıkar dedi ya da neden bayraklar yarıya indi bana bir açıklsrmısın?
Çünkü dini inanç açısından üzüldüler hepsi bu 😂 ortada güç falan yok güç konusuna sadece cahiller inanır 😂 Onlara göre müslümanlar hrıstiyanlara hakaret etti hepsi bu yani Türk Yunan meselesi değil bu anla ya 😂
kardesim ben zaten onlara bir şey demiyorum sonuçta zamanında o millete aitti. ben senin herkes müslüman olmak istiyormuş herkes bizden korkuyormus herkes bizi büyük görüyormuş demene gülüyorum hayal dünyasında yaşıyosun yok öyle bir şey kimse sevmiyo burayı anladın
Bizim paramız TL EURO değil seni neden bu kadar rahatsız etti yav bir git etme cahille muhabbet diye bir laf var lan mevzu cami açmak değil anlamadığınız konu bu mevzu İslamiyet mevzu farklı bişey lan o kadar müslüman öldü öldürüldü azınızı açıpta bişey demediniz bana tutupta burda laf yapmayın hanginiz üzüldünüz hanginiz kan kustunuz millet seni istemiyosa sen milleti hiç isteme şu anda bizim nelerimiz var nelerimiz bilmiyosunuz araştır sen herşeyi karşıma gel o zman ben diyim sana bunları İslâm devletine dönmekten korkuyosan şikayetin de varsa git aşka bişeye tap
Ama ekonomi euro ve dolar üzerinden yürüyor paramız değer kaybediyor 😊 ve Öldürülen müslümanlara üzülmediğimizi laf etmediğimizi nereden biliyorsun sen? Lafın bitti konuyu dağıtıyosun
İlk cümleyi duyduktan sonra gerisini okumama gerek kalmadı sağolasın cahil kardeş bizim paramız tr euro değil ne ya HHAHAHHAHHA elinde bu yazdığın şeyi neyle aldın sen malllll
bak güzel insan bak ben saygımı bozmam ama bana saygısını bozanı bozarım ikincisi şu senin paran değer kaybediyorsa o zman paranı kaybetmeyecek bişeye bağla değer kazansın benim lafım bitmez kesinlikle sana da çok şey anlarırım ben ama gerçekten üzülüyorum şu hallerinize bazı konularda baskın olup savunmanız gerekirken tarihimize bakmanız gerekirken ezber muhabbetleri sevmiyorum emin ol seninle bir yerde muhabbet etsek yüzyüze daha kolay anlaşabiliriz bazı konularda diğer arkadaş içinde bu geçerli ama burdan anlaşamıyoruz ben anlatıyorum sen dolar euro karıştırdın ben İslamiyet ve din diyorum sen para hayırlısı bakalım
Ben tarihi gayet iyi biliyorum zaten babam tarih öğretmeni bana anlatma tarih gel ben sana doğrusunu anlatayım. Sen diyorsun ki müslümanlıkla camii açmakla gelişicez gelişme böyle olmaz anlıyor musun ekonomiyle eğitimle olur. Sadece benim param değer kaybetmiyor hepimizin senin de kaybediyor. Çok mu zenginki sen hee söyle bakayım😃
@sedaaaxxx seda seni severim sonra inkar ederim bir daha severim bir daha inkar ederim sonra daha çok severim edebini saygını bozma senin azına sıçsrım insan ol ssygılı ol seni malın altına bir alırım sonra mal demeyi unutursun sana canım insan dellendirme insanı edebinle muhabbet edeceksen et insan kılığına girmeye çalışma değilsin olamazsın seni takmıyorum allahın geri kafalı cahil cuhalası senden bir halt olmaz zaten
bana cahil geri kafalı diyene bak benim param türk lirası euro değil diyo😂😂😂😂 bak küfür ettin şimdi allah kızar bak müslüman değil miydin sen günah yazıldı şimdi allahın beyinsizi😂😂😂😂
Lan canım senin beynine sokayım ben allahın salağı harbi salaksınız lan siz yeminle bak sen müslüman değilmiydin Allah kızar bilmem ne olum allshsızmısın sen burda telefonda edepsizlik yapıyosun boş boş konusuyosun seni harbi severim bak allahsız kıtapsız la sktr gt ya kaşarı
Belli değilsin zaten skişip skişp gezmeyi sever senin gibi tipler çok gördüm ben senin gibileri böyle boş boş konuşup her haltı yapıp başı dik gibi olanları Allah'a inanmayanları çok var senin gibi sıkıntı yok kafanı yaşa sen
skişip skişip gezdigimi nerden biliyosun yaaa ya beyinsizi ajanjsnsjw anca böyle laf edersin bakkk bir günah daha yazıldı cehennemi boyluyorsun ucundasın😂😂😂😂😂
Aman aman ben cehenneme gidiyim sen cennete git yeterki allahın geri kafalısı size göre öyle şeyler normal nerden bilecem başka nerde Şam orda akşam bu işin ucunda oscar yok ama dikkat edin ölüm var 😂😂😂😂
Sen bunları neye dayanarak söylüyorsun? Ayasofya hristiyan halkın değil Bizans imparatorunun malıydı. Fatih İstanbul'u feth edince Rum kayzeri sıfatını da aldı ve Ayasofya'nın sahibi oldu. Sonrasında bunu vakfedip cami yaptı. Fatihin vakfını işgal sonrasında vakfiyeye rağmen vakıf amacının dışında müzeye çevirenlere karşı işgalin sona erdiğine dair bir duruştur bu. İşgalcilerin işbirlikçisi kafasındakilerin bunları anlaması zordur ancak bu saatten sonra anlamanız da gerekmiyor açıkçası.
Ayasofya'nın camiiye dönmesini dış ülkelere ve güçlere gövde gösterisi olarak görüyorum. Kısaca siyasi bir karardı. Nasıl ki zamanında siyasi olarak boyun büküp müzeye çevrildiyse bugün " sizi dinlemiyoruz istediğimizi yaparız." Demiş olduk ve Ayasofya tekrar camiiye çevrildi. Ayrıca Fatih Syltan Mehmet İstanbul'u aldığında Ayasofyayı Camiiye çevirmiş ve öyle kalmalıydı. Türkiye'nin ekonomisini Ayasofya mı kurtaracak? yapmayın Allah aşkına olması gereken oldu ve uzatmaya gerek yok. Görüşlere baktım kimse kimsenin görüşüne saygı duymuyor ve saldırıyor, bunu yaparak elinize ne geçiyor ve ne gerek var?
Benim düşüncem her şey özünde güzeldir. Ayrica müze olduğu zamanlar ülkeye ekonomik açıdan da faydası oluyordu. Hani ortalıkta cami kalmasa neyse o zman derim ki evet camiye çevirelim ama çok şükür ne güzel camilerimiz var. Hem İslamiyet hoşgörü dinidir. Baskalarinin inancına ve yapmış olduğu mimariye saygı duymamız gerekir. Yuce Allah Kur'an-ı Kerim de dinde zorlama yoktur dileyen iman etsin dileyen inkar buyuruyor. Herksin sonuçta aklı ve fikri var herjsin özgür düşünce ve inanç hakkı var. Bu inançlara saygı duymakta İslamiyet'in en temel unsurlarindandir. Boyle yaparak İslamiyeti baskıcı ve zorba bir din olarak gösteriyoruz haberimiz yok.
olay ne biliyon mu yunanlılara ya da batıya posta koymaktır. biz bunu yaparız sıkıarsa önleyin demektir. buna karşı cıkanlar yunanlılar ve batıdır. ama içimizdekiler hangi tarafta çözemedim. asıl cami olması neden bu kadar abartıldı müzeymiş bilmem neymiş cami olunca nolcak sanki. yunanların emnatine mi sahip cıkılıyor
kendi toprağımız olabilir. ama yunanlıların hala istanbulu ya da konstanstini kendi toprakları gördüklerinden haberin yok sanırım :) resmi olarak bizim topraklarımız ama yunanlıların düşlerinde kendi toplakları.
sana düşmanlık yapanları ciddiye almazsan sırtından yersin bıcagı. avrupada yaşayınca türkiye ile alakanız kalmamış. ama gurbetciler orda türkiye aşığıyız diye söyleniyorlar :)
yeterli bilgiye sahibim merak etme. biz bizi vurmak isteyenleri ciddiye alırız. sen yunanlıları iranlıları bilmem neleri ciddiye alma. yaşadığın ülkede keyfine bak. notre dame katedraline sahip çık oda cami olmasın :D
aferin takipleride silmişsin. hiç şaşırmadım. illa herkes bigün kendini belli ediyor. ben böyle yazdın diye çıkarmazdım. her arkadaşım akrabam benle aynı görüşte olmak zorunda değil
Benim yurt dışında yaşamamı başıma kalkamazsın beni bu konudan varamazsın her şeyin bir sınırı var burada herkes karşı görüş ama kimse yurt dışında oluşumundan dolayı Türklüğüme laf etmiyor
öyle şeyler söylüyorsunki bu sebebe bağlanıyor. yunanları niye ciddiye alıyoruz bu soruyu nasıl sorabilorsun? yüzlerce yıldır adamların senin topraklarında İstanbul'da gözü var ve hala kendilerinin kabul ederken bu soruyu sorman normal mi? ben başına kaktığım yok. dediğim gibi birgün herkes belli ediyor kendini bu zamana kadar seninle ilgili yadırgicak bir laf etmemişken
İçindekileri döktün resmen kimse Türklüğüme laf edemez yine lafındayım Yunan’lardan bize ne gözü varmış İstanbul’da ona bakarsan kimin gözü yok İstanbul’da
türklüğüne laf eden yok sadece cok kaygısızsın. ve yine bizene diyorsun. adamlar propangada siyaset vs yapıyor. senin ege denizinde fink atıyor İstanbul'da gözü var diyorum bizene diyorsun. asıl ben seni böyle bilmezdim. Allah korusun bigün elinden alırlarsa bizene dersin
okadar haklısınız ki insanlara bir şeyv anlatamıyoruz. Şey diyorlar siz Fatih e karşı geldiniz nasıl müslümansınız yok efenim onlar bizim camilerimizi kliseye sinegoga çevirirken iyiymiş biz de cami yapmalıymışız Ayasofya yı vs vs.. Peki onlara bir sorum var hoşgörü dini olan İslam da Ayasofya şöyle önemli veya Halili Ayasofya nın cami olması şöyle önemli diye bir şey var mı? İkincisi ben anlamadım benim bildiğim İslam da kötülük edene kötülük edilmez Allah a emanet edilir dinlere saygı duyulur biz niye camilerimi kilise vs yaptılar diye bu yola başvuruyoruz, şimdi bu Mervan savunanlar için neden Fatih cami yaptı diye sormuyorum, yani bu bizim yaptığımız hataya hata ile koşmak. Birisi camdan atlayınca biz de mi atlayacağız sevgili dostlarım?
Gerçekten bende anlamadım. Bizim milletimiz hangi deli kuyuya bir taş atsa hurra onların arkasına gidiyor. Cami olmasına sevindim ama abartıyorlar sevmiyorum.
Bence bu kadar büyütülecek bişey yok Ekonomi kötü , işsizlik aldı başını gidiyor, çocuk kadın ölümü hızla artıyor ve sadece bunları unutturmak için gündem değiştiriyorlar
500 küsür yıllarda ilk klise olarak yapılıyor zaten İstanbul fethedilince camiye çevrilmiş ama özü klisedir ekonomik açıdan iyi para kazanıyorduk oda kaldı benim şahsi görüşüm sadece cuma namazları kılınsın en azından kalan günler ziyarete açılsın
Gereksiz büyütülmesi haline bende katılıyorum ama Ayasofya'yı Kilise olarak tarif etmene katılamıyacağım... Fetih sembolü olarak merkez kiliselerin camii'ye çevrilmesi bir İslam devleti adetidir. Ayasofya'nın Kilise statüsü 1453'te düştü hanım efendi... bilginize. Dünya barışı adına müze kalması taraftarıydım lakin statü değişecekse bu ancak Camii olabilirdi. Müze olmazdan evvel 557 yıldır Camii'dir çünkü..
Atatürk müzeye çevirdi ve gerçekten ne gibi bir düşünce ile müze yaptı anlam veremiyorum. Tarihi açıdan bakıcak olursak, Osmanlı devleti cami yapmakla doğru bir karar almış.
Osmanlı döneminde müze mi vardı? Ayasofya o kadar turist çekiyorduki ekonomiye katkısı vardı zaten bizim toprağımızda mülkiyeti bizim böyle yaparak elimize bişey geçmez sadece politik zarar hepsi bu.
Cami kıtlığı yaşamıyoruz be özünde zaten kilise keşke müzeyi camiiye çevirmen yerine en gösterişli camiyi inşaa ettirseydi hükümet İstanbul’a işte o zaman bütün halk desteklerdi.