İlber Ortaylı, Fatih'in Ayasofya cami olsun diye bir vasiyetinin olmadığından bahsediyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? İnsanlar neden göz göre göre her şeye inanıyorlar bu ülkede?
Açık açık gerçeklerin çarpıtılması ve ulusal medyanın bunu gerçek gibi vermesi büyük utanç.
İlber Ortaylı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yalanladı! Fatih'in Ayasofya ile ilgili vasiyeti yoktur. İnsanlara neden yalan söyleniyor?
Ülke basit konularda bile kendi içerisinde birleşemiyor. Ayasofya ister Roma mirası olsun ister Bizans ister Osmanlı mirası olsun. Bırakın da bu ülkenin olsun. Buna haa huu diyerek olmaz olamaz diyerek varacağınız yer neresi? Elde edeceğiniz şey nedir?
Bu gibi garip fikir ayrılıklarının yaşandığı hatta yer yüzünde iç işlerine diğer ülkeler tarafından en çok karışılan ülkelerden belki de ilk sırada yer alıyor ülkemiz. Hiç bir tarihi olgu bir milletin mecburiyeti değildir. Bunu Amerika Fransa İngiltere Rusya Almanya gibi devletler bir çok olguya rağmen gösterdi. Hatta bırakın tarihi olguları günümüzün koşul ve şartlarını bile yeri gelince menfaatleri doğrultusunda hiçe saydı bu ülkeler. Global anlamda kanun nizam merhamet diye bir şey yok. Demokrasi yok. Devletlerin ve şirketlerin para için ve hakimiyet için güç için mücadelesi var bana göre. Hangi uyuşturucu maddenin bir devletin göz yumması olmadan satışı yapılabilir ya da hangi terör örgütü bir devletin desteği olmadan varlığını sürdürebilir.
Her konuda dış mihraba parlayan gözlerle bakan Türk insanı konu onlar kadar arsızlık etmek olunca bunu beceremiyor. Eskiden teröre karşı tek yürek diyen insanlar şimdi tarihine karşı bile 1000 parça. Yok kemalistçi yok Osmanlı torunu bilmem ne. Kafası karışık toplum. Bölünme kafalarda başlamış. Düşman içerde aranıyor. Aslında bir çoğumuz vasıfsız olmamıza rağmen sadece oturduğumuz yerden ülke adına çok önemli stratejik kararlar alabiliyoruz.
Bir de bu sitede şu çok dikkatimi çekiyor. Eleştirel bir yorumu anlarım ancak kendi toplumunu eleştirme konusunda abartıya giden asalak zihniyeti (sanki arkadaş başka bir milletin, kültürün ürünü gibi) ya da toplumun menfaati söz konusu olunca ortak paydada buluşmayan insanları anlamak zor. Bu anlaşmazlıklar genelde siyasi sebeplerle oluşuyor.
Boş insanlar boş icraatlar yapar. Ilber ortaylı bile çıkıp gerçekleri açıklamış ama insanlar o kadar boş beyinli ki, o kadar at gözlüklüler ki tuttuklari her insan ne derse desin koşulsuz şartsız inanıyorlar. Bu çok üzücü. Ülkemde bu kadar beyinsiz olduğunu görmek çok üzücü.. herşey birer paravan. Herşey birer perde bunların arkasında büyük işler dönüyor maksat gündemi meşgul etmek ki arkada dönemleri görmesinler. Para para para. Televizyonda bas bas dini savunan birçok kişi. Bakın herkes değil birçok kişinin asıl dini imani para.. geçmiş olsun ülkem. Karanlığa gömülen tek şey ülkem değil, içindeki masum insanlar ve masum çocuklar da.. Gelecekleri olmayacakları için çok üzülüyorum. Zaten bir-çok insanın geleceği şu an yok.. yazık.
Bunun gerçeklerin açık açık çarpıtılmasıyla bir alakası yok. Birazcık mantık. Alın, sizinkilerin haberleri üzerinden gidelim, YENİÇAĞ: https://www.yenicaggazetesi.com.tr/murat-bardakcidan-8-sene-arayla-2-farkli-ayasofya-yazisi-fatihin-ayasofya-bedduasi-y-288852h.htm Burada Murat Bardakçı için ne denmiş? <<Murat Bardakçı, 8 sene önceki yazısında, “Fatih’in Ayasofya Bedduası” diye bir şey yok derken “böyle bir geyik almış başını gidiyor” ifadelerini kullandı.>> Ayasofya'nın yeniden cami yapılması konusu belki pek gündemde bile değilken Murat Bardakçı'nın söz konusu "Fatih'in vasiyeti" şeklinde gerçekliği olmayan bir söylentinin çok fazla yayıldığını söylediğinden dem vurulmuş. YANİ İNSANLARI KANDIRMAK İÇİN ERDOĞAN VEYA AKP TARAFINDAN BU VASİYET BUGÜN İCAT EDİLMİŞ DEĞİL. Bu zaten önceden beri toplumun belki de çoğunluğu tarafından doğru kabul edilen bir konuymuş. Bu arada vasiyetin doğruluğu ya da yanlışlığı konusunda herhangi bir şey demedim. Bunu da belirteyim, çünkü bazılarının kafası biraz tuhaf çalışıyor.
Siyasal İslamcı ve daha genel olarak Türk Sağı tarih bilmez. Aslında bilim, sanat falan da bilmez de, konumuz o değil.
Onlar için tarih, kendi dar ideolojik vizyonları için uyduruk bir mitolojidir. Bakmayın siz ecdad diye sayıkladıklarına. Osmanlı ya da Türk-İslam tarihinden de bihaberdirler. Anca Kuruluş, Diriliş gibi ideolojik gaz veren senaryolardan ibarettir. (Parantez notu gireyim. Dizilerde resmettikleri gibi akıncılar, gaza yapanlar yat bismillah, kalk bismillah diye yaşamazdı. Kurucı elit dışında halk, eski Türk mitolojisşne ve geleneklerine göre yaşardı. Yeraltı tanrısı Erlik'ten, Ülgen'e kadar bir çok tanrıya taparlardı. Neyse derin konu)
Bunlar, cami bayrak kuran diye diye asgari ücretleri, işsizliği, eğitimin kalitesinin düşmesini, ihale yolsuzluklarını, liyakatsizliği vs unutturmaktan başla bir işlevleri yoktur. Sonra "demokrasi" diye arada önümüze sandık atarlar, meşruiyet kazanırlar.
Boşbakandan bu kadar olur. Lise mezunu imamhatipli cahil. Tek bildiği din, ondan başka bir şey bilmiyor. Hatta onu bile doğru dürüst bilmiyor. Halkı açken saraylarda oturmak din mi? Milletin her sene arkasından para kaçırmak din mi?
Fatih'in vasiyeti var mı yok mu? Bunu hiçbir zaman %100 kanıtlayamazlar zaten hadi var diyelim Fatih'in bir vasiyeti daha var bunu niye kimse dile getirmiyor? Ben size söyleyim işlerine gelmez çünkü bu sözde geçeni yaptıkları için.
"İstanbul'da edindiğim yerleri ecnebilere satanlar, Allah'ın gazabına uğrasınlar!' ~Fatih Sultan Mehmet~
İlber Ortaylı gibi iyi bir Tarihçi'nin yanıldığını düşünmüyorum fakat şu zamanda kim kimin adamı bilmek mümkün değil, Bildiğim tek şey var "İdda eden, ispat eder."
O adam doğru söylüyor. Nefret geldi ya bu adamdan. Sen niye cami yapıyorsun ki. Oranın bir tarihi dokusu var bir saygınlığı var. Yurt dışından Türkiye'nin itibarı ne hallerde bilen var mı? Alışmışlar din sömürüsü yapmaya. Bir kez daha yanılmadığım için gururluyum.
Açıkçası bu ara herkesden bu konuyu duyuyorum. Bir vasiyet var ve camı yapılmıyor bu durum yanlış deniliyor. Tarih konusunda uzman değilim yani vardır ya da yoktur diyemem ama uygun olan neyse öyle kalmasından yanayım.
Ekrem İmamoğlu Fatihin türbesinde elleri arkasında Türbeyi tekmeledikten sonra aldığı tepkiler sonucu, bu tepkileri dindirmek için İlber hocanın tavsiyesiyle Fatihin tablosunu aldılar. Ancak tablo sahte çıktı tablonun altında ne Gentile Bellini'nin imzası var nede onun Atölyesinden çıktığına dair bir kanıt yok.
İstanbul İngilizlerin baskısı altındayken bile Ayasofya'ya dokunulamamış Vahdettin ordusunu Ayasofyaya yığmış gelen olursa vurun diye talimat vermiş, ancak ingilizler İstanbuldan gittikten sonra Abd ve İngiltere baskısı ile birilerinin Atatürkü tongaya düşürerek Ayasofyayı müzeye çevirmişlerdir.
Ayasofyanın müze olmasına ses çıkartamayan İlber hoca saçmalamış.
yorumları okudum da çok saygın bir akademisyen bir görüşte bulunuyor ve zerre kadar bilgisi olmayan dogmacı kasaba kültürü temsilcileri bu akademisyenin görüşüyle sıfır bilimsel akılla alay ediyor veya görüşü reddediyor.
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Çocuğum Ayasofya'yı ne dert ettin be günlerdir. Roma'daki koca gavur Papa bile senin kadar dert edinmedi şu Ayasofya'yi. Çocuğum kasma kendini. Müslümanların meselesi bu. Senin gibi getti faresi Selanikli yahudilerin meselesi değil. Kasma kendini bu kadar...
İlber tanrı felan mı ben olayı anlamadım? İlberin yanılma ihtimalini göz önünde niye bulundurmadan taparcasına inanıyorsunuz? Gerçi sizde insana tapınma olayı var ilginç değil. Hiçbir türlü yalan söyleyerek müzeleştirme olayını normal gösteremeyeceksiniz!
İlber ortaylı sevdiğimiz saydığımız ve tarihi bilgisine güvendiğimiz bir hocamızdır.. umarım silivrinin yolunu göstermezler hocamıza... doğru söyleyenlerin toplandığı yer orası sonuçta..
Fatih zamanında fetihin zaferi olarak camii yapmış dünya onu konuşuyordu o zaman osmanlı en büyük devletti şimdinin ABD Gibiydi şimdi bir Yunanistan konuştu reis seslerini keser susmazlarsa
Açlıktan ölen insanlar varken, hakları yenmiş üniversiteliler varken, sınavlardan yüksek puan alıp ekmeklerini yandaşlarin 0 çeken akrabalarına kaptiranlar varken o namaz kabul olmaz
Üzgüm ama soru başlı başına tezat. Fatih Ayasofya yı camiye çevirip, minare yaptırıyor, baya cami oluyor işte Bunun "cami olsun diye vasiyeti yok" demek nasıl bir tutarsızlık? Nedir burada anlatılmak istenen?
Cami olsun diye vasiyet mi? Fatih Sultan Mehmet fetihten sonra şehrin en büyük kilisesi olduğu için camiye çevirdi. Çünkü İstanbul fetih yoluyla alındı. Eğer fethetmeseydi kilise olarak kalacaktı. Sanirim Fatih'in bedduası varmış o konunun gerçek olup olmadığı bilinmiyor.
Gerçek vasiyetini okudular, hemde Osmanlıca, bunu yurt dışındaki tarihçiler biliyor ilber ortaylı bilmiyor oda başkalarının kayığına binmiş demekki, tarihtiçi olsaydı göğsünü gere gere söylerdi demek ki oda içimizdeki fransızmış
Birde kulaktan dolma diyen vatandaş tarih üzerine kaç kitap okudun Osmanlı tarihi hakkında neler biliyorsun bence sen kulaktan duyma sözleri sırf ortalığı karıştırmak için söylüyorsun
Bir de şu var eğer orası orjinal haline dönecekse kilise olmalı. 450 yıl kilise kalmış fethedilten sonra ise cami olmuş. TRT arşivlerinde oraya diyanetin atadığı 2 imam gözükür zaten. 1991 veya 94 yılından beri orası cami olarak işletiliyor.
Bunun bir dediği bir dediğini tutmuyor acaba kaç tane Osmanlıca kitabe okudu 1. ve 2. Ayasofya neden ve kimler tarafından yıkıldı 3. Ayasofya neden değerli bunları bilseydi bu sözlerine kendi de inanmazdı...
Videonun neresinde Ilber ortaylı Ayasofyanin camii yapılmasına dair herhangi bir vakfiye olmadığını söylüyor Bana söyler misin? Nerenden uydurdun bunu baştan sona kadar izledim ben?
reis ne dese dogru :))))) neredeyse 62 darbesini türkes engelleyecekti gibi anlattı :))))) yani soyledikleri neyse de yakında bunları olullarda da kendilerine gore okutucaklar :)
Velev ki vasiyeti olmuş olsun 20 yıl sonra mı akıllarına geldi. Erdoğan 1 sene önceki seçim konusmasında ayasofyanın açılmasının gereksiz anlamsız olduğunu bu yüzden açmayacaklarını söylemişti 1 senede ne değişti merak ediyorum
muhafazakar milliyetçi ve Türkçü yapıdaki ilber hocam (saygı duyarım) 2002 sonra akpli iken müzeler müdürlüğünden alındıktan sonra güncel siyasette biraz bocalıyor. sanırım bir gönül kırıklığı var.
Fatih Sultan Mehmet Han'ın Ayasofya'yı Camiiden başka bir mülk, vakıfa çevirmeyin diye bir vasiyeti olduğunu ben mi yanlış hatırlıyorum yoksa soruyu mu yanlış anladım? Başlığa göre cevap vermiştim ama detayda biraz farklı yazıyor. Ayasofya Camii olarak kalmalı diye bir vasiyet var evet soru buysa.
Ayasofya cami olsun diyenlerde, bunu uyguluyanlarda, bu karara sevinenlerde, bu karari verenlerde hatta tum turk kani tasiyan insanlar da senin slalni... nnnn
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > İlber Ortaylı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yalanladı! Fatih'in Ayasofya ile ilgili vasiyeti yoktur. İnsanlara neden yalan söyleniyor?