- Libya
- Gana
- Mali
- Orta Afrika Cumhuriyeti.
- Demokratik Kongo Cumhuriyeti 17 Asker.
- Azerbaycan 100 Asker

Devlet kendisine yönelen tehditleri öncelikle sınırları dışında bertaraf etmelidir, bu sebeple stratejik olacak her yerde askeri üst bulunması gerçekten önemlidir,
Türkiye Akdenizdeki çıkarları için, kızıl denizi, akdeniz girişlerini ege denizi ve boğazları gerçekten savunabilme kapasitesine, buralarda üs bulundurma kabiliyetinde olması gereklidir, Vatan savunması kendi topraklarımızdan değil, öncelikle dışarıdan başlar. Bu sebeple çevre ülkelerde askeri üstlerin olması gayet normaldir, aslen daha da fazla olması, ulusal çıkarların korunması için, ekonomik ve ya askeri olarak iş birliği içerisinde bulunduğumuz Türk ve ya Arap ülkelerinde de üsler kurmamız gereklidir.
aden korfezi... dogu akdeniz... irak.. suriye.. somali.. libya.. bunlar hep stratejik jeopolitikteki onemli konumlar... balkanlarda gene ayni durum... Turkiye hem deniz de hem kara da enerji ve ticaret koridorlarinda olmak zorunda.. bunlarin guvenligini.. logistigini ve destegini almak zorunda... diplomatik cikarlari soz konusu cunku... zaten Turkiyenin savunmasi dogu da orhun anitlarindan.. bati da bosnadan... guney de yemen somaliden... misir kenan libya dan tunustan baslar... Turk devleti ve milleti anadoluya hapsolunacak kadar kucuk millet degildir..15 asirlik Turk adiyla bir devlet gelenegi ve kizil elma ulkusunu benimsemis gunesin dogusu ve batisi masrik ve magrip bir millettir...1inci kilic arslanin kilicindaki kan hala kurmamastir... ne papa 2 inci urbanus vazgecmistir... ne de Turk milleti dusmanlarini unutmustur... kurt ayazi yemis ama o soguyu unutmamistir... oguz ata nin oklari oguz soyu mavi gogun altinda oldugu surece devam edecek...
Dünya siyasetinde söz sahibi olmak isteyen devletlerin yapması gereken budur. Kendi için ve dünya siyaseti için stratejik önemi olan noktalarda üs kurularak bu bölgelerden hem bilgi toplanır hem propaganda yapılır hem de yeri geldiğinde buralarda çıkan sorunlara müdahil olunarak söz sahibi olunur. Zamanla buralardaki üsler daha da güçlendirilmelidir. Buraların siyasileri üzerinde bir nüfuz oluşturulmalıdır. Yapılıyor bunlar ve daha da ileri taşınmalıdır.
Av mı yoksa avcı mı olacaksın sorusu... ;)
Bunun tek yol var... Tek yumruk olmak...
Elinin ve gözünün olmadığı yerde sen yoksundur. Sen yoksan boşluğu başkaları doldurur. O doldurulan boşluklar gün gelir başa bela olur. Bu sebeple ülkemiz ve geleceğimiz için her yerde olmak zorundayız.
Cevap
28Cevap
Libyayı da ekle kardeşim az kaldı orayada 1 birlik gidecek merak etme.. Uyuyuan dev uyandı Yurtt Sulh, Cihanda Sulh bitti artık... Yeni dünya düzeninde bende varım diyoruz, Ecdadımızın kan döktüğü bütün toprakları dava ediyoruz, güçlendikçe davamızı büyüteceğiz..
Çoğu nato kapsamında bulunan askerler. Kıbrıs meselesiyse İngilizlerin tarihleri boyunca uyguladığı sinsi diplomasisi gereği o bölgede çıkan kargaşadan ötürü Türk askeri müdahelesi sonucu kalmak zorunda olan askerler. Bir bu kadar da yunan ordusunun askeri var. Tam ortalarında da ingilizler. Ahh şu ingilizler🤣 Kızılderili bir atasözü der ki "bir nehir de iki balık kavga ediyorsa ordan mutlaka bir ingiliz geçmiştir"
Strajejik olarak o bölgelerden bilgi almak için tabi. Bu şuna benziyor 1991 yıllarında Sinopta ABD üssü (tabi şu an Nato) Rusya ve Türkiye'den bilgi almak adına bir üs kurmuştu, arı ölümleri de keza.
Sinoptaki üs kapatıldı. Artık yok.
Dünya siyaseti genel olarak böyle
Bu bahsettiğin ülkelerde sanıyorum ki diğer büyük devletlerin de askerleri üsleri var
Biz büyük devlet mi oluyoruz o halde?
Tam olarak büyük devlet değiliz ekonomi falan o kadar iyi değil ama bölgesel çıkarlarımız için dünya siyasetinde söz sahibi olmak için bu gerekli
Şöyle özetleyebilir miyiz? Kapitalizm de, av değil, avcı olmayı hedefleyen ülke...
Evet evet bu daha güzel bir tabir oldu
Turkiye kendi ulkesi haric her boka bos yatirim yapiyor
Sen olsan nasıl yatırım yapardın?
Once ulkeyi duzene sokardim. Issizlikten baslardim
tamam işte onu soruyorum. Naapardın işsizleri. Öldürür müydün?
Aynn Hitlerim yaptigi gibi gazlardim. Koyu erdogancisin dimi
Bekara karı boşamak kolay. Ne demek biiyor musun?
Yok bilmiyom anlat sana
Ben de onu diyorum. Bi bk bilmiyorsun, sallıyorsun 🤣 .
Yav he mk butun akillilar oldu bi siz kaldiniz
sormuşsun ya biz büyük bir devletmiyiz diye? evet biz büyük bir devletiz, bazıları öyle görmesede. biz halk olarak bir kenetlensek, şimdikinin 10 katı daha büyürüz. biz 150 yıl önce zaten oralardaydık.
Amerika neden bu kadar askeri üs bulunduruyor?
Nato vs
Türkiyedeki askeri üstleri araştır.
Tamamen ticaret ve politika yaptırımı.
Türkiyenin askeri üs kurduğu yerlere bak neden kanada yok neden fransa yok
Aynı sorunun ABD için cevabı nasıl strateji ise Türkiye için de aynıdır.
Haklısın...
Bunların hiçbiri devlet değil. Afganistanda Ecevit zamanından beri vardık. Çünkü bölge halkının kültürünü değiştirmek ve işgali meşrulaştırmak amaçlı gönderildiklerini düşünüyorum. Türkiye çıksa Afganistanda kaç Müslüman ülke askeri kalır?
devletler bu şekilde birbirinin egemenliğine baskı yapıp kendi ülkesine zararın önüne geçiyor. ayrıca her kritik noktada bulunan üs bir uyarı ve gözdağıdır
Bahsedilen yerlerde kardeş ülkeler hariç çoğu Rusyanın parmağı olan sorun çıkabilecek yerler ve oradan Türkiyeyi tehlikeli duruma sokabilirler. Türkiye her zaman tedbirli olmalı.
Bence çok olumlu. Yakında Çad'a da asker gönderebiliriz.
Çad ile askeri ilişkiler var... Ancak şu an asker yok.
Libyayi da ekle büyük plan var çok büyük
Harita üzerinde konuşlandır gör
Valla Libya yı yanlışlıkla atlamışım... Hemen güncelleme geçeyim.. Başka birkaç ülkeyi daha atlamışım.
Belki ilerde bizi bir savaş bekliyirdur ve onun hazirliklarodir
Belki de sadece "bakın biz güçlüyüz"demek için yapılan birswydir bilemem
Kendi kabuğuna çekilerek kendini koruyamazsın. Bu gibi şeyler hem prestij sağlar hemde stratejik önemi var.
Heryerde oĺmak zorundayız, bu konuda haklılar ve kesinlikle doğru bi durumdur..
Askeri üs bulundirman bir şeyi değiştirmez orayı kontrol etmediğin müddetçe
Daha çok bulundurmalıyız. Amerika kıta üzeri bir sürü askeri Suriye'de...
Nasıl abd sana üst kuruyorsa istihbarat toplamak amaclı sende onlara kuruyorsun
Gayet normal. Bizim toprağımızda da bir çok yabancı üs var.
Dünya yeni bir boyuta geciyor, yeni 100 yillik dönemin temel taslari dosenirken , Tarih bizi çağırıyor... Davete icabet etmek düşer, Istedigimiz icin değil tarih emrettigi icin oralardaki kose baslarini tutmak zorundayiz.
Bulundurmak zorunda bir ülkeyle anlaşma yapıyorsam asker göndermek zorundasin
Askeri varlığını hissettirmek için sanırım bir de NATO’dan kaynaklı olması lazım
Böyle yaparak aklının bel altında olmadığını kanıt lamış mı oluyorsun tebrikler
Pardon.. Sana ne dokundurdum... Ne zaman dokundurdum.. Ayrıca şu an bel altımdaki aklımla muhatap oluyorsun... Aklım başıma geldiğinde pek muhatap olamazsın ;)
Bu büyük devletlerin yaptığı bir uygulama dir savunma ne kadar uzaktan başlarsa o kadar ülke güvende ve ne kadar başka ülkede bayrak dalgalanirsa o kadar büyüktür ülke bu yüzden
Pakistan da yok muydu
Yokmuş..
Yurtdışında askeri güç yayılmacı bir seçenektir.
Doğru mu yanlış mı?
Doğru tabii ki..
Askeri planda bulunması gerektiği için bulunuyor.
Gerek olmasa bulundurmaz.. bilgi için tsk edrim..
Sözün geçsin istersen her yerde parmağın olacak
Amerika neden bulunduruyorsa ondan..
Katılıyorum..
Natonun bir eyaleti olduğu için
Türkiye her an NATO dışı kalabilir... Ya da NATO nun en kilit üyesi olabilir. ABD ve UK den sonra.
Bu doğru... Türkiye bunu yapıyor olsa bile kendi kabuğunu kırma yolunda hızla ilerliyor.. Bahsettiğin durum güncel olarak Libya da da geçerli... Türkiye başarılı bir harekat yaptı... Yarın ABD sen kenara çekil ben geldim diyebilir.
Ülkeyi yöneten insanlara sormak gerekir
Sınırlarını güven altına almak için.
Biz dunyanin guven kapisiyiz
Ilginç. Yardımlaşma olabilir
Idk.
O ne?
Bilmiyorum
ABD emriyle bunlar
Neden böyle bir emir geldi?
Türkiyenin güvenliği açısından.
Nato ya bağlısın
Bu üslerin hepsi natoya bağlı değil.