E devlete yeni eklenen hizmet ile din değiştirme imkanı sunuldu..Yeni kimlik kartlarında din bilgileri sadece chip içerisinde bulunmaktadır. Detaylı kimlik sorgulama ve incelemede din bilgisi çıkmaktadır. Bu değişikliği yapmanız için elektronik veya mobil imzaya ihtiyacınız var. Siz bu uygulamayı nasıl buldunuz?
Kimlik bilgilerindeki din bilgilerini değiştirme uygulaması başlatıldı. Ne düşünüyorsunuz?
Elektronik ortama taşındığı iyi oldu büyük kolaylık ancak benim kimliğimde Müslüman veya başka din yazsa ne olur yazmasa ne olur yaşantı olmadıktan sonra kimliğinde ha Müslüman yazmış ha Hristiyan hiç farketmez yaşantı olmadıktan sonra kimliğinde din yazması sadece aldatmacadır Ama tabii kimlikte din uygulaması bence kimin Müslüman olup olmadığını anlamak için yapılmış olabilir Çünkü Arabistan'da Mekke ve Medine'ye girişler Müslüman olmayanlara yasak o yüzden kişinin Müslüman olup olmadığı anlaşılsın diye bu uygulamayı getirmişlerdir diye düşünüyorum Çoğu ülkede laikte olsa var bu kimlikte din uygulaması ama bu Mekke Medine yasağı saçma bir yasak bence Çünkü bir kişinin kimliğine bakarak Müslüman olup olmadığını anlarsın ama kalbini ve yaşantısını bilmeden kişinin Müslüman olup olmadığını anlayamazsın zordur bu adam Müslüman kıyafeti giyer Allah der Peygamber der Müslümanım der Müslüman olmadığını anlamazsın ruhun bile duymaz Keza bu ülke kendini Müslüman gibi gösteren fakat Müslüman olmayan çok insan gördü Dünyada var mı bu tip insanlar bilemem ama bizim ülkemizde Kendini Müslüman gibi gösteren ama Müslüman olmayan insan sayısı çok Kim dost kim düşman belli değil
Din tanrı ile kul arasında olan bir şeydir. Müslümanların deyişiyle allah ile tanrı arasında olan bir şeydir. Okullarda din eğitimi verilmesi kimliklerde din bilgisinin yer alması ya da işe vs girerken sen alevisin sen müslüman değilsin olmaz gibi şeyler çok saçma geliyor bana. Kiliseye gidip dinine göre ibadetibi yerine getiren varken aynı şeyi camiye giderek yapanda var kendi evinde gerçekleştirende ama ülkemizde hayır ille de müslüman olacaksın dayatması var ve bu çok saçma. Müslüman olmaya lafım yok bende müslümanım ama kadını kara çarşafa sok kadına hak tanıma kadın spor yapmasın okumasın gezmesin tozmasın sadece evde beklesin birde yetmedi gibi kadını döv bu benin din anlayışımla bağdaşmıyor. Bu arada insanların uydurduğu dinlere kadar tüm dinlerde hatalar mevcut. Neyse kısaca eğitime değinmem gerekirse okullarda ahlak bilgisi verilmeli din değil. Bu ahlak bilgisi de kapsamlı olmalı. Çatal bıçakla nasıl yemek yenire kadar önce insanlık öğretilmeli sonra din kendiliğinden gelir zaten.
Gerçekten şu yorumlar arasında aklı selim birini gördüm sonunda. Bunlar nasıl konuşmalar. Madem o kadar müslüman bu millet bu tür konuşmalar yapmamalari gerekir o halde. Ne kadar aklı havada bir millet. Din ile Akp veya CHP'nin ne alakası var. Dini kullanip sömüren bir hükümet varken diğer partilere duyulan kin bana çok mantıklı gelemiyor maalesef.
Kimse değiştirmez bizim millet korkaktır. Zaten kendi benliğini kimliğini oluşturmuş biri orada yazana göre hareket etmez. Benimde kimlikte İslam yazıyor ama ben güvenle söylüyorum ateistim diye. Ama toplumun yüzde sekseni bunu söyleyemez. Kendini solcu sayanlar bile ramazanda cumada din kasarlar. Bazen bizde inanıyoruz derler. Aydınlanma dini Red eder. İbadet ise kişinin kendi iç dünyasında bir psikolojik rahatlama durumudur. Meditasyon gibi. Üç ay sonra yayınlansın bakalım veriler kaç kişi değiştirmiş. Değiştiremez. Çünkü ülkede Arap selefi mezhep olan Sünni güç iktidarda ve insanlar bunun ekmeğini yiyor. Kalkıp ben inançsızım dese o ekmek o işini yürütme kesilecek o yüzden herkes ne diyor elhamdülillah müslümanım. 😊
Güzel olmuş ama neden elektronik veya mobil imza e devlet şifresi ile direk girip değiştirmek mümkün olsa ne olurdu. Çok matah bir şeyde sanki dininin yazıp yazmaması orada zaten yeni kimlikte kalkmıştı. Ayrıca hiç inanmayan kişiler için de din kısmını kaldırma opsiyoneli de eklenmeli malum. Bu ülkenin %90'ı müslüman cümlesi artık gerçeği yansıtmıyor ateistler de bir hayli fazla.
böyle düşünmen ilk başta müslüman olmadığını sonrasında insan olmadığnı gösterir. Umarım müslümanlığı böyle kara kafalar yüzünden, böyle ayrımcı-öteleyen cahil zihinler yüzünden bk atıldığnı bir gün anlarsınız. Biliyom sizin gibi kararmış beyinler için bu sözler anlamsız gelir. Fakat diğer insanlar görsün böyle kararmış beyinler müslümanım diye geziyor.
Sizin dininiz hoşgörü dini değil mi! Anlayış? başkaların görüşlerine saygı? kadınları el üstünde dutan bir din değil mi?
Yoksa geçip tanımadığı bilmediği insanları yargılayıp-öteleme dini midir müslümanlık?
Belli ki 1. seçenek değil. İşte bu yüzden "müslüman" değilim. Ama eminim sizlerden 1000 katta öyleyimdir. Çünkü hiç değilse insan gibi davranıyorum insanlara. ötelemiyor, saygızlık etmiyorum , inançları hakkında tanımadığım kişilere anlayış gösteriyorum.
Umarım bu yazıyı okuyanlar. İnsanların neden müslümanlıktan ayrıldığnı anlar. Çünkü amacından saptırılıyor.
Eskiden nüfus müdürlüklerinde siliyorlardı ancak öldüğünde müslüman cenazesi yapılıyordu. Onun için de evrak işine giriliyordu. Şimdi o evrak işide bununla kalktı mı?
Din hanesini değiştirmenin ne gibi bir fark yaratacağını bilmiyorum. İslam yazsa ve ben inanmıyor olsam bu neyi değiştirecek? Önemsiz bir detay benim için maneviyatımın ne olduğunu belgelemek ya da belgelememrk 😄 bütün mesele bu
Gereklidir gereksizdir kişiden kişiye değişir. Bence iyi olmuş. Daha önce nüfus dairesine gitmeni gerektiren bir durumdu din değişikliği. Bunun online olarak yapılması isteyene büyük kolaylık. Umarım fişlemek amaçlı kullanılmaz.
Bence kimliktan çıkarılması mantıklı, dinin kimlikte durmasının bir anlamı yoktu. Edevletten değiştirilmesi de harika, sadece mobil imza olayı uğraştırmalı geldi. Herhalde birden sayının azalmasından korkuyorlar :D
Çıkmamalı da. Kime ne kimin hangi dine mensup olduğundan? Meslekleri başında bu tür mevzulara takan yığınla sığır var. Dini inancı/inançsızlığı yüzünden kiim ''özel'' muamele görmek ister?
öldüğünde hangi dine inanıyorsa onun ritüelleriyle gömdükleri için gerekiyor ama kayırma konusuna gelirsek zaten doğduğundan itibaren herkesin kimliğinde basma bir kalıp olarak islam yazıyor. kayırabildiklerini sanmıyorum.
Bence süper bir adım ama şundan eminim devlet vatandaşını fişlemek için böyle bir uygulama getirdi. Şunu derse samimiyetinden emin olabilirim sizlerden alınan vergi diyanete aktarılmayacak diyebilir.
dini hristiyan yazan arkadaşlarım oldu. ne alaka ayrıştırmayla? Ayrıca diyanete verilmeyecek nedir ya? Ben şimdi tunceliye gitmiyorum diye benim vergimi sakın tunceliye vermeyin deme hakkım var mı? Ne tuhaf yaratıklarsınız yav
öyle bir durum değil!!! Mülakatlarda mesela... ya da devlet memuru alımında... vs. gibi. Açıkçası böyle düşünmen üzdü beni.😲😔 Olay vergi meselesi değil. Toplumda eşitlik sorunlarına yol açması.
@Sedeaaa o zaman diyanete gitmesin benim vergim yorumunu yapan kişiye de üzdü beni vergiye baglaman diyecektin. benim vergi yorumum üzdüyse o yorumda üzmeliydi seni kesinlikle diye destek çıkmamalıydın
Ben vergi gitmesin anlamında değil. Diyanet daha çok müslüman kesime hizmet gibi davranıyor ve bu şekil yanlış. Diğer dinlere de hizmet etmesi durumunda o kuruma da vergi gelmesi mantıklı ama diğer dinleri yabana atıpta yanlızca müslüman olan halka hizmet eden bir kuruma yanlızca o tarafa vergi dağıtılması pozitif bir durum değil. Yani orda ki yorumum tamamen vergi alımı var ama alınan vergi tam anlamıyla eşit dağıtılmadığnı düşündüğümden katıldım.
@Anormalbirruhhastası vergi kalemi sayarsak... saymakla bitiremeyiz.(matamatikte parantezli işlemler gibi... ya da soğanın katmanları) Fakat eşitlik şart olmalı. Hiç vergi akmasın demekte yapılan kadar yanlış olabilir. Tabi bir diğer opsiyon da tüm dinlere vergiden yoksunluk politikası olabilir. İnsanlar bağlı oldukları mezheplerine bağış şeklinde yardım eder sadece.(tabi bence bu şekilde ilk başta camiler boşta kalıcaktır diye düşünüyorum😲 Bu kötü bişey... çünkü vergiyi veririken problem yoktu. çünkü zorunluydu ama bağışa gelince para yok hesabına gelir. İnsanların inançlarıyla , gerçeklerinin aynı olmadığı görünebilirdi. Bu da demek olur ki din meselelerine vergi akıtmak israfta olmuş olabilir anlamına gelebilirdi.)
@Sedeaaa doğru katılıyorum ancak sallıyorum %60 vergi tamamen soygun yani bana göre çünkü zengin ülkeler arasında bile en alt seviyede Türkiye ve bir bit yeniği aramak gerek bu arada şöyle bir şey olur eskiden de vergi vardı 2500 yıl önce ancak kişi başı o dönem sikke idi ama %10 desek iyidir günümüz türkiye için %15 vergi olsa bak a'dan z'ye yine de zenginleşmesi lazım ve bu arada üretim yok denebilecek az dışarıdan ithal ediliyor ama yine de hazine de para kalması gerek anlıyorsan işin özünü indiregandisini bir şey yapamıyorsun ve salak yerine koyan hükümet var şu an açıkçası. 😑
İyi olmuş, zaten doğru bulmadığım bir şeydi kimlikte doğumdan itibaren ailenin dininin yazması. İnançlar farklı olabilir, değiştirme imkani güzel olmuş.
Doğru bir uygulama olmuş yani ülke de sonradan Hristiyanlığı seçen de var, yahudiliği seçen de, atesitte var misal deist vs isteyen istediği dini yazdırsın
Bence hic yazmamali dininin kimlikte yazmasi kadar mantiksiz bir sey yok sacma isteyen istedigine inanir bunu baskasina niye gostermesi gerekiyor ki Keske isim degistirme de gelse 😅 tabi surekli degisemicek belli sartlarda
Ulan yorumlara bakıyorumda bu kadar beyinsizi ilk kez bir arada görüyorum😂😂 Din değiştirme derken öyle değil o adam zaten hristiyan ama kimliğinde İslam yazıyor sen müslümansın avrupada yaşasan kimliğinde hristiyan yazsa hoşuna gidermi birazcık empati kurun almanyada, fransada yaşayan türklerin kimliğinde hristiyan mı yazıyor Hey Allahım yaratıyorsun takip et
Dini İslam olmayanlara saygı duyarım imana gelmeleri içinde dua ederim gerisi insanlara kalmış herkes özgür istediğine inanabilir ama yoktan var eden tektir ve birdir. ALLAH DOĞRU YOLDAN AYIRMASIN DERİM VE SUSARIM. 🙂
@Anormalbirruhhastası bence karşında ki bir insan değil. İnsan olsa kendi dinine kendi bk atmazdı. Kendi inançlarına göz göre göre aykırı gelenlerler düşünsün. böyle kara beyinlere de müslüman denmesinin faturasını düşünsünler ilk önce.
@Sedeaaa katılıyorum bunlarla beyin fırtınası ya da tartışma olmuyor gereksizler çünkü neyse iyi günler dilerim toprağım huyum değil ancak bir baktım 🤗
Pardon benmi yanlış anladım sizmi yanlış anladınız ben kendi dinime mi bk atıyorum tövbe yarabbim tövbe estağfurullah körmüsünüz yazdıklarımı iyi idrak edemedinizmi ne diyorsunuz siz?
Ne gerek var ki saçma birşey olmuş ülkenin bütün derdi bitti buna mı ihtiyacımız vardı
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
saçma olmuş ilk bastaki dini islamdir yazan kimlik iyiydi
5
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Herkeste islam yaziyordu kimse kimseden ayriştirilmiyordu ama sua farkli dini gorus yazanlari toplumda ayrıştirilar soyutlarlar mutlaka haksızliga uğrarlar yani o yüzden herkeste aynı yazmasi daha doğru olur
Çokmu gerek var dı hükümete bu yönde baskımı oldu akp de parti olarak değiştirsin dinini...
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
😂😂😂 Cok sacma dini bile kimligi yaziyorlar ya artik sanki kimlikte yazinca musluman ya da hiristiyan oluyorsun tovbe yarabbim allahim sen bizleri affet dunyanin icine ettik
nassı yani bu doğrumu tövbe aklıma neler getirdin bıradır yaw 🙄🙄
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Koyuu Chp liler sizin sevdiğiniz şeyler bunlar ama yine muhalefet bizi fişliceklerr. Yapmasalar benim dini özgürlüğümü elimden almaaa dersiniz. Harbi m. alsınız.
İnce son 20 yıldır chp adamda var dedirtmiş biridir benim için. Ve son 20yıldır en çok oyu toplayan oydu ve chp asıl yeride parti koltuğuydu ama kılıçtar oğlu postaladı onu koltuk sevdasına. Kasetle gelen kasetle gider. Bu arada partizan deilim birtek inceye oy attım chpden. Şuanki chp nin içindekiler için diyorum Chp artık parti olmaktan uzak ülkeye zarar veren bir yapı haline geldi. En büyük amaçları akp sırf oy almak uğruna doğuya özerklik vaad eden bir kılıçdaroğlu ülkeyi bölmek uğruna akp yıkmaya çalışmaları çok saçma yurt dışında ülkeyi kötülüyolar şikayet ediyorlar akp yi yıkmak için. Muharrem İnce bizi yurt dışına şikayetmi etti kürtlere özeklikmi vaat etti halka illegal baş kaldırınmı dedi hdp nin kapısınımı çaldı vsvs yapmadı ve partiden def oldu
Aman şimdi oraya bakıp bu kişi müslüman değil diye ayrıştırılmayalım? hiç girmem o toplara:D
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Kâğıtta kalemde cip te hangi dine mensup olduğumuz önemli değil önemli olan hangi dine ait hissettiğimiz ama iyi olmuş bir yönden cunki herkes istediği dini yazdirabilmeli
Ben kimlikte din ibaresine karşıyım aslında. Kimin hangi dine mensup olduğunu dine göre mi anlayacaksın ya da ahirette (Eğer varsa) kimliğine bakıp ona göre mi yargılayacaklar? Ben çok insan gördüm, kimliğinde bir dinin ibaresi var ama dinle alakası yok ya da inanmıyor ve bana kalırsa toplumu ayrıştırıyor. Bence hiç olmamalı.
Bizim insanımız ne yazık ki ezik. Din bölümü var ya ay özgürlük ay ayrıştırma falan. Yavv uber demokrat uber özgür dediğiniz ülkelerde bırakın dini mezheplere ayırmış insanları.