E-Devlet'de "nüfus kaydında din değişikliği" sayfası açıldı. Buna göre mobil ya da elektronik imza ile din değişikliği yapabileceği duyuruldu. Siz ne düşünüyorsunuz? Değiştirecek misiniz? Yorumunuz nedir bu yeni özelliğe?
E-Devlet'te artık din hanesi değiştirilebilecek. Ne düşünüyorsunuz, siz değiştirecek misiniz?
Değiştirilme işi neden elektronik imza veya mobil imza ile oluyor onu anlamadım. İnsanların işini zorlaştırma geldi bana e devlet şifresi ile giriş yapıp değiştirilebilmek varken. Zaten kimlikte din kısmı kaldırılmıştı. Oradan da kaldırılsa çok bir şey değiştirmez. Ama güzel olmuş. Hatta isteyen din kısmını da kaldırabilmeli orada. Bir inanca sahip olmayanda bir hayli fazla.
2
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bence din hanesi resmi olarak tamamen kaldırılmalı ama dediğin gibi en azından e-devlet'ten direkt tc kimlik ve şifreyle değiştirebilmemiz daha kolay olurdu. Ben denedim kurnazlar zorlaştırmışlar yok elektronik imza da ohoooo 😁 ne kurnazlar ya.
Aklıma acemi birliğindeki gevşek çavuşlar aklıma geldi. Onlarda gevşeklik olsun diye dinini kimisinin Ateist olarak yazmıştı künyelerde hep a yazıyordu din kısmında :D :D
Soran
+1 yıl
İyi bari kimlikteki din hanesi yeni kimlikle kalktı.
Aslında böyle bir bilgi girmek gerekmese daha iyi olur. çünkü anayasayanın Madde 15 – Savaş, seferberlik (…)10 veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir. Birinci fıkrada belirlenen durumlarda da, savaş hukukuna uygun fiiller sonucu meydana gelen ölümler (…)11 dışında, kişinin yaşama hakkına, maddi ve manevi varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz
der. bu yüzden böyle bir bilgiye devlet ihtiyaç duymamalı. sormamalı.
Tamamıyla sazan avı diye düşünüyorum. Herkes artık farkına vardı ki hükümet kendilerinden olmayana iş vermez, çamur atar, iftira atar hapse atar batırmaya çalıştıkça batırır. Dolasıyla ellerinde ki iktirada gelme gücü olan "Din" üzerindende ayıklama yapmaya çalışıyorlar. İşe almama gibi.
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Keşke dediklerine karşı çıkabilseydim ama maalesef durum tam da senin dediğin gibi. Son senelerde yapılan baskılar, fişlemeler, tutuklamalara bakınca bu da balık tutma işlemi gibi görğnüyor. Balıkları tek bir yerde toplayıp oltalayacaklar.
@cache345 bu korkaklık değil. Ülke de fikir özgürlüğü diye bir şey yok ki. Kendisiyle aynı düşünmeyene, aynı inanmayana şeytan gibi bakan bir sürü cahil insanın olduğu yerde insanlar inançlarını açıkça yaşamakta zorlanıyor. Bu ülke de alevilerin bile nasıl fişlendiğini çok iyi biliyoruz bağnazlar tarafından. Lütfen biraz empati yapın. Herkes aynı şart ve ortamlarda yaşamıyor.
@Jumper45 mal işte :)) işte bunun gibiler nerde olursa oranın dinine bağlı yaşarlar hindu ailede doğsa öküz gibi hindu dinine bağlı olur sorgulamaz. :)
Bunlar aklını ekmek peynirle yemiş Böyle tipler yüzünden Dinden insan soğuyor Dine hoş görülü diyorlar nerde böyle tipler Dini baskı ve zorla çocuklara millete dayatmaya çalışıyorlar böyle yobazlar ülkede çok olduğu sürece millet deistte olur ateistte
Harbi salaksınız lan valla bak yeni doğmuş çocuk dinsiz mi olacak? İsterse babası dinsiz desin ya banane Türkiye de anne baba neyse o olur sonra aklı başına gelince hangi dini istiyorsa onu seçer ya cahilleri
@Anonbey4343 " baba anne hangi dinse o oluyor" kardeş ne kullanıyorsan söyle bende istiyorum :D Anne baba ne yazdırırsa o yazıyor desen anlarım fakat söylediğin saçmalıktan ibaret :D padişahlık mı bu babadan oğula geçecek :D
Dostlar cahille kelam etmeyin. Ha dyiuvara anlatıyorsunuz ha dinciye arada fazla bir fark yok. Tek fark duvar sizi cahilliğiyle kızdırmaz ama dinci sizin gereksiz yere öfkelenmenizi falan sağlar bu çağ da cehalet bir seçimdir bırakın o bağnaz olmayı seçmiş yapacak bir şey yok.
Hayır yok, nasıl alabiliyoruz çok uğraştırmalı bir iş mi? Bir de sadece dinler arası mı değişim yapıyoruz yoksa, boş bırakabiliyor muyuz? Ben ateistim çünkü, boş bırakmak veya inançsız olarak işaretlemek istiyorum.
Devlet işlerinde vatandaşı tanımlayan din ibaresi olmamalıdır. Dinin kanun üzerinde hiç bir hükmü olmadığı için gereği de yoktur. Tek kullanıldığı yer "ülkemizim %99u müslümandır" istatistiğine veri olöasıdır. O da herkeste sormadan islam yazdığı için.
Ben de bile İslam yazoyordu eski kimlikte. Oysa inanmıyorım hiç bişiye, düşünün
Ya şimdik insanları dinlerine göre ayrıştırmak için kullanılmayacağını nerden bilicez?
Asıl amaç toplumda ki insanları ayırıp. Ayrımcılık amaçlı kullanılır mı soruları var.
Bence tamamen kimlikten ve e devletten vs. din opsiyonu çıkarılmalı. Sonuçta herkes kendi dinini yaşıyo kendi içinde ve din işleri kişinin içinde olması daha mühim.
Aynen öyle , aslında bence daha fazlalar. Ayrıca İslam mezhepi gibi gözüküp İslami kabul etmeyenler de var. Onlar için de çok iyi olur. Diğer gayrimüslimler yani semavi dinler vs onlarida biliriz. Ama bazı inanışlar var , ismi cismi Müslüman görünümlü ama kendisi değil onlar kendini açığa çıkarırlar mi o muamma , sebatayisler gibi
Yetkililer konuşmalarında halkının müslüman olduğu bir ülke vs dediğinde hop oturup hop kalktılar, kimlikte islam yazan yeri kendi arzusu dışında bir dayatma olarak gördüler. Devlette tamam ne istiyorsanız o olsun dedi. Bu seferde benim inancım sizi ne ilgilendiriyor, kesin bişey vardır bu işte vs. dediler. Yani amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmekmiş
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Çok iyi oldu ama kaldırmaya korkarım açıkçası Devlet kesin fişleme yapıcaktır islamı sildirenleri dışlayacaktır
3
14 Yorumla
Soran
+1 yıl
Evet maalesef bu insanları mimleyip , fişleme aracı olarak kullanılacaktır. En iyisi gençlerin ekonomik özgürlüğünü elinde bulundurduğu zaman değiştirmesi. Ailem dışında hiç kimse dinsiz olduğumu bilmiyor. İlk işim ekonomik özgürlüğüme kavuştuğum an da bu din hanesini dinsiz ye veya boş bırakarak değiştirmek olacak.
Niye ikiyüzlülük yapıyorsunuz? Madem inanmıyorsun kimseden çekinmeden söylemen lazım. Neyden korkuyorsun? Atamalar zaten sınavla puanla. Özel sektörde de millet istediğini işe alıyor. Haaa diyorsun ki ben dindar adama dindar gözükürüm, dinsiz adama dinsiz, sağcıya sağcı, solcuya solcu, teröriste terörist gözükürüm paraya bakarım diyosan o da senin ikiyüzlü karakterin
@betterböcek ikiyüzlülükle alakası yok. Bu ülkede ateistlerin hiç bir hukuki hakkı yok! Sırf ateist olduğu için evlatlıktan reddedilen, ateist diye otomatik olarak ahlaksız zannediken, işten çıkartılan, ateizmi bilmediği için cahilce ön yargılarla bunlar kedi kesiyor ayin yapıyor falan diyen cahillerin olduüu ülke de maalesef gençler olarak ekonomik özgürlüğümüzü kazanana kadar gizlemek durumunda kalıyoruz.
Yaa bırak cahil cahil konuşuyorsun kimi kandırıyorsun? Ateist diye kimse kimseyi evlatlıktan red edemez hukuken imkansız. Özel sektörde İşe alırken adam istediğini işe alır isteyen akrabasını alır isteyen seksi kızları yakışıklı erkekleri işe alır isteyen dindar adamı alır isteyen dinsizi alır isteyen aleviyi alır isteyen tarikatçıyı alır kime ne? İş onun para onun. Seni işe almışken dinsizsin diye işten çıkaramaz böyle bir olay yok olursa da dava açarsın işe iaden yapılır üste tazminat bile alırsın. Onu bırak sen ikiyüzlü korkak bir münafıksın. Herkes neyse onu gösterir yüreği varsa
@betterböcek empati duygun sıfır! Ben ateist diye linç edilen birisini tanıyorum sırf onlarla aunı dine inanmıyor diye lince uğradı adam. İslamist terör örgütlerinden haberin yok sa ırım? Bağnaz dincilerden? Seledilerden hiç haberin var mı? Bu ülkede din ve vicdan özgürlüğü diye bir şey yok. En kötüsüde psikolojik baskıdır bunu bilemezsin yaşayan bilir. Ateistim dersen otomatik olarak şunu xemiş olyrsun senin tanrı dediğin şey koca bir yalan. Peygamber dediğin kişi yalancı. Kutsal kitap dediğin şey insan yazımı. Bu dinci bağnazları kızdırıyor. Merak etme ekonomik özgürlüğünü alan gençler daha cesur oluyor. :) münafıkmış sizin bağnazlığınız yüzünden insanlar gizliyor buna sebep olan yine sizin gibi bağnaz , empati duygudu gelişmemiş dincilerdir.
@betterböcek kaşınmıyorsa mı? Ben benim dinsizliğime laf edeni öyle bir kaşırım ki bütün kutsallarını sıraya dizerim. Lafa bak kaşınmakmış ne yapacaksın? Boynunu mu vuracaksın? Recm mi edeceksin? Kolunu ve bacağını çaprazlama mı keseceksin? 😁 merak etmeyin gümbür gümbür ateizm, deizm artıyor. Dinci baskınızdan elbet kurtulacağız. Dediğim gibi ailelerin ve çevredeki dincilerin cehaleti yüzünden, farklı görüştekilerin tercih hakkına sayvı duymayan bağnazlar yüzünden insanlar özgürce ben inanmıyorum diyemiyor ama diyecek elbet. O zaman dinciler ben müslğman demeye utanacak hale gelecek çünkü bu 3 kitapta yazan saçmalıklar çok gülünç çokkk.
@betterböcek ahzab 50'yi yeni duyan, arap peygamberin 9 yaşındaki Aişeyi kendine eş diye aldığını duyanlar bu dine nasıl inanmışım diye utanıyor. Oranlara bakılınca don 5 yılda dünya'da ateizm en yükselişte olan görüş.
@betterböcek neyini. araştırdın? Buhari. cihad da açıkça aişe beni 6 yaşında nişanladı. 9 yaçında nikahladı diyor. Neyse bunlar önemsiz bir bedevinin 1500 yıl önceki hayatı çokta önemli değil önemli olan yeryüzünde yazılan tüm yazıları insanların yazmış olduğu gerçeğidir. Müslümanım diyen insanlar bile bugün şeriatın ilkel kurallar olduğunu kabul eder hale geldi. Suud'a bak en son islamın 100 kırbaç cezasını kaldırdı onlar bile dinin kurallarını çöpe atıyor. :) ne güzel siz şeriatçılar dininize sahip çıkın şeriat gelicek bekleyin.
Aişe 9 yaşında nikahlandı ama bu babasının evinde kaldı 17 yaşına kadar yani nişanlılık gibi bişey oldu. 17 yaşında evlendiği ise kanıtlı çünkü onun peygamberin evine getirildiğinde ondan 10 yaş büyük ablası 27 yaşındaydı o tarihte önemli olaylar olmuştu ve kayotlar vardı, bununla ilgili birsürü sahit ve yazılı kayıtlar var. Allah vardır peygamber doğrudur. Sen inanmayabilirsin. Niye bu kadar sataşıp tutuşuyorsunuz biliyorum, tedirginsiniz eğer yanılıyorsak bizle yanacak birileri olsun diye yandaş toplama telaşındasınız 😂 sizin de peygamberiniz yol göstericiniz şeytan. Hiç kendi halinde değilsiniz aksine çok çabalıyorsunuz ne için?
@betterböcek ben şeytan diye birine inanmıyorum ama siz belli ki inanıyorsunuz. Şeytan insanın içindeki kötü düşüncelere verdiği sıfattır somut bir varlık falan değildir. İnsan kendi içindeki kötü düşüncelerini bu benim düşüncemdir diyemediği için bu şeytandandır der kendini. kandırır zihnen olgun insan bu tür hayali karakterlere yer vermez. Neyse islam benim için çokta önemli bir ko u değil. Şeriatı istiyorsanız İran ve Suud orada arabın verimsiz çöllerine veya fars topraklarına gidebilşrsiniz şeriatınızı orda yaşayabilirsiniz sıkıntı yok. :)
Hassiktir 🤣 benim dedelerim balkan savaşlarında çanakkalede savaşıp şehit oldu. İmanlı insanlar savaştı diğerleri savaştan kaçtı düşmanı çiçeklerle karşılayıp yalakalık yaptı. Bu ülkenin esas sahipleri biziz. Kimi kimin ülkesinden kovuyon hoşt
@Black_Lab Düşünsene Türkiye de kilise çanı çalınabileceğini, düzgün konuşmak gerekirse Türkiye de çok fazla Hristiyan var. Ama toplasan 1-2 şehirde kilise olduğu için doğru dürüst ibadet yapamıyorlar. Devlet bunu yıllardır biliyor ama hala camiler açıyor.
Konuya çok hakim olmadığım için birşey diyemiyorum. Bildiğim kadarıyla bazı büyük camiler dışında, diğer camileri devlet değil bağışçılar yapıyor. Devlet arazı tahsisi desteği veriyor.
Atıyorum Artvin'de kilise yoksa ama cemaati varsa, kilise açmaları yasak değildir diye düşünüyorum
Yurt dışında ezan okunmasına takilmazsiniz türkiyede kilise çanı çalmiyor diye tatava yaparsiniz niye çalsin bu ülkeyi ezanlar yukselsin diye karis karis fethetti atalarimiz bu topraklar müslüman asker kanlariyla sulandi bize ne ülkedeki Hristiyan azinliklardan
@Koronavenetta Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde ilk sözü "herkes kendi inancını özgürce yaşayacak, ibadetini dilediğince icra edecek" olmuştu. Ve bunu sağladı. Ayasofya hariç hiçbir ibadethaneye dokunmadı, hatta başka dinlere ait ibadethaneler onarıldı, talep varsa yenileri Devlet desteği ile yapıldı. Devlet olmak bunu gerektiriyor. Devlet inanç dikte etmez...
Osmanlı bazında konuşcaksak diğer dinler ibadetlerini rütüellerini ancak kendi ibadethanelerinde yapabilirdi. Öyle dışarda kafasına göre kimse sempatizanlık yapamazdı. Yukarda biri arap tanrı demiş, Türk tanrı seçeneği var mı acaba butonlarda sjdbz
@Black_Lab fatih Sultan Mehmet Ortodoks ve Katoliklerin birbirine girmesi böylece istanbulu geri almak için birlik olamamalari için Ortodoks ibadethaneleri actirmıştir herkesin ozgurce ibadet etmesini istemis ve dediği gibi de olmuştur Ortodoks ve Katoliklerin düşmanlığı iyice büyümüş Hristiyan dünyası birbirine girmiştir bu dönemde Fâtih'in bu planıyla Doğu ve batı dünyasında büyük yankı uyandi
@Koronavenetta Ya keşke şu güzelim dilini de bir öğrensen keşke, Geldin şu ortamın seviyesini düşürdün ya helal olsun sana. Klavyeye otursam senden daha mantıklı şeyler yazardım, bir büyük bir küçük yazmalar falan MSN dönemlerinden kalma gibi. Örümcek kafalı seni.
@Koronavenetta Bu arada, Zor oldu mu? Mağaranıza İnternet bağlatmayı nasıl başardınız? Gerçi mağara adamlarına hakaret olur bu, onlar en azından tekerlek veya ateş gibi şeyleri bulup insanlığa yardım sağladı, sen de otur klavyenin başında burada millete salla.
Gizli boş yapıyosun. Yapma. Klasik sol zihniyetini yansıtıyorsun. yansıtma. İnsanları ayrıştırıyorsun. Ayrıştırma. Dinsiz imkansızlık kitapsızlık yapma sjdhsd
ben karşımda düzgün türkçe konuşmaya değer seviyede bir insan göremedigim için düzgün yazma gereği duymuyorum ki zaten sosyal medyayı da o kadar onemsemem alt tarafı k soruyor sitesindesin burasi senin için bu kadar önemli mi :D yazım kurallarının klavye ile de alakalı hatalı olmasi mümkün büyük küçük harf değişimlerinden o küçük beyninin bunu idrak etmesi gerekirdi ben mağarama internet baglattim zor olmadı ariyorsun turkcell'i tarife seçiyorsun sonra zamanda yolculuk yapıp senin gibi çağdaş fosillerle iletisime geçiyorum hakaret etmeden konusamayan ilkel bir insandan başka birşey değilsin ogrenmissiniz bir örümcek beyinli lafı başka birşey bilmezsiniz klişe cümleler ben sana yeni birşey söyleyeyim örümcek senin dahi bilmedigin matematik kurallariyla mükemmel hesaplı ve milimetrik simetrileri olan ağlar örer sen de anca böyle sosyal ağlar da örümcek kafalı diye gevelersin keşke sende örümcek kadar kafa olsa boş kafalı seni
Yeni kimlik kartlarinda din ibaresi yer almiyor zaten. Onemini yitirmişti. Degistirmek isteyen degistirir. Cok lazim degildi. Eski kimlikteki gibi ustunde Islam yazsaydi onemli olurdu ama...
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Evet kaldırıldı ama sadece görüntü olarak kalktı redmi. okarsk yine din ibaresi kayıtlarda islam olarak yazıyor. Değiştirmesi de zordu şimdi resmi olarak kolaylık getirildi. Ben değiştirmeye üşeniyırdum işime geldi bu kolaylık. Ateistler, deistler, agnostikler falan çok mutlu ama ateizm, deizm ibaresi yokmuş maalesef.
Bence güzel olmuş Türkiye nin %99 u müslüman diyorlardı bu oranın ne kadar gercek olduğu nu öğrenmiş oluruz zaten benim gotusum Türkiye de insanlarin %80 i felan anca müslüman tabi nekadar müslüman tartışılır
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Uzun zamandır bekliyordum bunu sonunda geldi :D eskiden gidip dilekçe vermek zorundaydık ve üşeniyordum bu iş için. Simdi girip değiştirebilirim rahat rahat.
Bir bu eksikti, çok büyük sorundu, ülke olarak bunu nasıl yaparız diye düşünüyorduk çaresini buldular. Çağ açacak bir adım. Ne günlere kaldık
0
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
İslam dışı bir dinden olanlar veya dini olmayanlar resmi kayıtlarda islam gözüktüğü için Türkiye'nin %99'u müslüman zannediliyordu böylece bu yanlıştan dönülecek dileyen özgürce değiştirebilecek.
Halen böyle bir ibare olması bile çok saçma bence insanlara dayattırmanın bir anlamı yok adam inanmıyor kimliğinde hangi dinin yazdığı önemli mi? Bence hayır yani bu şekilde insanları bir kimlik altına topluyorlar acilen bunun kaldırılması gerekiyor
Çok geç kaldı İsteyen istediği şeyi yazdırsın oraya. Kom Müslüman kim Yahudi kim gavur kim ateist hepimiz bilelim artık. Kafası Jacob olup kimliğinde Yakup yazanlar ortaya çıksın artık...
Yav kardeşim o bir insan. Her insan cenaze törenini hakeder. Onun senin duana ihtiyacın olduğunu mu sanıyorsun? Maksat gelenek yerini bulsun. O ateist olursa şu dinden çıkarsa bu dinden çıkarsa ülkede doğru dürüst Müslüman kalmazsa cenaze törenleri nasıl olacak? Adam askerde vurulursa şehit olursa ateist diye şehit cenazeside mi yapmayalım? Onun öbür tarafta ki işine Allah karar verir. Onun tanıdıkları Müslümansa cenaze töreni yapılır. Ben geleneklerin korunmasından yana taraftarım. Her insan bunu hakeder. Kuran okumasanızda olur onun ardından.
Devlet ne karisiyor, kayit altina aliyor benim din, imanima. Aminyum millet gidiyor galaksiler otesine, bizim konustugumuz hala cahiliye donemi edebiyati.
Bu hükümet uçan spagetti canavarını inkar ettiği için Pastafaryanist diye değiştirilmesine izin vereceğini sanmıyorum. Eğer Pastafaryanist seçeneğine izin verirse ülkenin büyük bir bölümü islamı terkeder ve hak din olan Pastafaryanist dinine tabi olur.
"Kardeşim bu ülkenin %99'u müslüman." sözünün gerçeğini göreceğiz bir zaman sonra. Değiştireceğim ama şifreyle girince olmuyor, e-imza veya mobil imza gerekiyormuş. İlle de bir zorluk çıkaracaklar zaten.