Türkiye'de pahalılık olduğunu düşünüyor musunuz?

İnternette gezinirken, bir kıyaslama yaptım. Bir fotoğraf makinesi olan #Canon EOS 80D, üzerinde 18-135 lens ile beraber 1500 dolara satılıyor. Ancak aynı ürün, aynı lensle birlikte #Türkiye'de 8 bin #Türk lirasına satılıyor. Bir aralar, açlıktan ölmek üzere olan #Osmanlı Devleti'nin yardım ettiği #İrlanda'da bile asgari ücret alan bir kimse, bu fotoğraf makinesini 1 aylık maaşı ile satın alabiliyorken, Türkiye'de asgari ücret alan bir kimse bu fotoğraf makinesini 5 aylık maaşıyla satın alabiliyor.

#ABD'de asgari ücret alan bir kimse, 1 aylık maaşıyla #iPhone 8 satın alabiliyorken, Türkiye'de asgari ücret alan bir vatandaş 3 aylık maaşıyla anca satın alabiliyor. ABD'de bir teğmen 5000 dolar kazanıyor. Türkiye'de de bir teğmen 5000 Türk lirası kazanıyor. Ancak elektronikten ulaşıma, giyimden kozmetiğe kadar birçok yerde ABD'li teğmen çok daha fazla alışveriş yapabiliyor. Bunun temel nedeni ne? Elbette doların Türk lirasına kıyasla yüksek olması. Onun sebepleri arasında, Türkiye'nin dışa bağlılığı da var. Ne yazık ki paramız cebimizde kalmıyor.

Türkiye'de siyah çayın kilosu 26 Türk lirası. Asgari ücret alan bir kimse, 1 aylık maaşıyla 66,5 kilogram siyah çay satın alabiliyorken, aynı #Çaykur çayı #Almanya'da asgari ücret alan bir kimse 1 aylık maaşıyla 602 kilogram olarak satın alabiliyor. Türk lirasına çevirdiğimizde bile Almanya Çaykur çayın kilosunu 10 TL'den, bizzat üretimini yaptığı Türkiye ise 26 TL'den satışa sunuyor. Almanya'da bir öğretmen 1 aylık maaşıyla 828 kilogram kırmızı et alabiliyorken, Türkiye'de bir öğretmen 1 aylık maaşıyla 58 kilogram kırmızı et alabiliyor. 1 aylık hemşire maaşıyla #İngiltere'de 350, #Avustralya'da 412, ABD'de 474, Almanya'da ise 498 kilogram kırmızı et satın alınabiliyorken, Türkiye'de ise 51 kilogram anca alınabiliyor. Çok affedersiniz ama Türkiye'de tezek bile pahalandı. Daha yazılacak çok şey var.

Bu ekonomik durumu nasıl yorumluyorsunuz?
Düşünüyorum.
Düşünmüyorum.
Bu konu hakkında bir fikrim yok.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan: