Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM’de görüşüldü. Artık müftüler de nikah kıydırabilecek. Tasarının kabul edilen diğer maddeleriyle de ikamet izni verilmeyen yabancılara İçişleri Bakanlığınca kimlik numarası verilmesinin önü açıldı. Bu yeni yasa hakkında ne düşünüyorsunuz?
Müftülüğe nikah kıyma yetkisi verildi. Nikahınızı kim kıysın istersiniz?
Dinimin emridir, nikâh. Bu nedenle de dinî nikâhimi elbette kıydiririm. Lâkin resmi nikahımi Müftülüğe kıydırmam. Çünkü TC'nin ne zaman ne bok yiyeceğine güvenmem ben. 5 sene önce devletin denetimde açılan okullara, bugün çocuğunu neden gönderdin, diyen xik kafalı bir devlet var bu topraklarda. Aynı şeyi burada da yapıp, 10 sene sonra GEL BAKAYIM, SEN NİKAHINI NEDEN MÜFTÜLÜKTE KIYDIRDIN derse hiç şaşırmam. O yüzden gerek yok fanteziye. Tedbirli olmak iyidir. Müslüman Türkler, devletlerini ellerine geçirinceye dek tedbire devam...
Not; okuma ve anlama özürlüler, uzak durun yorumumdan...
En çok çocuk tacizleri dinciler yaparken dinci kesime bu kadar güç verilmesi sapkınlık. Sonumuz kötü.
15 yaşında evli kızlar görmeye alışın artık. Çünkü resmi nikahları da olacak. Diyeecek ki devlet zaten imam nikahları var, müftü resmiyede çıkardı aradan.
şeriat is loading... 18 yaş altına el altından dini nikah, sonrasında ise yaşı tutunca resmi nikah kıyarız diye görevi kötüye kullanmayacaklarının garantisi veriyorlar mı? Hayır yine din alet edilerek tamamen halkın gözünü boyamak için yapılmış bir hamle.
İsteyen imam şuanda da onu yapar... ama evlilik cüzdanı getirmeyenin nikahını kıymıyor... bilip bilmeden laf kalabalığı yapmayın... gerçi sizin amacınız belli de neyse.
@Sert_Çocuk1 @derinsakin belediyelerin istediği bütün belgeleri müftülük de isteyecekse ve dahi bu belgeler eksikken ve/veya gayri resmi imam nikahı kıyıldığında bu işlemi yapanlara hapis cezası verilecekse; son derece faydalı olacak uygulamadır mı demeliydim nikahını müftülüklerde kıydırana 5000 tl devlet desteği hadi kampanya fikriniz benden iyisiniz... Beyin ve vicdan mastürbasyonu yapmalısınız
artık çocuk gelinlerde artış olur desenize allah kahretsin yaa.. hani laiklik nerede? hani devlet işlerine din girmiyordu? neden şimdi böyle oldu peki? her yere soktular şunu dini.. ben kesinlikle karşıyım böyle bir şey asla olmamalıydı. ben tabi ki de nikah memuru kıysın isterim...
Resmi olduğu için "imam nikahını" ortadan kaldırır.. Ekstradan imam nikahına gerek kalmaz..
Karşı çıkanları da zerre anlamıyorum.. Avrupa'da Amerika'da papazlar kilisede kılıyorlar kimse gık demiyor; ama Müslüman camiide kıldırınca woww!! Nereye woww?
Ne güzel! Hazır eli değmişken bir resmi bir dini nikah kıyılır gönül rahatlığıyla evlenilir o nikahtan da hayır görülür bana kalsa dini nikah derim işi resmiyete dökünce çok uzun uğraşlar sonucunda ayrılıyorsun hatta sürüncemede kalıp yıllar geçiyor yeni bir birlikteliğin olsa bile evli kalıyorsun bununda bir çözümü bulunmalı ünlülere geçilen kıyaklardan halkımızda yararlanmalı.
Benim kitabımda var hem de hatırladığım kadarıyla 19 yerinde geçen ayetlerden oluşuyor ve benim kitabımda hiçbir detay eksik bırakılmadığı gibi usulüne göre doğru evlilik nasıl yapılır onlarında bilgileri vardır. İslam insanı mutlu etmek, huzurlu bir hayatın anahtarını bizlere takdim etmek için var olmuştur.
Bu sadece 2 kişinin hayatını kolaylaştırmak için verdikleri önemli bir karar/kural. Osmanlıda değil Peygamberlerin döneminde de nikah kavramı vardı bunun içinde birçok ayetler mevcuttur yani asırlık ve medeni kanun getirilmeden önce var olan bir nikah olgusundan bahsediyoruz siz memurlar tarafından kıydırın efendim dinde zaten zorlama yoktur kişi kendi özgür iradesiyle ve inandığı çerçevede yaşayıp ona göre hareket eder. Sadece hemen her konuyu şeriate bağlayan zihinlerde gericilik görüyorum yorumumda her kişi istediği gibi karar verebilir vurgusunda bulundum ben böyle bir evlilik yaparım siz buna şeriati getirdin dersiniz bir başkası resmi nikahla hayatını birleştirir saygı duyulur laik bir ülkede yaşıyoruz fikirlerde özgür Allah'ın zaten kuralları bellidir nikahsız bir beraberlik zinadır nikahın gereği olan bazı kaidelerde vardır bunlara uymak yine kişinin özgür hür iradesiyle bağlantılıdır. Nikah zaten bir emirdir kadınların/erkeklerin mutlu bir yaşam sürmesi için zaruridir.
ayetleri iyi biliyorum kuran evlenmeyi bir tavsiye olarak söylüyor ve ayrıca evlenmeninde kamu görevi oldugunuda belirtiyor yani evlenecek sahısların gerekirse evlilik için tanısmalarını, evlilik masraflarını vb seylerini (eger fakirseler) karsılamasıda lazım.. ama buradaki dini nikah düzeni sadece din adamları para kazansın diye yapılıyor Allah ekmek teknesi göndermiş birilerine ne güzel..
evlilik olayına katılıyoruz ama nikahı Allah din adamları kıysın diye bir yetki bir vermemiş.. bunun kuranda yazmasını hemen din adamlarına mal ediyoruz.. nikah hukuk işidir kadın erkek ve cocukların hakları hukukla saglama alınmalıdır fakirlikten evlenemeyeni görmeyen müslümanlar zenginin nikahını kıymaya nede meraklıymıs :)
Önceden ücretsiz kıyılırdı bu tür nikahlar hatta mehir tayininde hoca mutlaka damadın ve gelinin maddi zorunluluk içerisine girmemesini dini nikahında bu yüzden Allah tarafından kolaylaştırıcı faktörünü belirtirdi. Benim tanıdığım nikah kıyan bütün hocalar ücretsiz olarak nikah kıyıyorlardı getirilen bu düzenleme dediğin gibi biraz kar amacı güdüyor o yüzden doğru bulmuyorum. Aslında bizlerin hani kılı kırk bin yardığımız evlilik içinde ayırdığımız o gereksiz lükse hatta israfa varan harcamaların Allah katında sadece günaha davetiye çıkardığını bilerek hareket etmek gerekiyor çünkü dinimizde hayatımızı zorlaştıran her şeyi Allah yasaklıyor benim vurgulamak istediğim asıl önemli ayrıntı da buydu. Şeriat dediğimiz şey eğer buysa evet ben şeriatin gelmesini istiyorum ama bu şeriatten kasıt senin de dediğin gibi fakirin, yoksulun hakkını gözeten fakire yük yüklemek yerine senin de hakkındır kardeşim hayatını refah içerisinde yaşa diyen bir şeriat gerçi böyle bir şeriat dünya üzerinde yok
insanlar seriatı anlamıyor.. seriat arapçada adalet ve eşitlik demek.. ama şeriat adı altında siyaset sistemi geliştirmişler.. insanların adil ve eşit yasaması icin gereken ise sadece sağlam bir hukuki anayasadır.. bugun kuranın içinde olmayıpta sosyal hayatta olan cok seyden kuran bahsetmiyor peki bunlarla ilgili seriat düzenlemesini naısl yapacaklar? işte orada tıkanıp kalıyorlar.. Allah ayetlerde kısaca aklınızı kullanın demiş.. sen zaten Allahın istedigi gibi adaletli bir devlet sistemi kurmussan Allahın dedigini yapmışsındır.. İlla adına arapça seriat demen gerekmez Allah yetimlerin açların yüzünün güldüğünü görmek ister..
Hayır nikahı herkes kıyabilir tabii bunun dinimizde bir hükmü yok sadece inancı ve birkaç ufak gereği var ona uyulursa elbette herkes tarafından kıyılabilir hatta bunun bir nikah memuru olmasına da gerek yok dini nikah işi göründüğü gibi tamamen kolaylıktan ibaret.. Güzel diyoruz da ben resmi nikahla da hiç bir bireyin hakkının hukukunun bu ülkede gözetildiğine inanmıyorum zenginlerin haricinde olan yine fakire oluyor.. Çok ilginç bir olay önceden bilirsin Ayşe Paşalı cinayetinde kadın boşanma süresi içerisinde öldürüldü ve asla güvenliği tam olarak sağlanamadı bazı basın organları boşandı falan deseler de adam hala benim karımsın diyerek o kadının canına kıydı şimdi Ayşe Paşalı'nın kızına devlet sahip çıkıyor mudur dersen bence devlet yine kendini/cebini doldurmaktan öteye geçmiyordur.. Boşanma avukatları, savcıları da bu hakları koruyamıyoruz diye dava süresini sürüncemede bırakırlar bir insan 7-10 senede boşanıyorsa ben sadece Allah'ın adaletine inanmakla haklı olduğumu düşünürüm
İşte insanın hayatının güvenli olmadığı bir ülkede hukugu ayaklar altına alıpta müftüler nikah kıysın gibi sacma işlerle neden ugrasılır? Bir önemli nokta daha kuran derki faizi kabul eden allah ve resulune savas acmıstır.. Şu an banka ve faiz sistemini kullanmayan müslüman ülkesi var mı? kuran derki ihtiyacınızdan fazlasını nifak edin (ihtiyac sahibine dagıtın) ihtiyac sahibini düşünmeyip insanları faiz tefecelerinin kredilerine mecbur edenlere ne demeli?
İnsanlar ona bakarsan şeriat adı altında bir sürü terminoloji türettiler onları da tüketip yine üzerinden rant sağladılar bazılarının işine geldi tabii bu durum.. Vallahi bu ülkede gerçek adaleti sadece vicdanınla kuruyorsun vicdanının orta yerine diktiğin bir mahkemeyle insanın elinin değdiği hiçbir şeyde gerçek adalet, eşitlik mevcut değildir senin hakkını gözetmek için bir başkasının hakkına tecavüz ederler şu an bütün dünyanın en adalet timsali ülkelerine dahi baksan yine bir çelişki dikkatini çeker sana verir ama kimlerden aldığı bilinmeyenli denklemdir. Kur'an-da her şey mevcuttur ama bizim akıl sınırlarımızın aldığı kadar vardır daha ötesine geçemiyoruz ve iyi ki de geçemiyoruz çünkü emin ol bunları da anlasak yine kendimizce yorumlayıp yine gerçek dışı kavramlarla birbirimize zulmederiz mutlu olmak için cahil kalmakta gerekiyor biraz her şeyin farkında olursan asıl o zaman dünyayla sağlıklı bir iletişim kuramıyorsun..
bence bütün sorun egitimde egitimi felsefe ve düşünmeden uzak bilimden uzak yasıyoruz gencleri geliştirmek değil yontmak için kullanıyoruz egitim sınırlayıcı oldugu surece bu sistemler değişmez insanlara Allaha sorgulamayı günah olarak anlatıyorlar oysa yaratıcı aklı hür insanları sever körü körüne iman istemez allah insan istiyor isteseydi bizi robot olarakta yaratabilirdi..
Biz asıl gerçek şeriati yaşamadığımız için bu noktadayız denir. Çünkü bize haram kılınan her şeyi tek seçenek gibi zorunlu olarak yaptırmaya çalışanda bir düzende yok değil bunun sen de farkındasın dünyada bir sistem var ve o düzenek üzerinden işliyor hiç kimse bu düzene karşı çıkamıyor Allah'ın emirleri ve yasakları değil insanların el yapımı adalet bozma kuralları bize yaşatılmaya ve bununda normal kabul olarak görülmesi sağlanıyor. Allah insanoğluna zarar verecek onu hüsrana uğratacak her şeyden korumaya çalışır ve dini ticarete dökmeyin der çünkü bizim dinimiz aslında zenginin daha güçlü arkasının sıvandığı bir din değil o zenginin Allah için ne kadar fakiri doyurduğu esas alınır. Bizler bunları henüz idrak edemedik Allah'ın esas adaleti tecelli etmeyene kadar insanların din tüccarlığı, din üzerinden Allah'ı kullanarak ne de hayırlı işler yapıyoruz derken cebine attıkları daha neler nesi peyda olacak bakalım..
Bahsettiğin şeyler kemikleşmiş problemlerimiz bunlardan hepimiz haberdarız zaten din, bilim, eğitim bunlar özüne inilirse birbirine o kadar yakın şeyler ki yine adalette öyle bunların hepsi yine kitabımızda mevcut bilimin hala açıklayamadığı çoğu şeyleri Allah kaleminde yazıyor zaten dinimiz eğitimin, bilimin karşısında dursaydı evvela ilkin ayetimiz 'Oku!' ile başlamazdı Alak suresi çok şey anlatır bize tabii görebilen akla/göze/kalbe... İki tür iman vardır biri sorgular, kurcalanır sonra teslim olunur 2.'si ise sebep aranmaksızın insanın ruhunda var olan bir teslimiyettir ama Allah en çok ilkini sever çünkü O'nu sordukça O'nu öğrenmek istedikçe zaten eğitimle de, bilimle de, sanatla da yolun kesişir dediğin gibi Allah önce aklımızın gelişmesini bize emretmiştir.
esas seriatı kim yasıyor biliyor musun? tuhafına gidecek ama japonya ve iskandinav ülkeleri.. gelir dagılı super ahlak süper sosyal haklar süper gitte gör :)
İslam'da ruhban sınıfı yok, imamların da nikah kıyma yetkisi yok. İslam hukukunda bile nikah, gizli yapılmamak koşuluyla ve ailelerin de rızası ile, eşlerin kabul ettim demesinden ibarettir.
İmam ve müftülere bu yetkinin verilmesi, İslam'ı Hristiyanlığa ve Yahudiliğe dönüştürmekten öte bir şey değil.
Diyanete ve çalışanlarına güvenim olmadığı için Müftüye kıydırmam. Hepsi sapıtmış. Para için neler ediyorlar. Diyanet ve diyanete bağlı bütün kurumlar sadece torpille veya rüşvetle iş yapıyor. Insanları da dinden uzaklaştırıyorlar. Iclerinde 1000 de 1 dir vicdanlı adam..
Anlamıyorum bu durum neden bu kadar büyütülüyor. Kanada da yaşıyorum, burada imamin kıydığı nikah da, papazın kıydığı nikah da resmi nikah olarak sayılıyorken, Türkiye de müftü neden nikah kıyamasın ki? Tepkiler çok saçma. Sanki zorluyorlar insanları illa müftü nikahı kıyacak diye
Ülke de din ile devlet işleri birbirinden ayrıldı ise zamanında mutlak sebepler nedeniyle ayrıldı. Özellikle bu ülkenin kadınlarını anlamıyorum. Kendini 2. sınıf yerine koyan aşağılayan ve din ile bunu örtbas eden bir zihniyetin peşinden nasıl gidebiliyorlar aklım almıyor. Madem resmi nikah kıyacak ne gerek var bunu muftuye yaptırmanın bu işi yapan zaten yetkili memurlar var ayrıca isteyen gidip dini nikahını da kiyabiliyor. Müftü neden?
Allah kimsenin nikahini kiymak icin din indirmedi din nikahi osmanluda 17 yyda icat edildi karda kista devletin gidemedigi koyde imamlara nikah kiyma yetkisi verdiler.. tabi din bir elmas tarlasi olunca imamlar bunu yayginlastirmis.. her nikahtan parayi al koseyi don..
Devletin Bunu Yapmasının Sebebi, Nikah İçin Aylar Sonraya Gün Verilmesinin Önüne Geçmektir... Bunun İçin En Uygun Kamu Kurumu Müftülüktür!!! Bilip Bilmeden Yorum Yapan Ve Müslümanların Çoğunlukta Olduğu Bu Ülkede Buna İğreti Gözüyle Bakan Tiplere GICIK Oluyorum... Beğenmiyorsanız Kapı Açık Güle Güle.
Adamlar zaten imam nikahini kiymiyormuydu? Milletin zoruna giden ne herkes ayaklandi Ve sadece muftulere verilen bir gorev degil bu gerektigi durumlada kiyabilcekler gene normal nikah memurlari olacak zaten
Müftü fetva verebilme yetkisine sahip kişi ise nikah kıyma yetkisini geç bile verdiler bence.. Nikahımı tabi ki müftünün kıymasını isterdim hatta daha üstü varsa da olur :D
Müftünün nikah kıymasında sorun yok.. niyeti kötü adamın imam nikahı kılıfı elinden alınır hiç değilse.. ama tasarının ikinci kısmı yabancılara kimlik numarası verilmesi hadisesi ki.. bu müftü nikahından daha önemli ve tartışılmaya değer.
Bence yanlış herkes işini yapsın Müftünün işi din Olmadı müftü ameliyat a da girsin Kolaylık diyorlar ne kolaylığı kardeşim Bir zahmet gidiversinler daireye
Nikah statüsünde öncelik olarak dini sonra resmi olmasından yanayım. Müftülüğün kıymasında bir sakınca görmüyorum. Önemli olan kişilerin rızası birbirini sevmesi
Bunun devamı belediyeler kalksın onların görevinide müftülük yapsın şeklinde olmasın sakın, çünkü seçilmiş bir belediye başkanına kıyasla, bir memur olan müftünün kontrolü daha kolaydır.
Nikahımı belediye başkanı da kıysa olur , müftü de kıysa olur. benim için farketmez. en iyisi resmi nikahı belediye başkanı , dini nikahı da müftü kıysın.
hristiyanlar da din adamı nikahı kıyıyo diye.. bizim aklı kıtlar da aynını yapmaya kalkıyo.. lan biz hristiyanmıyız ki onlara benzicez.. kim onlara benzerse onlardan olur diye hadisi şerifi unutmuş bu gafiller..
Nikah memuru kıysın müftüye yetki vermek laik devletten uzaklaşmak için atılan bir adımdır. Ben nikah kıydıracağım ama memur bulamıyorum diyen hiç görmedim duymadım
sonuç önemli kim kıyarsa kıysın:) herşeye çok takılmaya gerek yok
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Bence doğru karar. Hatta aldığımız maaşlarımızı da müftülere verelim onlardan alalım lazım oldukça. Evimizinde bir anahtarını yaptıralım gelsinler kontrol etsinler arada islama uygun yaşıyor muyuz diye. Hatta donumuzu da alsınlar doymazlarsa.
Imam nikahini cami hocalari kilar ki onlar da evlilik cüzdanı gormeden kilmiyorlar. Dileyen müftüluk de dileyen nikah memuruna kildirir yeter ki elinizde belgeniz olsun.
Uetki verilsin beni bağlamaz diyorum ben normal nikah memuru kıysın isterim
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Dünyayı dolaşmış, görüşü müftü denilen insanlardan daha önde biri olarak onların kıyacağı nikaha ne diye inanayım? devlet bunları zawallı diye önümüze iteliyor ki
Önce resmi nikah olmadığı halde evlenmenin dinsel törenini yapan hocaları durdursunlar bu suçu engellesinler sonra müftüler bu yetkiyi hak ediyor mu etmiyor mu oturur konuşuruz
En İyi Cevaplar