Mehir, erkeğin evlenirken kıza vermesi gereken altın, mal veya bir menfaattir. İstanbul’da genel olarak 11 Reşat altını mehir olarak verilir. Mehrin altın olması şart değildir. Herhangi bir mal [ev, apartman, bağ, araba, fabrika] veya bir menfaat de olabilir. Dul kadınla evlenen de mehir verir. Mehir söylenmeden yapılan nikah da sahihtir. Fakat evlendikten sonra da erkeğin hanımına Mehr-i misil vermesi gerekir. Bir kız veya kadın evlenirken, (Benim nikahım mehirsiz olsun) diyemez. Bir mehirde anlaşılır. Bu mehir kadının hakkı olduktan sonra, henüz almadan da kocasına bağışlayabilir. Bağışlaması ise çok sevaptır.
Günümüzde bir miktar belirlemek doğru değil evlenilecek esin maddi durumuna da bakmak lazım. Boşanma ölüm hallerinde kadının kendini kimseye muhtaç olmadan bir kaç ay idare edebilmesi için verilen paradır altındiş ya da ne veriliyor ise.
Böyle şeyler daha var mı ee peki ekonomi durumu olmayan ne yapsın evlenmesin mi? Bazı şeyler bana o kadar tuaf geliyor ki halbuki biz iki gönül bir olunca samanlık seyran olur diye öğrenmiştik..
11 Reşat altın mı 😂😂😂😂😂 kim belirledi bunu acaba? 😒🤔
Mehir, olası bir boşanma durumunda kadının mağdur olmaması için belirlenen bir pahadır. Ancak bunu kimse belirleyemez, ne az olarak nede çok olarak belirlensin diyemez. Kadınların çok mehir istediği ve sahabe erkeklerden birinin de kadınlara "mehri az isteyin, maddi durumundan dolayı evlilikler az ve zor oluyor" demesi üzerine bir kadın "mehir için peygamber bile bir sınır koymadı, bunu sen mi yapacaksın?" diyerek karşı çıkmıştır.
Bizde genelde en düşük 200 gram altındır... ALLAH korusun olurda boşanma olursa erkeğin kadına zaten yardım etmesi mecburidir (çocuk varsa) mehirde ekstrasıdır... aslında dinimiz kadını her türlü güvence altına almayı amaçlıyor...
Bilmiyorum, hiç evliliğe yaklaşmadım söz bile olmadı :D O değil de, bana bir şey olursa diye ben ona bir sürü şey bırakırım zaten. Nehir alayım ona ben
Taban miktar var mı bilmiyorum lakin üst miktarda sınır yok karşılıklı rıza ile belirlenir. Kaç kişi mehirini veriyor acep çok azdır benim alçak bir arkadaşım karısı mihrini istedi diye boşadı kadını
eskiden ciddi rakamlar istenirdi. şimdi olay aşk evliliklerine döndüğü için prosedüre döndü aslında. unutuyor gibi. halbuki sadakatsiz evliliklerin en çok yaşandığı dönemde daha çok ihtiyaç var.
Mehrin miktarını evlenirken kadın belirler ama olması gereken miktar kadının boşandıktan sonrada kendini toparlayana kadar geçimini idame ettirebileceği kadar olması gerekir.
Ek olarak şunu da belirtmeliyim günümüzde islami kanunlar geçerli olmadığı için mahkemelerde boşanmada kadına nafaka bağlanır. Mehir de bu nafakanın aynıdır sadece evlenme öncesinde miktar belirlenir.
Mehrin azami ya da asgari sınırı yoktur. Mehri kadın istediği ölçüde belirleyebilir. Paylaşımın için teşekkür ederim bunu bilmeyen bir çok arkadaşımız faydalanır inşallah
Gücümüz kadar uygun bir miktar para ya da karşılığı bir şey altın, ev, araba, tarla, arsa vermeliyiz. Ölćüsü yok. Yakın kardeş akraba eş dost emsal olabilir. Ölçüsü sınırı yok. https://youtu.be/JyWPh4Gg2rI
En İyi Cevaplar