Dolar üzerinden bak o gün dolar kuruna göre misal 5 lira ise 15 16 bin dolar ediyordu. Şimdi anca 4500 dolar falan eder. Bu da nasıl şahane bir ekonomimiz olduğunu gösteriyor.
O günkü doların kaç para olduğunu hesaplayıp yahu paran ne kadar getirdin bakıp şu anki doların fiyatını düşünüp ve ne kadar dolar getirdi yine bakıp öyle sonuç alabilirsin
3.5 lira idi 2018 yılında. sadece dolar kuruyla çarpsan bile 500 bin TL'ye yakın bir para yapıyor fakat o zaman enflasyon diye bir şey yok denecek kadar azdı ve enflasyon doların çok daha ötesinde ilerledi. mesela 9 liradan 18 liraya fırladığında, fiyatlarda aynı oranda uçmuştu. sonra 18 den 10'a kadar düştü ve yavaş yavaş yıl boyu tekrar aynı seviyeye geldi. fakat o ilk sert düşüşünde fiyatlar da beraberinde aşağıya inmedi. uzunca bir süre dolar aynı seviyede seyrederken enflasyon sürekli olarak yukarı tırmanıyordu. en basitinden, sadece 2022 yılının bir önceki yıla göre enflasyon oranı %180'di. yani 1 veriyorsan 3 vermen gerekiyor. yani 2 daha üzerine koyman gerekiyor. 500 bin TL ye sadece 2022 yılından itibaren enflasyonu dahil etsen 1.5 milyon lira ediyor. kaldı ki daha 2021-2020-2019 yıllarının enflasyon oranları eklenmiş değil. onları da eklersen 2-2.5 milyon eder diye tahmin ediyorum. yani bunu hesap etsen etsen ev arsa araba üzerinden edersin. 5 sene önce 100 bin liralık araba bugün kaç para, 100 bin liralık ev bugün kaç para, 100 liralık et bugün kaç para, 100 liralık petrol bugün kaç para gibisinden
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
9Cevap
Dolar üzerinden bak o gün dolar kuruna göre misal 5 lira ise 15 16 bin dolar ediyordu. Şimdi anca 4500 dolar falan eder. Bu da nasıl şahane bir ekonomimiz olduğunu gösteriyor.
5 yıl önceki dolar kuruna bak ona göre hesapla işte
5 yıl önce 5 tlydi. 5 ile 85'i mi çarpıyoruz
maşallah matematik sıfır seninde 😂😂
85000/5=17000$
bugün ki dolar kuru ile o günki dolar miktarını çarpcaksın
17000*18,81=319770 bin tl yapıyo
Ya matematiğim iyi aslında ama ekonomiden enflasyondan falan anlamıyorum hiç 😅 teşekkür ederim bu arada 🙏
rica ederim 😂
O günkü doların kaç para olduğunu hesaplayıp yahu paran ne kadar getirdin bakıp şu anki doların fiyatını düşünüp ve ne kadar dolar getirdi yine bakıp öyle sonuç alabilirsin
İki çeşit hesaplanır ilki enflasyon oranına göre. Dövize göre hesaplarsan 400 bini geçer.
Enflasyona göre nasıl hesaplanıyor
her sene enflasyon oranını ekleeyceksin 85 bine 2019 20 21 22 enflasyon rakamlarını eklemen gerekli 85 bine.
Aslında ben 5 yıl önce dolar 5 tlyken 85 bin tlye aldığım arsanın şimdi kaç tl ettiğini hesaplamak istemiştim
arsa farklı ama yeri önemli.4le çarp en azından.340bin düşünebilirsin.
Teşekkürler
arsa kaç metrekare.
Rahat 1 milyonun üzerinde
Yok ya etmez o kadar. Nasıl hesapladınız
5 yıl önce 85 bine sıfır daire satıyorlardı
Şimdi en ucuz sıfır daire 1 milyonun üzerinde
85.000/5 : 17.000 dolara almışsın 5 yıl önce.
şimdi 17.000 dolar ise 320.000 tl ediyor.
418 bin falan yapıyor.
dün ne yediğini hatırlamıyor bu kitle
1 milyon lira ediyor
Nasıl hesapladınız 5 yıl öncenin 85 bini şimdinin 320 bini ediyormuş
enflasyonla birlikte en az 1.5 milyon lira.
320 bin ediyor diyorlar şimdiki dolar kuruna göre
3.5 lira idi 2018 yılında.
sadece dolar kuruyla çarpsan bile 500 bin TL'ye yakın bir para yapıyor fakat o zaman enflasyon diye bir şey yok denecek kadar azdı ve enflasyon doların çok daha ötesinde ilerledi. mesela 9 liradan 18 liraya fırladığında, fiyatlarda aynı oranda uçmuştu. sonra 18 den 10'a kadar düştü ve yavaş yavaş yıl boyu tekrar aynı seviyeye geldi. fakat o ilk sert düşüşünde fiyatlar da beraberinde aşağıya inmedi. uzunca bir süre dolar aynı seviyede seyrederken enflasyon sürekli olarak yukarı tırmanıyordu. en basitinden, sadece 2022 yılının bir önceki yıla göre enflasyon oranı %180'di. yani 1 veriyorsan 3 vermen gerekiyor. yani 2 daha üzerine koyman gerekiyor. 500 bin TL ye sadece 2022 yılından itibaren enflasyonu dahil etsen 1.5 milyon lira ediyor. kaldı ki daha 2021-2020-2019 yıllarının enflasyon oranları eklenmiş değil. onları da eklersen 2-2.5 milyon eder diye tahmin ediyorum. yani bunu hesap etsen etsen ev arsa araba üzerinden edersin. 5 sene önce 100 bin liralık araba bugün kaç para, 100 bin liralık ev bugün kaç para, 100 liralık et bugün kaç para, 100 liralık petrol bugün kaç para gibisinden
Dövize göre mi?
Evet nasıl hesaplıyoruz 5 yıl önce dolar 5 tlydi. 85 bine almıştım arsayı
Dolar kuruyla
21.250 TL