Hafta Sonu Gezme Yol Parası 2 Otobüs, 2 Minibüs Ayda 4 Kere: 40 TL Hafta Sonu Yemek İçme 4 Kere Çay + Tavuk Döner + Ayran: 40 TL
Tüm Harcamalar Toplam: 850.60 TL Asgari Ücret Geriye Kalan: 1404 - 850.60 = 553.4 TL
NOT: Asgari Ücretle Tek Kişi Nasıl Geçinebilir Diye Test Etmek İçin Tek Kişinin Harcamaları Hesaplanmıştır, Barınma İhtiyacının - Kiranın olmadığı düşünülmüştür.
Sonuç: Asgari Ücret Tek Kişiyi Bile Beslemekten Aciz ve Sadece Hayatta Kalmaya Yetiyor, Bu Maaşla Bir Şeyler Biriktirmek Gerçekten Çok Zor.
çok güzel bir soru sormuşsun. 1800 karekter yazdım ama yanlışlıkla silindi. Gıcık oldum😔. Aşşağıda gizli bir hanım verdiğin cevaplar için teşekkür ederim bir ilave yapayım asgari ücret aslında 1271 tl bu ülkede, agi diyenle vergi dilimi sonrası bordroloruna baksın.
Vergi iadesi kaldırıldı yerine AGİ geldi. Vergi iadesi ile eskiden insanlar 100-150 TL' ye kadar vergi iadesi alabiliyordu. Gıda harcamalarınızı hesaplayın zaten %18' i ya da %10' u bile olsa 100 TL' den az para yapmayacaktır. Eskiden ekmeğin bile vergi iadesi vardı. Yakımındaki yaşlılara sordum şimdi, onlarda bu zamanın parası ile en az 100 TL' lik bir vergi iadesi olduğunu söylediler. Resmen asgari ücreti yüksek göstermek için Vergi İadesini Agi adı altında maaşla kattılar. O zaman asgari ücreti geçmiş dönemle kıyaslarken 1271 TL üzerinden kıyaslayacağız. Resmen bizi kandırmaya çalışıyorlar bu kadar da olmaz.
Haklısın, birde asgari ücretten birkaçyüz tl fazla alanlar var, 6. aydan sonra maaşı kuşa dönen, vergi dilimi zedeler. Bu guruba giren birisi olarak bir kaç yıl önce mesai rekoru kırmama rağmen vergi dilimi nedeniyle devlet mesailerimin neredeyse yarısını daha bana gelmeden kesti devlet. 4 kişiyiz 500 tl kira veriyorum, elektrik ortalama 80 tl, su 50 tlbebeyin ortalama bezi 20 tl okul masrafı ortalama 60 tl servis 120 tl yol ücreti 180 tl yakıt 100 tl= 1110 tl gıda ve kıyafet olayına daha girmedim bile, onuda aşşağıdaki "tembelsiniz diyen" hanım efendi hesaplasın, ayrıca eşim bir işe başlasa ve asgari ücret alsa çocuklara kim bakar? Bakıcı tutsak iki çocuğa 2000 tl para ister😊 Gizli hanıma soruyorum, 15 yıl önceki durumun kötülüğüne bakacağına bu gün bu ülkede 30 kuruşa çifçinin satamsdığı Ürün pazarda 2 tl ise bunu 15 yıldır nasıl önleyemediler, 11 milyar dolar tarıma destek verildi eyvallah ama neden çifçi traktörünü satıyor, borcunu ödeyemiyor...
Sana katılıyorum. Bu arkadaşlar tam ekonomik kriz yıllını baz alıp Türkiye' de asgari ücretliler 2001-2002 yılına göre 2 kilo daha fazla et yiyorlar, 10 ekmek daha fazla alaıyorlar, 10 simit daha fazla alıyorlar, 10 litre daha fazla benzin alıyorlar diyorlarsa haklılar ben bunlara bir şey demiyorum. Sadece onca yaptığınız tan tane ve 15 koca yıl 10 tane fazla ekmek, 12 kilo fazla et, 10 adet fazla simit yemek içinmiydi diyorum. Bir de şu var tek bir ürün üzerinden yalan verilerle hesaplama yapmak yerine 2002 yılından bir insanın ihtiyaçları ne idi, ihtiyaçlar Telefon, konuşmak için kontör, dışarıda ulaşım için bilet, sürücü belgesi için sürücü kursuna ödenen ücret, nohut (şuan en normalinin kilosu 14 TL), kuru fasülye (şuanda en sıradanının kilosu 14 TL), yerli mercimek (şuan en normlalinin kilosu 10 TL), kırmızı mercimek (şuan en normalinin kilosu 8 TL), ıspanak (şuan en normalinin kilosu 3.5 TL), pırasa (şuan standartının kilosu 3 TL), elma (şuan normalinin kilosu 3.5 TL)
Yol yaptılar eyvallah , köprü eyvallah ( dolarla geçiyoruz ) inşaat eyvallah ama fabrikalara ne oldu, ham madde neden üretilmiyor 15 yıl bunu düzeltmeye yetmezmi, kim ellerini tuttu? Beş yıl, beş yılda nasıl Tayland nasıl 50 yıllık atılım yaptıda aynı sürede biz ortalama 4.7 büyüdük? Neden bu ülkede et yok, ithal ediyoruz, şeker fabrikalarını kapattığımız için küspe bulamadıkları için olabilirmi, neden 1 kilo domates tohumu almak için 1 ton domates satıyoruz acaba köylüye tohum üretimini yasakladığımız için olabilirmi? Dünyanın kaç ülkesinde çifçinin tohum üretip satması yasak? Neden tarım ürünlerinin fiyatlarını Türkiyede sadece 10 kişinin belirlemesine bu güçlü iktidar mani olamıyor. Tamam yaptıkları var eyvallah ama inşaatla, köprüyle, ucuz kur ilizyonuyla çıkarcı pahalı ekonomik sisteme bizi neden ahkum ediyorlar? Çok varda neyse.
ürünlerin 2002' deki fiyatlarına bakmak lazım. Mesela çeyrek altın üzerinden bakılınca 2002' de asgari ücretle 15 çeyrek altın alınırken şuanda tek bir tane çeyrek altın alınıyor. 2002' de net asgari ücret 225,999,000 TL kısaca 255 TL diyelim. O zaman İstanbul E5 yolun yanından bir 3+1-asansörlü daire 10 Bin TL' ye satılıyordu. Yani bir asgari ücretli o daireyi 39 asgari ücret maaşı ile alıyordu. Şimdi o bina eskimesine rağmen piyasa bozuk da olsa tam şu an 450 Bin TL' ye satılıyor. Net asgari ücret 1271 TL diyelim. 450.000/1271= 354 Ay Çalışmak Zorunda Evin 2002' deki dolar fiyatını söylüyorum 8 Bin Dolardı. Şuanda 450.000 TL' den satıldığına göre 3.65 Dolar kurundan hesaplarsak 450.000/3.65= 123.000 Dolar 123.000 (Şimdiki Dolar Fiyatı)/ 8.000 (Eski Dolar Fiyatı) = 15 Kat. Evin 2002' den 2017' ye kadar Dolar karşılığından fiyatı 15 kat artmış.
Peki asgari ücret dolar bazında kaç kat arttı. 2002 Yılından net asgari ücretin dolar karşılığı 132 Dolar şuanda ki karşılığı 384 Dolar. 384/132=2.91 Kat. Yani 15 yılda Net Asgari Ücretin Dolar karşılığı 2.91 Kat artarken ev fiyatlarının Dolar karşılığı 15 kat artmış. Şuanda kim bana diyebilir ki ev fiyatları çok ucuz, kredisiz bir şekilde bile insanlar rahatça alabiliyor. Hayır böyle bir şey yok, ortalam insanlar kredisiz bir şekilde ev alamıyor. 2002 Yılından "Kira Çarpım Oranı" yani bir evin kendi kirası ile kaç ayda satın alınabileceğini hesaplayan oran İstanbul için 120 aydı yani 10 yıldı. Şuanda bu 200' ü aşmış durumda. Örnek verirsek İstanbul' da kirası 1500 TL olan bir evin fiyatı 450 Bin TL. 450.000/1.500=300 Ay. Yani 450 Bin TL' lik ev kendini kiraya verdiğinde kendini tam 300 ayda yani 25 yılda satın alabiliyor. Yani Türkiye' de inanılmaz bir emlak, gayri menkul rantı var bu rantı yiyenlerde bu evleri yapanlar ve bu evlerin yapılmasına aracılık edenler.
Ayrıca şunuda ekliyeyim, mütahitlere yeniden yapılanma adı altında, merkezlerde daire karşılığı anlaşılsn evler aşşağı yukarı 65 metrekare yani dairelerde küçüldü, ben 100, 120 metre kare evleri daha çok daire verebilmek için böldüler. Büyük evlere alıçkın ahali satıp başka bölgelere göçtü, ya da kiraya çıktı, bu evleri öğrencilere kiraya verebildikleri için ücreti şişirerek 60 metrekareue 4,5 çocuk sığmaya çalışıyorlar☺ olan kesim çok mutlu, tam bir vahşi kapitslizimle fiystları keyifle şişirip sonrada "herşey zamlandı" diye söyleniyorlar, toplumca dans pistindeyiz, ayağımıza krşun sıkıyoruz, şu anda vurulan başlalarının ayakları ama dans edemeyenlerin sayısı düştükçe, sıra bize gelecek. Umarım, geç olmadan anlarız.
Halkımız dünyada insanların yaşam şartlarının ne olduğunu bilmeden bir şeyleri talep etmeye başlamayacak. Halkımız hala Dünyanın 1980' lerdeki, 1990' lardaki imkanlarla yaşadığını ve bo dönemin imkanlarına millenyum çağında yani 2000' lerde sahip olunca şartlarının iyi olduğunu düşünüyor oysa ki Bulgaristan dediğimiz devlette bile asgari ücret 15 yıl önce 60 Euro Dolar İken bugün 250 Dolarlara geldi. Şuanda Gelişmemiş, Gelişmekte Olan Ülkeler arasında maaşları Dolar bazından 3 kat artmayan ülke neredeyse yok. Maaşlarını 4 kat arttıran ülkeler artık biz halkımıza refah sağladık diyorlar gerisi hava cıva. Türk Halkı Eski Demir Perde Ülkeleri seviyesinden maaş alıp Amerika, Almanya seviyesinden ev fiyatları ile karşı karşıya. Yani Almanya' da çalışan nasıl 20 yıl çalışarak ev alıyorsa, ABD' de çalışan nasıl 25 yıl çalışarak ev alıyorsa artık biz de öyleyiz. Resmen vahşi kapitalizmi ve onla birlikte ahbap çavuş kapitalizmini yaşıyoruz.
Dostum ben kendi memleketimden ornek vereyim antalyada iyi bir yerde kira 1000 tl ki 1500 de var en azi dersen 700 tl tam fikrim yok fakat bu paralar sadece kira yahu guvencen olmasa yasayamayacaksın da.
Kirasız hesapladım zaten kirayı de hesaplasam aç kalması gerekirdi. Kirasız ve tek kişi nasıl geçinilir diye hesapladım. Hesabımda da bu kişi 30 günde sadece 4 kere dışarıda tavuk döner de olsa yemek yiyecek. Yani her gün evde yemek yapması lazım :)
Tarafgirlik yapmadan hesaplamışım değil mi? Yani fiyatları düzgün yazmışım. Bak doğalgazı 100 TL yazdım mesela 150 de yazabilirdim. Tereyağı: 7 TL yazmışım ama 250 gramlığı 7 TL 1 kiloluk yazsam 25 TL yazmam gerekirdi. Aslında baktığımız zaman oldukça tarafsız bir hesaplama ve sonuçları çok net.
Bu fiyatlar Avrupada her paket üründe 1 Euro -en pahalısı 5 Euro diye gidiyor ama ülkemizde maalesef ürünün paketi 15 TL' ye satılıyor. Kuruyemişlerin Kilo fiyatı 100 TL' yi geçmiş hale Türkiye ucuz memleket diyenler var mı bilemiyorum. Parti sevdasına yalan söylüyorlar, Türkiye' de her şey çok iyi ve kolaymış gibi anlatıyorlar.
Yemin ediyorum rezil durumda yaşıyoruz hala bu siyasi fanatiklik yapanların beyni neyle çalışıyor bilmiyorum ama fiyatlar böyle olduğuna göre onların beyni kuruyemişle çalışmadığı kesin. Diğerleri ise bunları fazlası ile yiyor onlarda götürücü takım. Adam beleiyeden kupon arazi almış yani 10 milyon TL edecek araziyi 1 milyon TL' ye almış üç beştene bina dikip 10 Milyon TL cebine atmış adam takar mı 100 TL' lik kuruyemiş fiyatını tabi ki o böyle bir siyaseti destekler. Olan bize oluyor bu memlekette.
Ya insanlar kurbandan kurbana et yiyebiliyor bircogu oda alabilirler ise en pahali benzin bizde intarnet hak getire saygi ve adalet zaten yok insana verilen deger desen ne arar garip ya insanlar anlamiyorum ben. ama guzel yol yapiyoruz ve turistlik yerlerimiz cok iyi cavura iyi hizmet ediyoruz ben antalyaliyim biliyorum.
Antalyanin durumu allaha emanet ya ben ogrenciyim yazin gitmistim darb. e oldugu zaman oteldeydim bu arada otel en lux otellerinden biriydi bir anda kimseler kalmadi ucak krizindende ruslarda yoktu yani en ufak birseyde bile gidiyor turizm rastgele gidiyoruz yani
Ailen orada heralde. Bu senin turizm açısından nasıl geçmesini bekliyorlar? Bir de Antalya bir sebze-meyve üretim merkezi. 39 Milyon turist 2014' de Türkiye' ye gelirken 2016' da belki 20 Milyon turist gelmiştir Türkiye' ye. Antalya' da da turist sayısı açısından tahminim en az %50 bir azalma var. Bu tusitler domates, biber, peynir vs. yiyordu. Üreticiler 2 sene ürünleri bu turistlerin yiyeceği bir şekilde aracılara, otellere satamadı. Nasıl idare ediyorlar? Yani çiftçiyi bu kriz etkiledi mi?
Abi hic sorma bak ben dogma buyume antalyaliyim bu kadar kazik olmaz pazarda ve uretim sehrindeyiz dedigin gibi etkilemezmi duzeldi duzelmesine az cokta ozmn bizim cebimizi vuruyor pazar fiyatlari
Mesela pazarda fiyatlar ne kadar? Ben Antalya meyve sebze hali hazıp google' den hal fiyatlarını öğreniyorum ama pazar fiyatlarını bilmiyorum. Mesela kaliteli bir domates , biber, sivri biber, patlıcan ne kadar?
Antalya' da birisi var Avrupaya meyve-sebze ihracatı yapan bir şirketin sahibi. Diyor ki bana 1.80 TL' ye bana domates bul ben diyor elindeki domateslerin tümünü alacağım. Dedim ki köylüler 1 TL domatesler diye ağlıyor. O dedi ki bizim Avrupaya ihraç ettiğimiz domatesler çok farklı, sorunsuz olacak sen ben istediğim domatesi bul ben parayı eline sayacağım dedi. Anladığım kadarıyla Almanya' ya, Fransa' ya giden 1. sınıf kalitede bir domates istiyor. Bizim yediğimiz 3 TL' lik domatesler ne dedim. Vallahi biz tonlarca alsak da kendi kalitemizdeki domatesleri ancak 1.90, 1.95' e bulabiliyoruz. Hatta diğer domatesleri de biz alıyoruz zararına da olsa hale veriyoruz, İstanbul' a bizde ucuz domates gönderiyoruz, 1.5 - 2 TL' den gönderiyoruz zararına dedi. Yani bizim İstanbul' da Ankara' da yediğimiz 3 TL olan domatesler domates değil başka her şey olabilir. Hatta direkt hormon yiyoruz.
Geçinemiyor diye bir şey yok şimdiye kadar ayaklanma olmadı ise halk bu halinden memnun demektir Tabi çoğu kredi karti kullaniyordur baska türlü imkanı yok bence
Tek kişi ete 110 TL verilir nedenini de açıklayayım. Etin kilosu 37 TL * 3000 Gram (3 kilo) = 111 TL yapar. Asgari ücretli neden ayda 3 kilo et (3000 gram) yesin diyeceksin. Günde 100 Gram Dana Kıyma Yese * 30 Gün (Bir Aydaki Gün Sayısı) = 3000 Gram yani 3 Kilo Eder. Türkiye 2013 Dünya Gıda Örgütü Raporlarına Göre İnsanların Kişi Başı Yılda Ortalama 30 Kilo Et Yiyor Olarak Belirtdildiği Bir Ülke. Ermenistan gibi fakir bir ülkede insanlar yılda ortalama 37 Kilo Et Yerken, Brezilya gibi fakirliğin dip yaptığı bir ülkede insanlar yılda ortalama 80 Kilo et yerken siyasetçilerin hergün etli yemekli siyasi toplantılar yemekler düzenlediği Türkiye' de asgari ücretliye günde yediği 100 gram dana kıymayı çok göremedim. Sebze yemeklerine, makarnaya kıyma serpiştirse yine günde 100 gram dana kıyma tüketir. Dikkat ettiysen yumurtayı da 30' lu hesaplamışım. Çünkü hergün 1 yumurta yiyecek şekilde hesapladım.
Bu arada peyniri çok hesapladığımı düşünmüyorum. 10 Günde 1 kilo peynir bitirse ayda 3 kilo peynir tüketir diye hesapladım. Türkiye' de ortalama bir peynirin Kilosu 20 TL Carreforsa. com, Sanalmarket. com' u açarak kendi gözlerinle görebilirsin. Bilmiyorum ne sıklıkla pazara ve markete gidiyorsun ama geçtiğimiz 2 ay içerisinden kemer patlıcanın kilosunun 9 TL' ye, patetesin 2 TL, soğanın 2 TL' ye, kırmızı biberin 7 TL' ye, sivri biberin 13 TL' ye, mandalinanın 4 TL, granny elmanın 4 TL' ye, salkım domatesin 5.5 TL' ye satıldığını gördük. Bu fiyatları gördüğüm yerler arasında mahalle pazarları, BİM market vs. de var. Dolayısıyla bu fiyatlar hakkında ön yargınız olmasın. Maalesef fiyatlar bunlar, şuanda patlıcanın kilosu daha yeni 4.5 TL düştü.
Bizde maas alıyoruz Asgari dan daha az yinede bu kafa ile bakmadım Et almam tavuk alirim 39 vereceğine 12 ver daha iyi
Peynir de o kadar almam 1 kilo 1 ay gidiyor hadi yarm kilo daha arttir 20 tl olsun
Pazarin durumu hakkinda bilgim var sahsen 1 kilo 5 tl vermezdim diger gidalara yonelirdim
Cok görmekten ziyade cebini dusunerek hareket etmek var
Peynir konusunde 1 kisiden soz ediyor isek söylediğin rakam fazla Asgari ücret zaten marketten alis veris yapmasi sacmalik olur pazarın 3 2 katını satıyorlar
Pazar fiyatlarının da farkındayım ama ist gore yazıyorsun sanirim izmirde bu kadar pahali degil yari fiyatina denk geliyor meyve patetes sogan sebzeler ayni bu yuzden aylarca sebze almadım
Ulkede dedigin ise insanlar cebine gore hareket etmiyor demektir benim yazdıklarım da çoğunda maliyetime gore hareket ettim tek isen o eti de peyniri de alirsin ama ailen var ise 1400 ise maas 100 veremezsin 60 tl verirken 10 kere düşünürsün düşünmez isen ay sonunu borçla getirm
İlkokuldan beri market fiyatlarını takip ederim, İzmir'de yaşamışlığım ve ailemden ayrı kalıp 4 kişilik bir evi idare etmişliğim var. Hem de İzmir' in çoğu yerine göre ucuz bir semtte kaldım Mevlana Mahallesi Bornova belki bilirsin. Her gün düzeli olarak market insertlerini inceler, pazarlara bakarım. Fiyatlar konusunda yanıldığımı sanmıyorum. Google "İzmir Hal Fiyatları" yazarak İzmir'de bile domatesin hal fiyatının 3.50, biberin 5, patlıcanın 4 TL' ye satıldığını görecek dolayısıyla bunlar markete, pazara en az 1' er TL karla geleceği için hepsinin üstüne 1 TL koy öyle hesapla. Peynir için oldukça düşük bir fiyat söyledim Pazarda satılan "İzmir Bergama Peyniri"' nin kilosu 23-25 TL arası. Yani İzmir'de öyle çok ucuz bir kent değil. Tarım ürünlerinin bile temel giderlerinin dolarlar alındığını düşünürsek hangi il olursa olsun %50-60 bir fiyat indirimi mümkün olmuyor. Antalya' dakiler bile markette, pazarda artık domatesi 3 TL' ye gördüklerini söylüyorlar.
Dikkat ederseniz orada bir çok fiyatı da düşük yazdım başkası da "neden doğalgaz faturasına 100 TL yazdın daha fazla gelir" diyebilir. Ben günden en az 2 yumurta haşlayan biriyim onu bile az yazdım aslında. Açıkcası siyasetçiler iyi maaş veriyor gibi göstermek için kendimi kısmak zorunda değilim, sana da tavsiyem kendini kendinin geleceği için kıs ama sana asgari ücret veriliyorsa sakın bu sana yetiyormuş gibi davranma. Çünkü yarın koltuk takımın bozulduğundan, TV bozulduğunda "asgari ücretli çalışmıştın değil mi sen, gel TV' ni koltuğunu tamir ettirelim" demeyecek o siyasetçiler. Dikkat ettiysen kira fiyatıda yazmadım. Oysa asgari ücretliler de kirada oturuyorlar ama kira fiyatını da insanlar kendi kafalarından hesaplasınlar istedim. Asgari ücret sınırda yaşama maaşı, belki asgari ücret kalifiye olmayan, işe yeni başlamış, eğitimi gerektirmeyen işlerde, basit işlerde çalışan kişilere verile bilir, benim gördüğüm sorun 8 saat üzerinden toplumun %42' sinin asgari ücret alması.
Maalesef eğitimlide olsa, üniversite mezunu da olsa, girişimci de olsa, üstü başı düzgün de işe gelse, işinden istekli de olsa, tecrübeli de olsa insanlar 8 saat çalıştıklarından asgari ücret alıyorlar. Hatta bazı patronlar asgari ücret artışlarının kendini zorladığı gerekçesi ile işçisine yatırdığı asgari ücretin 100' ünü, 150' sini, 200' ünü veri istiyorlar, geri çekiyorlar. Maalesef durumlar genel anlamda parlak değil, Aydın gibi bir şehirde yaşayan tanıdığım 10-11 saat çalışmasına rağmen 800 TL maaş alıyor. Yani herkes asgari ücreti de bulamıyor.
Yinede bu ülkenin vatandaşı asgari ücret ile kirada yaşıyor 2 çocuk yapiyor cogununda karisi çalışmaz yeni nesil çalışır Asgari ücret ile öyle boyle geçiriliyor daha da vergiler ile daha azi bile alınıyordur ama halk ses çıkarmıyor bunu yapmıyor isen rahatsız olmuyorsun demektir
8 aksam 6 kadar çalışan kesim var bunlara ırgatci denir sigorta olmaz sicagin altında sogun da saatlerce çalışırlar aldıkları ise 45 50 arasi dayi basi vardır birde aldıklarından 5 tl keser al sana 45 tl
Buna ragmen insanlar ses çıkarmaz ac kalmaktan evdekilere bakmamak tan korktukları icin
Zeytine giden tanıdığım var Aydın' da. Kadın 3 sene önce 50 TL' ye zeytine gidiyordu. O zaman Zeytinyağının litresi 13 TL idi şimdi 23 TL oldu. Şimdi çok rahat 75 TL alıyordur (tahmin). Tabi sabahın 4' ünden yola çıkıyorlardı, kamyon gibi bir şeye binerek dağ gibi bir yere gidiyorlardı. O iştende elleri yara bere içinde, zeytinle boyanmış şekilde geliyordu. O işte öyle kolay değil, kısa süreli gider ama her gün gidemez insanı maaffeder. İnsanda para olmayınca elbet bir şekidle geçinir, kredi kartına borç yapar, bakkala borç takar, insanlara el açar ya da kimseden borç almaz ama bulunduğu yüzyılın, milenyumun nimetlerinden yararlanmayarak kaliteli elektronik aletler almayarak, istediği elbiseyi almayarak vs. geçinir. Buna da ancak yaşamak için çalışmak denir. Bir insana kendini ne kadar geliştirirse geliştirirsin yaşamak için çalışacağını gösterirseniz o insan kendini salar, performansı düşer ve öylesine yaşamaya, öylesine çalışmaya başlar.
O bu ülkede yok iste olanlar da yurt disina gidiyor bize sadece 8 10 saat çalış temel ihtiyaçlarını karşıla ve vergilerini ver deniyor simdi bu ülkenin insanları neden gelişim düşünsün neden bu ulkenin yararini düşünsün devlet bile halkına değil kendine çalışıyor zengin olan daha zengin fakir olan daha fakir oluyor bazen bu ulkede kalinmamasi gerektiğini düşünüyorum insanina deger verilmez sadece çalış ve vergini ver
Gitme zamanının geldiğini düşünüyorum şartlara bakinca şartlardan dediğim zengin olmak daha iyi yaşam değil Emeginin karşılığını almak hak adalet bu ulkede yok bunlar ve olmasina dair adımlar bile yok
Zaten milyonlarca insanın yaşadığı Gelişmiş Ülkelerde ve Kişi Başına Düşen Gelirin (Kişi Başına Düşen GSYİH) yıllık 20.000 Doları üstünde olduğu ülkelerde İphone, İpad, bilgisayar, telefon, elbise almak, haftanın 2-3 günü dışarıya çıkıp eğlenmek, arkadaşlarınla sohbet edeceğin mekanlarda buluşmak, çalışıp çalışıp yazından yılda bir kere tatile gitmek vs. zenginlik göstergesi değil. Bunları yaptığında bu dediğim ülkeler kümesine giren ülkelerde sana imrenerek bakmazlar, seni kendilerinden üstün görmezler çünkü onların hepsinin elinden bu imkanlar var, yapıyorlar ya da yapmıyorlar- bu onların tercihi- ama imkan var. Hangi ülkeler bu sınıfa giriyor: Almanya, Fransa, İsviçre, Japonya, İsveç, Norveç, Finlandiya, İngiltere, İspanya, İtalya, Slovenya, Singapur, ABD, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri vs. Sondaki devletleri de "hep yabancı özentisisin, müslüman olmayan kim varsa övmüşsün" demesinler diye özellikle yazdım.
Finlandiya' da devlet 1 yıl boyunca çalışan her vatandaşına sosyal yardım anlamından her yıl tatile gitme parası veriyor. Finlandiyalılar da yazın ülkelerini resmen boşaltıyorlar. Özellikle Temmuz ayında Finlandiya' ya gitmeyin ülke bomboş oluyor diyorlar. Bunca insan İspanya' ya, Türkiye' ye Yunan Adalarına geliyor bu para ile. Zenginleri ABD' yi vs. görmeye gidiyorlar. Almanya örneğin paralarının alım gücü çok yüksek. Emeklileri kendi ülkelerinden tatil yapsalar havuzlu, tam pansiyon, deniz kenarı bir otele 30 günde 4000 Euro vereceklerine Türkiye' ye geliyorlar 3 Bin Euroya bir ay rahat rahat tatil yapıyorlar. Türkiye' deki oteller hem bize pahalı fiyat çektikleri için hem de Türk parasının değerinin az olmasından dolayı biz kendi ülkemizin otellerine giderken zorluk çekiyoruz.
Yazdığın şartlar Orta doğuda da geçerli mi? Çevremizdeki ülkelerde özellikle Yazdığınız ülkeler ile ülkemizin farkı nedir? Üretim gelişme eğitim... Yazdıklarının farkındayım bir çok insanda farkında ama buna rağmen bu şartlar da yaşıyoruz
Ortadoğu derken petrol gelirlerinden dolayı Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri çok zengin ülkeler ve halklarına da bunu az ya da çok paylaştırıyorlar.
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
6
Cevap
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Bu hesabı ergenlik dönemlerinde arkadaşlarınla avare takılmak yerine yapmış olsaydın, bu gün aldığın maaş sana rahatlıkla yeterdi. Asgari ücretlilerin İstanbul gibi metropollerde yaşmak yerine daha küçük illerde ilćelerde yaşamamasına şaşıyorum !
Daha hesaplı daha uygun bir çok şehir ve ilçe var. Ayrıca asgari ücretlilerin hep marka ayakkabı ve pahalı cep telefonu tutkularındanda vazgeçseler daha mantıklı olur.
Diğer şehirlerde iş bulamadıkları düşüncesi ile belki Büyükşehirlerdedirler. Taşradaki insanlar büyükşehire iş bulmak için geliyorlar. Şimdi sen tekrar memleketlerine gitsinler diyorsun. İnsanlara karşı neden önyargın var. Asgari ücretlilerin hepsinin pahalı cep telefonları olduğunu, ayakkabıları olduğunu neren biliyorsun ki? Kaliteli ve pahalı dediğin şeyler Dünyada bir gün çalışılarak kolay bir şekilde alınan şeyler. Adidas, Nike ayakkabı vs. diyorsan onlar Almanya' da 50 Euro' ya satılan şeyler Almanya' da bir asgari ücretli bir günde en az 65 Euro kazanıyor. Telefon dediğin şeyi de 10 gün çalışarak alıyorlar 600 Euro senin burada çok pahalı dediğin telefonlar. Yani telefondur, ayakkabıdır Dünyada para olan, parası olanların aldığı şeyler değil.
Avrupada asgari ücret oldukca düşük ve markalı spor ayakkabıyı asla 50 euroya alamazsın, ayrıca avrupada insanlar gerçekten çalışıyor, burdakiler gibi değil, Avrupada arı gibi çalışıyorlar dakikler, ordaki tempo burda olsa bu ülke 2 kat daha gelişmiş olurdu. Orda iş ayırt etmiyorlar her işi yapıyorlar, karnı aç kuyruğu dik gezmek bizim insanımıza has ayrıca bizim insanımız çalışmayı sevmiyor, sen burdakilerin gerçekten calıştığına mı inanıyorsun :)))
Almanya' yı gayet iyi biliyorum. Size alınacak spor ayakkabının fotoğrafını ve üzerindeki etiketi şuanda atabilirim. Neden ön yargılarınız var. Türk insanı Avrupa insanından daha çok çalışıyor. Sorun bizim değerli, para eden ürünler üretemememiz. Bunu da çözecek olan siyasiler. Artık hangi alanlara teşvik verirler, hangi iş adamlarına bunu yaptırırlar bilmiyorum. Bu arada Avrupa vızır vızır ya da arı gibi çalışmıyor. Avrupa insanı siesta yapıyor. Yazın İspanya'da, İtalya'da öğleyin 11 ile 13 arasında açık Dükkan göremezsiniz çünkü siesta yapıyorlar, uyuyorlar.
Siesta daha çok yunanlara özgüdür. Almanyayı ve avrupayı çok iyi biliyorum kardeşlerim orda ve ben kaç kere gittim gördüm, herşeyi siyasilere bağlayıp sorumluluklardan kacmak ve kafayı devekuşu misali kuma gömmekte bizim insanımıza has. Almanyadakiler ne ekonomik sıkıntılar yaşıyorlar artık eskisi gibi değil ama hiç kimse siyasileri suçlamıyor. Zaten senin derdin belli sorundanda belli oluyor mesele siyaset.
Türk insanı yan gelip yatmıyor, böyle ön yargılarınızdan da kurtulun artık. Türk insanı Dünyada en uzun çalışma saatleri ile çalışan ve buna off diyemeyen insan türüdür. Kanıt: Çalışan Kesimin Asgari Ücretlilik Oranları - www.diken.com.tr/.../20150423-mert-gorsel-3.png OECD Verileri İle Çalışma Saatlerinin En Uzun Olduğu Ülke Türkiye - orhanbalik.com/.../is_hayati_grafik.jpg 50 Saat Üzeri Çalışanların Tüm İş Gücüne Oranı Zirvede Türkiye - www.piyux.com/.../somurude-dunya-zirvesi-1.jpg Türkiye' de çalışan kesim, işçiler Dünyada yaşam şartlarının en kötü olduğu ülkelerden olan Meksika, Brezilya' dan bile daha kötü yaşam şartlarına sahip olsun mesela haftalık 55 saatin üzerinde çalışanlar oranından 38 ülke arasında rekor kırıp birinci. Kıçı kırık Slovenya' da asgari ücret 805 Euro, Türkiye' de ise 360 Euro (1404 TL). Türkiye' deki 360 Euro maaşlara Romanya' da bile artık çalışanların %80' ı çalışmıyor. Ezbere konuşmayı bırakın artık.
Akrabaların Almanya' da olabilir ama bu onlarında senin de bu konu hakkında bir şey bildiğini göstermez. Almanya' da saatlik asgari ücret en az 8.80 Euro, Türkiye' de 1404 TL' nin saatliği 7.95 TL' ye geliyor. 8.80 Euro ile Kilosu 6 Euro' dan 1900 Gram dana kıyma alınabiliyor 7.95 TL' ye Türkiye' de ne alınıyor bana söyler misin?
Onca resmi veri attım kendini sorgula dedin. Ben asgari ücret alıyorum demiyorum ki? Asgari ücretli nasıl geçiniyor diyorum. Şuanda da ülkemizdeki insanların zor şartlar altında geçindiğinden bahsediyoruz. Kendini sorgulama nereden çıktı. Şöyle söyliyim Almanya' da hiçbir vasfı olmayan kişi asgari ücretle işe girdi diyelim. Bu adamla Türkiye' deki adamın aynı şartlar altında yaşaması gerekmez mi? Sence aynı şartlar altında mı yaşıyorlar? Türkiye' deki asgari ücretliye de Almanya' dakine de vasıfsızlar diyelim. Diyelim ki bulaşık yıkıyorlar, kendilerini geliştirmeleri gereken bir iş değil. Almanya' daki asgari ücretle 1 ay içinde neler alabiliyor Türkiye' deki neler alabiliyor bunu soruyorum.
Siyasi yandaşlık yapmadan cevap verme kabiliyetini mi yitidin! Bak oradaki resimlerde ne diyor Türkiye' de çalışanlar ne yaparsa yapsınlar, tecrübeleri, iş bilgisi, iş konusundaki istekleri ne olursa olsun %42 oranla asgari ücret alıyorlar diyor. Yani Türkiye' de her 100 çalışandan 42' si asgari ücret alıyor. Şimdi bu adamların asgari ücret almalarının nedeni daha yüksek bir ücreti hak etmemeleri mi? Bir insan diyelim ki günden 9 saat çalışıyor haftasonları çalışmıyor bu insan bulaşık yıkamak gibi bilgi beceri gerektirmeyen bir iş yapıyor. Bu adamın 1404 TL alması normal mi? Bu kadar az ücret almış olması kendi suçu mu?
Hemen hemen aynı şartlarda yaşıyorlar, karı koca çalışmayınca zar zor geçiniyorlar. Bu arada bunları hesaplarken resmi verilerebakarken ak parti öncesinide es gecme derim. Ayrıca ak parti öncesinde bulen ecevit ve kemal derviş tarafından resmen iflasın eşiğine geldiğimiz açıklanmıştır hatırlatayım. Almanya ikinci dünya savaşından sonra en hızlı ve güçlu sanayileşen ülkedir ve hiç darbe görmemiştir ve 16 yıl önce iflasın eşiğine gelmemiştir ve terör yoktur ve ve ve ... Öyle kuru kuruya ucuz probaganda yapmayla olmuyor bu işler bir ülkeyi başka ülkelerle kıyaslarken her açıdan ele almak lazım. Bu nedenle böyle ucuz provakasyonlardan ötürü "evet" diyeceğim. İyi geceler
Ucuz propaganda yapmıyorum ama siz hala fanatik siyasi görüşleriniz çerçevesinden bakıyorsunuz. Elinizde gerçek bilgiler olmadan lütfen fikir yürütmeyin. Almanya'da asgari ücret alan biri Türkiye' de asgari ücret alan birinden kat be kat daha iyi hayat yaşıyor. Almanya Türkiye Asgari Ücretle Gıda Ürünlerinden Hangisi Ne kadar Alınabiliyor? 1 Kg Dana Kıyma Almanya: 6 Euro - Türkiye: 36,95 Almanya'da 1400 Birim Para ile 234 Kilo alabilirken Türkiye'de 1400 Birim Para Asgari Ücretle 37 Kilo almaktadır. https://i.hizliresim.com/DBGP13.jpg www.sanalmarket.com.tr/.../18215167-30031-dana-kusbasi-kg-kiymalik-et Almanya'da 1400 Birim Para Asgari Ücreti İle 1085 Litre Benzin Alabilirken Türkiye'de 1400 Birim Para Asgari Ücreti İle 264 Litre Benzin Alabiliyor. Almanya Benzinin litresi 1,29 Euro (1,29 Birim Para) https://i.hizliresim.com/Nl2ana.jpg Türkiye'de benzin ne kadar 5,24 TL https://benzinal.com/istanbul-benzin-fiyatlari
Almanya'da Normal Küçük Ekmek 0.09 CENT, Küçük Kabak Taneli Ekmek 0.19 Cent https://i.hizliresim.com/X9aoVO.jpg Türkiye 1 Kg Ekşili Çavdar Ekmeği 5.49 TL www.carrefoursa.com/d/eksili-cavdar-ekmegi-1-kg Alman 1 saatlik asgari ücreti ile 21 tane baget ekmeği alıyor Türk asgari ücretli 5 tane alıyor. Almanya' da saatlik asgari ücret 8.80 Euro Türkiye' de saatlik asgari ücret 7.95 TL Hesaplayın benle aynı sonucu ulaşacaksınız. Almanya' da temel ihtiyaç maddeleri Türkiye' den çok çok daha kolay bulunuyor. Neden bunu reddediyorsunuz?
Türkiye'deki bir belediye otobüsü şoförü, Mısırdaki bir belediye otobüsü şoföründen tam 4 misli fazla maaş almaktadır. Bizim şoförlerimiz Mısırlı şoförden tam 4 misli daha mı beceriklidir? vasıflıdır? yoksa 4 misli daha mı fazla çalışmaktadır? İsveç'te bir belediye otobüsü şoförü Mısırlıdan tam 8 misli maaş almaktadır. Şimdi İsveçteki şoför 8 misli daha becerikli, vasıflı ya da 8 misli fazla mı çalışmaktadır? Al o Mısırlıyı, İsveç'te soförlük yapsın bir anda 8 misli maaşı olacak değil mi?
Yani mesele bizdeki işçiler işini tam yapmıyor, çalışmıyor, beceriksiz filan demek gerçekleri görememek, anlayamamak ya da görmek anlamak istememektir. Meselere kör bir siyasi at gözlüğü ile bakarak halledemeyiz. @cofferyJohn afaki laflarla değil, somut rakamlarla konuşuyor. -Benim boyum ondan uzun -Boyun kaç? -160 cm -Onun boyu 180cm nasıl uzunum dersin? -Olsun ben ondan uzunum işte.) Bu diyalog ne kadar çocukça değil mi? Aslolan laflar değil somut rakamlardır
Yani mesele tamamen sistematiktir. İsveçteki sistem bizden iki misli Mısırdaki sistemden de tam sekiz misli daha verimli olduğu için bu farklar oluşmaktadır. Yoksa ne Türkiyedeki işçi ne de Mısırdaki işçi daha beceriksiz veya daha az çalıştığından değildir.
O yüzden bizim vatandaşlarımız Almanyada fabrikada çalışır. Bulaşıkçılık yapar. Ya da şoförlük yapar. O nazi bozuntusu, Türk ve İslam düşmanı Almanların aşağılamalarına, hakaretlerine katlanırlar. Neden? Orada da madem geçim pek zormuş, o halde neden o ırkçı almanların hakaretlerine aşağılamalarına katlanırlar? Neden cennet vatanımıza geri dönmezler? Şairin de dediği gibi "Gidenler memnun ki yerinden, dönen yok seferinden"
Boş laflarla, siyasi sloganlarla, meydanlarda bayrak sallamayla bu meseleler hallolmaz. Ancak akılla hallolur. Kuran'ı Kerim'de tam 75 ayette aklınıza danışın diye emredilir. "Siz aklınıza danışmaz mısınız?" der Yüce Rabbim. Allah rızası için biraz aklınıza danışın !
@KumruSahin Bakın siyasi fanatikliğinden dolayı gözü kör olmuş vatandaşlar pazarda kimi suçlu buluyor. Muhabir: Geçen sene göre pazarda fiyatlar pahalı diyorlar. At Gözlüğü İle Olaylara Bakan AKP'li Kadın: Geçen sene göre fiyatlar pahalı olacak tabi. Her şey değişiyor, insanlar bile değişiyor. At Gözlüğü İle Olaylara Bakan 2'inci AKP' li Kadın:Bir domatesin kilosu diyelim 3.5 ise yurtdışında gidin bir tanesini alamazsınız kaç Eurolara. Her şeyimiz 4, 4' lük ama insanlarımız nankör. Muhabir: Fiyatlardan memnun musunuz? At Gözlüğü İle Olaylara Bakan 3'üncü AKP' li Kadın: Çok memnunum. Muhabir: Ucuz mu fiyatlar? At Gözlüğü İle Olaylara Bakan 3'üncü AKP' li Kadın: Evet. Muhabir: Öylemi? At Gözlüğü İle Olaylara Bakan 3'üncü AKP' li Kadın: Evet, çok memnunum. Muhabir: Geçen seneye göre daha mı iyi? At Gözlüğü İle Olaylara Bakan 3'üncü AKP' li Kadın: Evet, her şey iyi.
@KumruSahin Erkek Vatandaş: Yağmur yapıyor. Allahü Teala yağmur yağdırmaz mı yağdırıyor. 1 Milyonluk domatesi 5 Milyon yapıyor. At Gözlüğü İle Olaylara Bakan 4'üncü AKP' li Kadın: Başımızdakini karalama kardeşim. Başımızdakiyle ne ilgisi var? Allah ediyi Allah...
Sonuç: Bazı at gözlüklü siyasi saplantılı siyasi fanatiklik yapan vatandaşlar siyasete suç bulmayıp Allaha bile suç bulacak kadar kadar iyi gidiyorlar. Neden bunları yapıyorlar çünkü siyasileri Allahlaştırmışlar (tövbe haşa). Onlara göre sevdikleri siyasetçi eleştirilemez, çalsa da çırpsa da bir bildiği vardır, karısı, kızları, çocuklar siyasetçilere feda olsun (bunu diyende var kanıtlarım). 1923' den 2002' ye kadar olan her şeyi yoksullukları, başarısızlıkların suçunu siyasetçilerden bilip 2002' den sonra olan tüm kötü şeylerin hiçbirini siyasetçilerden bilmemek ama iyi olan her şeyi siyasetçilerden bilmek. İşte böyle omurgasız insanlar var hayatımızda.
Ak parti öncesi iflas eşiğine gelmiş bir ülkenin bu kadar gelişmiş olması zaten başlıbaşına bir mucize :) iflası açıklayan bülent ecevit ve kemal derviştir videoları bulup bir zahmet paylasıver tabii yiyorsa, ayrıca bu istatistiki veriler hikaye gerçek veriler öyle demiyor ve sizin manüpüle edilmiş asparagas haberlerinize zaten itibar etmem, ben yaşadıklarımı görür ve bilirim. Hala ak parti öncesine dair bir açıklama göremiyorum senden :) ak parti öncesi isattistiki verileri ve kıyaslamalarıda paylaşsana tabii yiyorsa :) "evet"
Kemal Derviş AKP ile birlikte de çalıştı ve AKP'li yöneticilerin Kemal Derviş hakkında olumlu açıklamaları da var. Hatta şuanda hala Kemal Derviş' in "Güçlü Ekonomiye Geçiş Modeli" adlı ekonomik programını uyguluyor AKP hükumetleri. Kemal Derviş AKP ile birlikte çalışmış olduğu halde onun hakkında böyle şeyler söylemeniz yandaş basını fazla izlemenizden kaynaklanıyor olsa gerek. Zaten geçmişle ilgili verileri paylaştım 1923' den 2002' ye kadar Türkiye' nin yıllık ortalama büyümesi %5.10 dedim, AKP ile birlikte geçirilen 14-15 yılda yıllık ortalama büyüme %4.6' da kaldı dedim. Ülkeyi 5 yıldan fazla yöneten partiler arasından en kötü ekonomi büyüme ortalamasına sahip parti dedim. 121 Milyar Dolarla devraldığı borcu 3.25 kat arttırdı dedim. 121 Milyar Dolarda öncekilerin yaptığı borç oluyor. Önceki 79 yılda yapılan devlet mallarını 60 Milyar Dolara özelleştirdi dedim. AKP buna rağmen işsizliği bitiremedi dedim.
Bu asgari ücretli kız - erkek fark etmez kardeşimizin sevgilisi de olsun isterdik ama maalesef bunu düşünmeden böyle asgari ücret vermişler. Zaten bu para ile https://www.youtube.com/watch?v=JZNGWb3SVF0 videoda da görüldüğü gibi şey bile çekilmez... Şey diyorum... Niyet diyorum niyet, niyet bile çekilmez.
Günü geçirmek için derken, yani pek anlamadım. İnsanlar asgari ücretle çalışıyor bu insanlara günü geçirmek için para vermiyorlar ki. İstatistiği attım yukarı da , Türkiye' deki çalışan kesimin %42' si asgari ücretle çalışıyor.
Abartı olur mu, TÜİK devletin resmi istatistik kurumu olduğuna göre bu rakam doğru. Sen şunla karıştırıyor olabilirrsin. Türkiye' de haftalık resmi çalışma saati 45 saat. Yani iş verenle işçi özel şartlar belirtilmediği sürece 45 saat üzerinden anlaşıyor. İnsanlar mesaisiz asgari ücret alıyor ama günden 9 saatin üzerine çalışırsa asgari ücretten yani 1404 TL' den fazla alıyor. Yani bu rapor diyor ki insanlar günde 8-9 saat standart çalışmalarına %42' lik bir oranla asgari ücret alıyor. Geri kalan %58 asgari ücretten fazla alıyor. 1800 TL maaş alan asgari ücretli de var anlayacağın o adam günde 9 saatten fazla çalıştığı için 1800 TL alıyor.
Bakmadım tam olarak fiyatlar sürekli değişiyo zam oluyo asgari ücret yetmiyo biz üç kişiyiz iki maaş giriyo gene yetmiyo ben az konuşayım sen çok şey anla kardeşim
Asgari Ücretle öyle bir şey biriktirilmez ve bir şey alınmaz bence. Yani ekmek, su, peynir alır yersin öyle çok gezmeli vs. bir hayatın da olmaz. Haftasonu bir gün çıkarsın bir tavuk ekmek döner+ ayran ve dışarıda bir çay içersin. Otobüs parası, minibüs parası verir gelirsin. Ben asgari ücretle 2.500 TL' lik telefon vs. alınacağını, bilgisayar alınacağı vs. düşünmüyorum. Yani alınırsa bile eziyet olur insana. Bu kadar düşün maaş alınıyorsa insan ilk önce kendisi yükselmeye çalışacak olmuyorsa devletten bekleyecek ama devlettinde bu maaşları yükselteceğini sanmıyorum. Zaten asgari ücreti de yükseltmesinler ya. Sonra gidip üniversite mezunu adama asgari ücret teklif ediyorlar.
Aman sakın deme öyle. Onlar öyle yüzsüzler ki seni ciddiye alıp, elindeki o 3 kuruşu da kaparlar, hiç de arlanmadan kendi münasip yerlerine tıkıştırıverirler. :D
3 çocuğun olsa ilkokul lise unide biride hanim calismiyor 1404 lirayla unideki cocugun yurt parasinimi harcligini mi vereceksin lisedeki cocugun servisiydi harcligiydi derhanesiydi mi ilkokuldakinin iviri ziviri miydi yoksa 800 liralik kira eve gida elektirik su dogalgaz telefon internet faturalarimi 1404 lirayla gecinilemez hic bir yolu yok
Haklısın ben zaten tek kişi, kira olmazsa nasıl geçinebilir diye hesapladım, dikkat ettiysen kirayı hesaba katmadım. Beğenmedin mi yaptığım hesaplamayı, yazıyı?
okuldan yeni mezun oldum cicegi burnunda diplomamla ise basladim tek basimayim ve geçinemedim gecinilmez begendim ama seye benziyor varsayalim geçindik nasil olurdu gibi bir hayal :D
Zaten Karı-Koca çalışacak diyoruz da Türkiye' de çalışma çağındakilerin iş gücüne katılımı %50 civarında diğer ülkelerde %74' lerde Kanıt: i.sozcu.com.tr/.../erbilliler.jpg Kadınların iş gücüne katılımı da ülkemizde çok düşük %32' lerde Kanıt: www.dogrulukpayi.com/.../...5-10-15%2010.18.16.png Zaten kadınların iş bulması şu anda çok zor. İş bulmaları için uzun çalışma saatlerini kabul etmeleri çoğu zaman haftasonları çalışmayı göze almaları gerekiyor.
Bu devirde mezun olduğun gibi iş bulman büyük başarı ve biraz da şans. Seni takdir ettim. İnsanlar asgari ücret hakkında ne düşüyor merak ettim. Zaten "Sonuç" kısmında "Asgari Ücret Tek Kişiyi Bile Beslemekten Aciz ve Sadece Hayatta Kalmaya Yetiyor, Bu Maaşla Bir Şeyler Biriktirmek Gerçekten Çok Zor." yazdım. Yani insanın tek gideri yemesi, içmesi temizlenmesi, evini temizlemesi olmuyor, insan hayata sıfırdan başlamıyor ki. Evinin eşyaları taksitini ödeyecek vs. Evindeki eşyalar alınmış olsun ama her eşyanın sonuçta bir ömrü var dolayısıyla herkesin en az 250 TL amortismanı ayırmaları gerek ihtiyaç olduğundan yenilemeleri için. İşletme-iktisat dersi aldıysan amortismanı anlamışsındır.
basladim ne oldu universite mezunuyum ve iyi bir üniversiteden mezunum ilkokul mezunuyla ( kesinlikle asagilamak icin soylemiyorum bir statu farki olmasi gerek ) ayni maasi aliyosun ben neden universite okudum kafa patladim o zaman istifa ettim tekrar universite okuyorum biraz daha okuyup o asgari ucretide bulamamaya karar kıldım :D
Tamam kızma sana kötü bir şey demek istemedim. Kusuruma bakma ben bu platforma uzun süredir üyeyim ama uzun süredir soru sormuyorum. Seni erkek sandım ondan dolayı kadınların iş bulma durumundaki zorluklarla ilgili verileri sana attım. Yani sen erkeksin sen iş bulsan eşin zorlanacak demek istemiştim. Aslından orada senin söylediğine hak verdiğimi göstermek için zaten bu devirde kadınlarda iş bulamıyor karı-koca çalışmak zor demek istedim. Seni erkek sandığım için kusura bakma.
Bu devirde okuyup iş bulmak gerçekten zor. Bir tane arkadaşım olan bir kız var okurken çalışıyor. Hukuk son sınıf olduğu için bir avukatlık bürosunda çalışıyor ama maaşlar 1000 TL' yi bile bulmadığı için ve patronun az maaşa karşılık aşırı beklentilerinden dolayı işten çıkmak istiyor. Bence sen de işten çıkma durumunu iyi düşün, sonra iş bulmak zor olabilir. Bölümüne göre değilse de şuanda piyasa gerçekten çok kötü durumda. Sen ne mezunusun?
fizyoterapi verdim istifayi para icin calismamistim ben deneyim olsun diye is bulmuştum ama katlanilir sey degil ise ihtiyacim yok bulmak istersem 1404 liraya her yerde is bulunur sıkıntı yok sürünmeye devam
Valla Fiziyoterapistlik eğer benim bildiğim şey ise mükemmel bir iş diye biliyorum. Bu zamana kadar tanıdığım kim varsa bu işten yüksek maaş alan insanlardı. Acıbadem' de çalışıp aylık 12.000 TL alanı bile duydum. Tabi orası lisans mezunu istiyordur sen önlisans bitirmişsindir onun ayrımını çok bilmiyorum. Bence işine devam etseydin. 1404 TL' ye her yerde iş bulurum diye düşünme. şu an sağlık sektörü bile zor durumda. Atanamayan hemşireler var. Sağlık sektöründen anestezi, laborant, hemşirelik vs. okuyup bir sürü iş bulamayan insan var. Şuanda CV' leri kabul edilmiyormuş. 2 sene önceye kadar sorun yoktu sağlık sektöründen ama şimdi bu alanda da sorun var. Çünkü insanlarda para yok ve nakit akışı dönmüyor.
Çok kısa bir cevap verdin. Neden bu tür hayatla ilgili sorular cevap alamıyorum. İnsanların asgari ücretle ilgili görüşlerini merak ediyorum ama onlar böyle sorular yerine başka sorulara cevap veriyorlar. Acaba bizim hayatımızda aşk-meşk, moda, TV, Survivor, referandum çok önemli de asgari ücret önemsiz mi?
konusursam susmam biliyorum ondan kısa cevap verdim hani o saydiklarin var ya hani bu millet onlarla daha cok ilgileniyor yaa hah işte 1404 lira bu millete fazla bile insanlari parazit asalak bir hale getirdiler insanlarin yüzüne tukursen yagmur yagiyor saniyolr hala aman reis canimiz feda al herseyimiz senin diyenlerle dolu bu ulke bu millete 1404 lira cok yapilanlar az ac birakicaksin yinede demezler sorgulamazlar ne oluyor ne bitiyor nereye surukleniyoruz kimse sormaz hala daha iyi bir turkiye icin evet diyorlar kac milyon universite mezunu issiz kac milyon aile aclik sinirinda ama kimin umrunda Survivor kim kazanir ahh sevgilim beni terk etti biz bunlari dusunelim
Suriye lisi gelsin ulkeme sinava kafa patlatayim yillarim heba olsun 2 dakika geciktim diye o sinavsiz girsin dis hekimi bile olabilsin ve ben 400 lira kredi alayim csniiim suriyeli 1400 lira karsiliksiz burs vereyim vergide dunya rekortmeniyiz ya biz en cok ben vergi veriyorum diye boburleniyoruz ya 1404 lira ne ki bunlari konusmak yasak konuşursan vatan haini terorist olursun icim yaniyor konusturma beni
Aynı dertten ben de mustaribim. Eskiden asgari ücret hep yükselsin isterdim ama artık yükselsin isteyim mi istemeyim mi diye kararsızı. Asgari ücret yükselirse biz eğitimli kesimin maaşından kısıtıyorlar ya da asgari ücret yemek-içme gibi temel ihtiyaçlara yettiği için üniversite mezunusunuz size de yeter diyorlar. Eskiden iş yerleri üniversite mezunu ile iş görüşmesi yaptığı zaman asgari ücret teklif etmeye utanırdı şimdi utanmıyor. İnsanların gelir seviyesini arttırdık dediler ama sadece en fakirlerin seviyesini bir gıdım arttırıp bizim gibi orta direktleri okumuşları onların seviyesine çektiler. Artık biz de geçinemiyoruz. Ondan dolayı artık çok fakirlere ve asgari ücret alanlara acısam mı acımasam mı bilemiyorum. Bazen bize asgari ücret teklif edildiği oluyor. İşte o zamanda acaba asgari ücret yükselsin mi bize de teklif edildiği için biz de etkileniyoruz diyorum.
2000 ile 2002 yılından yazılım, bilişim, grafikerlikle ilgili şeyler hakkında bilgisi olan bu alanlardan mezun olmuş biri asgari ücretin tam 6 katı maaşla işe başlıyordu. Örneğin o zaman asgari ücret 100 TL dersek 600 TL maaşla işe başlıyordu. O zaman bu para 1.5 yıl biriktirildiğinde İstanbul' da E5 yolu kenarından bir tane 3+1-asansörlü ev alınabiliyordu ev fiyatları 2000-2002 arasından 6 bin TL ile 10 Bin TL arasında idi. Şimdi ise bu alanlarda mezun bir kişi asgari ücretle iş bulabilirse haline şükrediyor. O hale geldik.
sus adamlar yol yaptılar bir avuç mazota ne kadar vergi veriyorum demiyor sanki altında bmw vatandasin yol yaptilar acikinca yollari kopruleri kemirsinler az bile vallahi billahi az donlarini bile alsin 1404 te cok allah razi olsun herkesten
İyi de artık üniversite mezunlarına 1404 TL teklif ediyorlar, bu yüzden olan yine bize oluyor. Ben sana AKP' nin 15 sene içerisinden maaşlarla ilgili genel durumu ne yaptığını anlatayım. Asgari ücretti biraz daha yükselti ama mühendis, mimar, bilişimci, reklamcı, grafiker, bankacı, avukat, esnaf, sanayiciyi yani üreten, ülkenin geleceği olan, rekabetçi kesimi aşağı çekti. Çünkü oy aldığı kesim fakirlerdi ve onlara hitap etmek daha kolaydı çünkü onlar araştırmıyorlardı. Asgari ücretli şuanda 15 sene önceden 10 adet simit, 10 adet ekmek, yarım kilo beyaz peynir, 1 litre ayçiçekyağı daha fazla alıyordur buna bir itirazım yok ama ev fiyatları ve ev kiraları öyle uçtu ki eskiden maaşın yarısı ile İstanbul' da bir ev kiralayabilirdin şimdi 1404 TL nin yarısı ile İstanbul' da ev kiralamakta çok zorlanırsın.
AKP 15 senede gıdada, temizlik maddelerinde, market alışverişinden en fakirin lehine 100 TL' lik fark yarattı ama eğitimli kesimi, okumuş kesimi, üreten iş adamını, sanayiciyi, esnafı aşağı çekerek yaptı bunu. Son 15 yılda verilerle sabit bir şekilde tüm Dünya' da gelir artışı oldu. Örneğin Bulgaristan'd a bile maaşlar dolar cinsinden 3 kattan fazla arttı. AKP bunu sadece kendi yapmış gibi lanse ediyor. Bugün beğenmediğimiz Romanya' da bile yıllık kişi başı ortalama 62.7 kilo et tüketiliyor bizim yalan verilerimize göre Türkiye' de yıllık kişi başı 30 kio et tüketiliyormuş.
Bunun için iş alanları yaratılmalı. Tarım alanları, iş alanları, organize sanayi bölgeri, alışveriş alanları iyi bir şekilde planlanmalı nerede ne olacak diye üzerinden iyi düşünülmeli. Bunun gibi şeyler yapılırsa zaten verimlilikte artar vs. Örnek vereyim tarım alanına gidip AVM açarlarsa tarım alanında da olurlar, topraktan kazanılacak para da kazanılamaz sonra para kazanamayan çiftçide gidip alışveriş merkezinden alışveriş yapamaz sonrada domino etkisi ile sürekli krizler yaşanır ya da hayat standardı düşük olur.
Asgari ücret sence yeterli mi? Diyelim ki bir insanın hiçbir vasfı yok. Müşteriyi ikna edecek, görünürde olan bir kişi değil yani satış, pazarlama, farklılık yaratma ile ilgili bir iş yapmıyor. Sadece herkesin yapabileceği bir iş yapıyor. Örnek veriyorum bulaşıkları makinaya diziyor, dizmeden önce tabaklar makinaya koyulmayacak kadar kirli ise üstündekileri alıyor vs. Bu adam 1404 TL' den daha yüksek bir ücret almalı mı? Diğer soru ise Türkiye şartlarında daha yüksek ücret almalı mı? Almanya şartlarında cevap zaten almalı olabilir ama yeni işe giren bir Avukatın, mühendisi bile 1404 TL ' ya başladığı bir ülke ve bir dönemde bunun kıstası ne olmalı? Evet ne demiştik 1404 TL?
Ben iyi yazıyorum da sen kısa yazıyorsun. Ben diyorum ki sorun asgari ücrette değil sorun sadece az ücret hak edenlerin değil TÜİK verilerine göre ülkede çalışan her 100 kişiden 42' sinin asgari ücret alması. Yani zor bir iş de yapsan, bilginde olsa asgari ücretle takılıp kalıyorsun. Bak yukarıdaki fotoğrafa İspanya'da da asgari ücret var ama halkın %0.5' i asgari ücret alıyor. Yani %1' i bile asgari ücret almıyor. Bak krizde dediğimiz Yunanistan'a çalışanların %3' ü asgari ücret alıyor ama %97' si asgari ücretten yüksek alıyor. Türkiye' de sorun asgari ücrettin az olmasından çok asgari ücrettin artık herkese teklif edilmesi, yani asgari ücrettin zorunluluk haline gelmesi.
Aynen kirayı eklememiştim. Avrupadaki gurbetçiler kiralara "1000 TL üstü" dediğimiz de "Yuh o kadar değil yalan söylüyorsun, benim Kahraman Maraş' daki kaynım 350 TL' ye oturuyor" diyince got gibi geliyorsun :)
Trump' ın gitme ihtimali var. Trump piyasalarda (parasal) belirsizlik yaratıyordu. Bazıları yıl sonunu tamamlayamaz diyorlar. Trump yardımcı atıyor FBI yardımcıda bir sorun buluyor yardımcılığı iptal ediyor. Sonra Trump' ın Rusya ile ilişkilerini araştırıyor. Trump' ın göçmenlerle ilgili aldığı tüm kararlar mahkemeye gitti, Meksika' ya duvar öreceğim dedi o bile yalan olacak gibi. ABD dışında üretilen ürünlere ABD' ye girerken %30-40 vergi koyacağım dedi o da şuanda gerçekleşmedi. Trump bunca isteğini gerçekleştiremedikten sonra kendi bile bırakabilir. Şöyle diyim Trump' ın 1 sene içerisinden Başkanlığı bırakma ihtimali en az %30 diyorum. Trump Başkanlığı bırakırsa tekrar demokratlar saldıracak ve o zaman "altın" düşebilir. Trump giderse altının fiyatının düşeceğini birkaç ekonomist söylüyor. Trumpla birlikte altın çok yükseldi biliyorsun.
En İyi Cevaplar