Türkler Orta Asya dışına göç etmeselerdi günümüzde toplum yapıları nasıl olurdu? Toplum, din, dil, kültür, yönetim vs? Şahsi fikirleriniz nedir bu konuda?
Türkler Orta Asya dışına göç etmeselerdi günümüzde toplum yapıları nasıl olurdu?
Orta asya da süper güç bir, Türk devleti olurduk muhtemelen. Savaştan kaçıp anadoluya yerleştiler mantığı çok saçma Anadoluya girdiğinde Romayla savaşmaya başadı Türkler ve bunu haçlılar devam ettirdi.
Kaynak yetersizliği sebebiyle göçlerin olduğunu düşünüyorum, zaten bizden önce avrupaya göçüp asimile olan ön Türkler de var. Anadoluda da daha zorlu düşmanlarla savaşıp varlığımızı kabul ettirdik. Orta asyada da aynısı olurdu.
yine islamiyeti kabul ederiz ve orta asyadaki ülkeler etti zaten şamanizimden gelen bazı alışkanlıklarımızı devam ettirirdik belki yerleşik yaşama daha erken geçerdik bir yere göç etmiyoruz sonuçta bu mimariye de yansırdı kültürümüzün kendine has mimarisi olurdu yönetim sultanlık yerine hanlık olur cumhuriyete geçmeden önce tabi birleşik ve kalabalık olduğumuz için sovyetler belki ülkemizi işgal edemezdi ahlak zaten islamiyete geçmeden önce de zina yapmak yasaktı hırsızlara zina yapanlara şiddetli cezalar verilirdi moğollar belki de birleşik olduğumuz için bu kadar ilerleyemezdi belki de diyorum belki de daha kötü olurdu kıtlıktan kırılırdık belki yer altı madenlerini kaynaklarını işletecek altyapımız olurdu
@yenibirnick bir defol git başımdan şu islamiyeti zorla kabul ettirmiş laflarından bıktım Türklere kimse birşeyi zorla kabul ettiremez şunu kafanız almıyor mu eğer gerçekten islamiyeti seçmedikleri için katliam yapıldıysa bu Türklere bir şeyin zorla kabul ettirmediği için ve göktanrıcı inancıyla islamiyet benzeşiyor, sizin gibilerin amacı da Türkçülük değil atalarımızın dini de değil zaten, islam düşmanlığı yapmak gidin kendi kendinize dinsizlik yapın buna tarihi karıştırmayın bana da yobaz diyeceksin biliyorum yobazlıkla alakam yok
orta asyada devasa güçlü bir devlet olurduk ayrica türk burliğide dağilma olmadiği için doğal olarak gerçekleşirdi üstelik asyada olduğumuz için savaşlarin daha disinda kalirdik malum anadolu coğrafyasinin bereketli topraklarinda yaşamak kolay değil bence asyada kalsam daha iri daha güçlü olurduk
yok makarasina söyledim belki küçüklüğun oyledir :) mesele 80 olaylarinda şehit olan veli oduncu var biraz bak belkide biliyosundur tam bir katikisiz türk çekik gozlu :) bu ülke yolunda ölmüş biri
aynen zeki olduğum kadar güzelimde diyosun hayirli olsun :) bakalim bize böyle bozkurt yurekli çagdaş turk kadini lazim zaten olmasi gerekende bu her yerde milli bilinç olsa bu halde olmazdik !
Asimile olmazdık. Osmanlı döneminde kanımıza giren Arap , Kürt , Ermeni , Rum , Yunan karışmamış olurdu. Osmanlı Dönemi olmadığı için Atatürk de olmazdı sanırım :( Turan zaten kurulmuş olurdu. İslam çatısı altında Araplaşma olmazdı. Hümanizm çatısı altında Türk düşmanlığı sergileyen zihniyetler olmazdı. Bir olay oldu mu , '' Türk için '' sokağa dökülürlerdi.. ''Türk'üm'' demek faşizm sayılmazdı , Kürt'üm demek '' özgürlük savaşçısı '' anlamını taşımazdı.
Karahanlilar doneminin bir ileri versiyonu olurdu. Din Islamiyet olur Cografyasi Sibiryadan Hindistana kadar uzanirdi. Iki dunya savasinda da Cin ve Rusya ile savasmis olur Turk Islam birligi uzerinde anlayis gelisirdi ama Cumhuriyet yonetm seklinde devam ederdi.
Bahsettgm donemler de Karahnlilari ve cografyasini ele alirsak Gazneliler ve Samanogullari ayrica Abbasilerle iliski icerisinde olundugundan Islamiyetin Devleti daha fazla etkileme ihtimali olabilir. Topraklarin genisliginden dolayi cesitli dinler yasanablirdi fakat Genel olarak Islam kulturu etkisinde olurduk diye dusunuyorum.
Gök tengri inancı hakim olurdu, bu defa da putperest çinli ve hindularla uğraşır dururduk, ruslar tarafından orta asya'da kıyıma uğrardık, sen olmazdın, ben olmazdım, şu an yaşayan hiç kimse olmazdı başka başka insanlar olurdu, kader çizgimiz kırılırdı
her dinde ve düşüncede sonuçta türküz. bu daha iyi çünkü heryerde soydaşlarımızın seni anlayıp ve yardimci oluyorlar. iş vurursun. dizi satarsın. imalatını alıyorlar ve bu çok önemli bir dünya paylaşimidir türkler ortasında . değer kültürlerde kültür her yerde iyilik goçörup ve sonuçta saygi durup ve kotü diyenlere inanmıyorlar artik
Keşke zamanında Anadolu'ya falan değil de şöyle biraz daha Avrupa içlerine doğru göçseymişiz! Orta Asya'da kalsaydık, zaman zaman Rus-Moğol-Çin istilasına uğramış ve bağımsız olsak bile bunların etkisinde kalmış ülkeler gibi olurduk.
bence daha iyi olurdu orta asyada güçlü nüfusu çine yakın devlet olurduk savaşa savaşa dünyayı globalleştiren zengin kişilerin uşağı konumuna geldik resmen amerikanın orta doğudaki jandarması gibi olduk Amerika ne derse onu yapıyorlar
Keşke göç etmeseydik. Çok daha kaliteli insanlar olurduk ve elin arabı gelip, karışmazdı güzel ülkemize. Kökeni Uygur Türkü biri olarak, Asya'da kalmalıydık bence.
Büyük ihtimal Çinlilerle sosyal ekonomik kültürel etkileşimlerimiz olurdu sonra Mogollar var birde onlarda ezer geçerdi bizi. Bizim savaşçı ruhumuz bu işi kabl etmediginden göç ettik zaten:)
Göç etmeseydik olacakları söyledim zaten üsteki cümlede olacak olanları Kore yarımadası Japonya Çini işgal edene kadar onlara bagımlı yaşadı Çine bizde aynısı olacaktık
hayır çin kuvvetli olurdu sebebi ise üremekle meşkul olan bir millet çoğalırken göçebe bir toplum ilerleyemezdi biz göçebeydik ama üremek için takılmıyorduk da
Neden yaptılar? Çünkü orda Türk gücü azaldı. Zamanında Rusyada bundan dolayı eziyetler etti ordaki Türk kardeşlerimize. Ama tüm Türkler orda olup büyük bir devlet halinde olsaydık hiçbirini yapamazlardı.
bak anlamıyorsun tarih bilmiyorsun çinliler birbirini tutar hristiyanlar birbirini tutar yahudiler de tutar müslümanlara saldırmak için dinler bir biri ile birleşir ama türkler birbirini tutmaz
Bana Osmanlı tarihi ile gelirsen tabiki birbirini tutmaz dersin. Hristiyanlar mı birbirini tutar? Dünya savaşlarını Avrupalılar çıkarmadı mı? Birbirlerine saldırmadılar mı sömürge için? Kimse kimseyi tutmaz her ülke kendi çıkarına bakar. Ayrıca Orta Asyada çok büyük bir Türk devleti olsaydık arkamızdan vuranın kafasını kopartırdık kimse de cesaret edemezdi. Osmanlı da bütün Türk beyliklerini aldı mesela. O da onlara zarar verdi. Ya da Timur Osmanlıya zarar verdi dediğin gibi. Ama bu sadece bizim tarihimizde yok bütün dünyanın tarihinde bu var. Hintlilerin ve Avrupalıların aynı kökten geldiği söylenir peki Avrupalılar neden yıllarca Hindistanda sömürgecilik yaptılar o zaman? Türk tarihini bununla vuramazsın 😉
evlat türk tarihini vurmuyorum sen savuşturuyorsun ayrıca ben kaderciyim allah orada kalmamızı isteseydi buraya gelmez istanbulu almazdık allah istedi buraya geldik nokta
biraderim konuya salça olmak istemezdim ama biz orda kalsak nasil çinliler bizi siliyodu o çin seddi niye yapıldı biz türklerde karşidaki kalabaliğin bir önemi yok ne ordular turan taktiğinde telef oldu gitti korkudan duvar ördüler tarih her şeyin şahididir
benim anlayışımda insanlar olduğu sürece kimse bizi yokedemez demir dağları eritir bozkurt olur diriliriz ben türkmen dağına gidecektim tarih bana türkmendağinda ölme şerefini bahşetmişse ustume tnt bağlar bomba olur patlarım bizde herksi gömecek toprak var :)
ben tanrı derim kendi kaderimi kendim tayin ederim bize dayatilan kader turkleri orta asyay surmekti stalinin amaciydi yapabildimi yapamadi çunku mustafa kemalin dediği gibi kendi kaderimizi kendimiz tayin ettik allah yok tanri var!
@TuranaDoğruX bak arkadaşım allah birdir muhammed onun elçisidir soyumuz oğuzdan gelir osmanlının torunu cumhuriyetin koruyucusu atatürk ün çocuklarıyız biz orta asyada gözüm yok şu an ki vatanımı geliştirmek hedefim kapiş
her neyse bu benim dusuncem sen dedin diye değişmez osmanliyi pek hazmetmem ben çunku turkluğe zarar vermiş turk insanin köylu çiftçi gormuş devşirmeleri ise baş ustu tutmuş
@TuranaDoğruX tarihi okumamışsın devşirme dedikleri hep müslüman müslüman olan ve yükelmek isteyeni yükseltmiş osmanlı şimdi de cumhuriyetin yaptığı gibi
ben mi tarih bilmiyom guldum buna :) devşirme dedikleron musluma demişsin peki nasil oldular onuda bilionmu mesela boşnaklae hristiyanliğin bogomil mezhebinden ve sirplarla ayni atadan gelen slavlarken sonrada osmanli ile musluman olmuşlar yeniçeri isyanlari niye oluyo haberin var mı hiç çunku yeniçeriler devşirme dönmelerden kurulu kim parayi sağlam tutarsa orayi tutar rus muharebeleri bu yuzden kaybedildi sen yani yasin buyuk diye tarihindemi iyo saniyon yaşla değil bilgiyle gelin bilgiyle bende dedemi çagirayim o zmaan :) :) kapiş
valla hakaret olmasa bile ikili iliskilerde yoresel degişler kullanmak yanliş benim bilmediğim bir söz ikinci olarak sen git tarihçi arkadaşlarij gelsin :) by