1930'larda, Türkiye'de 64 bin insanın kafatasını 'Türk müdür' diye, ölçtüklerini biliyor muydunuz?
Türkiye’de ilk kafatası ölçümleri 1929 senesinde kafatası ölçümü yapmak için aralarında tarihçi Afet İnan, Cumhuriyet dönemi ilk antropologu Dr. Şevket Aziz Kansu, Hukuk müderrisi Yusuf Ziya ve birkaç doktordan oluşan bir heyet kurularak 25 kadın ve 25 erkeğin kafatası incelenerek Türk olup olmadıklarına karar verilmiş.
1930’larda da CHP’nin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt öncülüğünde Hamdullah Suphi, Yusuf Akçura, Afet İnan, Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip, Şemsettin Günaltay’dan bir heyet oluşturularak Anadolu’nun değişik şehirlerinde onbinlerce kişinin kafa yapısı ölçümleri yapılarak Türk olup olmadıklarına karar verilmiş.
CHP’nin etkili isimlerinden ve ideologlarından Mahmut Esat Bozkurt heyetin hazırladığı kafatası ölçümlerini açıklayarak o meşhur sözünü söylemiştir: ”Bu milletin efendisi Türk’tür. Öz Türk olmayanların bu memlekette tek bir hakları vardır o da hizmetçi olmak, köle olmak” (21 Eylül 1930 Son Posta gazetesi)
'Sizin gibi iğrenç düşünceli yaratıkların ektiği nefret yüzünden şu an binlerce insan ölüyor.'
Güncellemeler
+1 yıl
hala o kafada insanlar var türkiyede
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar