Tarihi araştırmalarımda karsıma cıktı ve cidden Çözemedim nerden bakarsam hep bir kararsızlık cıkıyor siz ne düsünüyorsunuz merak ettim.
Cevabın nedir?
Gizli Üye(36-45)+1 yılZafer diyenler, ne kazandik, neyin zaferi bir aciklarmisiniz?
LOZAN’DA KAYBETTİKLERİMİZ
Lozan’da kaybettiklerimiz maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:
• 1920-1922 arasında Yunanistan’a karşı verilen İstiklal Harbi’nin galibi olarak Yunanistan’dan tek kuruş savaş tazminatı alınamadı
• Misak-ı Mili sınırları içindeki Musul-Kerkük ve Süleymaniye İngilizler’e Hatay Fransızlara bırakıldı.
• 12 ada İtalyanlar’a İmroz Bozcaada ve Tavşanlı adaları dışındaki bütün Ege adaları Yunanistan’a 1571’den beri Türklere ait olan Kıbrıs İngiltere’ye verildi.
• 1923’ten itibaren 6 sene boyunca Türkiye Dış Ticaret yönetimine müdahale edememiş ve bu süre içerisinde Avrupa’nın açık pazarı haline getirilmiştir.
Türkiye’nin Lozan’da tam bağımsızlığına kavuştuğu iddia edilirken ağır bir borç altında bırakılarak yabancı şirketlere imtiyazlar verilmiş ve tam bağımsızlık bir kenara itilerek batı bloğunda yer almaya zorlanmıştır.020 Yorumla- +1 yıl
Yunanistan dan tazminat olarak karaağaç bölgesi alındı. Musul kerkük ve süleymaniyeyi osmanlı devleti 1. dünya savaşında kaybetti ve mondros ateşkes anlaşmasıyla da ingiltere ye bıraktı. Oniki adalar 10 yıl önce işi a ntlaşmasıyla elden çıktı. Kıbrıs ı osmanlı daha önceden ingiltereye kiralamıştı ingiltere de savaş başlarken yani 7 yıl önce toprağına kattı. Türkiyenin ödediği borç da osmanlının borcudur.
Cevap sahibi+1 yıl@Börteçen Hikaye anlatmana gerek yok, Lozan anlasmasi neyin zaferi, ondan bahset? mesela simdi dünyanin en zengin Petrol yatagi olarak bilinen kerkük hediye edilmis.
Lozan 1926 yılında Ankara Anlaşması`yla kaybedildi. Konuya ilişkin Lozan`da lehte ve aleyhte bir karar alınmadı, muallakta bırakıldı. Daha sonra İngiliz ve Türk taraflarının ikili görüşmeleri neticesinde Ankara Antlaşması ile dönemin Irak manda idaresine bırakıldı. (..) Lozan Antlaşması`nın 16. Maddesi`nde, `Unutulmuş bir arazi, yer ve ada varsa Türkiye onun üzerinde hak iddia edemez` denilmektedir. Bu maddeyle Türkiye, Ege`deki 2000 adayı kaybetmiştir. Lozan bir imparatorluğun yağmasıdır. Türk’ün şahsında İslâm’dan intikam alınarak, bütün bir İslâm dünyasının başsız bırakılmasıdır.”
Cevap sahibi+1 yıl@Börteçen soru burda LOZAN, neden konuyu dagitiyorsun, zaten Sevr hakkinda sana verecegim cevap seni hayal kirikligina ugratir, onun icin konuda kal, konu LOZAN..
Cevap sahibi+1 yıl@Börteçen iyi edebiyat yapiyorsun ama karistiriyorsun... İnönü başkanlığındaki heyetin, savaştan galip ayrılmamıza rağmen verdiği tavizler ve gösterdiği diplomasi zaafları nedeniyle kaybettiğimiz önemli topraklar ile ekonomik kayıplar, verdik.
Cevap sahibi+1 yıl@Börteçen sen yazilan cevaplari okumuyormusun? Kurtulus savasinin galibi olarak masada toprak kaybettik, kibiris kaybettik, kerkük, musulu hediye ettik..
- +1 yıl
Kurtuluş savaşını kazandık ama savaşta ne kıbrıs ı alabilecek donanmamız ne de musula yürüyecek gücümüz vardı. Bir düşünsene türkiye ve yunanistan şimdi savaşıyor ve biz yunanistana bozcaada ve gökçeadayı bırakıyoruz. Bunu mantığın alıyormu? Eğer almıyorsa lozanda mısır ı , macaristanı azerbaycani kırımı da düşmana hediye etmiş oluyoruz. Peki neden bunlar söylenmiyor bu toprakları da mı ismet paşa hediye etti?
Cevap sahibi+1 yıl@Börteçen savas bitmis, galibiz, bizim olan kibrisi neden aliyoruz, bizim olan kerkükü musulu neden? Lozanda masada hediye etti..
- +1 yıl
ben mi yanlış biliyorum kıbrısı 1878de hediye mi ettiler lozan ile ne alakası var? zamanında osmanlının hediye ettiği toprakları lozana nasıl bağladınız? zaten musulda 1917de yani 1. dünya savaşındayken kaybedildi ve lozanda geri alınmaya çalışılsada geri alınamadı. yanlış mı biliyorum?
senin mantığına göre savaşı kazandık neden 1878de hediye edilen toprağı almadık mı diyorsun. ee bu mantıkla neden zamanında kaybedilen mısır filistin falan geri alınmadı? alayını lozana bağlamak ne güzel iş. toprak kaybettik lozandan he lozandan zamanında padişahlar hediye etsin toprağı ama suç lozanın olsun ne güzel iş :D
Cevap sahibi+1 yıl@andezittt Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki temel belge olan Lozan Antlaşması ile Kıbrıs İngiltere'ye verilmişti. Osmanlı İmparatorluğu 1571'de fethedilen Kıbrıs'ı 1878'e kadar elinde tuttu. 1878'de ise Hariciye Nazırı Saffet Paşa ile İstanbul'daki İngiliz sefiri arasında imzalanan anlaşma ile Kıbrıs İngiltere'nin kullanımına tahsis edilecek ve İngiltere'nin Kıbrıs'ta asker bulundurarak adayı yöneteceği kabul edilecekti. Osmanlı Devleti, Almanya'nın müttefiki olarak İngitere'ye karşı da 1'inci Dünya Savaşı'na girince, İngiltere 5 Kasım 1914'te Kıbrıs'ı ilhak etti. Lozan'da ise antlaşmanın 20'nci maddesine "Türkiye, Britanya Hükümeti tarafından Kıbrıs'ın 5 Kasım 1914'te ilan olunan ilhakını tanıdığını beyan eder" diye yazıldı.
- +1 yıl
Bak işte kendin dedin kıbrıs fiilen 55 yıl önce gitti elimizden. Türkiye osmanlı devletinin devamı olduğu için barış antlaşmasından sonra o topraklar üzerinde hak iddia etmesin diye osmanlının kaybetiği bütün topraklardaki haklarımızdan vazgeçtiğimizi bildiren metin imazlattılar. Hoş vazgeçmesek sanki kıbrısı alacak donanmamız var. Ordunun ayağına giyecek çarığı yok süvarinin kılıcı yok yenecek ekmek yok neyle kurtaracağız o toprakları? İman gücüyle mi?
Cevap sahibi+1 yıl@Börteçen yazilanlari isine geldigi gibi ceviripmi okuyorsun? Lozan anlasmasina kadar kibris bizim,
• 12 ada İtalyanlar’a İmroz Bozcaada ve Tavşanlı adaları dışındaki bütün Ege adaları Yunanistan’a 1571’den beri Türklere ait olan Kıbrıs İngiltere’ye verildi.
- +1 yıl
Lozan anlaşmasına kadar kıbrıs bizim yazarak kendinle çelişkiye düştüğünün farkındamısın?
1914 te kıbrıs resmen ingiliz sömürgesi oldu. Zaten 1878 den beri türk askeri kıbrısta yok hala nasıl bizimdi diyebiliyorsun? 12 adaları uşi anlaşmasıyla osmanlı italyaya bıraktı 10 küsür sene önce yani ismet paşa sadece bunu tanımış oldu adalar zaten 10 yıldır italyada. Kaybedilen topraklara üzüleceğine kazandığımız topraklara sevin ve şükret diğer müslümanlar gibi esaret altına girmediğimiz içinm
Cevap sahibi+1 yıl@Börteçen bunu anlamakta zorlukmu cekiyorsun? 12 ada İtalyanlar’a İmroz Bozcaada ve Tavşanlı adaları dışındaki bütün Ege adaları Yunanistan’a 1571’den beri Türklere ait olan Kıbrıs İngiltere’ye verildi.
Bize ait olan kibris, orada zaten Türk Askeri yok diyemi hediye edildi? Bu nasil mantik? Kazandigimiz savas sonucu bize ait olan topraklarin masada enayi gibi hediye edilmesinimi sevineyim? Sen sevin ama ben sevinemiyorum, bak bize ait olan dünyanin en zengin Petrol yataklarina sahip kerkük ve musulu kullanamiyoruz, teröristler o bölgede cirit atiyor..
Cevap sahibi+1 yıl@Börteçen kerkük musulu disarimi görüyorsun, yani orada gerek yok gezebilirlermi diyorsun, dogru icerdede cirit atiyorlar, her 4 oyumuzdan bir hdpkk diyen ahmaklar, vatan hainleri sayesinde..
En İyi Cevaplar
+1 yılGalibiyet ya da mağlubiyet değildir. Tarihi olayları yaşandığı dönem içerisinde değerlendirmiş olsaydınız, lozana daha geniş bir perspektiften yaklaşabilirdiniz. Ben mevcut koşullar içerisinde Türkiye Cumhuriyeti' nin genel olarak çıkarlarına yarayan bir antlaşma olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda politik ve stratejik bir başarıdır büyük ölçüde. Eğer ekonomik ve askeri olarak o dönem şartlarında daha farklı, daha güçlü bir yapıda olsaydık o zaman daha eleştirel yaklaşmamız mümkün olabilirdi antlaşma şartlarına.
10 Yorumla
+1 yılNeden mağlubiyet olsun. Sevr anlaşmasından sonra buraya gelmek büyük bir başarı değil mi? Saha ne bekliyordunuz kimsenin yardım edemediği anadolu insanından?
O Lozan Antlaşması 6 ayda imzalanabildi, kabul etmediler. Bir sürü pazarlık oldu, daha ne yapacaktık nasıl yapacaktık, bir desenize.10 Yorumla
Gündem konusunda 524 cevap paylaştı. Tabiki galibiyet. Tamamında olmasada lehimize kararlar alındı. Türkiye uluslararası resmen tanındı.
Milli mücadeleden yeni çıkmış, yeni kurulmuş bir devletin öyle her maddenin lehine sonuçlanmasını beklemeleride saçma. Genel sonuca bakılmalı.10 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
28Cevap
Ne galibiyet nede mağlubiyet olayları her zaman galibiyet veya mağlubiyet olarak değerlendiremezsin dünya sadece siyah ve beyaz değil. Türkiye hala Yunanistan ile çatışıyor olabilir veya Musul'u aldığımız için orta doğunun problemlerinin tam merkezine düşmüş olabilirdik 2. dünya savaşında tarafsız kalmayı başaramaya bilirdik yani bir sürü olasılık var ve geride kaldı.
00 YorumlaLozan'a hezimiyet diyenler Sevr ile gurur duyuyor ya ne diyelim..
İngiltere adına imzayı atanlardan Curson imza sonrası " reddetiğiniz her şeyi cebime koyuyorum. Gün gelecek tek tek karşınıza çıkaracağım" demiş. İngiliz kaynaklarına ise " İngiltere tarihinin en hazin antlaşmasını imzaladık.. " demiş ve takibinde emekli olmuştur
Lozan'da ne istedik ne aldık ne verdik
karşılaştırması madde madde yapıldı. Lozan Türkün zaferini masa başında pekiştirme antlaşmasıdır.00 Yorumlane galibiyettir ne mağlubiyettir. bir galip ya da mağlup olsa zaten ortada anlaşma olmazdı.
iki taraf da savaşa devam etse idi zararlı çıkacağından anlaşma yoluna gidildi. kim elinde daha fazla koz yani asker, cephane, müttefik tuttu ise o anlaşma da avantajlı olan taraf idi hepsi bu.00 Yorumla1. Osmanlı devleti tamamen yok olmuş ve onun yıkıntılarından savaşarak bağımsızlığımızı elde etmişiz
2. Türkiye Cumhuriyeti devletini kurmuşuz
3. Tüm dünya devletlerince kabul görmüşüz
4. Vatan topraklarımızda bir bütün olarak yaşayacağımız bir anlaşma yapmışız..
Sen kalkıp buna mağlubiyet diyorsan git kendini en yakın köprüden at ya da bu vatanı terk et...
Çünkü biz bu vatanı atalarımızın kanıyla aldık ve hiç bir soysuza çiğnetmeyiz...00 YorumlaLozan büyük bir başarı hikayesidir Türkiye Cumhuriyetinin tapusudur bağımsızlığımızın sembolüdür, tüm ülkeler tarafından sınırlarımızın belgeli olarak tanınmasıdır burada kararsızlık oluşturabilecek hiç bir durum yok.
20 YorumlaKesin ve ince bir galibiyettir Zaman'ı geldiğinde anlayacaksınız bütün büyük güçlerin kaynakları tükendi Türkiye el değmemiş bir gül gibi Ortadoğu'da yeşeriyor hedef Türkiye 20 sene dayanabilirsek her şer farklı olacak yaşayarak göreceğiz
10 Yorumla
+1 yılsevr antlaşması mağlubiyet, lozan antlaşması galibiyettir çünkü türkiye cumhuriyetinin sınırları o antlaşma ile çizildi. sonra dan bir hatay eklendi-1939-musul Kerkük te kaybımız oldu, oda ırak ın oldu.
00 Yorumla- Gündem konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yıldiyelim ki her istediğimizi alamadık..
anlaşmayıp savaşa devam etsek, ne kadar daha direnebilirdik? ne kadar düşman varsa toplanmış öldürsende bitmiyor ama biz sadece biz olarak savaşıyoruz.
not:milliyetçi değil gerçekçi cevaplar verin lütfen.10 Yorumla Mağlubiyet maalesef.. Savaşta vermediğimiz herşeyi masada kaybettiğimiz bir anlaşma..
27 Yorumla- +1 yıl
@andezittt yanlş anlaşılmasın şöyle bir durum var. O dönmde savaşta zaten çok sıkıntılı zamanları atlaşmıştık. Bir nevi buna mecburiyet vardı maalesef. Bu yüzden de bu anlşmaya zafer demek baya zor. Ben bunu demek istedim.
- +1 yıl
Ne kadar tarih bilgisi zayıf birisin? Sevri hiç duymamışsın yok olmuş orduları dağıtılmış bir millet yeniden ayağa kalmış ve zafer kazanmıştır..
Bizim bu başarımızı gören bütün sömürge devletleri bir bir ayaklanarak kendi bağımsızlık mücadelelerini vermişlerdir... Hindistan da Gandi nin sözü " Atatürk İngilizleri yenene kadar ben Tanrıyı da İngiliz sanırdım." Bu söz ve daha binlercesini söyletmişiz... Osmanlı saltanatı ve o dönemin hainleri olmasa daha da güzel sonuçlar alabilirdik... Osmanlı saltanatını bir şekilde hallettik ama hainlerin isyanları sebebiyle zaten yıllarca savaşmış bir milletin kurduğu Genç Türkiye Cumhuriyeti dış politikalardan çok iç isyanları bastırmakla uğraşmıştır.. Ona rağmen şu an bu ülkede özgürsen bunu en başta Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarına sonra da Lozan Antlaşmasına borçlusun... - +1 yıl
Mağlubiyet maalesef.. Savaşta vermediğimiz herşeyi masada kaybettiğimiz bir anlaşma..
Allah aşkına savaşta vermediğimiz herşeyi masada kaybettiğimiz bir anlaşma sözünden ne anlıyorsun?
Yunanlılar Ankara - Polatlıya kadar gelmişti?
Trakya bölgesi Yunan ve İngilizlerce işgal edilmişti
Akdeniz Kıyıları İtalyanlar tarafından işgal edilmişti
Güneydoğu Anadolu Fransızlar tarafından işgal edilmişti.
Trabzon ve çevresinde Rum Pontus Devleti Kurulacaktı
Doğu Anadolu da Ermeni Devleti kurulacaktı...
Sen savaşta vermediğimizden neyi bahsediyorsun? Sen hangi tarihi okudun? Yahu tarih bilgim var diyen biri böyle bir saçma söz kullanabilir mi?
- +1 yıl
SEVR bir mağlubiyettir. Vahdettine padişahlığı devam edilmesi sonucunda imzalatılmıştır. Lozan bir zaferdir sonrasındada Türk Milleti Birçok zafer kazanmıştır. Traf değil objektif bakmak lazım
+1 yılGaliniyet ve ya malubiyet değil. Tam bir barış antlaşması. Maddelerini iyi okursan görürsün neler olduğunu
00 YorumlaGünün şartlarında imzalanan en iyi anlaşmadır günün şartlarını düşün yeni kurulmuş ve savaştan çıkmış bir ordu karşıda emperyalist güçler en iyi anlaşmayı yaptık
00 YorumlaBence mağlubiyet'dir büssürü adaları yananlılara verdik ama bir yöndende iyi oldu daha fazla dayanamazdık
01 YorumlaSen tarih okumuyormusun ya bu lozana nasıl bir takıntıdır arkadaş ne olmuş memleketin hali hiçmi okumadın. Kurtuluş savaşı vermişiz. Ve ozamnki sartlarda yapılabilecek en iyi antlaşmayı yapmışız devlet olarak.
01 Yorumla
+1 yılMağlubiyettir ki bunu herkes öyle görüyor ki. Git ingilizlere sor, galip geldik derler ;)
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılYav galibiyet olsa nolcak mağlubiyet olsa nolcak şükretsenize halinize, lozan imzalanmasa sevr imzalanacak Anadoluda türk varlığı bitecekti neyin kafaasını yaşıyosunuz
00 YorumlaResmiyette zafer olarak geçiyor, fakat bizim için tamamen büyük bir yenilgidir, kaybediştir.
10 Yorumla
+1 yılne galibiyet ne malubiyet sende demişsin zaten nerden bakılırsa bir ortalama görülüyor
00 Yorumla- Gündem konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılGalibiyet. Sevr, Versay, Saint Germain gibi 1. Dunya Savasi sonunda imzalanan antlasmalara bak bir de Lozan'a.
00 Yorumla
+1 yılşöyle sorularla gelin işte :) mesela ne gibi kararsızlık çıkıyor?
00 Yorumla
+1 yılya anlayın artık biz o anlaşmaya mağlup taraf oturduk savaşa girdiğin devletler kaybetmişti
00 YorumlaGündem konusunda 3,5b cevap paylaştı. Mondros ile kıyaslama yaparak cevabı çok kolay bulabilirsin.
00 Yorumla
+1 yılGalibiyet değil midir savaaşları kazandığının siyasi kanıtı
00 YorumlaLozan kazanılmış bir zaferin sizi Ata dediklerinizin ülkeyi nasıl peşkeş cektiginin belgesidir
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılMisak ı milli toprağın olan Musul ve kerkük ü aldılar nasıl zafer olsun ki
15 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılLozana galibiyet değil hezimettir
Sevr de hezimettir
Lozana galibiyet diyenlerin tarih bilgisi şüphelidir
Cevap sahibi+1 yılHatay ı 1939 da aldık kanla alınan Musul ve kerkük masa başında bırakılamaz
Cevap sahibi+1 yılBilemiyorum
Lozan Türkiye Cumhuriyetinin tapusudur. :)
00 Yorumla
+1 yılGalibiyettir kim aksini iddaa edebilir ki?
00 Yorumla
+1 yılGalibiyet.
10 Yorumla
+1 yılGabileyettir.
20 Yorumla- Gündem konusunda 4,5b cevap paylaştı.
+1 yılgalibiyettirrr
00 Yorumla Sanırım her ikisi
00 YorumlaMaglubiyet kardeşim
00 Yorumla
Devamını Gör(17)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?