Kürkçüler cezaevinde mahkumlar tarafından vurulan 27 yaşındaki Ahmet Suphi Altındöken kalbine yakın aldığı kurşun dolayısı ile ameliyat sırasında hayatını kaybetmiş.
Bu adaletin bir tecellisi olup vicdanları rahatlatır mı? Adaletin artık yargının değil de mahkumların elini öpüyor olması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Özgecan Aslan'ın katilinin cezaevinde vurularak öldürülmesi gideni getirmez ama en azından vicdanları rahatlatır mı?
Türk insanının son yıllarda tepki vermeyi unuttuğunu söylemek istiyorum. Hemen hiç bir tepkisi de realist değildir. Özgecan Aslanın öldürülmesi çok korkunç ve kabul edilemez bir olay. Ancak o günden bugüne kaç çocuk öldürüldü, kaç kadın daha benzer olayları yaşadı. Kaç çocuğa tecavüz edildi, Kaç şehit verildi? Ancak bizim sosyal medyadaki sesimiz ne yazık ki bu olayda olduğu kadar çıkmadı. Bunun nedeni insanların söylediklerini gerçekten rahatsız olduğu olgular ile belirlemek yerine sosyal medyada üzerine gidilen bir şeyi abartarak can sıkıntısını gidermeye çalışmasından başka bir şey değildir. Ben isterdim ki halkım bu korkutucu olayda verdiği tepkiselliği diğer olaylar için de göstersin. Bir sürü gibiyiz ve bizi sosyal medya güdüyor. Mahkumun öldürülmesine gelince bana kalırsa bu durum da sosyal medyada kamuoyunun büyüyen tepkisinin bir sonucu. Ancak ben hiç bir zaman İdamı savunmam. İdam bu ülkeye geldiğinde hep hak etmeyenlerinde canını aldı. Bence o mahküm bir hücrede tek başına ömür boyu hapis olarak yaşamalıydı. Katilin cenazesinin mezarlığa alınmaması da ayrı bir saçmalık. Tamamen şov yapmak için yapılan bir şey. Kanuni açıdan o muhtarın böyle bir şey yapmaya hakkı yoktur. Bir caninin annesi olsa da ne yazık ki o da bir annedir ve bu kadarı fazladır. Daha korkunç olaylarda bile insanlar gömülüyor. Tanrı ile insanın arasına kimse giremez. Her ne kadar arasına girilmeyecek kişi canice bir şey yapmış olsa bile. Tepki vermek isteğimiz insanlığımızın önüne geçmemeli, insanlık cani biri için bile olsa. Aksi halde o caniden çok farkımız kalmaz. Sevgilerimle!
Şahsın öldürülmesi kısmen de olsa vicdanları rahatlatmıştır. Bu madolyonun bir yüzü.
Bu olaydan bağımsız olarak madalyonun diğer yüzüne değineceğim.
Hukuk toplum düzenini sağlar, devletin yaptırım gücünü gösterir. Eğer hukuk olmasaydı kamu düzeni bozulurdu, herkes suç işleyenin cezasını kendisi verir ve bunun adı anarşi olurdu.
Adalet demek, adil ve vicdanlı olmak anlamına gelir. Yargının verdiği karar vicdanları rahatlatmazsa adalete olan güven sarsılır. Adaletin küçüldüğü yerde, suçlular büyür.
Diğer bir konu, toplumdaki herkes gibi cezaevindeki mahkumların da can güvenliği devletin koruması altındadır. En güvenli yerlerden biri olan cezaevinde bir mahkum öldürülmesi (bu olaydan bağımsız söylüyorum) vahim bir durumdur. Burada devletin acziyeti var demektir.
Bu olayla bağlantılı başka bir konu; Yargının sağlayamadığı adaleti o cezaevindeki başka bir mahkum sağladı. Hakettiği cezayı buldu diye seviniyoruz. Ancak onu öldüren mahkumun durumu ne olacak. Özgecan'ın intikamı alındı, ancak intikam aldı diye mahkumu tahliye etmeyecekler, var olan cezası kat kat artarak belki de ömür boyu cezaevinde kalacak. Neticede onu da bekleyen ailesi, çocukları var.
Bu olay için çivi çiviyi söker diyenler de olacaktır. Ancak çıkan çivinin yeri boş kalır ya da yerine gelen çivi o boşluğu dolduramaz.
Konuyla ilgili sorulan onlarca sorudan farklı olarak, son paragrafta yazdıklarınızla olaya farklı bir pencereden bakılmasını sağlayan güzel sorunuz için ben teşekkür ederim.
ölüm ceza degildir ve adalet zaten sucluya cezasini vermis. hangi adaletten bahsediyorsunuz ki? mahkumun eline cezaevinde silah geciyor ihmal ne zamandir adalet olmus? ölmemeliydi hergün her saat orada neden tutsak oldugunun bilinciyle ömrü tükenmeliydi dört duvar arasinda, doya doya gökyüzünü göremeden, volta atmak disinda bir adim öteye gidemeden uzun uzun yürüsüs yapabilmenin, özgürlügün hasretiyle.
Bende diyorum ki oradaki acı zaten onu bekliyor. Kurtuluşu yok ki. Kusura bakmayın, yanlış anlamayın da çok sığ düşünüyorsunuz.
O herif, kula verilen en büyük hakkı elinden aldı. Cehennemlik olduğu konusunda hepimiz hem fikiriz. Şimdi de bir başkası onun yaşama hakkını elinden aldı. Ne kadar kötü biri de olsa hayatı elinden alındığı için az bir parça da olsa ahiretdeki cezasının hafifleme ihtimali olur diye düşünüyorum.
Keşke yıkıldığı yerde korku pişmanlık ve vicdan azabıyla çürüyüp geberseydi. Oradaki cezası da sonsuz olsaydı
@cünyırdevadam aklın yolu bir zaten fazla söze gerek yok :) Bu dünyadan bir şekilde kurtuldu öbür dünya ise sonsuz, oradan kurtaracak mahkumlar da olmadığına göre esas cezayı orada çekecek.
Ama şöylede bir şey var ecel geldiği zaman ne bir saniye az nede bir saniye fazla yaşar insan, onun öldürülmesi ruhunun bedenden ayrılması için bir bahaneydi sadece brnce en doğru bu şekilde olmuştur diye düşünüyorum
Adalet, katilin cezasını ölene kadar hapishanede çekmesi idi.. ölmesi değil.. öyle bir durumdaki mahkum için ölüm bir kurtuluştur. Katili öldüren o diğer suçlu "kamu vicdanının sesi oldum" demiş.. alakası yok.. Özgecan'ın ailesi bunu mu istedi sizce? Adaleti sağlamayı, hukuki yetkisi/görevi olmayan insanların eline bırakamazsınız.. hele hele bir suçlunun eline hiç bırakamazsınız.. katilei öldüren o diğer suçluyu alkışlayanlara sözüm ise şu: "o adam sevdiğiniz bir arkadaşınızı yaralayan bir suçlu, yıllarca emeğin karşılığı aldığınız arabayı gece vakti çalan bir hırsız""
Herkes "oh iyi oldu" diyor da bir şey olduğu yok. Öldü kurtuldu. Özgecan'a yazık etti, feci bir şekilde hayatını elinden aldı. Özgecan'ın ailesine de yazık oldu. Hayatları boyunca unutamayacakları bir acı yaşadılar. Sonra kendi annesine de çok yazık oldu. O anneyi bir düşündüm. Çocuğu ve eşi bir kızı acımasızca öldürdü, evliliği bitti. Cezaevinde oğlunu öldürdüler. Her ne kadar cani biri olsada o anne o evlat acısını yaşamıştır. Oğlunu gömecek toprak bulamadı onun da acısını yaşadı.
O adam bir kızın hayatını elinden aldı. Kızın ailesine çok büyük acı yaşattı. Kendi annesine de çektirmediği şey kalmadı. Peki bedeli ne oldu? Sadece bir mermi ve bu hayattan kurtuluş. Yaşamalıydı. Ömür boyu o 4 duvar arasında sürünmeliydi.
şu zebaninin ismini büyük harflerle yazmasaydın keşke soruna gelecek olursam insanların neredeyse tamamına yakınında aldığı hapis cezası bile ona verilmiş bir ödül olarak görüldüğü bir yerde adaletin kanunların koca milletin önüne örülmüş bir duvar olarak çıkması bence iyice sorgulanmalıdır yani kanunlar kimi zaman bu kadar sert seküler milletin önüne geçmemelidir kanunlar bu millet için vardır yoksa işte böyle olmasını beklemekten başka çaremiz kalmıyor umarım özellikle toplum vicdanını ağır yaralayan bu takım hadiselere münhasır gerekli adli düzenlemeler bir an önce kapsamlı bir şekilde meclisten çıkarılmalıdır
O kadar enteresan bir milletiz ki adaleti yine mahkumlardan bekleyip cezasini kesip oldurmelerini istiyoruz. Madem onu oldurmeleri hosumuza gitti millet olarak o zaman adalet bunun neresinde. Ceza mercisi olarak nahkumlardan talep brklemek midir mulkun temeli. Mahkumlara onu icerde yasatmayin deyip adaleti onlardan beklemek abesle istigal degil de nedir
Acaba bu yüzdenmi öldürüldü o kişi.. bunu kimse sorgulamıyor. Herkes bir sevinç oh iyi olmuş diyorlar. Ama eger o yüzden öldürülmediyse bu açıga çıkmalı ayrıca ben hiç sevinmedim böyle bir adamın bir defa ölmesi bence dogru degil. Ömür boyunca dört duvar arasında kalıp hergün ölmeliydi. Ve hergün sorgulamalıydı kendisini.. Yaşanan olanlar elbette üzücü kaybedilen kişi elbette bunu hak etmedi. Ama bu durumun olmaması gerekiyordu. bana göre ona ölüm kolay bir kurtuluş gibi oldu..
Biraz olsun sevindim ben hapise atılması yerine halka verilmesi taraftarıyım tecavüzcüler halk bir linç etse kimse kimseye tecavüz edemez hangi ülkeydi hatırlamıyorum tecavüzcü halkın içinde linç ediliyordu acılar içinde öldürülüyordu canice gelebilir ama uygulanmalı
Bu tamamen saçmalık. Hayır anlamıyorum neden bizim milletimiz en ufak şeyde gözünü karartıyor ki tamam bir hayat sönmüş adam içeride cezasını çekecek. Neden bir yanlışı bir yanlışla düzeltmeye çalışıyorlar. Şimdi böyle yaptılar artık kız rahat yatacak helal olsun size müthişsiniz. Birde buna sevinen mahkumu öldürene teşekkür edenler varya ne diyeyim allahlarından bulsunlar içleri rahat ediyordur inşallah
Olayın birde diğer yanını düşünün ve o tecavüzcünün ailesini düşünün..
Yıllarca emek vererek büyüttükleri çocukları tecavüzcü çıktı, muhtemelen görenler "bu tecavüzcünün annesi, babası" diyordur, birde buna mezar yeri bile bulunamayan ceset ile evlat acısı eklendi..
Şahsen o karaktersiz erkeğin yaptığı iğrençlikten dolayı ben ailesine daha çok acıdım..
kesinlikle 45 tane cocuga yani co-cu-gu-nuza tecavüz etmis bir kravatli is güc sahibi ne yaptigini iyi bilen bir bacım cocugu icin dört gözle böyle bir haber bekliyorum 45 hayatin mahfina sebep olan 1 hayatin hic bir önemi yok zaten yavsakca bir hayattir bahsi gecen.
Yapılanı elbette uygun bulmuyorum fakat... Başka Özgecanlara pislik yapmaya kalkışan sapıklara da ibretlik bir ders olsun... Adalet bazen hukuk nezdinde yerine gelemiyor maalesef. Özgecan da 2 buçuk saat can çekişmiş, bu pislik de aynı süre can çekişmiş. Doğru mu bilmiyorum ama haberlerde duyduğum bu. İnşallah başka ÖzgeCAN'larımız yanmaz.
güzel soru. bence olayın bir sürü boyutu var. ama herkes sadece duygusal bakıyor. masum saf temız pırıl pırıl bir genc kız tecavuzcu bır kotu adam. tabi bunlar yanlıs degıl. ama soruna odaklanacak olursak, bence rahatlatıcak vicdanları. mahkumların ceza vermesı de hos degıl. neticede dine inanan biri olarak cinayet cinayettir. ne kadar da olsa katili öldüren de katildir.
Tam tersi vicdanlari rahatsiz eder, toplumsal yozlaşmaya sebep olur, devlete duyulan saygı ve güven azalır. Hele ki toplum olumlu tepkiler verirse ileride adalet sağlayıcıları çoğalır. Bunun için devletin toplumun vicdanını rahatlatacak çezalari vermesi gerekir vs vs.
Senin, benim, bizim belki birazda olsa içimizi rahatlatır fakat ailesinin ona en yakın insanların içini rahatlatacağını, vicdanını susturacağını sanmıyorum. Çünkü giden bir daha geri gelmeyecek. Şahsen yaşarken ızdırap çekmesini, kahrolmasını daha adaletli bulurdum. Öldü ve kurtuldu, ölüm onun için bir kurtuluş, bir yokoluş.
Onu varya vercektiler bana Tirnaklarini penseyle kirardim Vucudunda yaralar acip tuz basardim Vucudundaki belirli noktalari cakmakla yakardim Kaynamis suyun icine koyup derisini eritirdim
Bunlari yasayarak olmeliydi ben rahat degilim asssla da olmam!!!
Keşke şu şekilde öldürseydi. Önce bi' bayıltana kadar dövüp, sonra bir tarafına birşeyler sokup, sonra canliyken bileklerini kesip, hala inlemelerine rahatsiz olmadan ateşe verip. Hakettigi şekilde.
Çünkü o canımızı böyle yaktı. Vicdanim rahat bir dag başına atsınlar, gömmesinler.
O çok desteklenen demokrasının getırısı bu, ınsanlarn koydugu kurallar ınsan urunu olan her şey hata yapmaya hatalı olmaya mahkumdur. Hadım edılmelıydı daha en baştan. Ölmelerinede sevınmedım daha çok çekselerdı keşke ama otekı dunyada zaten ışlerı zor.
İnce bir çizgi var insan olup olmamak arasında. Yitip giden bir can, ona kıyan cezası hükmedilmiş bir mahkum. Öte tarafta sırf nam yapmak uğruna bile olabileceği muhtemel bir cinayet ceza infaz kurumunda. Birbirinden farklı bir çok olasılığın bulunduğu karışık bir tablo.
Kesinlikle karşıyım böyle bir şeye. Bir insan suç işlemişse girip içeride yatarak öder cezasını belki müebbet, belki 70'inde çıkar gençliğini feda ederek. Fakat Özgecan'ın durumu çok çok farklıydı.. Gencecik kıza tecavüz edip, yakarak yok etmeye çalışan bir adamın içeride yatması en azılı suçluların bile vicdanına dokunmuş olsa gerek.
Adalet verilebilecek en üst cezayı zaten vermişti. Hayati boyunca bir hücrede tek yaşaması bence yeterliydi ölüm çözüm oldu ona vahim olan bir başka konu ise bir katilin başka bir katili oldurmesiyle kahraman muamelesi gormesidir. Ayrica mezar verilmemeside mantıklı değil çünkü mezarliklar iyi insanlarla dolu değil
Peki bende şunu söyleyim. O öldü gitti, olacağı oydu zaten. Garipoğluna niye kimse çıkıpta bişey yapamadı? Ona niye hapishanede yürek yemiş bir allahın kulu cezasını kesemedi? Çünkü para var, işin ucunsa PARA var. Mapusta yedirildi içirildi güllük gülüstanlık bakıldi, yurt dışına kaçırıldı. Şimdi herkez suphi altındökeni öldürene yiğit gözüyle aslan gözüyle bakıyor. Garipoğlunu öldüren delikanlı niye çıkmadı? Bu devranda "PARA" konuşur çünkü.
O adam muhtemelen psikopattı. Bir şeyi yerine getirmez. O adama muhtemelen hangi yaptırımı uygularsan uygula, çıkınca yine yapacaktır. Psikopatlığın bir tedavisi yoktur, nasıl oluştuğu bilinmemektedir. Böyle olaylar azaltılabilir ama unutulmamalıdır ki popülasyon böyle fazla oldukça her zaman böyle psikopatların bulunma olasığı olacaktır.
Ölüm onun kurtuluşu oldu ki oh be demiştir. O insan fişi varlığın hücresinde rahat yaradığını sanmasın kimse onun var ya bir senedir cektirigi işkencelerine haddi hesabı yoktur. İyi de olmuş bunun gibiler görse de yapmasa bidaha
herkes oh olsun demiş ama bence bu adamları öldürenlerin elleri kirlenmeseydi keşke. o herifin yüzünden hem bu dünyada hem öteki dünyada ceza çekecek. Allah a bıraksalar zaten yaptığı her şeyin karşılığını zerresine kadar alacak.
Öldürmek çözüm değil kurtuluş olmuş o pislik için atacaklardı onu halkın içine bak gör ne oluyor... muhtarında diline sağlık versinler tıp fakültelerine kadavra olsun ama o anayada yazık onun suçu ne kim ister evladı öyle olsun
İyi oldu gebersin şer. efsiz onlar sandı ki cezaevinde rahat yaşarız ama haberleri yok her bir cezaevinde babalar koğuşu var adamın gö. tünden kan alırlar #ÜlkücüMilitan
Bir yanım da , o zaman herkes kendi cezasını kessin mahkemelerin hükmü geçmesin. Düşünsenize su an ceza evinde yatipta ölmesini istedigimiz kişilerin sayısını
Türk Hava Kuvvetlerinin tviti: "Vatandaşımız olan Özgecan Aslan ı vahşice katleden Suphi Altındöken cezaevinde vurularak hayatını kaybetmiştir. Bize bıraksalar F-16 nın ucuna takardık. 😄
Bu hiç hoş bir haber değil, o herifi halkın eline vereceklerdi. Artık kırılmadık kemik patlamadık organ kalmazdı. Ve bu daha tatmin edici olurdu. Düşüncem bu yönde..
Bence ölmek ona ödül olmuş. Belki kızacaksınız ama bana göre işkence yapılmalı böylelerine idam edilmeliler ama bir anda değil acıyı hissede hissede. Neyse uzatmayayım daha fazla.
Hakettigi buydu. Yasamasini istemiyorduk toplumca ama bir insanin yasamini elinden almakta ciddi bir karar bu kadar cani yaratik icin bile.. adaleti devlet saglayamadi ve bir mahkum kendi adaletiyle sağladi.. muz cumhuriyeti
https://youtu.be/hv67Hou8aI8 bende bunu izledikten duyduk tan sonra rahatlamıştım. Rahmetli ye yapılanları bin mislini yaşadı o şerefsiz artık nasıl yalvardıysa Allaha ölmek için geberdi gitti. Bu video belki sizi de biraz olsun rahatlatır. Cezaevlerinde tecavüzle gelenlerin tek dileği biran önce gebermek olduğunu çok duymuştum.
Bu iki şahsın arasındako fark. Birisi zengin diyeri zavallı. Zengin her türlü khpeliği yapar. Parası vardır, zırh gibi korur. Diyeri ise böyle pisi pisine geberir gider. Fark bu
@Fırtına0606 Kim dedi Garipoğluna bişey yapmadılar diye o zengin çocuğu olduğu için aldığı her nefes için para ödemiş tek başına ufak hücrede kalmış ayrıca da o suçtan hapise girenin zengin fakiri olmaz ki o da ölmek için yalvarıp em son gerçekten intihar etti.
Ozgecanin fotoğrafını her gördüğümde içim gidiyor. Lanetler yağdoriyorum o adama. Tüm turkuyenin ahini almiş birinin sonunun daha beter olmasini beklerdim. Keşke saha fazla acı çekerek olseydi.
o işin içinde başka şeyler var. o silah yüksek güvenlikli cezaevine nasıl girdi? hem bu pisliği öldürdüler tamamda daha bu olay gibi neleri var medyaya yansımamış onların gaillerine ne olacak?
bence ölmemesi daha iyi olurdu çünkü ölüm o vicdansız terbiyesiz için çıkış yoludur onu hergün aç susuz olmayan vicdanıyla başbaşa bırakmak daha dogru olurdu ölmesi kurtuluş oldu...
bence hukuken cezasını çekmeliydi, vicdanen rahatlamış olabiliriz. bazı şeylerin düzeltilmesi lazım öncelikle, "ama gece o saatte orada ne işi varmış" gibi kafalardan kurtulmak gerekli.
Aftır bilmem nedir bahaneleriyle dışarıya çıkaracaklarına bu şekilde cezalandırılması daha uygun olurdu ve yaptılar. Adaletin yargılayıp hapsettikleri insanlar adaletten daha adaletli, memleketimde.
Bende pislik herif kurtulmuş kurtulmaması gerekiyordu acı çekmesi gerekiyordu. Benim düşünceme kalırsa ilk önce o herifi tecavüz edip ondan sonra dövüp öyle kurşunu sıkmak lazımdı ama sadece kalbine değil
Khan konuşsun: "İnsan hakları en iyiler ve en kötüler içindir. Masumlar için olduğu kadar suçlu için de geçerlidir. Adil yargılama yapılmaması hak ihlalidir ve suçluları mağdura dönüştürme riski barındırır."
Ana Sayfa > Para & Ekonomi > Sorular > Özgecan Aslan'ın katilinin cezaevinde vurularak öldürülmesi gideni getirmez ama en azından vicdanları rahatlatır mı?
En İyi Cevaplar