yoksa ortak olması daha mı mantıklı...

Tapu ortak olmalı taraflardan birinin rızası olmadan satışı yapılmamalı. Çevreden görüp duymuşsunuzdur başka bir kadın için yuvasını dağıtan erkeğin boşanma öncesinde mal varlığının bir kısmını sattığını, kadına devrettiğini. Bu durumlarda eş veya çocuklar ortak maldan yararlanamıyor.
Evlenmeden önce ne kiminse, evlendikten sonra öyle kalmalı.
Evlendikten sonra alınanlar için, taraflardan biri önceki yıllardan birikimini (veya mirasını vs.) kullanmışsa, alınan mal sadece o birikimle alınmış, normal gelir ortak geçime kullanılmışsa mal onun olmalı.
Onun haricinde alınan her şeyde maaşlar toplam gelirin yarısı olarak kişi başı sayılıp, ona göre hesaplanmalı.
Mesela 50.000 tl'ye alınan bir şey var. Erkek çalışıyor kadın ev kadını. Önceden 20.000 tl birikimi vardı taraflardan birinin ve bunu kattılar. Kalan 30.000 mi? 15.000 bir tarafa 15.000 diğer tarafa kalır ve bu taraflardan birinin 35.000/50.000 (yüzde 70) diğerinin 15/50 (yüzde 30) hak iddia etmesi demektir.
Kimseyi kırmayacak olan hak paylaşımı budur.
Eğer eşinin o emeği göstermediğine inanan varsa ayrılmalıdır. Evlilik para ve emek ortaklığıdır, emek öznel kriterlerle ölçülür.
Kanuna karşı gelemeyiz o ne derse o. :D
Evleri arabayı arsayı birlikte yani evliyken almışlarsa, ortak olmalı. Yok taraflardan birinin maddi durumu daha iyiyse ve önceden sahip olduğu mal varlığı varsa, buda kendisine aittir. Ama bu söylediğimin, "parayı kim kazanıyorsa, onda olmalı tapular" la bir alakası yok. Çünkü erkek çalışıyor ama kadında 1-2-3 kaç tane çocuk varsa, bir evin ve çocukların bakımını idaresini üstleniyor demektir. Yani, bir evi ve 2-3 çocuğu bakan ve eşine de iyi bir eş olabilen kadın , bir Holding idare etmekle eş değerde güç emek ve fedakarlık ediyor, demektir..
Not : hemen, "feminist kadın düşüncesi" filan diye üstüme saldırmadan önce yazdığımı tarafsız olarak bir okuyun mavi üyeler lütfen.
Teşekkürler 👍🙋
Rica ederim.
Cevap
72Cevap
Abi yine mal mulk tapu derdindesiniz.. ne evli ciftler bilirim. Zaten ayni yastikta kocayacaklarini bildikleri ve niyetleri bu oldugu icin , ve olen esten digerine kalacagi icin hic dert etmezler bunu.. ister erkekte olsun ister hepsi kadinin ustunde olsun.. tapu kimin ustune olacak muhabbeti yapanin amaclari ve niyetleri farklidir. Ve gercek anlamda aile olamamistir esiyle. Erkek ya da kadin. bu kadar. Aşın artik bu olaylari. herkes cukkasini kesesini doldurma pesinde. Tapu isteyen adamin dusuncesi şudur.. ileride " bosanirsak " , tapunun uzerine konarim. Kafama gore de bosarim.. bu art niyetler beslemektir. Evlisin ama simdiden bosanma mizansenleri ve planlari yapiyorsun.. bunlari yapana kadar ailesine yogunlasan insanin boyle kaygilari olmaz. Cok ayip bir sey..
Hukuken bireyler evlendikten sonra edinilen mallar, taşınmazlar; ortak mal sayılır. (evlilik sözleşmesi yapanlar kendi belirledikleri anlaştıkları mallar ve taşınmazları aralarında paylaşabilirler ama bu durum hariç durum dediğim gibidir). Boşanırken de evlendikten sonra alınan mallar ortak olduğu için anlaşmaya vararak aralarında paylaşımla ayrılırlar.
Parayı kim kazanıyorsa o olmalı elbette sonra Şeyma gibi hiçbir vasfı olmayan kişiler sırf eşi diye boşanırken hakkı olmayan malların yarısını alıyor.
Eğer kadın hak istiyorsa evlenmeden bunu dile getirip hakkını almalı sonradan çalışmıyorsa eğer daireler bizim ortak malımız denmesi saçma geliyor.
Keza eğer kadın çalışıyor ve erkek çalışmıyorsa kadının parasıyla alındıysa gayrimenkul kadınındır.
Ama maalesef kanun ortak bölüyor.
Krediyi kim çekiyosa onun üstüne oluyo doğal olarak şu şartlarda kredisiz ev araba mülk alabilen varsa zaten tapunun kime olacağı çok dert olmayacak bir ilişkdiir , birde vicdanlı olursa adam zaten çocuklarına eşine ayrılırken bir ev bir araba vermeli çocukları varsa , kendi başına alış satış yapan adamlar da (enüşdenüz gibi ) tapu seve seve alınır elinden , eve aile şerhi koyulur araba tatlı tatlı sattırılır
Evet..
Çünkü çok yakın tanıdığımızın başına geldi..
Adamın kanına bir kadın giriyor.
Sonra şantajla vs tüm mal varlığını adam teslim ediyor.. Arabasını, evini..
Arabayı kaptırdı ama evinin diğer ortağı eşi olduğu için devredemedi..
Yoksa yılların birikimi evlerinden de olacaktı..
#Vesselam
Kadın kazanmışsa ne kazanıyor ne yapmak istiyor nerde ne kadarı var ben bilmeliyim. Ama onun üzerine olsun sonuçta çocuğa bırakacak diye düşünüyorum. Kendi kazanmış etmiş. Gizli olmasın da üzerine olsun. Ben kazandıysam da benim için bir mahsuru yok ortak da olabilir
Ortak olmamalı
Hangi eş yüzde kaçına katkıda bulunmuş o araştırılmalı
Bu tarz adillikten uzak absürt yasalardan ötürü bazı kadınlar evliliği bir yatırım olarak görüp varlıklı erkeklerin peşinden koşmaya ve hatta evli erkeklerin yuvasını yıkmayı hedeflemeye başladılar
Evlilik öncesi mal varlığı kişinin kendisine aittir.
Evlendikten sonra para kazanılıp beraber emek verilen mallar ortak olmalıdır kadın için (okula başlamamış çocuk bakmakta bir iştir evi temizlemekte bir iş ) bununda bir değeri var yok diğen varsa hizmetçi ve çocuk bakıcısı tutup ödesin maaşını. Kaç ay ödeyebilcek
Türk Medeni Kanunu na göre evlilik sözleşmesi olmadan evlilikte alınan mallar ortak lakin bu kadar hesapçı biriyle evlenmemek en akıllıca verilecek karar sizin gibi düşünen menfaatçi insanlar yüzünden evlilikler yürümüyor
Durun siz süresiz nafaka kalksında görürsünüz?
boşandıktan sonra her şey kadına kalıyor erkeğin kıçındaki don a varana kadar o yüzden çok önemli değil tapunun kimin üstüne olduğu. evlen biriyle 3 ay evli kal hem donuna varana kadar al hem ömür boyu kendine baktır.
Reis kanun çıktı günaydın
bence eşin üzerine yapmak daha mantıklı..
çünkü ayrılık durumunda zaten devlet paylaştırıyor..
en azından gereksiz yere polemiğe girmeye gerek yok..
hem bu şekilde ruhunu da okşamış olurum :)
Allahım nasıl akıllı bir erkekk😃😍
Bir de KS de akıllı centilmen erkek yok diyorlar yalann varmış 😂😂
Evlilik öncesi alınan, aileden miras kalan her şey kişinin kendisine ait olmalı. Çocuk varsa, evlilik esnasında alınanlar ortak olmalı yoksa kim alıysa onun.
Evlilik öncesi edinilen mallar kişinin şahsına ait ama evlilikte alınanlar zaten kanunen ortak.. Dünyada mekan tabiki önemli ama Allah sağlık sıhhat versin ağız tadı versin en önemli olan bu
Düşününce binbir zahmetle birşey yap sonra yarısı kadının olsun ara kötü olunca ona bırakılsın üzülürdüm o kadar didindik yarısı kadına gitsin diye mi sırf bundan dolayı bile bekar ölürüm
Anladım yani önceden kimse kimsenin kazancına konmayacak olurda birgün boşanma olursa sonra noter onaylı oluyor misal ne kadar kazancım varsa bana ait olurda boşanma olursa bu kadına gitmeyeceğini dair o evleneceğin kadınla anlaşıyorsun güzel de sence kadına bunu dersen o anda sana küsmez mi gerçi küserse ne yapalım sonuçta kendi emeğinle kazancın başkasına gitse insanın zoruna gider boşuna mı çabaladım der tabi kadınlar evlenecek eşi böyle bir şey isterse tepkileri ne olur bilinmez sen beni sevmiyorsun da güvenmiyorsunda gibi kadınlara has davranışlar belirir
https://youtu.be/id56_TYabGY
Ortak olmasina gerek yok medeni kanunda evlendikten sonra alinan mallar bosanma durumunda ikiye bolunur der.
Ben kendi üstüme alırım ortak falan anlamam. Ölünce zaten kime kalacak ev araba komşuya mı? Ben her zaman eşeğimi sağlam kazığa bağlamak isterim.
Ortaklıkta olsa olmasada boşanma durumunda evlendikten sonra alınan mallar ortadan ikiye bölünür.. ama borçlar bolunmuyor erkeğe kalıyor
Bizim kararımızla olacak şey değil ki bu. Yasalara göre zaten ortak. İsterse bir kişinin üzerine olsun...
Ortak olmali ama kişisel mal varlığı da korunmali. Olur ya borca girilir tüm mal varlığını riske atmamak
gerek
Eğer ortak para ile alınmışsa elbette ortak olabilir ama sadece biri tarafından alınmışsa o kişiye ait olmalı tapusu
Bence kadın çalışıp kendi arabasını kendi üstüne almalı ama iki kişi ortak olarak emek ve sermaye koymuşsa hisseli paylaşılmalı
Kazanan kimse onda..
Kendi isterse bir kaç şeyi de onun üstüne yapar.
Her şey oratak çok saçma
Şirket mi bu
Gerek yok evlilikte alınan mallar kanunen ortak oluyor zatenö
bence bu fıkır akla hıç dusmemelı!! her neyse aka dusmus ısede artık mal rejımı denılen bır olay var evlılıkte edınılmış tum mallar ortakdır.. buna aıleden gelme mıras dahıl degıldır!
Tapusu kimde olursa olsun boşanırken yarı yarıya bölünüyor
evlilikte alınmışsa zaten devlet bunu yüzde 50 50 sayıyor boşanırken. ayrıca ev babanın üstünde de olsa aile evi olarak güncelletirseniz. baba tek başına evi satamaz
Birlikte alınmış yapılmış birşeyse evet zaman kötü malesef kimse kimseye güvenmemeli
Evlendikten sonrakiler beraber olmalı bence daha önce alınanlarda hak iddia etmek saçma
Fark etmez evlendikten sonra alınan her şey kanunen ortaktir
Evliliğin anlamı. Bu zaten. Mal varlığı ve manevi varlıkların ortak olması. Manevi varlık da çocuk gibi şeyler düşündüm.. Gerçi bu mal varlığı da olabilir. Bilemedim. Ama Ortak olmali kesinlikle.
zaten evlendiken sonra tapu kimin üstüne olursa olsun ortak sayılır hukuken.
Benden öncekilere karışmam ama birlikteyken üzüm çöpü bile alsak ortak sayılmalı.
fark etmez ayrılırken bölüşüyorsun her türlü ayrılmayacaksan zaten hiç fark etmez
Madem güveniniz yok bırakın ortak malı evlilik bile size fazla
Esde olmalı ama bırbırıne guvenı yoksa onuda bılmem
tapunun ortak olmasına gerek yokki zaten evlilik süresince alına her gayrimenkul ortak mal
Bu tur seyleri bile konusmak evlilikte guven probkemini yol acar
Birlikte alınmışsa eğer elbette ortak olunmalı ama hiç bir desteği olmazsa erkeğin malıdır kimse kusura bakmasın
Evlenmeden önce ki kişinin mal varlığı kendine aittir.
Evlendikten sonra alınan mallar ortak olmalı.
Tabiki ortak karar alınmalı ama bence tapuların ortak hisseli olmasi daha doğru
Ödemeyi beraber yaptılarsa evet ama ödemeyi kim yaptıysa onun olmalı.
Hayatlar ortak olup birleştirilmiş.. Menkulün ya da gayrimenkulün ortak olmaması düşünülebilir mi?
Burada ortak olsun diyen erkekler boşanmada mallar bölününce niye yırtınıyorlar? Yemin ederim herkes manyak? 😂😂 Bu kadar mı tutarsız olunur?
Fark etmez. Zaten herhangi bir boşanma durumunda yarı yarıya bölünecek. Diğer türlü de evlisin zaten ayrı gayrı olmaz. Önemli değil yani.
Kadın çalışmıyorsa alınan eve arabaya ekonomik katkısı yoksa erkegindir.
Boşandıktan sonra karıya herşeyin yarısını vereceksem ben neden evleneyim
İkisi beraber emek vefip aldıysa tabiki ortak olmalı
Kimin üstüneyse onun olmalı, ortaklık manasız bence
Ortak olmasını istemem. Ama mesela ihtiyacı varsa üzerine araba alabilirim ya da hediye gibi.
Nikah tarihinden sonra alınan mal kimin üstüne olursa olsun ortak sayılıyor zaten
Evlilik ten sonra edinilen malar boşanma sonrası yarı yarıya bölüşülür kafana takma
Bence olmamalı eger olurda ayrılık söz konusu olursa pişman olurlar 😀😀
güven yoksa evli de kalmamalı. tabi ki birinin üstüne de olsa ortak olmali
Evlilikte alınan maların hepsi ortak oluyor zaten evlilik sözleşmesi yapılmadıysa 🤔
Evlenmeden önce kendisinindir. Mallarına benim malim diye bakmam. Evlendikten sonra zaten birlikte alınmış oluyor.
ortak karar alınır bu durumda
Evlilik tarihinden, boşanma tarihine kadar, (miras hariç) edinilen mülkiyetlerin tapusu kimin üzerine olursa olsun ortak paylaştırılıyor...
Ev kiminse, kim almışsa tapusuda onda olmalıdır. Bazı feminik düşünceler erkeği soyma peşinde
Kimsenin kimseye güveni yok ortak en iyisi yoksa başında her türlü kavga tartışma çıkyo.
Parayı kazanan tabi başkasının üstüne tapu yapan harbi maldır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?