Atatürk zamanında kanunla medreseler kapatılmışken memlekette vakıf veya dernek adı altında medreselerin varlığına ne diyorsunuz?

Atatürk zamanında kanunla medreseler kapatılmışken memlekette vakıf veya dernek adı altında medreselerin varlığına ne diyorsunuz?
Öncelikle Şeyh kelimesinin ne demek olduğunu açıklamak lazım. Şeyhlik bir dinsal kavram değildir. Feodal Arap toplum yapısında zenginlere Şeikh denir. Bizdeki Ağa kelimesinin karşılığıdır Şeikh. Bizde tarikat ve cemaat liderlerine dini bir makammış gibi bu kelimenin fonetik olatak değiştirilmiş hali Şeyh deniyor.
Daha birkaç gün önce Mevlevi şeyhi açıklama yapıyor, maaşlar yüksek, düşürün diye. Kendisi binlerce saf müslümanın sırtından kaldırdığı trilyonlarla oynuyor. Hadi asgari ücretle bir yerde çalışsın da görelim nasıl feryat edecek ücretler düşük diye.
Sonra da Nakişbendi tarikatı şeyhinin medresenin kapısında öldürülmesi haberini CNN Türk yapmış.
Medrese yasalarımıza göre illegal bir yapı. Şeyhlik dervişlik de yasalara göre illegal. Onun giydiği cübbe-sarık da illegal. Ama gel gör ki bu memleketin bakanları, başbakanları, parti genel başkanları bile bu illegal yapıları muhatap alıp ziyarette bulunuyor.
https://www.cnnturk.com/ajanda/abdulkerim-cevik-kimdir-bitliste-silahli-saldiri-sonucu-olduruldu
Herşeyi illegal olan yapılar bir vakıf veya dernek çatısı oluşturunca legalize olmazlar. Tabi bunun üzerine gidecek cesarette hukukçuları olması lazım. O da yok maalesef. Daha kötüsü bu memleketin hakim ve savcıları da bu illegal cemaat ve tarikatlara mensup olarak yargı sistemi içinde mevzi elde ediyorlar.
Acıyorum memleketimizin haline.
Atatürk zamanında kanunla medreseler kapatılmışken memlekette vakıf veya dernek adı altında medreselerin varlığına ne diyorsunuz?
Cevapla