İnsan akıllı bir varlıktır... 👉İbni Haldun'a atfedilen en önemli sözlerden nir tanesi coğrafya kaderdir sözü gerçekten öyle midir? 👉Mesela Güney Kore ve Kuzey Kore aynı coğrafyayı paylaşıyor. Güney Kore’de kişi başına gelir 30.000 Dolar, Kuzey Kore’de 1,000 Dolar. Bu iki ülkeyi bu kadar farklı kılan Coğrafya değil yönetim farkı. GüneydekCoğrafya kader değildir! 👉Hemen hemen hiçbir doğal kaynağı bulunmayan Japonya “coğrafya kaderdir” sözüne teslim olmak yerine Meiji Restorasyonu ile kaderini kendisi çizmiş ve dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden birisi durumuna gelmiş. Coğrafya aslında hiçbir şey kader değildir. Bilim, bu tür yaklaşımları kabul etmez. Bilim, gözleme ve deneye dayanır. Mesela doğru yönetim bir ülkeyi ileri götürürken yanlış yönetim geriye götürür. Bunun kaderle ilgisi yoktur. Kader, beceriksizliğin, çalışmamanın, yeterince mücadele etmemenin suçu üzerinden atmanın yoludur. Varoluş felsefesini savunanların bir bölümü (en başta da Sartre) “var oluşumuza karışamayız ama ondan sonrasının sorumluluğu, kaderi oluşturmanın yükümlülüğü bize aittir” der. Bu, çok doğru bir saptamadır. Beceriksizliğimizin, başarısızlığımızın sorumluluğu büyük ağırlıkla bize aittir!!! 👉Peki siz yaşadığınız coğrafya ve kader ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? 👉Biz kaderimizi mi yaşıyoruz? Yoksa kaderimiz ellerimizde mi? Sevgiler saygılar...
kader dedikleri sey insanlarin isyan etmemesi icin önüne cekilen engeldir bence. konuyla alakasiz gibi olacak biraz basit bir örnek ama bence dolayli olarak alakali.
tanidigim bir aile var gerici yobaz, iki kizi var, büyügünü istemedigi halde zorla amcasinin oglu ile evlendirdiler, tehditler vs havada ucustu, ailesini kaybetmeyi göze alamadi. kücügü " ben sevdigimle evlenecegim, kiminle evlenecegimi ben sececegim " diyordu her zaman. öyle de yapti, tabii ki ailesi izim vermedi ama o ailesini silmeyi göze alip sevdigine gitti.
simdi ikisi de ayni ailede ayni zihniyet ile yetistirillis insanlar olarak, biri kaderim bu diye sunulani kabul etti, digeri hayir bu benim kaderim olamaz dedi kendi kaderini cizdi. cografya da aynidir, ya senin kaderin bu denilerek sunulana razi olursun, ya da isyan eder hakkin olan icin mücadele edersin.
👏👏👏 Bu görüşüne şöyle bir örnekte ben vereyim Mustafa Kemal Atatürk 'te kaderine razı olmadı ve cumhuriyet'i kurdu... Saygılar güzel ve anlamlı bir yorumdu.
İbni Haldun’a göre “Coğrafya kaderdir”. İbni Haldun’un yaşadığı döneme ve bölgeye bakılırsa bu söz doğru görünüyor. Ama bugünkü dünyaya bakınca bu söz tam doğru sayılmaz, bugünkü teknoloji ve eğitim olanaklarıyla, mesela Güney Kore ve Kuzey Kore aynı coğrafyayı paylaşıyor. Kim in Koresi fakirlik içindeyken, güney kore çok zengin bir ülke ama ben yine de coğrafyanın etkili olduğu düşüncesindeyim. Akademik tanıtım yazıları tarafımdan yazılan ünlü Tüfek, Mikrop ve Çelik kitabında coğrafyanın etkisi çok iyi anlatılmış. Şimdi bu kadere etki yapan başta din olmak üzere başka birçok etken de var ama onlar bile coğrafyayla ilişkili, kısaca açıklamam bu şekilde.
Coğrafya tabiki etkili ve burada dinler devreye giriyor ve insanları kaderciliğe zorluyor haklısınız, lakin aklın ve bilimin önüne geçeceğini sanmıyorum En güçlü silah akıl ve bilimdir 👍
Aslında önüne geçiyor dostum yığınla çalışma var bu konuda, din bazında gelişmiş ülkeler hristiyan ülkelerken mezhep bazında da katolik ülkeler daha geridir (ispanya vb.), protestan ülkeler daha gelişmiştir (ingiltere, ABD, kuzey avrupa vb) yani gelişmeye etkisi göz ardı edilemez.
Evet, kaderidir insanın yaşadığı coğrafya. Ben bugün Hindistan ' da dogsam inege saygı gösterip önünde egilirdim, Almanya ' da dogsam domuzu afiyetle yerdim. Sadece bu örnek bile nerde yaşıyorsa insan oranın kültürünü aldığını oyle inandığını gösteriyor. Hindu ganj nehrinde arinirken, müslüman kabe ' nin etrafında dönerek tavaf ettiğine inanır... vs vs
Bravo güzel yorum, hen mikro bazda kişileri hem makro bazda ulusları etkileyen bir kaderdir coğrafya, kadere inanan kesimin bu söze karşı çıkması enteresan ama nedeni belli tabii.
@Altinbasak inanç konusunda seninle birebir aynı fikirdeyim lakin yaşanılan hayat konusunda bazı şeylerin insanların kendi ellerinde olduklarını düşünüyorum 👍
Evet kaderdir bana göre. Kuzey ve Güney Kore örneklerini vermisiniz ve kişi basina gelir duzeyini vermissiniz. "Bu iki ülkeyi bu kadar farkli kilan coğrafya değil yonetim farkıdır" demissiniz. Ama bende size su soruyu sorucam.* Kuzey ya da Güneydoğu Kore de dogmanin yonetim sekliyle bir alakasi var mıdır? Yoktur bence. İşte bu da insanin kaderi olmuş oluyor.
Evet size şöyle bir örnek daha vereyim ülkemizle alakalı Osmanlı saltanat ve şeriatla yönetilen bir imparatorluk idi taki Mustafa Kemal Atatürk bu düzeni değiştirip laik Türkiye cumhuriyet'ini kurana kadar Aslında herşey insanların elinde coğrafyalar kader olamaz, suriyedeki savaşta binlerce insanın ölmesi ya da Yemen'de çocukların açlıktan ölmesini kaderle açıklayamayız Kader bir olayı bir düzeni kabul etmektir ama herşey insanların elinde 😊 En azından benim fikrim böyle..
Kader, tembelliğin mazereti olur ancak. Tembel ve kalitesiz milletler yaşadıkları olumsuzluklari kötü kader diye yaftalar. Bu ülkenin kötü kaderini değiştirmek için zamaninda yüzbinlerce fidanimiz bedel ödediler. Ama asla pes etmediler.
bulunduğumuz meridyende doğmak kaderdir evet , ancak artık dünyada totalitarist ve kitle imha silahları (Medya, Moda) ile asimule edilen toplumlar var. Haldun kaçıncı yüzyılda yaşamış bilemem ama “coğrafya kaderdir” sözünü bulunduğu çağa indirgersek haklılık payı olabilir.
Insan seçtiğini yaşıyor zalim masum u ezilir katlediyor insan kadar korkunç zararlı mahluk yok aslinda. Çünkü irade ellerinde isterlerse dünyayı gül bahçesi isterlerse ates yuvasi yapar. Lakin bu dunya da geçer sozleri öbür dunya cidden ebedi azap ya da mukafat
Kaderimizde yazılanlar dışında insan hayatında bazı şeyleri yönetebilir ama kaderde yazılan doğdupun ve yaşadığın yer soy anne babanın kim olduğu kiminle evlendiği ve ne zaman öleceğin gibi şeyler asla değiştirilemez..💫
Evet bu Allah isterse onu açlıktan kurtarır yardım gönderir buna gücü var ama yapmıyor çünkü onun kaderi bu bu dünyada çektiklerinin karşılığını da bu dünyada olmazsa öbür dünyada alacaktır biz Müslümanlar buna inanıyoruz..
Kader kelimesi bir tek bizim yaşadığımız coğrafya için geçerli olsa gerek bütün dünyanın gözünü diktiği üzerine türlü oyunlar oynanan anadoluya orta asyadan göç edip bir devlet kurmamız ve burnumuzun b. ktan kurtulmaması bir kader
o zaman ve bu zaman şartlarını göze alarak bakmak lazım bence o adam söylediyse bir nedeni oldğu içindir ki şu an oturp buna kafa patlatacak dewğilim :D zaten kafam kazan gibi olmuş
Coğrafya kader değil Arap köpeğine yakın olmak kader ama.. Orta Asya'ya Arap köpeği sokulmasaydi şimdi biz Türkler Avrupa'dan ileri olurduk. Arabin Allah belasını versin.
En İyi Cevaplar