Coğrafya kader midir?

İnsan akıllı bir varlıktır...
👉İbni Haldun'a atfedilen en önemli sözlerden nir tanesi coğrafya kaderdir sözü gerçekten öyle midir?
👉Mesela Güney Kore ve Kuzey Kore aynı coğrafyayı paylaşıyor. Güney Kore’de kişi başına gelir 30.000 Dolar, Kuzey Kore’de 1,000 Dolar. Bu iki ülkeyi bu kadar farklı kılan Coğrafya değil yönetim farkı. GüneydekCoğrafya kader değildir!
👉Hemen hemen hiçbir doğal kaynağı bulunmayan Japonya “coğrafya kaderdir” sözüne teslim olmak yerine Meiji Restorasyonu ile kaderini kendisi çizmiş ve dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden birisi durumuna gelmiş.
Coğrafya aslında
hiçbir şey kader değildir. Bilim, bu tür yaklaşımları kabul etmez. Bilim, gözleme ve deneye dayanır. Mesela doğru yönetim bir ülkeyi ileri götürürken yanlış yönetim geriye götürür. Bunun kaderle ilgisi yoktur. Kader, beceriksizliğin, çalışmamanın, yeterince mücadele etmemenin suçu üzerinden atmanın yoludur. Varoluş felsefesini savunanların bir bölümü (en başta da Sartre) “var oluşumuza karışamayız ama ondan sonrasının sorumluluğu, kaderi oluşturmanın yükümlülüğü bize aittir” der. Bu, çok doğru bir saptamadır. Beceriksizliğimizin, başarısızlığımızın sorumluluğu büyük ağırlıkla bize aittir!!!
👉Peki siz yaşadığınız coğrafya ve kader ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
👉Biz kaderimizi mi yaşıyoruz?
Yoksa kaderimiz ellerimizde mi?
Sevgiler saygılar...
Coğrafya kader midir?

Coğrafya kader midir?
Coğrafya kader midir?
Coğrafya kader midir?
Coğrafya kader midir?