Bugün 23 Nisan . Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarınca TBMM'nin açılışının 99. yıl dönümü. Nedir 23 nisan?

Bugün 23  Nisan . Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarınca TBMM'nin açılışının 99. yıl dönümü. Nedir 23 nisan?
TBMM'nin açılışı ve 23 Nisan iyi irdelenmesi gereken önemli bir tarihi olaydır.
Mondros mütarekesinin ardından işgale uğrayan İstanbul'da Meclis-i Mebusan İngiliz askerlerince basılarak dağıtılmış, içinde Medine kumandanı Fahrettin Türkkan paşa, Mithat Şükrü Bleda, Rauf Orbay, Ziya Gökalp gibi değerli isimlerin olduğu bazı paşalar, mebus ve nazırlar da Ermeni soykırımı yaptıkları gerekçesiyle İngilizler tarafından Malta Polverista kalesine sürgüne gönderilmişti.
Mustafa Kemal paşa meclisin açılışında nasıl bir diplomatik deha olduğunu da kanıtlamıştır. Dağıtılan Meclis-i Mebusanın bütün üyeleri TBMM'nin doğal üyesi kabul edilmiş ve Ankara'ya devat edilmiştir. Katılamayn mebusların yerine de ilgili seçim çevrelerinde seçim yapılarak yeni mebusların gönderilmesi sağlanarak İstiklal harbinin yasal bir zemine oturtulmasını sağlamıştır.
Ankara'da çıkarılan ilk kanun da önemlidir. Meclis-i Mebusanda 5 maddesi kabul edilmiş olan hayvancılık kanı-ununun son iki maddesi TBMM'de kabul edilerek devlette devamlılık ilkesi de korunmuştur.
Bugün 23  Nisan . Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarınca TBMM'nin açılışının 99. yıl dönümü. Nedir 23 nisan?
Ayrıca dünya tarihinde olmayan birşey gerçekleşmiş, bir savaş bir meclis tarafından idare edilmiştir. Dünyada savaşları ya sadece hükümdarlar, ya da onların oluşturduğu birkaç kişiden oluşan savaş kabineleri yürütürken bizde savaşı büyük millet meclisi yürütmüştür.
Şunu unutmayalım: Milli bayramlarını kutlamayan milletler birgün gelir dini bayramlarını kutlayacak bir vatan bulamazlar.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramımız kutlu olsun.
Bugün 23 Nisan . Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarınca TBMM'nin açılışının 99. yıl dönümü. Nedir 23 nisan?
Cevapla