Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten gelen "Türkiye'de büyüme yavaşlayacak" raporunun ardından Hollanda merkezli ABN-AMRO bankası 2018 yılı sonunda piyasalarla ilgili beklenti raporunu açıkladı. Hollanda merkezli ABN-AMRO bankası, Türkiye ekonomisinin 2019’da yüzde 3 küçüleceği, dolar/TL kurunun yıl sonunda 8.2, Avro/ TL kurunun 9.4 olacağı ve enflasyonun yüzde 21’i bulacağı öngörüsünde bulundu.
Neler düşünüyorsunuz?
Dolar ve Euro için çılgın tahmin: Dolar 8 TL'yi, Euro 9 TL'yi aşacak! Ne olacak bu ülkeni hali?
Aşağılarda TL ile yaşayın ekin biçin diyen insanlar var. Bu arkadaşlara şunu bir anlatın. Türkiye'de Yerli üretim bir Traktör v. s yok. Yerli yazanların motorunu ıvırını zıvırını dışarıdan alıyorsunuz. Mazot dışarıdan geliyor. Her türlü Dolarla işiniz var arkadaşım. Saçma sapan bunları dışarıda konuşmayın insanlar size G*tüyle güler. Türkiye'de fabrika açılıp burada üretim yapılması ürünlerin her şeyini bizim yaptığımız anlamına gelmiyor. Ne zaman ki bu ülke %80+ seviyesinde dışa bağımlılıktan kurtulur zaten o zaman dolar düşer. Elindeki Telefonla KS ye girip buraya fikir bildiriyorsun o Telefon bile Yurt dışından Dolar ve Euro'yla geliyor. Anla artık. ÖF bıktım gerçekten ya. Adam diyor Dolar lazım değil ya. Lan mazotu dışardan alıyorsun. Mazot 7 Liraya yaklaşmış Sen şunu anlamıyorsun. Mazota Zam gelirse eğer Senin şehir dışından aldığın her şeye zam gelmesi demektir. Yiyecekten giyeceğe her şeye gelir.
Binmeyin arabaya kendinizi dsa kole yapanlar zamlara laf etmesin kredi cek araba al kredi cek gayrimenkul al benzin 7 tl olmus herkes arabayla geziyo tozuyo hic tedbir onlem yok neden
Hergun arac sayisi artiyor demekki zamlar kimseyi etkilemiyor sgaran en iyisi iciliyor restorantkar dolu gyum kusam luks zamdan kimse etkilenmiyi etkilense herkes bis bis hergun arabayla gezmez tek etkilenen asgari ucretke calisan
@Eray121 Birader Ben Turizm işi yapıyorum. Minibüsüm var. Bana şunu bir desene Yat sahibi adam mazotu neden 1.50 liraya alıyor da ben 6 küsur liraya alıyorum. Zaten bu adam Zengin değil mi? Zaten bu adam zevk için o yatları almıyor mu? Ben Alt kesimdeyim Devletin benim yanımda olması gerekmiyor mu? Onu almayın bunu almayın demekle olmuyor. Günde 12 saat çalışıyorum. Ne bir izin var ne bir bayram var ne de başka bir şeyim var. Bu arada bunları da ağlamak için söylemiyorum. Sadece ben bu kadar çalışmaya bir yere gelemiyorsam ve devlet beni korumuyor ise sistemde bir sıkıntı var demektir.
@Eray121 birazda aşağıdakileri gör köprü altında yatanlari günlük taze ekmek alamayıp bayat ekmek alanları daha evinde oturacak masasi sandalyesi olmayanları ilaç parası odeyemeyenleri at gözlüğünu takip etrafa öyle bakıyorsunuz benim karnim doyuyorsa milletten banane kafasindasiniz
@Eray121 En basiti şöyle bir örnek vermek istiyorum. Batı aşığı birisi değilim. Keşke Her şeyimizi biz yapsak ve kimseye bağlı olmasak ama bu işler söylemekle olmuyor. Konya kadar ülke olan hollanda bizden fazla tarım ve hayvancılık yapıyorsa. İsviçre dediğin saçma sapan bir ülke ekonomisi iyi ve kasasında fazla para olduğunda insanlara referandum yapıp bu parayı size dağıtalım mı diye sorup halkta istemiyoruz diyebiliyorsa bunları örnek almamız lazım. Ülkede her şeyi yapacak kapasitemiz var ama hiç bir şey yapmaya niyetimiz yok. Elin suriyelisini besleyebiliyorsak kendi ülkemizde zor durumda olan insanları da destekleyebiliriz demek ki. Bu ülkede sistem zenginlerin yanında olduğundan bu tarz sıkıntılar oluyor. Benim 4.500 liralık vergi borcum için haciz kağıdı gelirken ben taksitlendirip ödemeye çalışıyorum Başkalarının milyonlarca dolar vergi borcunu silebiliyor isen bir sorun var demektir.
Öncelikle bu tarz verilere bakarken cds kac ona bakılır ve şu an Türkiyenin 550 üstü ( uluslararası 200 üstü kriz demek ) Sonrasında ki değer PMI , % 50 altı ise ekonomide daralma olur %50 üstünde ekeonomide büyüme olur , pmı şu an 46 seviyelerinde.
1 yıl mebduat faizi 15,20 lerde enf ise 17,90 da bu durum edilen tasarrufların erdiğini gösterir ve şu pozisyonda enflasyon düşmeyeceği için faiz artttırımı şarttır bakalım haftaya ne olacak , , bu arada bu verilere göre usd dolar 7,40 seviyeleridir...
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Onların doları varsa bizimde Allahımız var enflasyonu geçtik devülasyonumuz var suriyelilerimiz var dünyanın en enayi keriz ülkesi biz varız bu kış iç savaş çıkacagi söyleniyor eğer suriyeli almaya devam ederse iktidar suriyelilerin linç edileceği ermeniler gibi bir katliam soylentisi tüm sosyal medyalar Da konuşuluyor
@1miharbimila2 Türkiye Cumhuriyetini kazandırdı daha ne olsun? Sizin Osmanlı padişanız g-tüm g_ötum kaçarken Atatürk ülkeyi toparladı. Siz dinciler yemekten çocuk s*kmekten başka ne bilirsiniz?
Beyinsiz. kurtuluş savaşını benım başörtülü analarımla ağzı dua dolu dedelerim savaşa savaşa kazandı. viski yudumlayan caka satan züppeler değil.. atatürk tekelinizde değil. g. ötünüz yemeyınce atatürk demeye başlıyosunuz. Cocuk s. sizin hocalarınız papazlardır. her gün ye Nı skandallar çıkıyor. kudurma. otur oturdugun yerde
@1miharbimila2 ülke yönetmekten bahsediyorum. Savaşmaktan değil. İftira atma istersen ne papazı? Bende Müslümanım sadece bu siyasal İslamcılar kadar beceriksiz onursuz gurursuz ülke yöneten görmedi bu cumhuriyet tarihi. Ülke hiç yaşamadığı kadar derin kriz yaşıyor ve evet kahrolası dinciyim. diye geçinen ossuruklar değil ülke bakkal yonetemez.
Sekülersin. dinci deme o zaman. müslümansan. dini kullananlara bende senın gıbıyım. O zaman sekülerlere söylede o zaman bsşörtüyse uğraşacana ufuk açsınlar nesillere
@tata20 %100 haklısın. Ben şahsen deist'im ve bu ülkenin başında olsam adalet başta olmak üzere; ekonomiyi, eğitimi bütün varlıklarımızı inanılmaz yükseltirdim. @1miharbimila2 yi de insanların inancına müdahele etmekten idam ettirirdim.
Yıl sonu için ciddi bir tahmin olmuş açıkçası. Ben o kadar uçacağını düşünmüyorum ama illa ki o değerlere gelecektir ondan da şüphem yok.
Gelelim ne olacak ülkenin haline sorusuna. Ne olacağı belli batacak. İthalatı ihracatından fazla olan her ülke batmaya mahkumdur. Bunun için ekonomist olmaya gerek yok düz mantıkla bile bunu anlayabilirsin. Giderin fazla ise bocun fazla ise ne olacak? Temel ihtiyacını dışarıdan karşılıyorsun kurban bayramına bile hayvan ithalatı ile tamamlamaya çalışıyorsun üretim yok sürekli tüketim ne olacak? Batacak tabiki.
Enflasyonu %18 20 sananlar var hala.. Sandığınızdan daha yüksek enflasyon ama neyse.. Bu ülkeye bize her şey müstehak
Her şeyi yerli sanan cahiller var. Ulan altay diye övündüğünüz tankın contaları bile alman malı. Bunu savunma fuarında ki o tank için tanıtımda çalışan arkadaşım söylemişti. En fazla boyası yerlidir deseniz anca inanırım.
2015 de sözde seri üretim olacaktı, 2019 a giriyoruz daha ortada motor yok...
Dolar 10 u geçer bence 2019 başında..
Üretim olmayan, patatesi bile iç savaş yaşayan suriyeden ithal eden bir ülkeyiz... Bütün parayı yersen ve inşaat balonuna yatırırsan bu olur.
Bir de diyanet işlerinin bütçesini arttırıyorlar eğitim bilim gibi şeyleri arttıracaklarına...
Ben rüyada değilim. Hiç bir ülke kendi parasını uluslararası ticarette kullanamaz. Doların 10 olması 2019 u bile bulmayacak gibi duruyor. Amerikanın karşısında olmaktan onu ve gurur duyarım ancak temel sağlam atılmalıydı. Hayvancılık ve tarım bitmemeliydi. Şu durumda bu seviyeye gelmemiz normal. Gönül ister her şey günlük gülistanlık olsun ama baya zamanı var. Uzunca süre bu şekilde yaşamaya alışmak gerekecek.
Türkiye büyümüyordu ki zaten. Ülkede enflasyon oluyor, adamlar gene büyüyecek diyor. Halkı kandırıyorlar apaçık. Yoksa büyüyen ülkede enflasyon olmaz. ABD %3 büyümüş, büyümüş ama kendinden taviz vermeyerek büyümüşse işte asıl büyüme odur. Gerçi ABD halkı da fakirlik ve açlıktan kırılıyormuş.
Ne olacak söyleyeyim. Yine dolar bozdurun diye çığırtkanlık yapacaklar vatandaş inanıp elindeki 300 500 doları vatan için bozdururken aynı gün ağa babalarımız piyasadan dolar çekecekler vatandaş daha da fakirlesecek... en kötü ihtimallere karşı elinizde dolar tutun eğer aşırı bir sıkıntı çıkarsa tek gecerli para birimi dolar olcak heleki iç savaş falan olursa.
Eline geçeni dolar yapmaya çalışman mantıklı olan şey. miktar önemli değil eğer olumsuz şeyler olursa diye böyle söylüyorum çünkü gidişata güvenmiyorum
cıkartılan vergi barısı imar affı barısı katar ile yapılan antlasma mazota yapılan zamlar elektrik ve dogalgaz zamlari bunların hepsi sunni müdehaleler yani bir cözum degil bypass gercek bir develiasyon yasadik yasiyoruz 8 tl olurmu bilmiyorum ama 7 tl nin ustune cikacagi kesin gibi yani bu kış cok sert gecicek
1 dolar 68 ruble ve hala Rusya ekonomik olarak iflas etmedi, aynı şekilde Amerika dolardaki bu artışı sadece bize değil bizim ülkemizle beraber 30 ülkeye daha yapıyor açıkçası abartılmaması gerektiğini pekala doların etkilemediği ürünlerle de yaşamımızı sürdürebileceğimizi düşünüyorum
Tamam da senin ürettiğin hiçbir şey hatta şöyle diyeyim en basit temel ihtiyaçlar bile dışarıdan alınıyor. Döviz kuru bu yüzden her şeyi zamlatıyor doların etkilemediği hiçbir şey yok, olay da zaten TL'nin değer kaybetmesidir dolarlık durum yok ülke üretmiyor.
Abartıldığını düşünüyorum, eğer en basit temel ihtiyaçlar bile zamlandıysa maaşlar da zamlandı, herkes hak ettiğinin fazlasını alıyor bile denilebilir, yoruma açık bir konu, bu benim fikrim
Gorusleri okudukca içim karardı. Bir ekonometrist olarak doların euronun 8 lirayı gorecegini tahmin etmek zor değil fakat dolar ve euroyu enflasyonu dusurmekte bizim elimizde fakat üretime dair birşeyler yapmak gerekirken aksine üretime dair satışlar yapıyoruz. Misal türkiyedeki şeker fabrikaları hepsi özelleştirildi cogusunun sahibi yabancı yatırımcılar. Sen gidip üretim yapan şeker fabrikasını özelleştirirsen olcAgı bu.
Beni bağlamıyor enflasyon yüksek çıksın yeter işime yarayacağını düşündüğüm tek şey o :) e zaten dar gelirliler de yönetimden memnun gayet sıkıntı yok ben kendimi düşünüyorum sadece banane :) zamanında umrumdaydı bu asgari ücret konusunda da mücadele ettik ama bizim mücadele ettiğimiz konularda esas mağdurların umrumda olmadı ki hala da öyle e o zaman banane ki?
dolar zaten aştı o sınırları.. şu an alınan anormal önlemleri kaldırsınlar.. direk dolar 10 olur :) ki onlar da uzun vadede ekonomiye zarar veren ve sürekliliği olmayan önlemlerdir. bknz. faiz arttırımı..
Evet bu olacak ama bunu yapan amerika degil çin olacak Buda abdnin zararina adamlsr ucuzlar ucretim yapiyor dunya ekonomisini avcuna Almis piyasadaki dolarlari topluyorlar tabi bunu gibi ne ince hesaplar var abd yi birakin çine bakin
Türk ekonomisi büyümedi ki küçülsün. Halkı borçlandırarak ve özelleştirmeden gelen parayla saray, köprü, havaalanı, tünel, yol yapılıyor. Lale devri çocuklarısınız siz.
Beklentimden fazla dovizde artış oldu bundan sonrasını bende kestiremiyorum ama ekim ayı ilk haftasından sonra yine aşırı bir yükselme olabilir ikinci kırılma olacak bu da
Yabacı yatırımcı çoktan kaçtı zaten, şimdi yerli iş adamları da kaçıyor tüm paralarını yurt dışına çıkarıyor ama hamdolsun dinimiz yerinde bişey olmaz, birde en çok asgari ücretli savunuyor ya bu durumu onu da anlamış değilim ne gerzekalı zihniyet ya
Bir ülke de üretim yoksa, dısardan gelen ithal mallarla suni büyümeye sevinilip daha yabancı yatırımcı kacarsa tabiki ekonomi çöker. Neden Almanya , japonya çökmüyor. Çünkü üretim var. Türkiye sadece insaat yapmakla, köprüy ile yol ile gelişecegini sandı. Ülkeyi kötü yönetim batırdı.
En fazla Venezuella gibi sürekli devalüasyona gideriz olmadı Suriyelilerle beraber beraber artık bize hangi ülke kucak açarsa oraya çalışmaya gideriz.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Yahu arkadaşlar 😃bakın kardeşlerim
Tahminler için sağın solun yazısını okuyup o olacak bu olacak düsücekmiş flanmıs filanmıs Arkadaşlar Dolar 2075 te 15 tl nin üstünde olucaktır 😃kardeşlerimmmm saygı değer arkadaşlar Bakın 15 tlnin üstüne çıkacak bu dolar CIKMAMASINA İMKAN YOK BU DOLAR 15 İ DE GECİCEK sağın solun yazısını okuyarak konusmaya gerek yok zaten dolar 20 yi de gecicek yav biz boşa mı gırtlak patlatıyoruz burda
İnsanlar durup dururken sallayarak tahmin etmiyorlar. Hatta sana şunu söylüyeyim bizzat okuduğum bir haberde çok yakın bir tahminde bulunulmuştu, küsürattan yanıldılar sadece. Böyle oturdukları yerde konuşmuyorlar. Ama siz ancak başınıza gelince anlarsınız.
@yenifikir saçma saçma konuşma bunlar olucak olan şeyler olduğunda bu adam olucak demişti dersin adamlar sallıyor demedim zaten adamlarda biliyor dediğim rakamlara ulaşacağını sadece Seneye göre tahminde bulunuyorlar Bense size 2075 te doların olacağı rakamı söyledim Kaldı ki zaten olacak başka çıkar yolu yok olmaması için bir sebeb te yok
Zaten toplumumuzun %70 i cahil kesimden olusuyor geriye kalan%30unda ciddi fikir ayrılıkları var birlik olma zamanı ama bu insanlar siz geçir gecirebilirsen
İnanmayın böyle seylere, bizi 15 temmuz da yıkamadılar ekonomide de yıkamayacaklar! Boş laflara kulak asmak yerine devletimize sahip çıkmayı düşünelim!!!
İsmimi resmimi koymak istesem koyardim ama gerek yok herkes gibi ben de anonimim ve bu seni ilgilendirmez ak koyun seni açlık içinde gebermeye layıksın
12 tl yi geçecek zenginler tüm parasını yurtdışına taşımış diye duydum ki haberlerdede çıktı bazı işadamları yurtdışına aktarıyor burdaki mallarını satıyor diye
İnsanlar taaaaa nerlerden görüp tahmin yapabiliyolar ne olacagını biliyolar ama bizim kendi ülkemizdeki insanlar onların gördüklerinin 3/1 bile görmüyolar yazık halimize
siz çıldırdıkca biz akp ye verecez. bu hak ile batıl savaşıdır. siz batılcılar her zaman kayıp edenlerden olursunuz. biz bu ulkeyi kanla aldık dolara satmayız.
Siz donkişotçuluk oynayan zavallılarsiniz sadece. Hırsızın tekiyle halifecilik oynayacak kadar afyonlanmissiniz. Din gerçekten afyonmuş meğer ve yobazlik gerçekten varmış.
Tayyipcim ayıp değil mi milletin malını sıfırlamak hiç yakışıyor mu Müslümanım diyene hırsızlık yalancılık olandiricilik çok ayıp -bayrak inmez vatan bölünmez Tamam da tayyipcim bizim vergiler diyorum nereye gidiyor -bayrak inmez vatan bölünmez Eyv yobazlar eyv
A habere gore hic bir şey yok herşey güllük gulistanlik ve akp ye oy verenler dolar yakarak bizi kurtaracak. cahillik hayat kurtarıyor.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Artık inanıyorum hatta bir profesör böyle giderse dolar 10 tl bile olur demişti hiç şaşırmam. 32 li tuvalet kağıdı 60 tl olmuş ülke de 60 tl, altı üstü tuvalet kağıdı 😡
Don't panik. Sakin olun gençler kötü günler geride kaldı, şimdi daha kötü günler bizi bekliyor. :D
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
ulkede sanayı dıbe vurmus beton sanayısınden baska ne varkı sımdı ne yazssam bazıları hemen eksıler yerel secımler var gene bunlar kazanır mıllet bır turlu ınanmıyo ulkede sanayının bıttıgını dıs guclerımız var ya
ne olursa olsun biz devletin yanindayız. şu an müslümanlarla keMAListlerin savaşı vardır turkiyede. kemalistler isterki ulke hemen yikilsin ama zafer biz muslumanlarin olacak inşallah.
Bahcenizdeki domatesi dolarlami kopartiyosunuz milliyetli toplum tl kullanir ve bu drumdan faydalanmaz milketin hedefi kur artisindan para kazanmak herkesin bahanesi dolar olmus
Suyada zam geldi oda ithal dimi zaten turkiyede hic bse yetsmiyo ulke col oldunithal urune talep okursa frsatci bunu satar tam yerli araba uretilince ithal markadan vazgecek kac kisi var tl dururken dolarla is yapin bzde salakyiz zaten cahiliz dimi dolarla is yapanlar bu vatani sewmeyenlerdr 5 donum tarlani bugday ek ununda cikar ekmeginde zor geliyosa cahil olmayan masada dokar yesinnn
Benim tahminimce asıl yükselme yaz aylarının bitmesiyle yaşanıcak. Yani 1 ay içinde. Turist gelirleri, tatil harcamaları şu an ekonomiyi ayakta tutuyor. Onlarda bitince ekonominin çöküşü hız kazanıcak
En İyi Cevaplar