Bugün Dil Bayramı: Dil Konusundaki Bilgi ve Görüşlerim

Fkusna_Huy
Bugün Dil Bayramı: Dil Konusundaki Bilgi ve Görüşlerim

Dil, insanlık tarihi boyunca var olmuş bir olgudur. En temel iletişim aracıdır.

Yazı ise o dildeki seslerin çizgilere veya şekillere dönüştürülmesi olayıdır. Tarihteki birçok millet farklı alfabeler kullanarak konuştukları dili şekillere ve çizgilere dökmüşlerdir. Alfabe ise antik Yunan yazı sistemindeki ilk iki harf alfa ve beta isimlerinin birleşiminden oluşan bir kelimedir.

Türkler tarihte 14 harfli Uygur alfabesi, 38 harfli Göktürk alfabesi, 28 harfli Arap alfabesi ve günümüzde kullanılan 29 harfli Latin alfabesini kullanmışlardır.

Bugün Dil Bayramı: Dil Konusundaki Bilgi ve Görüşlerim

Selçuklular Arap alfabesi kullanırken Osmanlılar Arap-fars alfabesini karıştırıp kullanmıştır. Özellikle Arapçada olmayan J, Ö, Ç, P gibi sesler fars alfabesinden alınarak kullanılmıştır.

Bugün Dil Bayramı: Dil Konusundaki Bilgi ve Görüşlerim

Dil bir toplumun kendini ifade ettiği en temel iletişim aracıdır demiştik. Farklı alfabeler kullanılsa da dil temel karakteristiğini yaşatmaya devam eder. Sovyetler birliği zamanında doğu blokunun neredeyse tamamı kiril alfabesi kullandığı halde orada yaşayan Türklerin dilleri varlığını devam ettirmiştir. Cengiz Aytmatov gibi muhteşem bir yazar Türk dilinin Orta Asya'daki en kuvvetli yazarı olmuştur. Kazakistan'da Kurman Gazi ise ozanlık geleneğinin efsane isimlerinden biri olarak Türk dilini yaşatmıştır. Daha sayısız örnekler vardır.

Osmanlı eğitim konusunda oldukça eksik bir imparatorluktu. Halkın konuştuğu Türk dilinden çok Arapça ve Farsçanın karışımı olan, saray ve seçkinler arasında kullanılan, adına Osmanlıca denen ama halkın anlamadığı bir dil söz konusuydu. Osmanlı devletinin maarif nezareti 1856 yılında kurulmuş olmakla beraber bir eğitim sistemi ve politikası söz konusu değildi. Yine Osmanlıca eğitim alanında hakim dildi. Nitekim Atatürk'ün cumhuriyet öncesi konuşmalarına ve yazılarına bakarsanız neredeyse hiçbir yerini anlayamazsınız.

Bugün Dil Bayramı: Dil Konusundaki Bilgi ve Görüşlerim

Atatürk 1932 yılında Karamanoğlu Mehmet bey tarafından açıklanan fermanın yıl dönümünü 26 Eylül gününü dil bayramı ilan etmiştir. Türk diline en uygun alfabe tasarlanıp hayata geçirilmiştir. Bugün kullandığımız 29 harfli alfabe birilerinin dediği gibi kopya değil özgün ve orijinal bir özellik taşır. Her ses bir harfle, her harf bir sesle ifade edilir. Atatürk'ün kurduğu Türk Dil kurumu, Dil ve Tarih-Coğrafya fakültesi de Türk dilinin Arapça ve farsça istilasından kurtarılması eylemiydi ve gerekliydi. Türk dil kurumunun ilk baş danışmanı Agop Dilaçar bir filoloji uzmanı olup Ermenice, Türkçe, İngilizce, Bulgarca, Rusça, Bulgarca, İspanyolca, Almanca dillerini mükemmel derecede bilen bir Osmanlı eğitimcisi ve subayıdır. Kafkas cephesinde Ruslara karşı savaşırken yaralanmış, İstanbul'da tedavi olduktan sonra Suriye cephesinde görev almış ve Atatürk ile orada tanışmıştır. Muhtemeldir ki bugün kullandığımız alfabenin çalışmaları da o zaman başlamıştır.

Benim gibi 1980'lerde ve daha öncesinde eğitim hayatına başlayan neslin Türkçesi gayet sağlamken 1990'larda bu aksamaya başlamış, 2000 ve sonrası jenerasyonda ciddi bir dil sorunu olduğu görülmektedir.

Bugün Dil Bayramı: Dil Konusundaki Bilgi ve Görüşlerim

2000 ve sonrası doğumlular artık Türk dili kurallarını bilmiyor. Ne doğru kelimelerle kendini ifade edebiliyor, ne de yazdıklarıyla. Büyük bir eğitim kurumları zincirinde müdür yardımcısı olan sosyoloji doktoru kardeşim 4 kelimeyi bir araya getirip anlamlı bir cümle kuramayan çocukları üniversiteye gönderiyoruz diyor.

Oğlum 3. sınıftayken matematik dersi kötüydü. Matematik öğretmeni bir dostuma ne yapabiliriz diye sorduğumda Türkçesini düzeltin demişti. Ne alaka dediğimde ise Türkçesi iyi olmadığı için anlamıyor. Türkçesi düzelirse bütün dersleri düzelir demişti. Nitekim öyle oldu. Şimdi mühendislik öğrencisi.

Kendi dilini doğru kullanamayan bir insan başka dilleri öğrenme ve konuşma konusunda da sıkıntı yaşar. Globalleşen dünyada dilimizi konuşmayı ve yazmayı doğru öğrenmemiz ve öğrenilmesini teşvik etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Sağlıkla kalın.

Bugün Dil Bayramı: Dil Konusundaki Bilgi ve Görüşlerim
7 Cevap