2018'de "Hepimizin Başı Sağ Olsun" Dediğimiz, Türkiye'nin Kaybettiği Değerleri

Hepimiz her yeni günde, yeni kazanımlarla ya da hiç hoşumuza gitmeyen kayıplarla hayatı idame ettirme çabasındayken, dünü çabucak unutan insanlar olduk. Sanırım bu gelecek kaygısından kaynaklanan bir durum. Halbuki varlığımızın özü dünümüzdeyken, düne neden bu kadar vefasızız bilinmez. Bu Bence'de çokta uzak olmayan düne, yani 2018'de bu ülkenin kaybettiği değerlere yer vermek istedim. Bu değerleri hatırlayarak, kısmen de olsa değerlerimize biraz vefa gösterelim istedim.

Türkiye'nin 2018'de kaybettiği değerleri;

5 Ocak: Münir Özkul, namı diğer Mahmut Hoca'yı kaybettik.

2018'de

Münir Özkul'u araştırırken bana ilginç gelen hiç bilmediğim bir özelliğini, hobisini öğrendim. Kendisini bir antika meraklısı olarak tanımlıyor ve Münir Özkul'un namı diğer diye belirttiğim herkesçe bilinen Mahmut Hoca isminden başka, lise yıllarında kimya hocası tarafından takılan bir lakabı varmış. Ses Dergisi'ne 5 Mayıs 1962'de verdiği mülakatta olayı şöyle anlatıyor;

Kimya öğretmenim bana "Antika" adını takmıştı. Gerçi, haklıydı. Öyle muziplikler yapardım ki, antika şeylerdi. Onun dersinde mizah dergileri okurdum. Bir insana bir sözü 10 kere söylememeli, derler ya! Ben de kimya öğretmenimin bedduasına uğradım. "Antika" neymiş, antika aşağı, antika yukarı, derken, antikaya merak sarıverdim... Bir ilkokul, yedi orta okul, on bir lise, iki fakülte dolaştım... Şimdi de, müzayede salonlarında ömür tüketiyorum.

14 Şubat: Türk Halk Müziğinin "ağır taşı" Nuray Hafiftaş'ı kaybettik.

2018'de

"Türkülerin başı sağ olsun" dendi vefatından sonra. Çoğu emsallerime, türküyü sevdiren biriydi kendisi. 2017 temmuz gibi kalın bağırsak ameliyatı sonrası ciğerlerine sıçrayan kanser tümörü 2018 Şubat 14'te ölümüyle ülke bir değerini daha kaybetti.

8 Mart: Ercan Yazgan; Kapıcılar Kralı, Kapıcı Cafer'i kaybettik.

2018'de

80'li yılların sonunda Türkiye'yi Türk dizileri diye bir kavramla tanıştıran bir dizidir Bizimkiler. Diziyi emsallerim iyi bilir, her hafta yeni bölümünü iple çektiğimiz, içimizden çıkmış tiplemelerle tüm ülkenin gönlünde taht kuran bir dizi diye tanımlamak yanlış olmaz sanırsam. Bu dizinin bir de Kapıcı Cafer'i vardı. Cafer apartmanın hem kahrını hem de sefasını süren uyanık geçinen bir karakter. Dizideki farklı karakterlerce "Caferrrr" diye çağırışları halen anımsadığımda yüzümde bir tebessüm belirir 😊

Geçmiş yıllarda TRT'de konuk olduğu bir programda kendi cümleleriyle Cafer karakterini böyle anlatmış Ercan Yazgan;

Cafer İstanbul şartlarında yaşama savaşı veren bir kapıcı. Kapıcılığın getirdiği hafif bir yumuşaklık var. Size gülerken burayı ısırabiliyor, burayı ısırırken size

gülebiliyor.

10 Mart: Mustafa Nur Subaşı, nostaljik filmlerin sesini kaybettik.

2018'de

Türk tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Mustafa Nur Subaşı 1942 yılında doğdu. Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra pek çok sinema filminde seslendirme yapmıştır.

Seslendirdiği, çoğunuzun bildiği bazı yapımlar:

》Mavi Ay(1985)

》Şirinler (1981)

》Esaretin Bedeli(1994)

》Asterix(2014)

》X- Men (2014)

》Köstebek(2011)

23 Mart: Ercümen Balakoğlu'nu kaybettik

2018'de

Sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Ercüment Balakoğlu (84) kanser tedavisi gördüğü hastanede 23 Mart'ta yaşama gözlerini yumdu.

Ünlü sanatçı Onur Akay, Ercüment Balakoğlu'nun vefatını ve yaşadığı vefasızlığı sosyal medya hesabından böyle duyurmuştu:

28 Ağustos 2017'de hastanede tedavi görürken kendisi ile görüştüğümde, "beni kimse aramıyor" diye dert yanmıştı. Ben de buradan yazdığımda basında haber olunca, tüm hayranları ve meslektaşları onu ziyarete gitmişti ve çok mutlu olmuştu. Nur içinde yat büyük usta.

2 Nisan: Dursun Ali Sarıoğlu'nu "Tarumar Abi'yi" kaybettik.

2018'de

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Dursun Ali Sarıoğlu (82), kalp krizi nedeniyle 2 Nisan'da yaşamını yitirdi. Dursun Ali Sarıoğlu deyince aklıma ilk gelen ve hafızamdan silinmeyen 1996 yılında yayınlanan Tatlı Kaçıklar dizisindeki Mafya babası Tarumar abi tiplemesiydi. "Seksi Şempaze" kelimesini Türkiye Tarumar abiden öğrendi😊


30 Haziran: Prof. Dr Fuat Zengin'i kaybettik.

2018'de

Prof. Dr. Fuat Sezgin, 30 Haziran'da 94 yaşında hayatını kaybetti. İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Sezgin, Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede biliyordu. İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi'nin ilk cildini 1967'de tamamlayan Sezgin, 17 ciltten oluşan eserin 18. cildini yazarken vefat etti.

17 Ekim: Ara Güler'i, dünyanın en iyi fotoğrafçılarından kabul edilen bir değerimizi kaybettik.

2018'de

Türkiye'de fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisi Ara Güler (90), tedavi gördüğü hastanede 17 Ekim'de vefat etti. Birleşik Krallık'ta yayınlanan Photography Annual'ın 1961'de dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladığı Güler, aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu. Güler, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali'nin de aralarında bulunduğu birçok ünlünün fotoğrafını çekti ve onlarla röportajlar yaptı.

Aslında 2018'de kaybettiğimiz, başka değerlerimiz de var tabii ki. Fakat yazıyı çok uzatıp sizi sıkmak istemedim açıkçası.Son olarak, bu vesileyle de bize, ülkemize değer katan bu değerlerimize tekrar Allah'tan rahmet diliyorum.🙏🙏

Bir ülkede akıl ve sanattan çok, servete değer verilirse, bilinmelidir ki, orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır.

Friedrich Nietzsche

Okuduğunuz için teşekkürler 🙏🙏

Hoşça kalın👋👋

#asesyazdı

2018'de
2018'de "Hepimizin Başı Sağ Olsun" Dediğimiz, Türkiye'nin Kaybettiği Değerleri
Cevapla