Spor sağlığa yararlı mı zararlı mı?

Yararlı mı zararlı mı? Herkese bu soru çok saçma gelebilir. Fatih Altaylı yazısında kendisi doktor olmasa da iyi bir gözlemini aktarmış. Haksız da değil. Peki neden herkes sporcuları demir gibi zanneder? Spor neden uzun ve sağlıklı bir ömür vaad etmez. Yanlış nerede?

İşte o yazı :

Spor faydalı mı?

TELEVİZYON adamıyım ya, ekranda sürekli de masanın ardında durduğum için görenler şaşırıyor dışarıda.

"Aaa, boyunuz da amma uzunmuş" diyenler mi istersiniz, "Şişman değilmişsiniz" diye moral verenler mi?

Ben de onlara, "Aslında belden aşağım yok" diyorum gülerek.

Çokça sorulanlardan biri de "Herhalde çok spor yapıyorsunuz" sorusu.

Bakın bir gerçeği açıklıyorum. Spor mpor yapmıyorum. Son sporu eşimle tanıştığım gün yaptım.

Bir daha da yanından geçmedim. Şimdi herkes çok kızacak ama sporun insan sağlığına zararlı olduğuna inanıyorum.

Gençliğimde çok fazlasıyla yaptığım sporlardan ötürü 30 yıldır sürekli ağrılarla, sakatlıklarla boğuşuyorum.

Hayatında spor yapmamış arkadaşlarımın sağlıklı, ağrısız hallerine imrenmekle geçiyor halim.

Vücudumda 30'u aşkın kırık var ve bunların 5'i belkemiğimde.

Hepsi spordan.

Ve şimdiki inancım, sporun sağlığa zarar verdiği yönünde.

Kalbimizi boşu boşuna fazla attırmanın kalbimize, gereksiz yere hoplayıp zıplamanın kaslarımıza ve spordan ötürü düşüp kalkmanın, itişip kakışmanın kemiklerimize büyük zarar verdiğine inanıyorum.

Bu yüzden de spor yapmıyorum.

Çünkü hiç 100 yaşına kadar yaşayan sporcu görmedim.

Tam aksine, iki gün önce okuduğum bir haber haklılığımı kanıtladı.

Hayatı sporla geçen Jean Claude Van Damme, 50 yaşında kalpten gidiyordu, zor kurtardılar.

O yüzden spor yapmamaya devam edeceğim.

bu da sonraki yazı :

Spor zararlı demiştim SPORUN sağlığa çok da

yararlı olmadığını, hatta sağlıksızlığa yol açtığını yazdığım zaman bana epey kızan oldu. Televizyonlarda

doktorlarla bile konuyu tartıştım. Açıkçası altta da kalmadım. O günlerde, 'Uzun yaşayan sporcu var mı?'

diye sormuştum. Doktorlar da 'Sporu bıraktıktan sonra spor yapmıyorlar, o yüzden uzun yaşamıyorlar'

demişti. Eee, peki Rıdvan ne olacak! Rıdvan, profesyonel sporu bıraktığı günden bu yana sporla iç içe.

Teknik direktör olarak belli bir düzeyde spor yapması bir yana, yıllardır düzenli olarak haftada en az bir,

belki birkaç kere futbol oynuyor. Buna rağmen 47 yaşında kalp krizi geçiriyor, zor kurtarılıyor. Spordan

kalma sakatlıkların hayatını zorlaştırması bir yana, kalbi tekliyor. Hâlâ iddia ediyorum. Spor insana

kendini iyi hissettiren bir şey ama sağlıklı bir şey değil. Hele ağır spor, tam aksine sağlık için kötü bir şey.

Önemli olan sigara içmemek, iyi beslenmek, iyi uyumak. Sağlıklı yaşamanın formülü orada. Hoplayıp

zıplayıp koşmakta değil. Hoplayıp zıplamak için yapılsaydı çekirgeye benzerdik, koşmak için yapılsaydık 4

ayağımız olurdu. Değil mi!
Spor sağlığa yararlı mı zararlı mı?