Çoğu kimse açık sözlülükle patavatsızlığı birbirine karıştırır.
Peki ikisinin ayrımı nedir?
Örneklendirerek anlatalım...
Peki ikisinin ayrımı nedir?
Örneklendirerek anlatalım...
açık sözlü insanlar onun bunun arkasından başka konuşup senin suratına başka konuşmazlar gerçekleri olduğu gibi dobra dobra söylerler (böyle insanları hep sevmişimdir),patavatsız insanlarsa nerde nasıl konuşulacağını bilmezlerben dobra bir insanım diye geçinirler ama gerçekleri daha ağır bir dille karşısındakini kıracak şekilde söylerler :)
Patavatsız:Uygun olmayan zamanda yanlıs kisilerin yanında söylenmeyecek seyleri söyleyince oluur.
Acık sözlülük:Bir insanın yaptıgı iyi veya kötüü seyleri onun arkasından konusmadan onun yüzüne söylemektiir.
Ben böyle biliyoruum..
Açık sözlü karşısındakini kırmayacak şekilde, ona zarar gelmemesi için kimsenin söylemeye cesaret edemediği ya da çekindiği şeyleri söyleyendir. Ama patavatsız, nerede nasıl konuşması gerektiğini bilmeyen, ayıp olur mu olmaz mı diye düşünmeden, çoğu zaman da espiri olsun diye terbiyesiz ya da kırıcı konuşandır.
Bir kere ben de karıştırmıştım ve yani yuh demişlerdi :) Ancak o zaman küçüktüm yaa :)
Açık sözlülükte, görülen ve herkesçe bilinen gerçeği söylemektir ama patavatsızlık, insanın kendi düşünceleri ile olayı görüp ağzına geleni söylemesidir.Deneyimledim ve artık gayet farkındayım arasındaki farkın :)
Cevap
15Cevap
Patavatsızlık ; heryerde konuşulmaması gereken bir şeyi pat diye heryerde söylemek
Açık sözlülük ; üstü kapalı anlatmadan söylemek istediği bir şeyi karşısındakini kırmadan veya kıracak olsa bile bunu biraz da olsa nazikce ama açık açık söylemek.Tabi patavatsızlık gibi heryerde degil. yer ve zaman faktörü önemlidir
Patavatsızlığın içinde biraz saygısızlık, biraz had bilmezlik, birazda kendini kaptırmak vardır. Kendi üzerine vazife olmayan durumlar hakkında açık sözlülük yapmaktır...
Patavatsızlık rasgele konuşan ve söylediğinin ne anlama geldiğini umursamayandır,açık sözlülük ise kendini net ifade eden içten olan art niyetsizliktir,
Patavatsizlık yeri ve zamanı bilmeden işi kırıcı bir şekilde halletmek. Açık sözlülük ise bir nevi üstü kapalı bir şekilde karşısındakini kırmadan yapmak
Açık sözlülükte söyleyeceğin uyar mı uymaz mı ortamına göre düşünürsün,daha uygun bir dille söylersin.Patavatsızlıkta ortamınını,insanları hiç düşünmeden direk söylersin.
pavatsızlık ta acık sözluluktur bence cunku acık szolu ınsan dusundugunu söler sonucları ne olursa sölemezse o acıkszöluluk degıldır bence ...yanlıssam söleyın :)
açıksözlülük patavatsızlığın ilk aşaması. açık sözlü olmak güzel de bunu bir seviye daha yukarı çıkarmak bence doğru değil.
Patavatsızlık abartılan hakaret edince oluyorsun açık sözlü doğru söylenilen bir şey ben ayırt edebiliyorum
çok ince bir çizgi var aralarında.patavatsizlik olmadik yerde olmicak bir sey söylemektir, acik sözlülük olcak yerde kendi düsüncelerini söylemektir, ince cizgide dogru zamani yeri bulmaktir.
bazen susmak herşeyi söylememek efendiliktendir.patavatsızlık nerede ne konusacagini bilmeyenlerin yaptığı bir şey ama açık sözlülük zaten olan durumda dusundugunu söylemek.
Açıksözlü olan kişi karşısındakini incitmeden lafını düşünerek söyler fakat patavatsız olan kişi düşünmeden konuşur.
açıksözlülük doğru söylemek demektir. diğeri olur olmaz gevezeliktir.
Acik sozluluk bir platformda dogru bildigifikiri beyan etmektir.
patavarsizlik. gereksiz ve zamansiz bos konusmaktir.
açık sözlülük kesin doğruyu, patavatsızlık kendine göre doğruyu yer, mekan gözetmeksizin söylemektir.
patavatsızlık farkında olunmadan yapılıyor bence.
açık sözlülük farkında olunarak yapılıyo.
rüyasultan bacı: ilki hodri meydan, ikincisi argoyu seven.
-Bk gibisin ---- Patavatsızlık
-Canım sana birşey söylicem ama kızma tamam mı...Bk gibisin---Açık sözlülük
doğru zaman doğru yeri karıştırmamalı
arasındaki tek fark saygı.
konuşma üslubu ve saygı. başka bişey yok
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar