Bugün annem eve gelirken görmüş peşinden ayrılmamış annesi falan da yokmuş yanında kötü haldeydi eve getirdi. Yaş mama ve su verdim baya acıkmıştı yedikten sonra bazanın altına girdi ve çıkmadı. Sevmeye çalıştığımda sürekli tıslıyor. Aslında evde 1 tane kedim var zaten onu da sokaktan sahiplendim 4 yıldır benimle ama onun alışması bir kaç saat sürmüştü kucağımdan inmiyordu. Ama bu çok korkak ve saklandığı yerden cıkmıyor. Nasıl eve ve diğer kedime alıştırabilirim? Diğer kedim 4 yaşında tekir erkek bunun yaşını bilmiyoruz ufak daha. Ayrıca yıkamamın bir zararı olur mu çok kötü kokuyor
Sokaktan kedi sahiplendim nasıl eve alıştıracağım?
Sokaktan sahiplendiğiniz kediyi eve alıştırmak, sabır ve dikkat gerektiren bir süreçtir. İşte bu süreçte size yardımcı olabilecek bazı adımlar:
Güvenli Bir Alan Oluşturun: Eve yeni gelen kediniz için sessiz ve rahat bir alan oluşturun. Bu alan, kedinin mama ve su kapları, tuvalet kabı, yatak ve saklanabileceği bir yer içermelidir.
Yavaşça Tanıtın: Kediyi eve getirdikten sonra onu yeni ortamına yavaşça tanıtın. İlk başta sadece güvenli alanında kalsın ve etrafı koklayarak keşfetmesine izin verin. Sabırlı ve Nazik Olun: Kedinizin yeni ortamına alışması zaman alabilir. Onunla nazikçe konuşun, ani hareketlerden kaçının ve kendiliğinden size yaklaşmasına izin verin.
Düzenli Beslenme Sağlayın: Kedinizin düzenli bir beslenme rutini olmasına dikkat edin. Bu, kedinizin kendini güvende hissetmesine yardımcı olacaktır.
Oyun ve Etkileşim: Kedinizle oynamak ve onunla etkileşimde bulunmak, aranızdaki bağı güçlendirecektir. Farklı oyuncaklar kullanarak onun ilgisini çekin ve enerjisini atmasına yardımcı olun.
Veteriner Kontrolü: Kedinizin sağlık durumundan emin olmak için onu veterinere götürün. Aşıları, parazit kontrolü ve genel sağlık durumu kontrol edilmelidir.
Diğer Evcil Hayvanlarla Tanışma: Eğer evde başka evcil hayvanlar varsa, yeni kedinizi onlarla yavaşça ve kontrollü bir şekilde tanıştırın. İlk başta ayrı odalarda tutup, kokularını birbirlerine tanıtarak başlayabilirsiniz.
Sabırlı Olun: Her kedi farklıdır ve bazıları yeni bir ortama alışmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir. Kedinizin ilerlemesine saygı gösterin ve ona ihtiyaç duyduğu zamanı verin.
Bu adımları izleyerek, sokaktan sahiplendiğiniz kedinin yeni evine rahatça alışmasına yardımcı olabilirsiniz.🍓
Gözünün çaprazında beyaz tüy var mı nerede buldunuz yavru mu bu arada resimden gözükmüyor. Benim de siyah kedim kayıpta. Görünce aklıma oğlum geldi direk.
Biraz büyüdüğü için vahşi olması gayet normal. Yüksek sesle konuşma ve korkacak ani hareketlerden kaçın. Belki alışır ona da garanti veremem. Benim Kitana 6 yıldır bizimle ama eve alışkın olduğu kadar hâlâ daha korkak. Yavruları olduğundan beri yani 2 aydır biraz yakınlaştı bana
Bende kedi sahiplendim kedinin eve alışması çok zor oluyor genelde. Kendisine bir alan yaratman lazım, tuvalet ve yatması için rahat bir yer. Evi dolaşmasına ve keşfetmesine izin ved.
Bir kaç güne alışır her kedi hemen alismaya bilir. Sokaktan geldiği için bir kereye mahsus yikaya bilirsin üzerinde bulunan böcekler bitler dökülür temiz olur sonrasında bir sorun olmazsa yikamana gerek kalmaz. Sokaktan geldiği için bit olma ihtimali olabilir
Sevmeden önce elini uzat koklamasina izin ver bunu tekrarla kafasının yan kısmını okşa alıştır bunu ve yaş mama çok sık verme haşlanmış tavuk mutlaka ver haftalık öğün olarak sağlığına çok iyi gelir gözünün çevresini çaylı pamukla temizle kulak içini ıslak mendille temizle hatta alışınca yapabilirsen mutlaka yıka temizlik aşırı önemli sağlıkları için
Vazgeçin artık gerçekten hayvanların dili olsa benim burada ne işim var der. Hayvanların doğal yaşam alanından ayırmanız onlara iyilik değil, kötülük oluyor. Herkes kapısının önün bir kap yemek ve su koysa o canlılar için daha faydalı olur. Ben karşıyım açıkcası hayvanları kısıtlıyorsunuz.
Sirkeli su ile sil. Kediler yıkanmaktan hoşlanmazlar ve kulaklarına su kaçarsa ölebilirler. Alışması biraz zaman alabilir, dişi heralde. Dişi kediler biraz yabani oluyorlar. Bide sokakta hep kendini savunmaya alışmıştır, zamanla evdeki rahatlığa da alışır. Tüyü kadar güzel ömrü olsun 😻
Yıkayabilirsin sorun yok. Biraz zaman var alışması için. bende bi 2 ay sonra falan alıştırabildim. bi süre yeni gelen ile daha ilgili ol. aşılarını vs unutma hemen yaptırmaya özellikle diğer kedi için daha önemli.
Diğeri saatler içinde alışmıştı şu an hâlâ çok korktuğu için tuhaf oldum evinin içinden çıkmıyor yemeğini evin içine koyuyorum öyle yiyor inşallah korkusu geçer
Alışır merak etme.. Hatta sonra avı sahiplenir.. Sen misafir olursun.. Yeni bir mekan yeni insanlar bilmediği bir yer içgüdüsel olarak ne oluyor burada demesi snece normal değil mi.. Kediyide yıkama veterinere götür. :)
Onun yaşam alanına rakip soktun.. Yabancı şu anda.. İyi qlisirlarsa sorun yok.. Ama diğer kedi ev sahibi benim derse mücadeleye devam zaman alır alusmalari birbirine :)
Olmaması daha iyi.. Hiç elleme onlar birbirine zamanla alisir küçükte eve hemen alışır.. Ama hemen veteriner götür.. Bir baktır aşılarını yaptır.. :) birlikte büyüyün :)
Yaşadığı şeylerden dolayı olabilir ondan korkuyordur. Zamana bırak size güvenmeye başlar zamanla da ortama alışır. Aşırı kalabalık gelmiştir bulunduğu yer ondan dolayı da stres yapmıştır belki kendi haline birakman daha iyi olur bence
Bak sana tuyo vereyim sokaktan alınan hayvanlar hastadır hele de saklaniyorsa bir de kuru mama ver büyük ihtimalle hasta vete götür sonra alışır bende böyle bir kedi sahiplendim
Ona alan tanı, bir süre biraz kendi halinde bırakıp uzaktan muhafaza et. Zamanla güvenini kazanırsın ve bu merhametli tutumun için seni canı gönülden tebrik ediyorum