Bugün bir çocuk köpekten kaçarken yola fırlıyor, araba çarpıyor ve durumu ağır... Son zamanlarda köpek saldırıları baya haber olmaya başlayınca size sormak istedim. sizce nasıl olmalı?
Yıldız Tilbe gebersinler falan dediği için hakkında soruşturma açılmış. Bu kadar saldırgan olmadan fikirlerinizi bekliyorum. sokak köpekleri toplanmalı mı?
Şehirde bu kadar köpek olmaz, toplanıp barınaklara yerleştirilsinler.
Köpeklerin de yaşam alanı, birlikte yaşam çözümleri aranmalı.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Sokak köpekleri toplanmalı mı yoksa birlikte yaşam çözümleri mi aranmalı?
Hayırsız Ada faciası memleketimizin gördüğü en acımasız köpek katliamıdır. Başlangıcı 3 Haziran 1910'dur. Bizim geleneğimizde sokak köpekleri şehrin sakinleridir. Onlar 1910'a kadar İstanbul’da kendi sokaklarında bakılarak bizimle beraber yaşadılar. Avrupa'da ise parfüm/kimya sanayi için katliamlar çoktan başlamış, sokaklarda tek köpek kalmamıştı. Fransızlar bizimkilere bir öneri getirdi: “İstanbul’un sokak köpeklerini toplayıp bize satın.” Fransa ile anlaşma imzalandı. Ancak halk köpekleri vermedi, direndi. Her köpek kendi sokağının bir sakini gibiydi. Halktan destek gelmeyince bu işler paraya muhtaç olan insanlara, serserilere havale edildi. Toplama sürerken halk isyan etti, gemiyle Fransa’ya gönderilmek üzere Tophane'de bekletilen binlerce köpeği bir baskın yaparak kurtardı. Ancak hükümet bir kez Fransa ile anlaşma yapmıştı, bu işten vazgeçmedi. Daha kapsamlı daha organize bir toplama işi başlatıldı. Kısa sürede 80 bin köpek toplandı ve Tophane'de bekletildi. Halkın bir kez daha hayvanları kurtarmaması için başlarına asker dikildi. Fakat Fransa’dan bir türlü yükleme talimatı gelmiyordu. Köpeklerin beslenmesi ve bakımı sorun olmaya başlamıştı. Fransa’dan yanıt gelmeyince hükümet köpeklerin fiyatını indirdi, sonra bedavaya vermeye bile razı oldu ama Fransa'dan çıt çıkmıyordu. Köpekleri artık Tophane’de bekletme olanağı yoktu. Kentten uzak bir yer, Sivri Ada seçildi. 80 bin köpek Sivri Ada’ya nakledildi. Köpeklere burada bir süre daha bakıldı. Ta ki Fransa anlaşmayı fesih ettiğini, köpekleri almayacağını bildirene kadar. Bundan sonra köpekler Sivri Ada’da tamamen kaderine terk edildi. Halk bir süre yiyecek taşıdı ama sonra bu da imkansız bir hale gelince. Köpekler açlıktan ve susuzluktan can verdiler. Kuzucukların acı çığlıkları Anadolu Yakası sahillerinde duyuluyor, sabaha kadar dinmiyordu. Ölümler başlayınca, 2-3 yıl boyunca tüm sahil kokudan yaşanmaz hale gelmişti. İnsanlar kokudan dolayı sahildeki evlerini kapattı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Onların kimseye bir zararı yok. Saldırgan olan belli başlı türler olsa da ona zarar verilmediği sürece kimseye saldırmaz. Sadece sahibi eğitemediyse ya da her gördüğü insanı köpeğin gözünde kemik gibi canlandırdıysa iş daha ciddi boyutlara gider. Ki bunlar da köpeğin suçu değil. Yani geçen haberlerde gördüğümüz gibi ısıran, saldıran köpekler değil sahipleri toplanıp kafeslere bırakılmalı.
Çünkü hapsedilmesi gereken köpeğini bir canavar olarak yetiştiren bu insansılar. Köpekler bir yere hapsedilmemeli. Hatta köpekten, kediden korkan insanlara ücretsiz mama dağıtılmalı. Böylece bu kişiler köpekleri besleyerek hem sevgilerini de hem de güvenlerini de kazanacaklar. Üstelik ücretsiz bir koruma da sağlamış olacaklar kendilerine. Her şeyden önce köpeklere ve diğer hayvanlara birer canlı gözüyle bakmalıyız. Konuşamasalar da onlarında bir canı var çünkü ☾
Üremelerini engellemek için çok ciddi bir kısırlaştırma çalışması ve onlara da yaşam alanı bırakmakla başlayıp çözümü uzun yıllara yaymak lazım. Üremeyi kontrol altına alırsak bu sorunun sorun olmaktan çıkacağını düşünüyorum.
Ama şu da var. Benim yaşadığım yerde yüzlerce köpek başıboş, boş tarlaların yanında yaşıyorlar. Yürürken mecbur senden bir şeyler bekliyor, elin boşsa bazen saldırıyor bazense umursamıyor. Kendi bölgesini korumaya çalışıyorlar sanırım ama korkutuyorlar insanları, baya saldırıyorlar birçok insan görüyorum kovalamaya çalışan, bağıran ya da ısırılmamak için kaçan...
Belediyelerin mutlaka veteriner timleriyle hayvanlara yardım etmesi lazım. Kendi hallerine bırakmak asla çözüm değil.
Sokağımızda iki köpek var. Biri küçük ırk diğeri kocaman. Asla ısırma huyları yok ama sokağa yabancı girdiği an havlıyorlar. Bilmeyen korkuyor haliyle, özellikle geceleri. Motorsikletliyi kovaladılar adam düştü motordan mesela, biz denk gelirsek ısırmazlar korkmayın diyoruz ama havlayarak koşan iki köpek var, nasıl korkmasınlar? Hayvanları çok severim herkes beni hayvan severliğimle tanır. Ama hiçbir şey yapmama rağmen defalarca köpek ısırdı, kedileri saymıyorum bile. Barınaklar çözüm değil, bizim buradaki barınak 1 hafta sonra uyutuyor köpekleri, yazık. Yapılması gereken barınak koşullarının iyileştirilmesi, hepsinin toplanıp kısırlaştırılması... iyi yaşam koşulları sunulmalı kesinlikle, ne hayvanlara zarar gelsin ne insanlara... iki köpeğin saldırdığı o küçük çocuk hala aklımda mesela...
Bir köpek bir yeri sahiplendiği zaman saldırır. Tek başına gezen köpek ve tek derdi rızkını aramak olan köpek saldırmaz. Ancak bir yerde mama verilip oraya alıştırılmış köpekler orasını kendi bölgesi olarak görür ve özellikle yabancılara karşı son derece saldırgan olur. Birçok hayvanda olduğu gibi köpeklerde de bu özellik vardır. Esasen bu özellik insanların toplu olarak yaşadığı şehirler için tehlikelidir. Yoksa mesela bir çoban köpeğinin sürüsünü sahiplenmesi kötü değildir. Ancak şehirlerde herkesin kullandığı yollar vardır. İşin daha kötü tarafı oradan geçen vatandaş, hiç orada öyle bir köpek/köpekler olduğunu bilmeden geçer oradan. Sonra oradan kendi hâlinde geçerken köpek/köpekler tarafından saldıraya uğradığında afallar. Ne yapacağını şaşırır. Öncelikle kaçmalı mı kendini savunmalı mı kafasında ona dair acilen bir karar vermesi gerekir. Çünkü vücut refleks olarak ya kaçmak ya savunmaya kodlanmıştır.
Mahallede besleyenler olduğu için dediğiniz gibi benimsedi, yabancı istemiyor. Dediğim gibi saldırma huyları yok asla ısırmazlar ama havlayınca korkuyor insanlar
valla nasıl davranırsanız öyle muamele görürsünüz. hayvanlara kötü davranıp durduk yere korkup onlara da korku nefretinizi aşılarsanız saldırır. burası köpekten kediden geçilmiyo adım başı köpek var ciddi diyorum ama bi tanesi de gelip kötülük yapmıyo. peşimize takılıp kuyruk sallaya sallaya yürüyo bizimle. çünkü hepsine sevgi veriyoruz, besliyoruz. bazen görüyorum çocuğunu o köpekten bile korumaya çalışan c*hiller var. hoşt filan diyo aklınca, kendisi o köpekten tehlikeli halbuki. demem o ki önce insanlar eğitilmeli
barınakların durumu iyi değil öncelikle bunun için bir iyileştirme yapılmalı sonra da barınağa yerleştirilmeliler. Ama bunun olmayacağını hepimiz biliyoruz ondan bu sonu gelmeyen tartışmalarımızın sebebi. Hayvanların yaşam alanının sokaklar olamayacağı açıkça ortada çete halinde geziyorlar ve güçsüz gördüklerine (kedi, köpek, insan) saldırıyorlar. ilk olarak Üremeleri engellenmeli ilk alınabilecek önlem bu olmalı.
Tek bir cozumu var. btoplanip kisirlastirilmalilar. Uremeleri, cogalmalari kontrol altinda olmali. Ozellikle de kopekler. Nice cocuk bu kopek saldirilarinda öldü. Ayrica kisirlastirilmalari onlar icin de iyi. Sokakta sel sefil kalip arabalarin altinda ezilip oluyorlar. Yazik..
Bir köpek bir yeri sahiplendiği zaman saldırır. Tek başına gezen köpek ve tek derdi rızkını aramak olan köpek saldırmaz. Ancak bir yerde mama verilip oraya alıştırılmış köpekler orasını kendi bölgesi olarak görür ve özellikle yabancılara karşı son derece saldırgan olur. Birçok hayvanda olduğu gibi köpeklerde de bu özellik vardır. Esasen bu özellik insanların toplu olarak yaşadığı şehirler için tehlikelidir. Yoksa mesela bir çoban köpeğinin sürüsünü sahiplenmesi kötü değildir. Ancak şehirlerde herkesin kullandığı yollar vardır. İşin daha kötü tarafı oradan geçen vatandaş, hiç orada öyle bir köpek/köpekler olduğunu bilmeden geçer oradan. Sonra oradan kendi hâlinde geçerken köpek/köpekler tarafından saldıraya uğradığında afallar. Ne yapacağını şaşırır. Öncelikle kaçmalı mı kendini savunmalı mı kafasında ona dair acilen bir karar vermesi gerekir. Çünkü vücut refleks olarak ya kaçmak ya savunmaya kodlanmıştır.
Kesinlikle toplatılmalı. Sahipsiz tek bir köpek kalmamalı. Sahipli bir köpek de bir insana zarar verdiğinde o kişi hapse atılmalı, para cezasıyla sıyrılmamalı. Bu kaçıncı can yitip giden. 2 gün önce Rabia Kallı. Mahra Melin Pınar kızımızın ayağı kesildi ve şu anda yoğun bakımda ve bu durum başıboş köpekler toplatılmadıkça değişmeyecek, yine canlar ölecek!
Toplanmalı ve uygun yaşam koşullarını belediyeler işini yaparak oluşturmalı, popülasyon kontrolü için kısırlaştırma yapmalı ve bilinçsiz sahiplenmenin önü kesilmeli. Sokak köpeklerinin %90 sı terkedilmiş köpeklerin melezleri.
Bakın Londra'da bu köpekler toplanıp direk uyutuluyor, keza diğer avrupa ülkelerinde de öyle.
@sPsychopath bak kardeşim, psikopat kardeşim şu yorum sana ait
"kafadan atma bir çoğu sokakta bakımsızkıktan ölüyor yabancıları takip etsen görürdün videoları"
ben ne demişim "Bakın Londra'da bu köpekler toplanıp direk uyutuluyor"
Sen ne diyorsun şimdi? 200.000 hayvanın uyutulduğuna dair bizzat ingiltere den istratistik attım, sen hala sokakta ölen 300/500 hayvanın videosunu atıyorsun.
amacın ne?
Neyse daha fazla seviyene inip soru sahibini zan altında bırakmak istemiyorum.
Yaşam çözümleri aranmalı. Toplanıp götürüldükleri yerlerde başlarına neler geldiği gayet açık. Bir köpek savunma gereği size güdüsel olarak zarar verir ama bir insan bunu bilinçli olarak yapar! Yaşam alanlarını biz katlettik bizimle yaşamaya mecbur kaldılar şimdide onları mı katledeceğiz... İnsan kadar zalim yok şu yeryüzünde. Onlardan çaldığımız yaşam mekanlarını onlara geri vermeye mecburuz. Bu yönde çözümler üretilmeli.
hayvanseverim asla hayvan düşmanı olmadım ama köpeğin ısırdıgı bacağı kesilen yüzü parçalanan ve köpekler yüzünden ölen onca çocuğun yerine kendi çocuklarınızı kardeşlerinizi koyun biraz empati ya çözüm bulunmalı biran önce
Bizler şehir ve köylere, dağ ve taşlara yerler yaparken onlara soramıyorsak veya bu sorun için bir şey yapmıyorsak onların da bizlerle iç içe yaşamasına izin vermeliyiz. Tehlike arz edenler barınaklarda bakılmalı.
Köpekler kimlik ile satılmalı ve denetlenmeli. Hayvanını sokağa atan kişilere de para ve hapis cezası birlikte verilmeli. Sonrasında sokak hayvanı diye pek bir şey kalmaz zaten.
Tek tük yaşayan köpeklere müdahale edilmemeli ancak böyle 10-20 tane aynı yerde toplanan artık çeteleşmiş köpek grupları derhal toplatılmalı. Mümkün olduğunda grup halinde olmamalılar.
Şahsi düşüncem geniş bir araziye büyük bir barınak kurulup bakılmalı. Evet hepsi bizim canımız çok değerliler fakat saldırgan olanları tespit edilip götürülmeli.
kısırlaştırmak, rehabilite, barınak denetlemesi... zor değil
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Köpekler de can sonucta bence nasıl bu durum daha aza indirilmeli bunun için araştırma yapılmalı sahıpli olan kopeklerde saldırıyor her sokak köpeği bir değildir saldırgan olanlar da belli şiddet görmüş olan köpekler olabilir onları zehırlemek kısırlastırmak barınaklara vermek çözüm değil köpekler yerine kötü insanlar için bir çözüm bulunmalı
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
köpeklerinde midesi var mama ve yemek verilse hiçbir köpek insanlara saldırmaz