Evcil dostlarımızın bakımı , aşısı ve mamaları derken bir çok gideri olabiliyor. Benim evcil hayvanım yok ama 39 tane sokak hayvanına babalık yapmaya çalışıyorum. Aylık ortalama 750 TL giderim oluyor :) .Sizin evcil dostunuzun aylık gideri kaç TL oluyor?
Evcil dostlarınız için aylık kaç TL bütçe ayırıyorsunuz?
Benim şu an da yok, ailemin var onlarda aşıları tasma vs hariç çok özel masraf yapmazlar. Sadece kedi biraz uyuz bi mama var onun dışında yemez o da aylık 60lira falan maksimum. Köpeğede kardeşim ödül maması alır arada yemez tavukları kıskandığı için kuru Mısır yer, normal mama yemez kediyi kıskandığı için kedinin mamasını yer. Öyle işte tavukları var, herhalde aylık 150 lira falan bütün hayvanların gıdası :) bu arada sadece kedi evin içinde yaşıyor köpek bazen giriyor :)
20₺ kaliteli bir yem alıyorum. Bununla kumrularıda besliyorum. Bir de kalamar kemiği falan alıyorum. Bazen de dal darı. Çok fazla bütçe gitmiyor açıkçası. 🐦
1-2 tanesini kısırlaştırcak kadar bütçe ayırıyorum. Herkes besleme yapıyor ama asıl sorunun beslenmeden kaynaklandığını anlamıyorlar. Sokakta 2-3 tanelerken kısırlaştırılsaysılar şimdi bu kadar fazla olup hepsi açlıktan, susuzluktan, soğuktan... sefil halde kalmazlardı (özellikle yavrular)
Durumu olmayan insanlara el uzatmaya çalışıyoruz tabi ki ancak hayvanların bir canlı olduğunu unutmamak gerekiyor. Her gün bir çok hayvan açlık ve susuzluktan can vermektedirler. Her yer betonlaştı her yer sanayileşti onlar için doğal ortamı biz insanlar katlettik. Diğer tarafta dağ başlarında o hayvanlar soğuklar da yiyecek bulamıyorlar. İnsanların yaşam yeri olmadığı için atık yemek de yok. Herkesi ıssız dağ başlarına evden artan yemekleri koymaya davet etsem kaç kişi gidecek?
Hayvanlar kendi yiyeceklerini bulabilecek şekilde yaratılmışlardır. Bir ev kedisi hiç fare, kuş avlamazken, doğada yaşayan bir kedi inanılmaz bir çeviklikle bunları avlayabilir. Dahası ölen, ölmek üzere bulunan hayvanlar da yine diğer hayvanların yemidir.
Diyeceğim o ki, biz insanlar hayvanların da dengesini bozuyoruz böyle böyle.
Şimdi açlıktan ölen köpeklere başka hayvanlara yem olsun diye göz yummak mı gerekiyor? Bu nasıl bir düşünce?
Hayvan beslemek Sual: Evdeki kedilere veya sokaktaki köpeklere verdiğimiz yiyecekler sadaka hükmüne girer mi? CEVAP Elbette girer. Hattâ kedi, köpek, domuz gibi hayvanlar, evimizdeki, bahçemizdeki buldukları şeyleri yeseler, mesela kurt koyunumuzu, tilki tavuğumuzu, kartal civcivlerimizi yese hepsi sadaka olur. Bir hadis-i şerif: (Müslümanın diktiği ağaçtan yenilen şey sadakadır. O ağaçtan çalınanlar, vahşi hayvanların ve kuşların yedikleri sadaka olur.) [Müslim]
Yapılan iyiliğin gizli kalması makbuldür şimdi şunu soracağım size madem insanlara bu kadar düşünüyorsunuz sokağa çıkma yasağı geldiği zaman ben kronik hastalığım olduğu halde vefa sosyal destek ekibinde aktif görev aldım. Günde 40 50 eve gittiğimiz oldu sırf bilgilendirme olsun diye bence bile paylaştım gönüllü bulmak da bir hayli zorlandık. Hiç düşündünüz mu gideyim gönüllü olayım yaşlı ve gariban insanların ihtiyacını karşılayim diye?
Yazık o paraya muhtaç ne kadar çocuk var siz hala kedi köpek düşünüyorsunuz. Yargılamayın ama benim için önce insan canı. Dili olanlar dertlerini söylesin onları çözelimde sonra dilsizlere bakarız.
Yardım etmediğiniz değil elinizden geleni yapmadığınızı söyledim. O 750 TL insanlara gitmeliydi. 750 TL lik yardım yapabilcekken hayvanlara harcamışsınız.
Bende diyorum ki insanlara daha da yardım edebilcekken hayvana harcamışsınız 750 TL yi de insanlar için bağış yapabilcekken yapmamışsınız. Ki hayvanlara yardım etmiş olmuyorsunuz onları kısırlaştırmadığınız sürece daha da fazla üremelerini için desteklemiş oluyorsunuz. Ben anlamıyorun daha fazla aç hayvan olsun daha fazlası araba altında kalsın daha fazlası sokakta donup ölsün diye uğraşıyorsunuz.
Her hafta olmak suretiyle baya yüksek bir rakam var çünkü ALLAH fazlası ile veriyor bende onlara veriyorum çok şükür
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
750 TL ile kaç çocuğun okul masrafları ödenir😔varsa yoksa sizi için hayvanlar ilk başta sokaklarda bu kadar ürememeleri gereyordu. Bu kadar beslemek için harcadığın parayı kısırlaştırma için harcasan hem onlar hem insanlar için yararlı olurdun.
Her ay 1 tane kısırlaştırma yapılırken diğerlerinin yemesi içmesi ne olacak? Bunlar sokak hayvanı nasıl sakinleştirip götürülecek operasyona? Çocuk ve aç insanlar var diyorsunuz onlara yardımcı olmaya çalışmadığımızi nerden biliyorsunuz? Burada tek canlı insan değildir unutmayın ki Allah onlar benim sessiz (dilsiz) kullarım demiştir.
Dinimiz evet hayvanları önemser ama insanla hayvan canı karşılaştırmasında insanı önde tutar. Mesela bir köpek insana zarar veriyorsa burda insan kurtarılır köpeği öldürmek anlamına gelse bile.
Tabiki doğru dediniz insanlar tüm canlılardan üstün yaratılmış. Fakat siz 7x24 yanımda gibi insanlara hiç birşey yapmıyor sadece hayvanlara ilgileniyormusum gibi bir yorum yapıyorsunuz
Sizi öyle kınamak istememiştim ama benim için önce insan canı, hele o insan çocuksa ve onun eğitim hakkı konusuysa diğer şeyler umrumda olamaz. Aylık 10 tl ile bir çocuğun okumasına yardım edebiliyorsun. Sen diyorsun ki 750 TL harcadım bu 75 çocuk demek!
Bende sizlere diyorum ki yapmadığımi biliyor gibi konuşuyorsunuz. 10 Tl ye bir silgi kalem kalem açacak alınır yüzü güldürülür. Sizin konuşmanız sanki insanları dışlayıp hayvanlara odaklanmisim gibi
10 tl ye sadece kalem kalem açıcağı alınmaz İyilik melekleri derneğini git araştır biraz. 750 TL hayvanlara değil insanlara muhtaç çocuklara gitmesi gerektiğini söylüyorum.
Hayvan sevmez biri değilim 3 kedim var ama dışarı yapıcağım yardım önce insan için olur.
Hanfendi sizin bildiğiniz kadar benim aktif görevim var sosyal vefada. Hala anlaşamıyoruz ben aylık ayırdığım bir bütçenin belli kısmını insanlara bir kısmını hayvanlara paylaştırıyorum. İnsanlar için genellikle bilgilerini alıp resmi kurum veya vakıfları devreye sokuyorum. Sokağa çıkma yasağı geldiği zaman bir çok insan evine kapandı. Ben kronik rahatsızlıklarım olduğu halde ev ev gezdim aktif görev aldım. Şimdi bana insanlara el uzatmaktan bahsetmeyin lütfen ☺️
Paranızı nasıl harcıcanızı ben yönetemem ve bundan dolayı sizi yargılayamam ama 39 kedi yerine 75 çocuğu tercih ederdim. İlla hayvanlara yardım etmek istiyor olsaydım bunu kısırlatırarak yapardım.